På butikshyllorna nu på tisdag 9/3!


Med 2019 firar vi, och Jean, att det är den tionde (!!) årgången som går att köpa från monopolets hyllor. För tio år sedan var det inte så vanligt att prata om att lagra viner från detta område. Idag är det lite annorlunda. I alla fall när det gäller detta vin. Visst finns det mycket i det ungdomliga i det här som är underbart och som ej bör missas, men det är fantastiskt vad man kan få med något/några års lagring......

Jean Foillard Morgon Côte du Py 2019

Artikelnummer 95239  299:-

100% Gamay, ekologisk odling

Jäser (maceration carbonique) utan tillsatt jäst och lagras sedan på äldre ekfat från Bourgogne 9-10 månader.

Ingen filtrering

Foillards rankor på hans mark i Côte du Py är till största delar mer än 40 år gamla med områden där rankorna är upp till 100 år.

Den nya årgången (våren?) kom tidigt i år. Ungefär ett halvår tidigare än vanligt. Vi brukar ha lansering av detta under senare delen av hösten. 2019 som årgång innebar väldigt varierande väder  och med relativt svåra förhållanden. Frost i april och värme med torka och efterföljande hagel under sommaren var faktorer som gav ett naturligt lågt skördeuttag. Detta gjorde det extra viktigt med selektering vid skördebordet. Samtidigt var 2019 ett av de åren med fest antal soltimmar någonsin. Bra kombination? Ja verkligen om man kan sitt område samt känner sina rankor och källare!

Komplexitet med bra koncectration och en ryggrad av lyftande syra och mineralitet känns som en bra beskrivning och efter två relativt varma årgångar med lite högra alkoholhalt är vi nu tillbaks till en mer typisk stil på detta vin.

"The wines of Beaujolais 2019 are likely to be extremely good with intense flavors and plenty of character, unlikely to disappoint" skriver man på WINE SEARCHER.

Alf Tumble, Dagens Nyheter mm,  skrev efter att ha provat det -
” Sista droppen bäst” efter en ”vända i karaff"...på tal om lagring....

Så det kan vara en bra idé att hälla det på karaff och att "följa flaskan" under tiden.


Vill du prova vinet och äldre årgångar?

Är du nyfiken på att prova Côte du Py med lite ålder OCH även denna nya 2019 så finns årgång 2014, 2016 och 2019 att dricka på Köksbaren i Umeå samt på Tyge & Sessil i Stockholm i helgen! 

TACK för det!!...#gamaytheforcebewithyou


Följande viner från andra vingårdslägen från Jean Foillard finns tillgängliga för privatimport - 

  • Fleurie 2018
  • Morgon Corcelette 2018
  • Morgon Corcelette 2017

Privatimport gör du här 

 


 Uppdaterad prislista med kommande släpp hittar du som alltid här.

Ta hand om er!
/ Helena, Maria, Klas & Niklas


Och glöm inte att #supportyourlocal


facebookinstagram