Anmäl dig till de kommande aktiviteterna! Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Har ni funderat på vad som hade hänt om pandemin hade kommit för 30 år sedan?

Vi har haft tur i oturen. Det senaste året har världen drabbats av Covid -19. Alldeles för många har dött. Ännu fler har fått kroniska besvär i form av så kallad långtids-covid. Resten av oss saknar en massa saker som vi mänskligt sett har enorma behov av, som att träffas, resa, festa...

 

Men, ekonomin tuffar på över förväntan. Det har visat sig vara möjligt att hålla igång stora delar av ekonomin ”remote” med hjälp av Teams och Zoom. Nackdelarna, för de finns, balanseras av fördelarna i form av att vi får massvis med tid över. Framkörningstiden för ett digitalt möte är, till skillnad från de analoga mötena för ett år sedan, näst intill noll. Och, så fort mötet är klart kan vi göra något annat. När vi på den gamla tiden (för ett drygt år sedan) sa att vi måste träffas, så ifrågasattes inte det, med följden att att vi tillbringade en massa tid i bilen, på tåget, på flygplan och på hotell. Nu vet vi att vi inte alltid måste träffas, även om det hade varit trevligt. Och, det sparar tid, pengar och miljö. 

 

De digitala mötena blir dessutom allt bättre. De som leder mötena har lärt sig tekniken. Det samma gäller alla de som deltar. Dessutom kommer det hela tiden nya versioner av mötesplattformarna som blir allt bättre. Givetvis ser vi bara början på en fantastisk utveckling. Och, detta gäller inte bara hur vi sköter varandra. När vi arbetar hemifrån upptäcker vi att vi även kan sköta delar av tekniken hemifrån… ”Remote” har kommit för att stanna både som begrepp och sanning!

 

Har ni funderat på vad som hade hänt om pandemin hade kommit för 30 år sedan? Om vi hade tvingats gå i karantän utan att kunna kommunicera digitalt? Hade vi låtit ekonomin braka samman? Eller, hade vi utsatt oss för risken att bli smittade och sjuka för att rädda ekonomin? Jag gissar på det senare. Vi har alltså haft tur i oturen!

- Anders Källström,
ordförande, föreläsare och företagare


Att utveckla(s) med kultur - digital workshop 

Fredagen den 26 mars är alla välkomna för andra gången vi har detta webbinariet/träffen.  Men om ni inte var med på första så gör det ingenting. Vi har en kort debriefing innan vi ger oss i kast med fortsättningen.  

 

"Konsten att lyckas med ett förebyggande underhåll är skapa en organisationskultur som lockar och vägleder medarbetarna i riktning mot att arbeta förebyggande”.

  • Hur fungerar en sådan kultur?
  • Vilka värderingar skall en förebyggande underhållskultur bygga på?
  • Vilka ”riter och ritualer” kan vi använda oss av för att lansera dessa värderingar?
  • Och hur använder vi goda förebilder?


Detta skall vi arbeta med i vårt nya nätverk för utvecklingen av en förebyggande underhållskultur.


Bengt Grönlund - Wonderware

Välkommen Wonderware till Sustainability Circle. Ni är vår nyaste medlem och vi ser fram emot att dels träffa er online på våra webbinarium men även som medverkande till ett och annat eget webbinarium framöver. Hur går tankarna för ert första år? 

 

Det är en intressant tid vi är i just nu, stora krav ställs på flexibilitet, lyhördhet och att organisationer ställer om till det nya normala, vi är etablerade i Skandinavien sedan 20 år tillbaka och har hjälpt industrin med olika typer av automatiseringar och digitaliseringar och ser en möjlighet att fortsätta bidra till utvecklingen inom svensk industri med nya typer av mjukvarulösningar med fokus på process-maskin-människa-miljö

 

Berätta kort vem du är Bengt, vad du gör och vad du gillar att göra på din fritid.

 

Jag är far till fem barn, numer utflugna, har en mycket lång och bred bakgrund både inom el och energi samt IT-sektorn och jobbar numer som Affärsutvecklingschef inom Asset Performance Management, dvs hur man skapar, bibehåller och helst ökar värdet i sina produktionstillgångar inom industrin i Skandinavien med hjälp av intelligenta mjukvaror. 

 

För de som inte känner till Wonderware (AVEVA) – berätta vad ni gör.

 

Wonderware Scandinavia AB är ett privatägt företag som har som uppgift att som distributör åt tillverkaren AVEVA hjälpa industrin i Scandinavien med intelligenta mjukvarulösningar.

AVEVA är ett globalt företag med ca 5000 anställda enbart inriktade på att utveckla mjukvaror för industrin(dvs hårdvaruoberoende)  med över 50 års erfarenhet inom området och över 2 miljoner licenser installerade, man investerar ca 1 miljard pund om året i utveckling av sina programvaror. Aveva är listade på Londonbörsen och största ägare är Schneider Electric med 60%. 

 

Vad är era främsta digitala utmaningar?

 

Vår utmaning är industrins utmaning, dvs den absolut nödvändiga moderniseringen inom svensk industri, ett exempel, McKinsey genomförde en undersökning av ledande befattningshavare globalt om hur de har påskyndat införandet av digitala initiativ under COVID-19. Resultaten är anmärkningsvärda, de visar oöverträffad acceleration i digital transformation. Distansarbete har ökat med en accelerationsfaktor på 43; användningen av avancerad teknik i drift har ökat med en faktor på 25. Detta är en typ av förändring som vi aldrig har upplevt tidigare. Som Satya Nadella, vd för vår partner Microsoft säger, ”nu har vi sett två års digital acceleration på sex månader, och det finns inget tecken på att saker saktar ner ännu”.

 

Industri 4.0 – vad kan ni bidra med där?

 

Vår pusselbit i Industri 4.0 består av de mjukvaror och erfarenheter av olika typer av lösningar vi och vårt partnernätverk har med oss.

Eftersom vi har ett globalt företag med globala erfarenheter som fokuserar på mjukvarusidan är vi oberoende av tidigare installerade lösningar och kan enkelt utveckla befintliga lösningar. 

I övrigt så.... 

Vi är glada över att få vara med i den här communityn och ser framemot att få erfarenheter, och få dela med oss av erfarenheter både från

Sverige men även från hur våra kunder utomlands funderar på hur man skall utveckla industrin inför de utmaningar man ställs inför


13 april kl.10-11

Digitalt Rundabordssamtal: Hur skall vi använda drönare inom Smart Maintenance? 

Vi bjuder in till en diskussion:
Vad finns det för lärdomar och erfarenheter just nu? Vilka är fortsatt utmaningarna och problemen?


Medverkande: Anders Ericson, från Veolia driver just nu projekt med drönarinspektioner, han inleder med deras syn på läget och vi alla diskuterar tillsammans. Vad kan vi göra för att utvecklingen skall gå fortare?

 

13 april kl.15-16

Korrosion på material i vatten och jord 
Medverkande:
Bertil Sandberg, RISE

Det är viktigt att kampen på korrosion bedrivs med miljövänliga metoder. RISE arbetar med forskning och rådgivning till industrin inom detta område. Grundläggning av konstruktioner sker i stor omfattning med spont och pålar av stål. Förväntad livslängd är sällan under 100 år. Den begränsande faktorn är oftast korrosion. Vi kommer att prata om hur korrosion uppträder på dessa konstruktioner och vad kan man göra åt det. Hur ska man tänka kring korrosionsskydd, och vilka riktlinjer/standarder finns det.


I år blir Hannovermässan också digital. Nästa år hoppas vi att vi kan bli ett gäng som kan åka ner dit tillsammans, som vi gjorde 2019. 

Vi kommer vara med som deltagare? Kommer du?
För mer information klicka här


15 april kl.10-11

Nya metoder och verktyg 

Medverkande: Johnny Stieger, SKF

Om termografiska kameror, axeluppriktningsverktyg, vibrationsmätning och sensorisering

15 april kl.15-16

Digitalt rundabordssamtal: Spaning efter ny teknik: Uppkopplade hjälpmedel

Medverkande: Inledare: NN. Deltagare: Peter Almqvist, Siemens

De flesta av oss känner inte till vad som erbjuds på marknaden. Webbinariet syftar till att tipsa varandra om bra produkter. Denna gång fokuserar vi särskilt på uppkopplade hjälpmedel för underhållsdokumentation som kan öka tillgängligheten när vi är ute i fabriken/ute på fältet. Vilka leverantörer ligger i framkant? Vad kan vi förvänta oss av framtiden? Vilka leverantörer skall vi bjuda in till framtida webbinarier?

UTVÄDERING
Vi har gjort 4 flervalsfrågor om vårt Nyhetsbrev och är mycket tacksamma för er feedback.


26 mars kl.13-14

Att utveckla(s) med kultur - digital workshop 


13 april kl.10-11

Digitalt Rundabordssamtal: Hur skall vi använda drönare inom Smart Maintenance? 


13 april kl.15-16

Korrosion på material i vatten och jord 


15 april kl.10-11

Nya metoder och verktyg 


15 april kl.15-16

Digitalt rundabordssamtal: Spaning efter ny teknik: Uppkopplade hjälpmedel


16 april kl.10-11:30

Nyfiken på digitalisering? 


16 april kl.13-14:30

Nyfiken på digitalisering? 


19 april kl.13-14

Job Rotation 


19 april kl.15-16

Anläggningsinformation att lita på 


20 april kl.10-11

Tillståndsövervakning av strukturer och infrastruktur med fiberoptik 


22 april kl.15-16

Ny teknik: FOS-Fiber Optic Sensing 


23 april kl.9:30-10:30

Digitalt rundabordssamtal: Lights out! 


23 april kl.13-14

Hållbar utveckling – är tekniken vän eller fiende? 


27 april kl.15-16

Ny Teknik: Tryckt elektronik 


29 april kl.15-16

Vad är datakvalitet för AI och data science Congratulations - Mukund Subramaniyan

Mukund Subramaniyan is a recent Ph.D. graduate from the Division of Production Systems, Department of Industrial and Materials Science at Chalmers University.

Mukund works at the intersection and forefront of AI and manufacturing. His research has been published in leading academic-industrial engineering journals and conferences. His research outcomes have also been implemented by leading automotive manufacturing companies in Sweden and Germany. His Ph.D. was advised by Dr. Anders Skoogh and Dr. Johan Stahre at Chalmers University, where he also received his Masters in Production Engineering.

Good links:

Congratulations on your dissertation from Chalmers. The title is “Data-driven throughput bottleneck analysis in production systems.
What was one (or two) of your big “aha” moment when doing research and writing this?

Thank you very much for your wishes!

There were two aha moments in my research:

- We all talk about big data. It is a word that is trending in the industry as well as in research. Everyone believes that big data means big value and can lead to big decisions. Though this might be true, I found the opposite of this common belief in my research. Small data created more value in analyzing bottlenecks in manufacturing than big data. It was an aha moment not only for me but for manufacturing companies and the research community.

- Researchers go behind in achieving 100% accuracy of AI. Manufacturing companies do not appreciate the value of AI if it is not 100% accurate. I was also having the same belief before I started my Ph.D. studies. During my Ph.D., I found something interesting. AI can add tremendous value in bottleneck analysis if its accuracy beats the naïve accuracy. Let me give you an example. In manufacturing, engineers must predict the upcoming bottlenecks in the production system. Today, engineers make this prediction in a naïve way. They assume that today's bottlenecks will be the bottlenecks of tomorrow. In my research, I found this to be true only 70% of the instances. The AI that I developed to predict the bottlenecks had an accuracy of 80%. Now compare the difference. AI accuracy is more than a naïve approach accuracy! In other words, AI is more valuable than a naïve approach to improve practice, even though it is not 100% accurate. Explaining the comparison raised not only my academic colleagues' eyebrows but also engineers from Swedish manufacturing companies. Though the comparison is simple, the academic community and the manufacturing companies did not think that way before. It was an aha moment!

How can our members learn from your dissertation? What can you tell them?

I have created a new and fast AI that can save many millions of Swedish Krona by removing bottlenecks in factories. Today Swedish manufacturing companies' productivity is alarmingly low at 50%. They need to improve the productivity significantly to remain profitable and competitive in the future. Removing bottlenecks will help companies to increase productivity. And my AI can search for bottlenecks, analyze them, and give an action list that suggests how to remove the bottleneck throughputs. All these happen in less than a second. To make a simple analogy, you may say that this tool is like a GPS that tells the car driver how to avoid blind alleys. Research partners find my AI very useful. Some have already implemented this tool. For example, an automotive company in Germany implemented AI to identify short-term throughput bottlenecks. Now, they can identify the bottlenecks in real-time by sitting in their office rooms. A car manufacturer in Sweden has implemented another AI to identify long-term throughput bottlenecks. They are now using it to plan maintenance actions on bottlenecks. Apart from these auto-manufacturers, a global leading manufacturing analytics software provider has included my AI to identify long-term historical throughput bottlenecks into their software packages. Any manufacturing company that buys their software can now use my AI to identify bottlenecks.

From my experience working with bottlenecks, I can recommend the engineers three points:

- Start the AI journey in small steps. For example, if your factory is not digitalized, then deploy data collection technologies and collect machine activities data. Once you collect the data, you can use AI to monitor real-time bottlenecks and take actions in real-time to remove them. This simple way of tracking real-time bottlenecks will help to reduce variations in the factory throughput. Once you collect sufficient data over time, then you can use AI to deeply analyze and diagnose historical bottlenecks and take actions to eliminate them which will help to significantly improve throughput. By accumulating data over time, patterns might start to emerge. You can then use AI to learn these patterns and use them to predict future bottlenecks and also prescribe proactive elimination actions on them.

- Start with the available data. Do not wait for the perfect data. Having perfect data is a moving target. In my research, I have shown that simple ANDON lights data can be used to analyze bottlenecks.

- Augment the AI insights. Though AI accuracy improves over time as it learns from data, do not expect it has 100% accuracy from the start. You need to augment the AI results with your domain knowledge on factory dynamics to take effective elimination actions.  

Tell us, where you are from.

I am from Chennai, India: A small city with 7 million people 😉. I was born and lived there until the age of 23. I moved to Sweden to do my master-level studies in production engineering at Chalmers in 2013. I chose Sweden to pursue my higher studies as I saw Sweden was strong in manufacturing education. 

Also, many Swedish manufacturing companies were massively expanding in India at that time. Seeing these trends, I decided to move to Sweden. After my master-level studies, I started my Ph.D. studies at Chalmers. So, it is 7.5 years now since I moved to Sweden. Time flies!

I enjoy taking a walk in the forest, be with nature, and get inspired by nature. I am also an Indian Carnatic singer. So, I practice singing when I am not working.

After many years of work you are finally done. What is your next dream project? (or just project)

My research is driven by a passion for building reliable AI technologies to tackle real-world problems in manufacturing. I approach manufacturing problems with a computational lens and develop algorithms to analyze large sets of machine data to support decision-making. In my Ph.D., I solved an important manufacturing problem of bottleneck analysis to help companies improve productivity. In the future, I would like to continue building AI technologies for routine diagnosis and prognosis of factory dynamics to achieve higher shop floor productivity.


Följ oss på våra sociala mediekanaler på

LinkedInFacebook och YouTube så kan du lätt få tillgång till den senaste informationen och även bygga ditt nätverk. 


Klkicka på bilden nedan för att få en inblick i vårt arbete. 


linkedinfacebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.