Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nr 9 2021


Hej på er alla 

Dagens Cheerinfo är fullt med inspiration och tips på föreläsningstillfällen för er som förening. En positiv sak som Corona ändå fört med sig är utbudet av digitala föreläsningar och utbildninga som nu erbjud och möjligheten att vara med från norr till söder på allt är ju fantastiskt och något jag hoppas ni utnyttjar

Fört en föreläsning om kost och idrottare som RF-SISU Dalarna erbjuder. Denna är öppen för alla även aktiva och föreningar utanför distriktet så sprid den gärna och bjud in de i er förening som ni tror skulle kunna ha nytta av detta.

RF-SISU Skåne bjuder in till Utbildnings och föreläsningstillfälle kring ett känsligt ämne men som är viktigt att vi belyser, pratar om och synliggör. Kanske kan denna utbildning och föreläsning kan vara startskottet för er förening att börja jobba med frågan? Efter detta kan ni samlas i lärgrupper och tex använda er av Skapa tryggaidrotts miljöer materialet vi har tipsat om tidigare och göra ett jobb i er förening i lärgrupper. Jag har länkat direkt till detta material så det blir lätt för er att hitta.

RF-SISU Småland erbjuder 4 dagar med en massa intressanta föreläsningar. Christer Pallin, fd chefsjurist på RF går igenom styrelsens ansvar särskild i covid-19 tider. Denna kommer jag själv vara med på då jag tror den kan ge väldigt mycket.

För er som inte lyssnat på Maria Dufva innan så kan jag varmt rekommendera den föreläsningen också. Som kriminolog har hon en helt annan inblick i ungas närvara på internet och hon har mycket klokt att säga så lyssna gärna in på den. Detta event livesänd på FB och ingen anmälan krävs. Dela gärna denna med alla era aktiva och deras anhöriga med. 

Lite lunchsnack bjuder RF-Stockholm in till och på fredag den 9 april gäller det Idrottsföräldrar. Lyssna in och ta tillfället i akt och få en inblick i hur andra föreningar ser på saken.

 

Folkbildning, folkbildning och åter folkbildning! Ja vad är folkbildning? Läs gärna mitt inlägg längre ner som jag hoppas skall inspirera till folkbildning i er förening.

 

Ni har säkert fått information om detta på annat håll med vi påminner även om att kompensationsstöd för januari och februari nu kan sökas hos RF. 

Nästa vecka kommer det inget Cheerinfo. Jag är ledig med mina barn då vi här i Halland har lov efter påsk i år. Men har ni behov av att komma i kontakt med oss finns mina kollegor på plats och ni når dem på epost och telefon. 

Jag vill önska er en riktigt fin påsk ledighet, njut av god mat, aktiviteter utomhus och var rädda om er och era anhöriga!

Glad påsk på er alla!

 

Kia
Er Föreningskonsulent

 


Föreläsningstips!

Vad ska man äta för att må så bra som möjligt och kunna prestera på topp? Vad är egentligen bra mat?

En inspirerande föreläsning om att göra det komplicerade enkelt och att göra bra och smarta matval.

För att kunna göra sunda val och sålla bland alla myter som florerar i media, krävs det en grundläggande förståelse och kunskap om mat och hur den påverkar vårt mående och prestation. Föreläsningen ger en fördjupad teoretisk kunskap om hur våra kroppar fungerar och vårt behov av olika energi och näringsämnen.

Digital föreläsning 8 april.

Arrangör för föreläsning är RF-SISU Dalarna och som även hälsar deltagare utanför distriktet välkomna.

#Schysstidrott - Sexuella övergrepp inom idrotten

Varmt välkomna till en digital temakväll om Sexuella övergrepp inom idrotten. Till kvällen har vi bjudit in friidrottsstjärnan Moa Hjelmer och idrottsforskaren Susanne Johansson, båda med starkt engagemang i ämnet.

Evenemang av RF-SISU Skåne

Digitalt via Teams

Fredag 12 april 2021 kl. 18:00-20:00

Kostnad: Gratis 

Idrotten är en fantastisk plats där vi umgås, tränar och utmanar oss själva att lyckas med nya saker! Tyvärr är det också en plats där idrottare kan hamna i beroendeställningar, utnyttjas, kränkas och utsättas för sexuella övergrepp.

Det är dags att idrottsrörelsen erkänner att sexuella övergrepp kan förekomma och förekommer inom idrotten.

-FÖR UNGDOMAR!

Är du mellan 13-20 år kommer du efter föreläsningen med friidrottsstjärnan Moa Hjelmer få chans att lyssna till Tjejjouren i Lund.

Under kvällen kommer vi att prata med ungdomarna lite mer om samtycke generellt, men även kopplat till idrottsvärlden. Vad menas med samtycke? Vad är inte samtycke? Och varför är det här så viktigt?

Som ung är det här kanske jobbigt eller svårt att prata om, och det kan det finnas flertalet olika anledningar till. Hos trans- och tjejjouren i Lund möter och stöttar vi hela tiden barn och unga som berättar och diskuterar dessa typer av frågor med oss. Dessa erfarenheter kommer att ligga till grund för vår diskussion.

 

Vill ni arbeta vidare med dessa frågor i er förening hänvisar vi till Skapa trygga Idrottsmiljöer. Det är ett fantastiskt bra verktyg för att påbörja ert arbete. 

Ett väldigt viktigt arbete som vi uppmanar er alla att göra och som ska genomsyra hela er verksamhet, från styrelsen till tränarna till aktiva.

RF-SISU Småland bjuder in till föreläsningsvecka 12-15 april

Måndagen 12 april, kl. 19.00-20.00:
”Motivation och pepp” med Anneli Östberg. Riktar sig till unga aktiva (15 år och uppåt) men även alla som är intresserade. Tillfället är ett Facebook event. Ingen anmälan krävs

Tisdagen 13 april, kl. 18.00-21.00:
”Styrelsens ansvar – särskilt i covid-19-tider” med Christer Pallin och Susanne Holmström. Riktar sig till styrelser i idrottsföreningar men även alla som är intresserade.

Onsdagen 14 april, kl. 19.00-20.00:
”Mitt barn på nätet” med Maria Dufva. Riktar sig till idrottsföräldrar och ledare men även alla som är intresserade. Tillfället är ett Facebook event. Ingen anmälan krävs

Torsdagen 15 april, kl. 19.00-21.00:
”We Care, om ätstörningar, bemötande och hälsosamt ledarskap” med Angelica Avebjörk från Frisk & Fri. Riktar sig till ledare men även alla som är intresserade. Tillfället är ett Facebook event. Ingen anmälan krävs


Lunchsnack!


Evenemang av RF-SISU Stockholm

Digitalt

Fredag 9 april 2021 kl. 12:00

Kostnad: Gratis

Offentlig: Alla på och utanför Facebook

Under fyra fredagar i vår bjuder RF-SISU Stockholm in till digitalt ”Lunchsnack”. De bjuder in gäster som har inblick i viktiga frågor som rör idrottens vardag.

Den 9 april träffar ni Max Bergander, personen bakom Instagramkontot Idrottsföräldern och värdegrundsansvarig i AIK ungdomsfotboll.

Genom ”Lunchsnack” vill de ge inspiration och pepp inför helgen genom att lättsamt samtala kring viktiga ämnen för ledare, tränare och vårdnadshavare. De kör i gång klockan 12 och håller på i 45 minuter.

Till varje samtal kommer RF-SISU Stockholm att bidra med material för föreningar och ledare att jobba vidare med.


Folkbildningen och lärgrupper

Folkbildning? Var är det egentligen? 

Har ni hört om folkbildning inom idrotten? Kanske även på andra ställen? Att någon gått en studiecirkel och lärt sig ett språk!

Folkbildningen är en stark kraft i Sverige och den har skapat mycket av den samhällsstruktur vi har idag. När man pratar om folkbildning och folkrörelser så brukar man prata om Arbetarrörelsen, Frikyrkorörelsen, Nykterhetsrörelsen och Idrottsrörelsen. Idrottsrörelsen är en av de stora folkrörelser i Sverige som format det samhälle vi har idag kring idrott, föreningsliv och gemenskap.

Inom de andra folkrörelserna träffas man och lär av varandra i studiecirklar tex lär sig ett nytt språk. Inom idrotten träffas vi i lärgrupper och lär av varandra. 

 

Lärgruppen är en verksamhetsform inom folkbildningen som används när din förening eller ditt lag vill lära något nytt och utvecklas tillsammans. En lärgrupp är en mindre grupp med människor som regelbundet träffas för att tillsammans samtala kring ett visst ämne.

När ni träffas och har Kickoff med era tränare, när ni har internutbildning för att lära era tränare passningsteknik, när ni i era styrelser pratar mål och föreningsutveckling för kommande säsong, då genomför ni folkbildning och detta kan ni göra och registrera i lärtimmar! 

Känner ni er osäkra på hur ni ska jobba med lärgrupper? Kontakta er RF-SISU konsulent så hjälper dom gärna till.

Här kan ni läsa mer om lärgrupper:


Idrottsföreningar och specialidrottsförbund kan ansöka om kompensationsstöd för ekonomiska konsekvenser av coronakrisen för januari och februari 2021.

Regeringen har beslutat om ett stödpaket på 335 miljoner kronor för att kompensera idrottsrörelsen till följd av coronapandemin. RF har uppdraget att fördela stödet till idrottsrörelsen.

Föreningar kan ansöka om stödet enligt följande:

  • Ansökan från 15 april till 26 april kl 12.00 för ekonomiska förluster för januari och februari 2021.

Idrottsföreningar ansöker om kompensationsstöd genom IdrottOnline under fliken Idrottsmedel. Behöriga att ansöka är de i IdrottOnline angivna rollerna Ordförande, Kassör och Idrottsmedel firmatecknare


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en medlemmar till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.