Anmäl dig! Start Up, Scale Up den 23 februari. Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Vinterns bästa digitala Start Up konferens

- Start Up, Scale Up! den 23 februari.

Du kan vara med hela dagen eller på enskilda pass (vi har 4 pass under dagen)

Vi har ständiga förbättringar i våra gener. Men ibland måste man ta diskreta tekniksprång också. Ibland är det svårare att tänka annorlunda när man har en befintlig verksamhet att hantera och utveckla samtidigt.

VD - Henric Widén

Då måste man vara öppen för idéer och influenser utifrån. Och genom nya samarbeten snabbt göra saker annorlunda.

I denna anda bjuder vi in till en Technology Scouting dag då du får chansen att lyssna på nya och kreativa entreprenörer med ideer som kan inspirera ditt företag till liknande utveckling eller kanske vara direkt tillämpbara i din verksamhet.

Programmet är en luftig heldag där du kan logga in och vara med på allt eller vissa delar. Starttiderna är heliga. Är du med på något pass får du också länkarna till de andra passens inspelningar och kan se dem i efterhand.


Anders Källströms senaste blogginlägg:

Vi vet väl alla vad kompetens är?

 

Nja, kompetensbegreppet förändras snabbt.  

Kompetens är vår förmåga att lösa problem och är därmed viktig för vår personliga, företagets och landets konkurrenskraft.  

På 80-talet delade många forskare in kompetens i fyra begrepp: boklig teori (vilken i hög grad syftar till att ge oss ett språk) + egna erfarenheter (kompetens som man sällan kan fånga med ord) + färdigheter (att tala, att skriva, att sälja, att förhandla…) + egenskaper (social förmåga, logik, mod…).  

Sedan dess har många lagt till värderingar som ett kompetensbegrepp. Värderingar blir lätt politiskt men det vi tycker påverkar onekligen hur väl väl vi hanterar en viss situation.  

Dessutom vill många numera se var och ens nätverk som ett kompetensbegrepp. Ingen kan allt, men vi kan alla ha ett nätverk som kan (nästan) allt. Mycket tyder på att ju högre upp i samhället som vi kommer, desto större nätverk har vi, tyvärr delvis på bekostnad av nära vänner (nätverket och vännerna konkurrerar om vår tid). 


Start Up! Scale Up!

23 februari kl.9-16

Vi är stolta över att presentera de följande fem företagen som är med, de är: 

 

Mer information finns på vår hemsida


Du kan välja att vara med hela dagen eller ett eller flera av våra 4 pass. 

Agenda

Pass 1, kl.9-10:15 Digitala Tvillingar -  https://simumatik.com/

Anmäl dig här till pass 1

Pass 2, kl.10:30 - 11:30  Industrial Internet of things – IIothttps://youmoni.com

Anmäl dig här till pass 2

 Pass 3, kl.13-15  Automation/Robotik, https://www.rebl.se

 Driftuppföljning, Dataanalys, Simulering, Optimering -
https://fpanalyzer.se,  & https://www.evoma.se

Anmäl dig här till pass 3

 

Pass 4, kl.15:15 - 16:30 AI, Processoptimering - https://www.calejo.ai  

Anmäl dig här till pass 4

 


Ett av de företag som är med är Youmoni

Hej Johan! Berätta kort om dig själv och vad du gör.

 • Jag är 48 år och en kreativ person som älskar att utveckla och bygga företag med teknik som bas. Främst har det varit och är inom IT branschen, men även lite annat har hunnits med. Jag har varit egen och entreprenör sedan jag var 14-15 år då jag började bygga sälja tillbehör till hemdatorer (Commodore 64). Därefter var jag med och byggde upp DGC Systems (numera operatör), samt därefter, tillsammans med Peter Bornvik, e-business koncernen Cypoint (1995-2013) som såldes till Sigma 2010 och bytte namn till Sigma bolag 2013. Vi återstartade Cypoint (https://cypoint.se) 2018 och är numera styrelseordförande där.

 • Då jag jobbat med både hårdvara, drift, molntjänster och internet sedan internet föddes 1992 så tänkte jag vara med och bygga upp nya tjänster för sakernas internet IoT. Youmoni, med fokus att förenkla IoT värden, började formas 2016-2017 och jag arbetar idag mycket operativt som VD med detta.

 • Jag älskar att bygga upp kreativa team med analytiska människor som inte känner begränsningar i vad som är möjligt samtidigt som vi ska se realiteterna i marknaden och lyssna på den och vad våra kunder säger och gör.

 • Jag har alltid varit säljfokuserad och innehaft både CTO och försäljningschefsroller, det går inte att sitta på kammaren och bygga teknik för saken skull. Min styrka är att både kunna sälja och förstå tekniken.

 • Jag och min kompanjon Peter Bornvik driver även ett investmentbolag så en del tid går åt att träffa nya bolag och utvärdera olika investeringar. Min roll är då främst att utvärdera teknik och bolags förmåga att nå ut på marknaden.

 • När jag inte jobbar med teknik eller investeringar så är jag mest med min familj hemma, eller på Gotland samt ute till sjöss. Vi gillar att resa och uppleva saker (dock inte nu…). Jag och min son bygger också många roliga saker på fritiden. Då och då får jag även tid att lyssna på musik.

Du är en av medgrundarna till företaget Youmoni -  berätta mer om den resan och vad ni gör?

 • Jag ville starta om från början igen – en ny startupresa – bygga ett nytt team som inte har någon legacy inom IoT, tänka nytt igen och bryta igenom – det är känslan i denna kraft som är fantaistisk roligt.

 • Jag fokuserar på att hitta rätt väg och balans mellan teknik och kundbehov och framförallt förenkla möjligheten att använda avancerad teknik. Vi vill förenkla IoT landskapet genom att paketera ihop alla delar som idag är fragmenterat och för techy.

Det ni erbjuder är en helhetslösning inom digitalisering. Tillsammans med era partners kan ni förverkliga detta inom några dagar (istället för månader) står det på er hemsida. Fantastiskt! Kommentar tack.

 • Idag så har många IoT projekt havererat då det krävs så många olika kompetenser och leverantörer för att ro det i land. En kombination av hårdvara, kommunikationskompetens (telenät, 2g/3g/4g/5g, LoRa, blåtand mm), mjukvaruutveckling, molntjänster, gränssnitt och appar samt inte minst ett lager av logistik dvs saker (prylar) som ska ihop med mjukvara.

 • Antingen kommer leverantörerna från IT konsultbranschen, men då har man ofta sämre kompetens inom hårdvara och sensorer samt datakommunikation, eller så kommer leverantörerna från hårdvarubranschen men då är man sämre på molntjänster, mjukvara och internet.

 • Då projekt ska besluta om alla dessa delar så tar det för lång tid och blir för dyrt. Beslut och design kring hårdvara, sensorer, beslut om molnleverantör för infrastruktur mm. Inget kan komma igång snabbt då.

 • Jag tyckte det saknades en spelare som går ihop tre saker

  • Paketerad hårdvara med utvalda sensorer som funkar enligt 80-20 regeln.

  • Molntjänst som tar emot data från paketen och kan lagra direkt

  • Färdiga basapplikationer i molnet med gränssnitt som kan visa data från saker direkt.

 • Med dessa tre saker basklara så kan vi komma igång på dagar eller veckor, inte månader eller år. Kunderna kan betala efter behov och med abonnemang som liknar vanlig mobiltelefoni. Välj enhet, lägg på abonnemang (olika typer finns med olika data etc – ungefär som hos Telia eller Tele2). Starta igång.

 • Det är Youmoni.   
   

Ni ska vara med på vårt event ”Start Up Scale Up” i februari 2021. Vad har du för förväntningar?

 • Få en möjlighet att tala om vad vi gör på en övergripande nivå, önskar frågor för att få förklara mer då många undrar mycket om detta.

 • Önskar få igång en diskussion om hur robust saker måste byggas ”bara” för att det handlar om saker/produkter – dvs fysiska ting, eller om man kan börja på enklare (och kanske effektivare nivå) inom Industri och större företag med? Tänka lite mer agilt även om det är IoT och ibland kärnan av vad man gör.  

 • Diskutera förmågor, vet alla vilka förmågor man saknar, eller måsta man testa, hur testa och hur samla data för att förstå vad man kanske inte insett?

​​Varmt välkommen!


12 februari kl.13-14

Hur använder vi artificiell intelligens inom Smart Maintenance? 


16 februari kl.14-16
Stafettnätverk i Bottenviken: Smart Maintenance 


Mer information finns även på hemsidan


25 februari kl.15-16
Kommer underhållsavdelningen finnas kvar? 


26 februari kl.9-10
Kommer underhållsavdelningen finnas kvar? 


26 februari kl.13-14
Att utveckla(s) med kultur - digital workshop 


UTVÄDERING
Vi har gjort 4 flervalsfrågor om vårt Nyhetsbrev och är mycket tacksamma för er feedback.


1 mars kl.15-16
Digitalt rundabordssamtal: Att kunna lita på informationen i sina system 


3 mars kl.10-11
Hur vi effektiviserat våra underhållsstopp? 


3 mars kl.15-16
Ny teknik: Siemens Energy - teknisk support på distans. 


5 mars kl.9-10
Ny teknik: ABB:s smarta sensorer 


5 mars kl.13-14
Om orden inom Smart Maintenance 


5 mars kl.15-16
Ny teknik: Att använda AI för att förutse kvalitetsbrister och driftstörningar 


11 mars kl.15-16
Så arbetar vi med Smart Maintenance 


17 mars kl.9-11:30

Smart Maintenance Energy 


17 mars kl.15-16

Ny teknik: Förebyggande underhåll på distans ger experthjälp 24/7 


18 mars kl.15-16

Livslångt lärande? 


19 mars kl.9-10

Livslångt lärande? 


22 mars kl.13-14

Ny teknik: Digitala tvillingar 


22 mars kl.14-15

Maskin- och driftssäkerhet 


22 mars kl.15-16

Ny teknik: VR-teknik 


23 mars kl.15-16

Digitalt Rundabordssamtal: Hur vara effektiv och få effekt av kritikalitetsanalyser? 1 mars kl.15-16

Digitalt rundabordssamtal: Att kunna lita på informationen i sina system 
Information är det nya guldet. Men den måste vara pålitlig och tillgänglig. Informationen i underhållssystemet kan vara en stor hjälp eller en stor frustration. Var börjar man? Hur skapas motivation och arbetssätt för att styra, uppdatera och använda information?

Medverkar: Jennie Winbo, Underhållschef på Göteborg Energi AB. 

19 april kl.15-16

 

 

 

 

Anläggningsinformation att lita på 

Korrekt dokumentation är grunden för att utföra ett säkert underhåll. Men i många företag råder stor differens mellan den fysiska anläggningen och anläggningsdokumentation. Kanske för att anläggningen byggts om många gånger sedan den var ny och det inte sparats rätt. Vad är viktigt att få på plats så att inte skutan fortsätter ta in vatten? Det är ett arbete på många fronter och alla behöver vara delaktiga.

Medverkar: Jennie Winbo, Underhållschef på Göteborg Energi AB.


AI-bolaget Tenfifty välkomnar er till:

 

Webbinarium: 5 mars kl.15-16

Ny teknik: Att använda AI för att förutse kvalitetsbrister och driftstörningar 

Eventet finns även på LinkedIn

Anders Bjurström - CEO

Ingen produktionsprocess är helt stabil. Beroende på inre och yttre faktorer varierar resultatet och kvaliteten. Det är en ständig strävan att göra dessa variationer så små som möjligt men framförallt att kanske kunna förutse när de kommer. Och när de faller utanför tolerans. Om man vet när och hur man behöver justera för kvalitet, eller stoppa för underhåll så sänker man kostnader för förluster och man sänker kostnaderna för åtgärderna. Man kan med sådana förutsägelser också optimera sin produktion i många avseenden. Baserat flera framgångsrika kundcase visar här Tenfifty hur och med vilken maskinlärning/ai man kan få sådana förutsägelser om när det är dags att ingripa för att undvika kassation och störning. 

Medverkande: Anders BjurströmDavid Fendrisch


Känner du till Produktion 2030?

Den ideella organisationen produktion 2030 har som mål att "förnya och stärka svensk industris konkurrenskraft". 

De har många projekt på gång som exempelvis:
- A digital twin to support sustainable and available production as a service

- Adapt 2030 – Adaptive lifecycle design by applying digitalization and AI techniques to production

- AMtoFlexs – Additivt tillverkade verktygsdelar för flexibel produktion och optimerade produktegenskaper


Följ oss på våra sociala mediekanaler på

LinkedInFacebook och YouTube så kan du lätt få tillgång till den senaste informationen och även bygga ditt nätverk. 


Klkicka på bilden nedan för att få en inblick i vårt arbete. linkedinfacebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.