Nyhetsbrev från Film i Väst. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Thomas Vinterbergs film En runda till är inspelad i Trollhättan och Vänersborg och tävlar om bästa nordiska film på Göteborg Film Festival. 

Möt oss på Göteborg Film Festival

Tre samproduktioner som tävlar om Dragon Award Best Nordic Film, en i Sveriges främsta kortfilmstävling, Startsladden, och en extrainsatt dokumentär om Nationalteatern. Det är en del av vad Film i Väst bjuder på under Göteborg Film Festival som startar fredag 29 januari.  Nu i en digital form som gör att alla kan se den hemma. 

Men festivalen innehåller också så mycket mer för branschen: seminarier, work-in-progress, film- och tv-dramadagar och filmpolitiskt toppmöte.

Film i Väst är huvudfinansiär av Nordic Film Lab, en exklusiv mötesplats för nyetablerade, professionella filmskapare i Norden, liksom Discovery, där deltagarna från Nordic Film Lab kan pitcha sina långfilmsprojekt gentemot branschen i samband med Nordic Film Market. Film i Väst är också finansiär av kortfilmstävlingen Startsladden liksom  Nostradamus. 


Magnus von Horns Sweat och Ninja Thybergs Pleasure tävlar om Dragon Award Best Nordic Film på Göteborg Film Festival. 

Dragon Award Best Nordic Film

Tre samproduktioner som alla blev kvalitetsmärkta med Cannes 2020 Label förra våren och som visats på internationella festivaler som Toronto, Tokyo och Sundance. Två är också inspelade i Västra Götaland. De tävlar nu om Dragon Award Best Nordic Film på Göteborg Film Festival. 

I kortfilmstävlingen Startsladden tävlar Christer Wahlberg med sin film Vi är alltid 20. Som extrainsatt visning kan vi se Pontus Hjorthéns Vi är barn av vår tid, om Nationalteaterns historia.


Tomas Eskilsson från Film i Väst leder en studie om Offentlig filmfinansiering i vägskälet som introduceras under filmfestivalen.

Vem har makten över filmen 2025?

Film i Väst har tillsammans med Cine-Regio och Nostradamus inlett arbetet med studien "Offentlig filmfinansiering i vägskälet". Drygt 400 nyckelpersoner i Europas film- och dramaserievärld kommer att intervjuas under vintern och våren. Arbetet kommer att resultera i ett antal seminarier och en omfattande rapport.

Bakgrunden till studien presenteras av Thomas Gammeltoft (True Content Entertainment), Johanna Koljonen (Nostradamus), Charlotte Appelgren (Cine-Regio), Tomas Eskilsson (Film i Väst) och Bengt Toll (Toll Ab) som samtalar om makt, maktförflyttningar och om de förändringar av ekosystemet som alla filmaktörer ställs inför. 

Tisdag 2 februari klockan 15:00-15:45 sänds ett webbinarium under Filmforum Sverige(ackreditering krävs). Samtalet kommer också att finnas tillgängligt på filmivast.se senare.


Master class med Ruben Östlund

Under festivalen visar pågående produktioner de första resultaten av sina inspelningar. Bland dem Erik Poppes Utvandrarna, som spelades in i Västsverige förra året. Huvudnumret är Ruben Östlund, som fått Nordic Honorary Dragon Award av festivalen. Det blir ett samtal med honom (det läggs upp på Film i Västs hemsida senare) där han bland annat presenterar sin kommande film Triangle of Sadness den 4 februari klockan 18.00

Filmpolitiskt toppmöte

Fredagen den 29 januari håller Göteborgs filmfestival och Västra Götalandsregionen ett Filmpolitiskt toppmöte, en arena där politiker på alla nivåer tillsammans med tjänstemän och bransch kan diskutera filmpolitik. I år ligger fokus på de utmaningar filmen står inför och hur filmpolitiken kan och bör hantera en omvärld där allt ställts på ända. Bland talarna finns Tomas Eskilsson, som pratar om "Offentlig finansiering i vägskälet" och "Film i Väst blickar framåt". Läs mer här.  (Endast inbjudna deltagare.)


Pontus Hjorthéns nya dokumentär om Nationalteatern är ett nyinsatt inslag på Göteborg Film Festival.

Se hela festivalen digitalt hemifrån

 

I år är Göteborg Film Festival helt digital. Och allt börjar fredag 29 januari! Men det innebär samtidigt att du under elva dagar kan se hela 70 filmer från hela världen hemma i din bästa tv-soffa. För bara 295 kronor kan du lösa ett filmpass. Det gör du här. 


Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och tv-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, tv-draman, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på filmfestivaler som Berlin, Cannes, Venedig och Toronto har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 166 Guldbaggar plus ytterligare 331 nomineringar. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Skandinaviens ledande filmregion.

facebooktwitterinstagram

 Du får detta nyhetsbrev som samarbetspartner eller vän till i Film i Väst.
Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.