Nyhetsbrev från Film i Väst. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Veronica Zacco har skrivit manus till Björn Runges filmatisering av Alex Schulmans bok Bränn alla mina brev, som produceras av Annika Sucksdorff, SF Studios i samproduktion med Film i Väst.

Film i Västs vårpresentation

På torsdagens direktsända pressträff presenterade Film i Väst vårens verksamhet med premiärer och inspelningar i Västra Götaland. Producenter, regissörer, författare och skådespelare medverkade via länk med ett stort uppbåd av journalister.

Osäkerheten kring premiärdatum är stor eftersom ingen vet när biografer öppnar igen men bland de som planerar en premiär under första halvåret märks Colin Nutleys Bröllop, begravning och dop – Filmen, Erland Beskows Sune – Uppdrag midsommar och den animerade filmen Apstjärnan av Linda HambäckNinja Thybergs Pleasure är med på både Sundance Film Festival och Göteborgs filmfestival.

Corona-pandemin till trots är flera inspelningar planerade i Västra Götaland. Alex Schulmans Bränn alla mina brev i regi av Björn RungeMilad Alamis existentiella thriller Motståndaren, en ny säsong av tv-serien Bäckström baserad på Leif GW Perssons roman, en dokumentär i ett intressant samarbete mellan Göran Hugo Olsson och Roxy Farhat och ett nytt LasseMaja-äventyr, Skorpionens gåta. Även Ruben Östlund medverkade på pressträffen och berättade hur arbetet med Triangle of Sadness fortskrider. Han visade också färska klipp ur filmen.

- Det är oerhört inspirerande att se hur mycket aktivitet det är i regionen vad gäller både inspelning och postproduktion, trots att tiderna inte är de lättaste. Det blir en vår med många stora och spännande projekt, en rolig start på nytt jobb, säger Kristina Börjeson, ny produktionschef på Film i Väst.


Lyckoviken säsong 2 med Disa Östrand och Martin Stenmarck och Linda Hambäcks Apstjärnan är två av vårens premiärer bland Film i Västs samproduktioner.

Här är vårens premiärer

Pandemin ställer till det. När får filmerna premiär? Denna lista över Film i Västs samproduktioners premiärdatum är preliminär. Här är hela listan. 


Nils Kendle och Polly Stjärne spelar återigen huvudrollerna i nya filmatiseringen av LasseMajas Detektivbyrå - Skorpionens gåta.

...och alla vårens inspelningar

Lars von Trier, Riket Exodus. Den legendariska tv-serien från 90-talet om det onda och goda där Danmarks Rikshospital står i centrum får nu en fortsättning. Regissör Lars von Trier dyker för sista gången ner i Rikets många olösta historier och det utlovas både kusligheter och humor i tv-serien Riket Exodus

Milad Alami, MotståndarenEfter en våldsam händelse bestämmer sig ett par för att lämna allt bakom sig och börja om i ett nytt land, men deras förflutna vägrar att släppa taget om dem. Motståndaren är regissörens andra film efter hans kritikerhyllade Charmören. 

Tina Mackic,LasseMajas Detektivbyrå - Skorpionens gåta. Den nya filmen om detektiverna Lasse och Maja. Inspelningen startar våren 2021 i Alingsås och premiären planeras till sportlovet 2022. 

Björn Runge,Bränn alla mina brev. Filmen är en dramatiserad bearbetning av Alex Schulmans bok som väver samman tre perspektiv till en berättelse om kärlek och tragedi som överskriver både tid och rum. Den spelas in i Västra Götaland med start sensommaren 2021. 

Andreas Öhman, Bäckström säsong 2. Andra säsongen av den populära TV-serien är till stora delar baserad på Leif GW Perssons roman, Den sanna historien om Pinocchios näsa.

Vedran Rupic, Diamanten. En kortfilm om Stefan som är en ensam och socialt obegåvad man som hade gjort vad som helst för umgänge. Efter ett misslyckat försök till mänsklig kontakt får han syn på en diamant i ett hål i marken. Han försöker, men han kan inte nå den. Dagen efter har Stefan endast diamanten i tankarna. Han får syn på Douglas. En orealistiskt liten person som är ca 30–40 cm lång. Stefan får då en idé.

Göran Hugo Olsson och Roxy Farhat, La Société du Spectacle. En visuell och humoristisk adaptation av Guy Debords profetiska essä La Société du Spectacle, som blottlägger det kaospiratoriska sambandet mellan alienation, maktlöshet och tomhet i ett samtida kapitalistiskt informationssamhälle. 


Kristina Börjeson är my produktionschef på Film i Väst.

Välkommen, Kristina Börjeson

Kristina Börjeson har börjat som produktionschef hos Film i Väst efter Peter Possne. Hon kommer närmast från TV4/C More där hon varit produktionschef på dramaavdelningen. 

–  Det är så många bitar som faller på plats med det här jobbet. Jag ser verkligen fram emot att få vara en del av Film i Västs spännande och framtidsinriktade arbete med film och dramaserier i Västra Götaland, Sverige, Norden och internationellt. För mig är det fantastiskt att kunna få kombinera mitt djupa intresse för film med strategiskt arbete tillsammans med kunniga kollegor. Och allt detta med utgångspunkt i Göteborg, som för mig blir lite grand som att komma hem igen, säger Kristina Börjeson. LÄS MER HÄR


Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och tv-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, tv-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 161 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 325 nomineringar. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

facebooktwitterinstagram

 Du får detta nyhetsbrev som samarbetspartner eller vän till i Film i Väst.
Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.