Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nr 6 2021


Hej på er alla

Julle United är nominerade till kategorin Årets Förening under Eldsjälsgalan, det är galet stort! Stort stort Grattis till föreningen för deras nominering och det fantastiska arbeta de gjort under året med värdegrunds och demokratiarbete! Jag har fått en fin pratstund med Emelie, se intervjun här nedan.

Visst följer ni oss på Instagram? Där har det börjat hända en massa spännande saker! Mer info hittar ni självklart i dagens Cheerinfo.

I dag känns det som vi erbjuder ett helt smörgåsbord av intressanta tips på föreläsningar, webbinar, seminarium och utbildningar. Föreläsningar som uppkommit efter motivationsgruppens arbete och två utbildningar som kommit som ett tips från en förening.

I denna pandemitid när träningarna inte är lika intensiva, kan focus och energi finnas att lägga på utveckling och utbildning. Ta tillfället i akt och vidareutbilda er och er förening. Det finns enormt mycket att upptäcka där ute så utnyttja det positiva som denna pandemi ändå gett. Att den har öppnat upp för det digitala! Att så många fler utbildningar, webbinar mm går att vara med på via webben, är fantastiskt.

Många av er har kommit i kontakt med sina RF-SISU konsulenter och de hjälper er mer än gärna med hur ni kan göra alla dessa utbildnings- och utvecklingstillfällen som lärotimmar.

På måndag är det internationella kvinnodagen, en dag som känns speciell för oss, en sport med så många fantastiskt duktiga kvinnliga utövare och ledare. Jag hoppas att ni har möjlighet till att lyssna  på seminariet som Riksidrottsförbundet erbjuder denna dag . Där bla Inez Rehn, medlem i vår utbildningskommitté och utbildare, kommer föra samtal i ämnet utifrån sin arbetsroll som inkluderingsansvarig på Svenska Innebandyförbundet.

Som vi sa vid våra två dialogmöten, har jag och Sofie börjar titta på frågor som vi kommer skicka ut i ett mejl. Där kan ni alla kan delge era tankar inför att TK skall ta ett beslut kring övergångsreglerna. Vi återkommer med detta under nästa vecka.

Jag hoppas ni får en riktigt bra helg och att ni alla är rädda omvaranda!

High Five!

Kia
Er Föreningskonsulent


Julle finalist i kategorin Årets förening under Elsjälsgalan

Foto: Magda Lindblom

Stort Grattis till er nominering till Årets förening på Eldsjälsgalan! Hur länge har ni veta om detta?
Vi har vetat om detta i några veckor men eftersom det inte varit officiellt så har vi inte fått gå ut med informationen förrän nu. 

Nomineringen ligger ju till grund för ert fina värdegrundsarbete ni gjort under året. Vill du berätta lite mer om det arbetet?
Värdegrund är något som alltid funnits med som en grundpelare sedan föreningen bildades. Vår stad Hudiksvall kallas för Glada Hudik och det har alltid känts viktigt för oss att göra skäl för det namnet. Därför har vi alltid pratat om i föreningen hur man är en bra förebild, hur viktigt det är med en så liten grej som att man alltid säger hej till alla när man kommer till träningshallen (även om man inte går i samma lag och inte känner varandra) och att man säger hej till alla motståndare på tävling. Om man kan sprida glädje så kommer den glädjen att generera glädje tillbaka. Om man visar respekt så får man respekt. Man blir behandlad som man själv behandlar andra. 

Det senaste året har vi bland annat jobbat med ett projekt som heter skippa attityden. Det är ett projekt som går ut på att minska skitsnack i föreningen. Vi har kört detta i flera av våra lag och vi har märkt en positiv skillnad. Vi har också jobbat i ett projekt i samarbete med RF som heter Målstegen. Det går ut på att se över och utveckla föreningens verksamhetsplan. I första steget så skulle vi se över föreningens verksamhetsidé. Vi lät då ungdomarna själva ta fram de värdeord som de tycker är viktigast och som ska genomlysa allt arbete i föreningen. Av dessa värdeord skapade vi med ungdomarna en ny verksamhetsidé som vi la fram som förslag och röstade igenom på årsmötet.

Eftersom det är ungdomarna själva som ska efterleva verksamhetsidén tror vi att det är bra att de själva fått vara med och skakar den. 
 

Om där är fler som skulle vilja komma igång med ett sånt arbeta hur går man till väga och vad skall man tänka på? Kan ju kännas svårt och lite övermäktigt vart man skall börja, vad har du för tips att ge?
Man behöver inte göra någon större grej av det. Det kan räcka med att ta 10 min av en träning en gång i månaden för att prata om små saker som respekt för sina lagkamrater, hur man kan sprida mer positiv stämning och hur ens attityd kan påverka andra. Oftast har ungdomarna så mycket tankar kring detta så det räcker med att bara ta upp ämnet så fyller de på med innehållet. 

Ett enkelt och roligt sätt att jobba med värdegrund som vi gjorde i uppstarten av HT 2020 är att lagen får ta fram egna värdeord som ska gälla för just det egna laget. De får tillsammans som lag välja ut ex. 3 värdeord som ska vara det som ska vara grunden för hela säsongen. Det kan tex. vara gemenskap, glädje och respekt. När laget valt sina ord så får hela laget tillsammans måla ett konstverk där orden ska framträda. Konstverket hängs upp i hallen så de varje träning påminns om det som är viktigast. 


Enormt roligt att ni blivit nominerade, vet ni hur många föreningar som nominerades i år?
Jag blev så chockad när de ringde och berättade att vi var en av finalisterna så jag har glömt hur många de sa som varit nominerad. Men vet att det var många. 


Förutom äran att vara nominerad, vad vinner man?
Alla finalister vinner 15 000kr. Om man sedan skulle vinna hela rubbet så vinner man 50 000kr. 

Vad skall ni göra för spännande med pengarna?
Våra barn och ungdomar kommer själva att få vara med och bestämma vad vi ska göra med pengarna. Vi kommer att sätta upp en önska-önska-låda i hallen där alla får skriva sin önskan om hur vi kan förbättra föreningen. Av dessa önskningar låter vi några gå i uppfyllelse. 

 

Emelie Holmberg
Verksamhetsansvarig Julle United


Domarprotokollen för digital bedömning finns nu på vår hemsida.

 

 

 

Nu kan ni alla hitta protokollen som kommer användas vid den digitala bedömningen under våren på vår hemsida.

 

Här hittar ni dem!

 


Regelquiz på Instagram

På torsdagar varje vecka har vi ett regelquiz på Svenska Cheerleadingförbundets Instagram där det finns möjlighet att lära sig mer om regler.

De senaste veckorna har 800-900 personer deltagit i quizet varje vecka - vi tycker det är otroligt kul med ett så stort intresse!

Följ SCF:s instagram för att hänga med i kommande quiz!

 


Skatteverket bjuder in till fler webbinar under våren. Här hittar ni de aktuella webbinar som kan beröra er som ideell förening.

7 april:Webbinar: Idrottsföreningen som arbetsgivare 
4 maj:Webbinar: Idrottsföreningen som arbetsgivare 
17 maj:Webbinar: Idrottsföreningen lämnar inkomstdeklaration 


RF-Sisu introduktionsutbildning för föreningsledare

Vi har fått in ett tips på en nätbaserad utbildning från Elin Weikert från Malmö Allstar Cheer. Hon skriver:

"Utbildningen vänder sig till dig som är förtroendevald i en styrelse, en del av arbetsgrupp eller på annat sätt jobbar med föreningens utveckling. En gratis utbildning man gör via deras webbplats, med text och film som rör olika viktiga områden som man som föreningsledare antagligen kommer att stöta på. "

Utbildningen tar 2-3 timmar och man kan pausa och fortsätta den när som helst. Vill man sedan lära sig mer om vissa områden så finns där olika fördjupningsdelar, med dokument och hemsidor.

Fortsatt säger Elin "-Jag tycker det var en väldigt givande utbildning. För de som kanske inte är så vana i rollen som föreningsledare lär man sig mycket viktigt.  Men även de som jobbat med föreningsfrågor och tänk lite längre tid som jag själv, fick med sig viktig kunskap och saker att tänka till på. Helt enkelt en inspirerande och bra utbildning för alla som vill lära sig mer om utvecklingen av föreningen."


Idrott hela livet - Motivation till att träna

 

Föreläsningen Idrott hela livet - Motivation till att träna - vänder sig till dig som kan svarar ja på någon av dessa tre frågor.

  •  Orkar du inte träna eller fullfölja träningen som du önskar?
  •  Blir du ofta förkyld?
  •  Är du ofta trött?

 

Då har du inte rätt balans mellan träning, mat och vila.

Föreläsningen ger dig insikt i hur dessa tre delar påverkar vår hälsa och prestation.

Den vänder sig till aktiva över femton år, ledare, tränare och föräldrar.

Föreläsningen är måndagen 22 mars kl 18.30 till ca 20.00 i Teams.

Föreläsare är Susanne Ericson, utbildad längdskidtränare och kostrådgivare. Susanne har lång erfarenhet från längdskidåkning och har arbetat som tränare och ledare på alla nivåer. Susanne har också arbetat med idrott och hälsa i femton år och även som kostlärare i fem år. Idag arbetar Susanne för Vasaloppet.

Föreläsningstillfället är gratis.

Här anmäler ni er!

Tidig upptäck av ätstörning inom idrotten

Tidig upptäck av ätstörning inom idrotten tar upp varför det är så viktigt att tidigt upptäcka ätstörning. 1. Hur ser ätstörning inom idrott ut och skiljer den sig från dem som inte idrottar. 2. Hur kan vi prata med barnet/ungdomen när det finns misstanke om ätstörning?

Tillsammans diskuterar vi hur det förebyggande arbetet kan gå till.

Föreläsningen är den 18 mars klockan 18.30-20.00 i Teams.

Susanna har lång erfarenhet av att jobba med barn och ungdomar med olika ätstörningar. Hon har erfarenhet av idrott på elitnivå och har specialiserat sig på att försöka förstå mer om ätstörningar inom idrotten. 

Föreläsningstillfället är gratis.

Här anmäler ni er.


Välkomna till ett seminarium på tema Kvinnors röst och rätt i idrotten under 100 år

Välkomna till ett seminarium på tema Kvinnors röst och rätt i idrotten under 100 år – med anledning av internationella kvinnodagen och 100 års-jubileet av kvinnors rösträtt i Sverige. 

Helena Tolvhed är docent i historia vid Stockholms Universitet och med utgångspunkt i sin bok "På damsidan" beskriver hon kvinnors förutsättningar i idrotten under det senaste seklet.

Efter Helenas föreläsning kommer ett samtal ske mellan Inez Rehn, inkluderingsansvarig på Svenska Innebandyförbundet (även en del av RF:s kompetenspool i jämställdhetsfrågor) och Ulla Bjerkhaug, tidigare förtroendevald inom idrotten och lärare på Bosön Idrottsfolkhögskola och Gymnastik och Idrottshögskolan (GIH).

Som representanter för jämställdhetsarbete inom idrotten under olika tidsperioder reflekterar de över utvecklingen fram till idag. Vad som har krävts för att framsteg har gjort inom området och vad vi har kvar att göra för att skapa jämställda idrottsmiljöer. 

Seminariet teckentolkas.

Datum: 8 mars kl 10.00-11.30

Plats: Online via teams.microsoft.com

Arrangör: Riksidrottsförbundet

Kursledare och kontaktperson: Sofia B Karlsson, sofia.bkarlsson@rfsisu.se

 Här hittar ni Facebook eventet


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en medlemmar till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.