Problem att se innehållet? Se det i webbläsaren

DIGITALISERINGEN KRÄVER INSIKT OCH UTSIKT

Digitalisering är ordet på allas läppar, men vad innebär det egentligen? Begreppet är öppet för tolkning och någon egentlig fastslagen definition finns inte.

Den nya tekniken har stor betydelse samt skapar möjligheter och utmaningar.  Digitala tillämpningar kan se tjusiga och enkla ut, men det är rätt mycket att ta om hand. Samtidigt handlar inte allt om komplicerad teknik och hårdvara. Under pandemin har vi på Göthes snabbat upp och fått bättre ”insikt” i vikten av digitaliseringsprocessen. Vi har idag en annan inställning och mognad än för ett år sedan.

Per automatik har vår “utsikt” stärkts mot att dra nytta av digitaliseringens möjligheter. Det har inkluderat mycket tid till att se vad som utgör konkurrenskraften idag och utveckla och anpassa den. Vi har gång på gång ställt oss frågorna ”Vilka (digitala) beteenden skaffar sig våra affärspartners?” och ”Hur kan vårt företag bli mer relevant för affärspartners?”

Med digitaliseringen vill vi lyfta vårt samlade erbjudande till en ny nivå genom att utnyttja data som redan genererats i våra system tillika den allt mer digitaliserade beslagsbranschen. Resultatet hoppas vi blir ett bättre och mer tillförlitlig erbjudande samt minskade problem och nya möjligheter för oss och våra affärspartners.

Tack för att du läser Up to date

Med vänliga hälsningar

Patrik Östlund

PRODUKTKATEGORI MOTORLÅS

Motorlås ger låsning med kontroll och säkerhet. Lås med motorstyrd regel är det bästa möjliga alternativet där det krävs säker elektrisk låsning. Motorlås låses endast när dörrren är helt stängd och finns som alternativ i både modul- och smalprofilutförande. 

Låsets kolv styrs med en motor via en styrenhet vid såväl låsning som upplåsning. Låset kan även manövreras med nyckel eller vred och vissa lås klarar av både dag- och nattlåsning. 

En dörr utrustad med ett motorlås utgör en viktig del av ett stabilt och pålitligt skalskydd. När arbetsdagen är slut så tar motorlåset hand om säkerheten och låser automatiskt byggnaden för natten.

Göthes Industribeslag har ett brett och djupt utbud av Motorlås. Vi har nyligen uppdaterat webbshopen med funktioner så att du snabbt kan hitta det motorlås som passar dig och dina behov och krav. Ta gärna en titt genom att klicka på knappen nedan.


TRYCKE PALERMO SVART

Dörrhandtag tillverkad i återvunnen mässing med dubbelverkande returfjäder. Finns för ytterdörr (38-70mm) och innerdörr (38-42mm) med tillhörande nyckelskylt.

LÄS MER >

NÖDÖPPNARE P+T SAFETRON 6200/6600

Panikregel för bland annat ställverksrum, transformatorrum, elcentraler, pannrum. Dörren kan öppnas genom att använda vredet eller genom att påverka tryckstången. 
Tryckstången är försedd med fjäderåtergång och stopp och kan därför användas även som handtag vid stängning av dörren. Kan monteras i kombination med Safetron motorlås 6200 samt 6600.

LÄS MER >

PRISMA ARMBÅGSKONTAKTER

Prismas Armbågskontakter finns i längderna 300 - 1200. Just denna på bilden är Prisma Button 300 som är en armbågskontakt gjord i aluminium för såväl tuffa som känsliga miljöer, t ex skolor och vårdmiljöer. Tryckkänslig på hela frontpanelen utan rörliga delar. Flera olika inställningar möjliga via Dip-switchar däribland Nurse-bedsinställning för pardörrs-styrning.

LÄS MER >

JC ARMBÅGSKONTAKTER

Många armbågskontakter från JC är optimala för utomhusbruk och tuffa miljöer men går lika bra att använda inomhus. 

Armbågskontakterna är stryktåliga samt smidig design som gör det lättare för t. ex. rullstolsburna personer att komma åt. 

Armbågskontakterna finns i olika storlekar, färger och material. 

LÄS MER >

KARMÖVERFÖRING G545

Karmöverföring G545 i rostfritt syrafast stål. Avsedd för övergång av elektriska ledningar mellan dörr och karm.

Egenskaper:

 • För ökad funktionssäkerhet skall mångkardelig mjuk kabel användas
 • Runda hörn för förenklad maskinell urfräsning
 • Installationsmått (BxLxD):  24 x 480 x 17 mm.
 • Innerdiameter fjäder: 10 mm
 • Med balja i rostfritt syrafast stål

I G545 serien finns också fjäder samt en Karmöverföring med avkapad fjäder. 

LÄS MER >

DÖRRSTÄNGARHUS BOXER EN 3-6

En integrerad dörrstängere, nästan helt osynligt och otroligt snyggt i en designad dörr, t. ex. på sjukhus, hotell etc. 

Dörrstängaren har ett kontrollerat stängningsförlopp för användning på brand- och / eller rökskyddsdörrar eller i nödutgångar. För enkeldörrar. 


Egenskaper: 

 • Helt inbyggd i dörrbladet
 • Glidskenan synlig endast då dörren är öppen
 • Justerbar stängningskraft enligt DIN EN 1154 och kan enkelt ändras trots att dörrstängaren är monterad i dörren
 • Även stängningshastigheten, hydrauliska tillslagskraften och den hydrauliska öppningsdämpningen är enkla att justera
 • Användbar för höger- och vänsterdörrar utan justering
 • För branddörrar krävs ett extra lämplighetstest för dörren
 • Passar för dörrar upp till 1400 mm dörrbladsbredd

Källhänvisning: Göthes Industribeslags webbshop


NY SKYDDSPROFIL FRÅN ATHMER

BM 27 + är en skyddsprofil som passar till falsade ståldörrar. Skyddsprofilen fyller mellanrummet dörr och karm mellan dörrens gångjärn.

 • För falsade multifunktionella ståldörrar, fals från 5 till 15 mm
 • Lämplig för: standardgångjärn & 3D-objektsgångjärn, konstruktionsgångjärn, fjädergångjärn
 • Ø 26 - 28 mm & vridpunkter från 15 - 25 mm
 • Öppningsvinkel upp till 180°
 • Kan eftermonteras
 • Ytbehandling standard: C-0, andra ytbehandlingar på beställning
 • Leveranslängd: 2.000 mm

Källhänvisning: Text och bild från Athmer


HOPPE HANDTAG I MATT SVART

Det är mycket olika färg och stil trender som är högst aktuella just nu och det för med sig många möjligheter för både interiör och exteriör design. Om du gillar matt svart kulör så är denna färgsättning nu tillgänglig på ett brett utbud av HOPPE produkter för dörr och fönster.

HOPPE handtag i svart matt tillverkas av aluminium, ett idealiskt material för dörr- och fönsterhandtag. Det naturliga korrosionsskydd som bildas när materialet bearbetas ger extraordinär motståndskraft mot miljöpåverkan och mekaniska skador. Vidare har aluminiumhandtag inga negativa effekter på hälsan och kan återvinnas 100% utan förlust av kvalitet.

Precis som alla HOPPE produkter, är handtagen i färgen F9714M tillverkade i Europa och omfattas av tio års funktionsgaranti. HOPPE är en märkesvara som utlovar löfte om kvalitet.

HOPPE aluminium handtag med tillbehör rekommenderas av Byggvarubedömningen.

HOPPE’s innerdörrs- och ytterdörrshandtag är 100% nickelfria och omfattas självklart av vår 10-åris garanti på mekanisk funktion.

För mer information kontakta Göthes Industribeslag på vårt order- & servicenummer 010 48 34 025.

Källhänvisning: Text och bild från HOPPE

ULTRATUNN & STARK YTBEHANDLING I PVD

När du väljer ett exklusivt beslag, oavsett om det handlar om dörrar, fönster eller möbler, så är det många faktorer att ta hänsyn till. Förutom att välja design i rätt färg spelar ytbehandlingen en viktig roll. FORMANI använder en PVD ytbehandling på sina produkter. Vad står då PVD för kanske du tänker?

Physical Vapour Deposition (PVD) innebär att en utvald metall förångas, kondenserar och stelnar på en yta. Det är en ultratunn och stark ytbehandling som  försäkrar motståndskraft mot väder, kustförhållanden, korrision, repor, föroreningar från händer etc.

För mer information, kontakta gärna Per Yman på per.yman@gothes.se alt. vår orderavdelning order@gothes.se eller 010-482 40 25

Källhänvisning: Text Göthes Industribeslag & bild FORMANI

ÖPPNA DÖRRAR SÄKERT & SMIDIGT MED MOBILEN

Med Accessy öppnar du snabbt och enkelt upp låsta dörrar med din mobil. Och du kan smidigt dela access med både anställda, kunder och samarbetspartners.

Accessy är öppet system som redan är integrerat med de flesta marknadsledande leverantörerna av digitala låssystem. Du kan enkelt addera Accessy till det du redan har och slipper kostsamma installationer.

För mer information och/eller beställning kontakta Göthes Säkerhet på 010 - 483 40 60

Källhänvisning: Text och bild från accessy

TIPS FÖR BORRNING I OLIKA MATERIAL

Att applicera verktyg på rätt sätt är viktigt för att nå rätt slutresultat. I Sandviks Coromants lista "Borrtips och tekniker för olika material" tipsar de om hur man kan lösa specifika problem som kan uppstå vid borrning i olika materialtyper. Ladda ner listan!

SOLID ROUND TOOLS APPLIKATIONSKUNSKAP

Det senaste inom borrning. Utveckla din kunskap och klara kritiska processutmaningar. Leverera effektivare och mer produktiva operationer.

CoroDrill® 860 - en borrlösning med hög prestanda i många olika material. I deras senaste avsnitt av applikationskunskap delar de med sig av kunskap som kan hjälpa dig hitta de optimala lösningarna. 

Se det senaste avsnittet

För mer information och/eller beställning kontakta Göthes Teknik på 010 483 40 80

Källhänvisning: Text och bild från Sandvik Coromant

Snart har två månader passerat av det nya året och pandemin med restriktioner ser ut att hålla oss i sitt järngrepp ännu en tid framöver. De digitala mötena fortsätter och många fortsätter att arbeta hemifrån i väntan på vaccinet. Alla möten inom CEN och SIS kommer att vara digitala åtminstone fram till sommaren.

 

Boverket – Möjligheternas byggregler
Arbetet har kommit igång och avsnitt 7 – Bullerskydd är nu ute på remiss tom 9 april.

Remiss Förslag till Boverkets föreskrifter om skydd mot buller i byggnader och förslag till ändring i Boverkets byggregler - Boverket

Arbetet med avsnitten 5 – Brandskydd och avsnitt 8 – Säkerhet vid användning kommer snart att dra igång.

Länk: https://www.boverket.se/sv/byggande/uppdrag/mojligheternas-byggregler/

 

Standarder
Några standarder att hålla lite extra kolla på:

 • EN 1627 – EN 1630 Inbrottsskyddande dörrar och fönster har passerat Formal Vote och kommer nu att genomgå slutredigering innnan publicering.
 • prEN 17610 - Building hardware - Environmental product declarations - Product category rules complementary to EN 15804 for building hardware, har röstats positivt i enquiry och kommer nu att förberedas för final vote av CEN TC 33/WG 4/TG 1
 • EN 16005 – Maskindrivna dörrar - Säkerhet vid användande - Krav och provning. En reviderad version har varit på remiss och nu ska den Europeiska arbetsgruppen TC 33/WG 9 behandla inkomna kommentarer.
 • SS 817340 – Dörrar, kodsystem. Är omarbetad av SIS TK 179 efter avslutad remiss. Beräknas klar för publicering i mars.
 • Läs mera om standarder på remiss på SIS.se https://www.sis.se/standardutveckling/remisser/

 

CPR Aquis
Svenska representanter är tillsatta i de två första styr- och arbetsgrupperna, M100 - Prefab betong och M120 - Stålkonstruktioner.

För M101 – Dörrar och fönster har ännu inga svenska representanter anmälts av finansdepartementet. Det mesta tyder på att de två förstnämnda ska komma ett eller ett par steg vidare i processen innan arbete med M101 kommer igång.

Länk för mer information:
https://ec.europa.eu/growth/sectors/construction/product-regulation/acquis_en

 

EPD - Environmental Product Declaration
Hållbarhet och miljödeklarationer är idag en viktig för att skapa ett hållbart byggande. I den pågående översynen av CPR diskuteras på vilket sätt detta ska ske. SEM Group och Byggmaterialindustrierna förordar att använda EPD.

Källhänvisning: Text & tabell från SEM Group

ÅTTA SNABBA OCH FAKTA

Framöver kommer du att kunna läsa om minst en av våra medarbetare i varje nummer. Förra månaden presenterade vi  nytillskottet på Göthes innesälj - Gustaf Wesslén samt rutinerade Anders Björklund. Denna månad är det Magnus Strömers tur. 

Magnus Strömer, 57 år

Familj: Gift med Lotta sedan 1994, en son Johan (1993) och en dotter Sofia (1995)

Bor: Hus i Stenslunden, Falun

Bakgrund: 4-årig tekniskt gymnasium med husbyggnadsinriktning. Har jobbat på Falu Anläggning, Stora Kopparbergets byggnadsavdelning, Faluhus, Grycksbo pappersbruk, Åkerströms elmotorer, Scandbook, Göthes Teknik och nu Göthes Industribeslag.

Fritidsintressen: Familj, vänner, KMKF, hus, sommarstuga, cykling, löpning och längdskidor.
Favoritsport & lag: Fotboll, Manchester United och Sundborns Golf
Oanad talang: Jag kan slicka mig på näsan.
Äter & dricker helst: Skaldjur och ett gott rödvin (kanske inte till skaldjuren, men annars)
Livsmotto: Var mot andra så som du vill att andra ska vara mot dig.
Favoritpryl: En fotboll (världens roligaste leksak) och en god bok är ju inte heller helt fel.
Tre goda egenskaper: Hyfsat trevlig, ganska ärlig och laget före jaget.
Drömresa: Nya Zeeland och Lofoten (för att uppleva) och Logärden (för den inre friden).


ETT KONSTVERK ATT SYMBOLISERA VÅR VARDAG, DVS LÅS OCH BESLAG

På bilden ovan ser du ett fint ”konstverk” som symboliserar vår kärnverksamhet dvs lås & beslag, och passande bra att få dessa på plats detta år 2021 då företaget grundades i Falun 1861 dvs 160 år gammalt och har arbetat med lås allt sedan dess.

Eftersom att vår största leverantör av lås & beslag Assa Abloy, grundades först 1881 av en August Stenman i Eskilstuna, dvs 20 år efter att Jean Abraham Göthes startat J.A. Göthes arbetade vi med andra varumärken med lås, typ Polhems låset, samt FAS (Tillhållarlåsen) på den tiden.

FAS grundades 1849 av Frans August Stenman i Eskilstuna och är 12 år äldre än Göthes … och vi var en av deras viktigare grossister på denna tid.

 

Kuriosa: Frans August Stenman var far till August Stenman som startade Assa 1881 och blev konkurrent till sin far… Frans August avlider dock 1890 och behövde ”bara” ha sin son August som konkurrent i 9 år…

HISTORIA KRING HÄNGLÅS

Polhems låset

Det kända Polhems låset, som uppfanns av Christopher Polhem troligen omkring 1700, var en av de första produkter som kom att serietillverkas i Sverige. Det skedde i Stjernsund i Dalarna. Anläggningen förstördes i en brand 1737, men låsen var för bra för att glömmas bort. Den smarta mekanismen ”skivcylindern” var själva innovationen. Idén spreds via smeder och Polhems hänglås tillverkas än i dag, av t.ex. tyska ABUS och amerikanska Yale.

Polhems lås fungerade genom att man med nyckeln vrider ett antal rörliga skivor av plåt inuti låset. Mellan dessa skivor sitter fasta skivor. När skivorna hamnar i rätt läge kan bygeln tas ut och låset öppnas. Bilden ovan visar ett isärtaget polhemslås med fast bygel som hänger ihop med låshuset även i öppet läge.

Det var utifrån sin enkla och praktiska funktion som hänglåset tidigt fann sin grundform, låshus, bygel och nyckel. Hänglåsen representerar stora variationer i formgivning och teknik och utgör därför en viktig del av vår teknikhistoria. Låshus och bygel kan genom dekoration och val av material anpassas både estetiskt och socialt.

Fördelarna med hänglås, i jämförelse med dörrlås, är att de vanligen är små, oömma och bekväma att använda och billigare än dörrlåsen. En nackdel är att de måste användas tillsammans med någon form av järnbeslag.

Hänglås har en häpnadsväckande lång utvecklingshistoria. De urgamla rötterna finner vi i egyptisk, grekisk och romersk kultur. Det var med dem, som många andra vardagliga ting, de uppfanns där de behövdes.

Den tekniska grundidén i de första dörrlåsen, en åt båda sidor med nyckel skjutbar regel, återfinns även i de första hänglåsen.

Benämningen hänglås kommer av att låshuset hänger fritt i sin bygel när den håller ihop de krampor eller märlor som låser en dörr, ett skrin eller en kista. De medeltida hänglåsen hade flera benämningar. Utifrån sin placering på ytterdörrar kallades de ibland utanlås och vissa hänglås kallades tasklås på grund av den väskliknande formen. ”Taske” i äldre svenska är samma ord som danskarna använder för ”väska”. Hengelås är ett annat gammalt uttryck som användes ännu på 1800-talet.

Hänglås heter på danska haengelaas eller haengelås, i Finland riippulukko, på tyska Vorhängeschloss, på engelska padlock samt cadenas i Frankrike.


Vi arbetar efter gällande GDPR bestämmelser. Vår policy hittar du via nedan knapp.


Följ oss på Social Media

facebooklinkedininstagramyoutubepinterest

Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från Göthes, klicka här.