Nyhetsbrev nr 15 från Sveriges unga akademi, februari 2016. 
Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här. Tipsa en vän? Tipsa.

Sveriges unga akademi
Anna Sjöström Douagi
Anna Sjöström Douagi

Hej!

Det droppar utanför fönstret och snön har börjat tina. ”Det som göms i snö kommer upp i tö” hör jag i huvudet Robert Broberg sjunga för mig själv. Den senaste månaden har präglats av diskussioner om forskningsetik och frågorna som uppkommit är många. Hur ska regelverken se ut för hur vi når ny kunskap? Och hur ser vi till att de efterlevs? Vilket ansvar vilar på den enskilda forskaren? På medförfattare? På lärosäten där forskning bedrivs? Vilka drivkrafter kan leda till att den nödvändiga kritiska blicken på de egna resultaten fördunklas och – i de mest allvarliga fallen – att människor ...

Läs mer...

Anna Sjöström Douagi, vd


På gång

L'ORÉAL-UNESCO FOR WOMEN IN SCIENCE 7 MARS!

Dagen före den internationella kvinnodagen tillkännages de första svenska mottagarna av L'Oréal-Unesco For Women In Science (FWIS) Sweden. Initiativet till FWIS togs 1998 i Frankrike för att stödja och uppmärksamma framstående kvinnor inom forskning. 

Läs mer...

FORSKARMÖTEN 2016

Sveriges unga akademis sommarforskarskola, Forskarmöten, för gymnasieungdomar som ska börja årskurs 3, genomförs för fjärde året på underskönt belägna Fiskebäckskil på västkusten. Tipsa och sprid gärna information om Forskarmöten! Lägret är kostnadsfritt.

Läs mer...

FWIS Sweden logotypForskarmöten

Speed dating session

Vetenskapsfestivalen: Forskarspaningar

Sveriges unga akademi dyker upp i år igen på Vetenskapsfestivalen i Göteborg med populära Forskarspaningar: kvalificerad trendspaning med glimten i ögat. Varmt välkomna till Bältesspännarparken lördag den 16 april kl. 13.45! 

Läs mer...


Prisfrågan

Vetenskapsfestivalen: Prisfrågan rundabordssamtal

”Tyst, jag måste tänka!” och ”Vad tänker du på?” är uttryck vi ofta använder – men vad betyder de? Sveriges unga akademis ledamöter följer upp tävlingen Prisfrågan: Vad är en tanke? Vi vrider och vänder på frågan i ett rundabordssamtal där vi även vill höra vad du tycker! Varmt välkommen till Bältesspännarparken lördag den 16 april kl. 12.15!

Läs mer...


Ericka Johnson, Sara Strandberg, Henrik Zetterberg
Ericka Johnson, Sara Strandberg, Henrik Zetterberg

Korta vägen

Korta vägen är ett intitiativ för att öka utländska akademikers anställningsbarhet och synliggöra deras kompetens. Flera av Sveriges unga akademis ledamöter har engagerat sig. 

Läs mer...


The Torsten Wiesel Midnight Sun Award

Torsten Wiesel-priset: håll utkik!

I slutet av mars offentliggörs vem som får The Torsten Wiesel Midnight Sun Award – For Distinguished Achievement in Promoting Science. Unga akademier från hela världen har nominerat till priset som delas ut till den som gjort extraordinära insatser för att förklara eller sätta ljus på vetenskapen.

Läs mer...


Post COP21 seminarium Foto: Pierre Metivier

Post COP21 seminarium

Efter Paris: Sveriges unga akademi hälsar välkommen till ett tvärdisciplinärt seminarium med perspektiv från IPCC, internationell lagstiftning och näringsliv!

Dag: tisdag 19 april
Tid: 10.00–12.30
Plats: Juridicum, Lunds universitet
Anmälan är öppen>>

Läs mer och anmäl dig här...


Akademipodden
Prenumerera (gratis) i Soundcloud eller iTunes

Hör oss i Akademipodden

Akademipodden uppstår då och då med tvärvetenskapligt grepp på allt från populärkulturella företeelser till eviga frågor, med ledamöter ur Sveriges unga akademi. Nu finns ett nytt avsnitt ute som handlar om mat, mums! Medverkande: medieforskare Helena Sandberg, neuroforskare Christian Broberger, mikrobiolog Fredrik Bäckhed och genetiker Örjan Carlborg. 

Till Akademipodden


Dani Kragic Jensfelt Foto: Mika Nitz Pettersson
Danica Kragic Jensfelt

Fika med en forskare!

Robolution är här – kommer robotar ta över våra jobb – sant eller falskt? Danica Kragic Jensfelt, professor i robotik vid KTH medverkar. Tillsammans med Rifo arrangerar vi Fika med en forskare för politiker i Riksdagscaféet. 

Läs mer...


Vinnare 2015
Vinnare Utställningen Unga Forskare 2015

Utställningen Unga Forskare

I finalen för Utställningen Unga Forskare får elever  möjlighet att visa upp sitt gymnasiearbete och tävla om priser och stipendieresor. Sveriges unga akademi har tre ledamöter i juryn och den stora glädjen att få träffa elever och se fantastiska projekt under finalveckan den 5 april på Tekniska museet i Stockholm.

Läs mer...


Akademimöte i Uppsala

Gruppfoto Sveriges unga akademi

Vid årets första akademimöte den 10–11 februari träffades akademin denna gång i Uppsala på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och Swedish Collegium for Advanced Study (SCAS). Mötet varvades med vetenskapliga presentationer, planering av inspel och aktiviteter, studiebesök och gäster. Akademins mentor, Nobelpristagaren Torsten Wiesel, hälsade på under mötets första dag.

Läs mer...


Detta är ett nyhetsbrev från Sveriges unga akademi och du får det eftersom du valt att bli prenumerant eller för att vi tror att du kan vara intresserad av uppdateringar om akademins verksamhet. Nyhetsbreven kommer att sändas ut cirka fyra gånger per år och i breven kommer du att få information om Sveriges unga akademi och aktuella händelser som berör vår verksamhet.

Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss. Du kan lätt avsluta din prenumeration genom att klicka här 

Läs mer om Sveriges unga akademi...

Sveigesungaakademi_logo

c/o Kungl. Vetenskapsakademien - Box 50005- SE- 104 05 Stockholm - + 46 (0) 8 673 95 00 

http://sverigesungaakademi.se   info@sverigesungaakademi.se Akademipodden

 Twitter: @Ungaakademin Facebook: Sveriges unga akademi