Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Det här är ett nyhetsbrev som Svenska Orienteringsförbundet skickar till landets samtliga föreningar.


Senaste beskeden väcker verkligen hopp!

Coronasmittan håller fortsatt Sverige och världen i ett järngrepp, men för individuella utomhusidrotter som orientering finns ändå gott hopp om att vi snart ska kunna återgå till en något normalare verksamhet.

Regeringen har skickat ut ett förslag på remiss, där utomhusidrotter tydligt markeras som ett möjligt undantag och vi har därför fog att hoppas på att ett mer träffsäkert och rimligt regelverk ska vara på plats någon gång under våren.

Svenska Orienteringsförbundet jobbar hårt för att verka i den riktningen. Vi anser, med expertis i ryggen, att risken för smittspridning är näst intill försumbar i samband med välplanerad orienteringsverksamhet.

Tillsammans med RF träffar vi då och då regeringsrepresentanter, vi har haft ett flertal kontakter med Folkhälsomyndigheten och genom O-Ringen är vi med i samverkansgrupp för de största motionsloppen. Vi gör allt som står i vår makt för att förbättra möjligheterna för orienteringen, samtidigt som vi har den största respekt för att huvudfokus för alla medborgare måste vara att motverka smittspridning.

Tyvärr är smittspridningen fortsatt hög i landet och ett antal mutationer oroar, så lättnader kan dröja ytterligare en tid.

Tills vidare får vi leva med flera tankar i huvudet samtidigt; vi ska göra det bästa i den situation som råder, samtidigt som vi planerar för den verksamhet som kan bli möjlig lite längre fram. Det här är svårt, och även tålamodsprövande, men jag vet att vi klarar det galant.

Ett antal arrangörer har redan tvingats dra i bromsen, andra siktar in sig på coronaanpassade tävlingar eller hoppas på fullskaliga arrangemang längre fram.

Och ljusglimtar saknas verkligen inte. Exempelvis släppte O-Ringen häromdagen en nyhet där organisationen, med det regionala smittskyddet i ringen, kunder meddela att, jo, vi tror på ett fullskaligt O-Ringen i Uppsala till sommaren.

Nu fortsätter vi att hålla i och hålla ut. Det kommer att bli bra!

Läs och sprid det ni finner intressant i övrigt i detta nyhetsbrev som går till landets alla orienteringsföreningar.

Med vänliga hälsningar

Susanne Söderholm, förbundschef


Hur ser möjligheterna ut i vår? Rekordintresse för arrangörsträff

Hur kan vi arrangera tävlingar i vår? När kommer nya riktlinjer? Vad innebär den nya pandemilagen? Frågetecknen är många inför årets orienteringssäsong och i mitten av februari hölls en digital arrangörsträff som lockade hela 330 deltagare.

Syftet med träffen var att informera om senaste nytt, vad som händer framöver och vad som görs för att förbättra villkoren för våra arrangemang.

- Glädjande att engagemanget är på topp. Vi ser också att vi har ett bättre läge för att få till fullvärdiga arrangemang i år än ifjol. Vi är hoppfulla, säger Svenska Orienteringsförbundets idrottschef Tomas Stenström.

- Det var en mäktig omställning som gjordes under fjolåret och det visar vilket engagemang och vilken solidaritet som finns inom svensk orientering.

Läget just nu påminner om det som var under våren 2020, men det finns också ett antal viktiga skillnader. Vi har nu levt med pandemin under ett års tid och vet mer vad den innebär, vi har en pandemilag på plats och vi har även påbörjat vaccineringen.

- Läget är ovisst, men vi tycker att det finns bättre förutsättningar i år att få till mer fullvärdiga orienteringstävlingar, om bara pandemin tillåter, säger Stenström.

HÄR kan ni läsa mer om arrangörsträffen och ta del av de dokument som presenterades. SOFT avser att inom ett par veckor anordna ett nytt infomöte.


Orienteringsmagasinet – en kanal ut även för din förening

Antalet prenumeranter på Orienteringsmagasinet Skogssport ökar. Nu breddas satsningen ytterligare och fler delar adderas på orienteringsmagasinet.se. Delar där er förening kan vara med och skriva och tycka till.

Från och med nu finns tre nya avdelningar på orienteringsmagasinet.se: junior, debatt och Sverige runt.

Vill ni i er klubb debattera någon orienteringsrelaterad fråga mejla er insändare eller ert debattinlägg till skogssport@orientering.se

Under vinjetten Sverige runt kan ni bidra med redaktionellt material i övrigt. Har din klubb arrangerat en tävling? Har ni lockat nya medlemmar genom att våga ”tänka utanför boxen”? Eller har ni något annat som ni tycker bör nå ut till andra orienteringsintresserade. Tanken är att vi under Sverige runt-vinjetten ska ha möjlighet att lyfta era nyheter och berättelser från hela landet. Skriv ihop en text och skicka med en eller ett par bilder till vår mejladress.

facebookinstagramtwitterlinkedin

Följ våra sociala medier!


Extra förbundsmöte hålls 20 mars

Svenska Orienteringsförbundets extra förbundsmöte kommer att hållas som ett digitalt möte lördagen den 20 mars 2021.

Det ordinarie förbundsmötet 2020 hölls 21 mars som ett digitalt möte. Delar av mötet sköts till hösten, med hopp om att kunna träffas fysiskt. Nu avslutas mötet ändå digitalt, ett år efter det ordinarie mötet.

Ombuden utses som vanligt av era respektive distrikt.

HÄR hittas information och föredragningslista.


Sök LOK-stöd senast 25 februari

LOK-stödsansökan för hösten 2020 ska vara inne senast 25 februari. Ni ansöker på er förenings IdrottOnline-sida.

Mer om att söka LOK-stöd


Hög tid för anmälan till bredd- och motionsutbildning

I coronatider anordnar SOFT en digital version av bredd- och motionsutbildningen. Anmälan senast 22 februari.

Utbildningen vänder sig till dig som vill skapa eller utveckla verksamhet för bredd- och motionsorientering och lära dig mer om vad din förening kan göra för att nå nya målgrupper.

Utbildningen leds av SOFT:s tränarakademi och genomförs måndag 1, 8, 15 och 22 mars klockan 18-21.

Läs mer om kursens innehåll och anmäl dig senast 22 februari - klicka HÄR!


Påskens stora hemmakväll!

BingoLottos Påskbingo har utvecklats till en riktig storkväll och blivit ännu ett viktigt redskap för Sveriges föreningar och klubbar. Efterfrågan på lotter är stor vilket gör lotterna lättsålda och pengarna lättförtjänta. Dessutom har ni stor draghjälp av Folkspels massiva marknadsföring. BingoLottos Påskbingo syns i TV-reklam, utomhusreklam, i butiker och hos föreningar.

Kontakta Folkspels innesäljare på tel 0771-72 72 00 om du vill beställa lotter, komma igång med försäljning eller har andra frågor! HÄR finns ett säljblad.Svenska Orienteringsförbundet. Heliosgatan 3, 120 30 Stockholm
Telefon: 010-4765360. E-post: info@orientering.se. Hemsida: www.svenskorientering.se 


Orienteringsföreningar och orienteringsdistrikt får detta nyhetsbrev eftersom er förening/ert distrikt är medlemmar i Svenska Orienteringsförbundet.

Om du vill att någon mer ska få dessa nyhetsbrev hänvisa till att man kan anmäla sig här.

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.