Livstipset! Ett nyhetsbrev av Madeleine Marcus

Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Hållbar hälsa för hela dig med funktionsmedicinsk rådgivning

Rörelse varje dag!

Allt fler har blivit alltmer stillasittande, framförallt under sista året då många arbetar hemifrån och rör sig mindre på träningsanläggningar, köpcenter och i sociala sammanhang etc.

Fysisk inaktivitet är kopplat till en rad tillstånd som förhöjda blodfetter, högt blodtryck, psykisk ohälsa, övervikt, benskörhet, minskad muskelmassa, ökad fallrisk, sämre balans, sömnstörningar, trötthet, ökad fallenhet att äta skräpmat m.m.

När är bästa tiden att träna på?
För vissa kan motion vara så stimulerande att det blir svårt för kroppen att varva ned innan läggdags om man tränar för sent på dagen, medan andra blir så trötta av den att de sover extra gott strax efter ett motionspass.
Ta reda på hur just din kropp fungerar.

Har du svårt att tåla träning?
Får du infektioner efter några veckors träning eller blir helt utmattad av träningen hela dagen och dagen efter, har du tränat för mycket, för hårt eller för ofta för din aktuella kapacitet. Lyssna på kroppen och starta försiktigt och öka träningsgraden över tid vartefter du blir starkare och uthålligare.

Vilken träning är bäst?
Den bästa träningen är ju förstås den som blir av, så satsa i första hand på det du tycker är roligt eller lättast att få till.

Har du svårt att komma i gång? Börja med 10 minuter, gärna i början av dagen (så att det blir av). När väl fått in rutinerna, kan du lägga till lite mer tid utan att det känns motigt.

Nästa steg

Vill du gå ett steg längre, så satsa på att både träna aerobiskt som raska promenader, jogging eller HIIT (High Intense Interval Training) och någon form av styrketräning. Tabata är en kombination av både styrka och HIIT och som ger en härlig känsla både i kropp och sinne. Det finns mängder av gratispass som bara kräver en matta och ett par träningsskor på YouTube som du kan göra hemma.

Häng med så långt du kan och lägg märke till hur du blir starkare och uthålligare över tid. 

På t.ex. muscles.se hittar du massor av inspiration och styrketräningstips som du både kan göra hemma, ute eller på gymmet.

Behöver du inspiration? 
En av de mer inspirerande böckerna jag lyssnat på är Anders Hansens bok: Hjärnstark, som nu har några år på nacken. 

Trots att jag för tillfället var nyopererad i hälen och inte kunde gå på ena foten, kunde jag inte låta bli att ta mig till gymmet mitt under lyssnandet av boken.
Ett gott betyg tycker jag! 

Gör det bara!
Precis som med många andra goda vanor kan det vara så att man inte gillar styrketräning förrän man börjar uppleva resultaten.    

Ju mer vältränad du är, desto bättre självkänsla får du. Och så syftar jag inte på utseendet. Självkänsla har, förutom med kontakten med ditt inre att göra, även ett samband med rörelse, syresättning, muskelmassa, nervsystem och biokemi.

Utöver de här förslagen finns det ju förstås massor av annat roligt och härligt du kan göra som att vara i naturen, dansa, simma, cykla eller hoppa studsmatta.

Ha det så kul! 

Lite spontan feedback

🤍 Här sitter jag nu kl 8 på morgonen, klar och pigg i huvudet och känner glädje inför dagen :)
Mer stabil, mindre ledsen, lugnare. Jättetack till dig! Känner mig så tacksam. Jag ville förmedla detta. Ha en underbar dag.

🤍 Yes, the whole family are feeling the benefits of your treatment.  Well done!

🤍 Det har varit jättebra med kontakten med dig, jag mår bättre och bättre, och är nu uppe i 90% av arbetstiden och det går riktigt bra. Ibland så visst känner jag av tröttheten, men den stannar inte länge:-)).

Tack för allt du har gjort för mig.

Fler referenser >>

Om mig

Jag brinner för att få hjälpa människor till bättre hälsa, huvudsakligen genom att inspirera, förmedla kunskap och lägga upp skräddarsydda individuella behandlingsprogram med kostråd, kosttillskott och livsstilsråd. 

Rådgivningen hos mig räknas som friskvård enligt Skatteverket, så om du har en friskvårdspeng från din arbetsgivare, så kan du nyttja den hos mig.

Välkommen! 

facebook

www.madeleinemarcus.se

madeleinemarcus@outlook.com 

 

Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.

Vill du bli prenumerant? Klicka här.