Returpack-Pantamera utökar sitt samarbete

Returpack, mångårig samarbetspartner till Städa Sverige, idrottens miljöorganisation förstärker nu samarbetet. I höst genomförs ett stort lokalt städprojekt i Norrköping med flera hundra ungdomar, men redan nu kommer samarbetet att starta med städningar i hela landet.

- Det känns både roligt och rätt att vi jobbar mer ihop. Att utveckla ett samarbete som både satsar på ungdomar, idrott och miljö passar bra in i våra långsiktiga mål för att nå ökad återvinning, kommenterar Bengt Lagerman, Vd på Returpack.

- Returpack har ett starkt varumärke i Pantamera, nationell närvaro och en naturlig roll i ungdomars vardag, det känns väldigt stimulerande att vi tillsammans kan både göra närmiljön en tjänst, men också bidra i att förverkliga tusentals drömmar, säger Mats Wesslén, Vd på Städa Sverige.

Ungdomslag från idrottsföreningar tjänar en slant när de deltar och med utökat stöd från Returpack kommer städningar att ske bland annat på stränder, i naturområden och längs vägar.

Vi tackar Coca-Cola för Städa Strand

Sedan 2010 och fram tills ifjol har Coca-Cola varit en huvudpartner till strandstädningen. Genom samarbetet har en nationell strandstädning etablerats, från Haparanda i norr till Ystad i söder. 

-Under de fem åren som vi har drivit projektet har vi tack vare idrottsföreningar och våra medarbetare städat bort nästan 400 ton skräp från svenska stränder från norr till söder. Vi har nu kommit till en punkt där vi måste prioritera men vi fortsätter ett visst engagemang i Städa Sverige genom vårt medlemskap i Sveriges Bryggerier och vårt ägarskap i Returpack, säger Peter Bodor, informationschef på Coca-Cola. 

- Vi är väldigt glada för det samarbete som vi haft med Coca-Cola. Utöver allt skräp som vi fått bort från stränderna är det också glädjande att vi bidragit till att stärka 700 föreningars klubbkassor. Vi ser nu fram emot att utveckla strandstädningen med fler partners, säger Anton Hedlund, projektledare på Städa Sverige.

Vi söker fler partners till strandstädningen

Städa Sverige söker nu fler samarbetspartners till strandstädningen och redan har Returpack och Sabis klvit in och utökat sina samarbeten. Tack vara det stödet kommer vi att kunna städa insjöar med Returpack och ett antal stränder i Stockholm tillsammans med Sabis. Visionen för strandstädningen är att år 2020 engagera 100 000 deltagare på stränderna. Vill ditt företag också vara med, bidra till renare stränder och stärka föreningars klubbkassor? Hör av dig till oss på Städa Sverige.

 


Solna #purepark

Mia Häggström, Hållbarhetschef Fabege. Foto: Fabege
Mia Häggström, Hållbarhetschef Fabege. Foto: Fabege

Torsdagen den 12 maj var 200 elever från skolorna Ekensberg och Skytteholm ute i Solna Business Park och höll i hållbarhetsdagen #purepark.

De höll i olika aktiviteter i Business Park samt samlade in både skräp och elektronik. Totalt samlade de ihop 90 säckar med skräp vilket innebär ca 1300 kg plockat skräp. De samlade även in ca 300 kg elektronik hos olika företag. Genom öppningen av Fabeges cykelgarage gjorde ett antal elever en enkätundersökning och frågade förbipasserade om deras resvanor. Efter avslutade aktiviteter så bjöds eleverna till Englundaparken där Pontus in the Park bjöd på lunch.

Vinnare av #purepark novelltävling

Vinnare: Daniel, Ekenbergsskolan och Jonatan, Skytteholsskolan.

I projektet #purepark ingick en novelltävling för skoleleverna där de fick skriva en novell med hållbarhetstema. Varje skola tävlade för sig och en vinnare på varje skola har nu blivit korade. På Skytteholmskolan segrade Jonatan från klass 8M och från Ekensbergssksolan segrade Daniel från klass 3A. Vinnarna fick förutom varsin pokal ett varsitt klasspris som innebar att hela klassen får gå på Gröna Lund.


Älvstädar-SM 2016

Viking Bandy, fjolårets vinnare. Fotograf: Rune Borgström.

För fjärde året i rad arrangeras Älvstädar-SM tillsammans med Fortum och kommer gå av stapeln helgen den 27-28 augusti. Vinnaren av Älvstädar-SM kammar hem 25 000 kr till sin förening!  Älvstädningen lockar ca 90 föreningar från Dalälven, Ljusnan, Klarälven och Gullspångsälven och uppskattningen är att mer än 30 ton med skräp kommer att plockas upp. Sammanlagt har ca 100 ton plockats från tidigare år och 5158 personer från 229 föreningar har deltagit. Vår ambassadör Björn Ferry kommer även finnas på plats i några av kommunerna som städning sker i tillsammans med oss på Städa Sverige och Fortum.


Månadens förening - Pershagens SK

Victor Restrepo, tränare för Pershagens SK och ansvarig för kontakterna med Städa Sverige, var har ni städat?
Från Finkarby via Södertälje hela vägen till Hölö.

Vilka var med och städade?
Mest var det killar från laget men det var också ett antal vänner och familj som hjälpte till. Det har blivit lite av en ’Kick off’ för laget numera.

Pershagens SK städar väg.

Vad hittade ni för skräp?
Herregud vad mycket konstigt det fanns! Vi hittade körkort, rakapparater, ett rådjurskranium och skor!

Hur mycket tjänade ni på städningen och vad gör ni med pengarna?
En bit över 30 000 kronor, det ger oss chansen att köpa lite bollar och träningsgrejor/väskor. Dessutom vet vi att vi har pengar till seriespel igen nästa säsong!

Vad tycker lagdeltagarna om att delta i städningen?
De gillade det verkligen, speciellt uppskattad var den nya utbildningsfilmen, den gav alla svar som behövdes.

Kommer ni att städa igen?
Självklart, utan städningen överlever nog inte föreningen!


Månadens företag - VafabMiljö Kommunalförbund

För boende i Västmanland är biogasbussar ingen nyhet, de har rullat på vägarna sen början på 2000-talet och numera är Västerås Lokaltrafik ett av de mest framstående bolagen i landet vad gäller klimatsmart kollektivtrafik med bussar som drivs med biogas från VafabMiljö.

-Vi har nog varit ganska duktiga och metodiska över en lång period och biogasbussar är ett exempel på där vi kommit långt, berättar Eva Favaro, kommunikationsstrateg på VafabMiljö.

Eva Favaro, kommunikationsstrateg, VafabMiljö.

VafabMiljö sköter, med ca 200 anställda renhållningsfrågorna i hela Västmanland samt också kommunerna Heby och Enköping. Det betyder drygt att drygt 300 000 människor och 10 000 företag varje dag förlitar sig på förbundet.

-Hållbarhet är vår kärnverksamhet och vi jobbar konstant med att komma uppåt i avfallstrappan. I regionen har vi varit duktiga på att sortera, inte minst matafvall och det resultatet ser vi idag, bland annat i våra biogasbussar, säger Eva.

VafabMiljö har under flera år stöttat Städa Sveriges olika städprojekt och det ligger i linje med den syn på ungdomar och hållbarhet som VafabMiljö har enligt Eva.

-Ungdomar är viktiga budbärare och vi vill få ut budskap om avfallsfrågor, sortering, återbruk och annat till ungdomar, vi gör det bland annat via skolinformatörer och Städa Sverige jobbar med frågorna på sitt sätt gentemot samma målgrupp.

VafabMiljö driver operativ verksamhet genom insamling, sortering och återvinning, de driver bland annat 18 återbruk i regionen där avfall kan lämnas in. Vafab driver också biogasanläggningen som försörjer bussar med drivmedel, men de jobbar också med information och rådgivning i frågor som skall ändra beteenden både nu och på sikt.

-Varje enskild individ, varje företagare kan påverka i frågan. Det gäller att förstå att vi kan påverka och hur, slutar Eva.

Städa Sverige - våra säljare

Malin Fagermo
malin.fagermo@stadasverige.se
Pernilla Ström
pernilla.strom@stadasverige.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.