Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

55 webbinarier och två digitala konferenser

Den här terminen, som började den 12 januari, har vi än sålänge planerat 55 webbinarier och två digitala konferenser! Agendan uppdateras efterhand och den kommer att fyllas på. Ta en titt på vår agenda och planera in redan nu vilka du (och kanske några av dina kollegor) behöver och vill vara med på. 


De ständigt underskattade ingenjörerna

Under helgen visades dokumentären om Greta Thunberg, som blev världskändis på kort tid, med början 2018. Hennes uppmaning, att vi skall lyssna på forskarna, är förstås oantastlig. Vetenskapen är den bästa sanningssägaren vi har.

 

De som ständigt underskattas i medierna är däremot ingenjörerna. Det finns de som ser ingenjörerna som problemet. Jag ser ingenjörerna som lösningen. 

När andra förlamas av, exempelvis klimatångest, tar ingenjörerna fram sina datorer och börjar leta efter lösningar. Och hittar dem, förr eller senare. Att försöka göra något är ett bra medel mot ångest. Att lyckas är förstås ännu bättre.

 

Listan över teknik som kommer att rädda Jorden och därmed mänskligheten är lång. Smart Maintenance finns på den listan. Genom att inte bara prediktera fel utan också lära oss av felen så att felorsakerna kan elimineras kommer vi att använda våra produktionsresurser bättre. Det gynnar både välfärden, miljön och samhället i stort.

 

Den ständiga utmaningen är - alltså - att få media intresserade. Vi lever i en värld där flygplan som kraschar väcker större intresse än hur mänskligheten får dem att inte krascha. Elände får en framskjuten plats i Aktuellt. Lösningarna hamnar i bästa fall i Kunskapskanalen.

 

Denna utmaning handlar inte bara om en lust att synas. Den är livsnödvändig för att lärarna skall kunna inspirera sina elever och för att de elever som blir intresserade skall kunna göra rätt yrkesval.

 

De försök som vi hittills gjort med utspel i media har i allmänhet misslyckats. Inte ens Dagens industri är intresserade av insändare som Smart Maintenance.

 

Vad är lösningen? Skulle någon av våra tyngsta företagsledare vilja ställa sig i spetsen för ett upprop om Smart Maintenance?

 

Anders Källström

Arbetande ordförande Sustainability Circle


18 januari kl.15-16

Ett gemensamt underhållssystem som grund för utvecklingen 

Annica Fröbom är projektledare för att införa ett gemensamt Underhållssystem (GUS) på Trafikverket. Det är viktigt/nödvändigt med ordning och reda och ett väl fungerande underhållssystem för att kunna ta vidare steg i utvecklingen, kostnadseffektivitet, mer förebyggande, bättre analyser om var utveckling behövs. Trafikverket förvaltar Sveriges största anläggning, i alla fall till ytan. Annica berättar om vad Trafikverket avser att göra och hur det faktiskt går då de är mitt uppe i projektet.

21 januari kl.10-11

Hur vi lyckats med operatörsunderhåll 

Ett väl fungerande operatörsunderhåll är nödvändigt för att att underhållsarbetet skall fungera. Hur utbildar och motiverar vi operatörerna? Hur kan vi stödja dem i övrigt?

Medverkar: Johnny Stieger, Enterprise Project Management Office Manager på SKG Group


Artificiell Intelligens

Tenfifty, som också är en ny medlem, ska medverka på två kommande webbinarium: 

 

1) Webbinarium: 19 januari kl.13-14

Ny teknik: Att bli mer exakt i sin planering med hjälp av AI 

I många fall är den värdeskapande processen lång, komplex och beroende på många parametrar. Att optimera ledtider, beställningspunkter, buffertar är en ständigt pågående utmaning för alla företag. Rätt använd kan maskinlärning och AI ta din planering till nästa nivå. Och frigöra kapital genom bättre förutsägelser. Baserat flera framgångsrika kundcase visar vi här hur och med vilken maskinlärning/ai man kan utveckla redan avancerad planering ytterligare. Och ge stöd i prioriteringar och beslut för produktionsplaneringen.

 

2) Webbinarium: 5 mars kl.15-16

Ny teknik: Att använda AI för att förutse kvalitetsbrister och driftstörningar 

Ingen produktionsprocess är helt stabil. Beroende på inre och yttre faktorer varierar resultatet och kvaliteten. Det är en ständig strävan att göra dessa variationer så små som möjligt men framförallt att kanske kunna förutse när de kommer. Och när de faller utanför tolerans. Om man vet när och hur man behöver justera för kvalitet, eller stoppa för underhåll så sänker man kostnader för förluster och man sänker kostnaderna för åtgärderna. Man kan med sådana förutsägelser också optimera sin produktion i många avseenden. Baserat flera framgångsrika kundcase visar här Tenfifty hur och med vilken maskinlärning/ai man kan få sådana förutsägelser om när det är dags att ingripa för att undvika kassation och störning. 


Start-Up! Scale Up!

23 februari kl.9-16

Februari 2019 arrangerade vi vår första start-up konferens som vi valt att kalla "Start Up, Scale Up". Vi bestämde redan då att detta var ett event vi skulle satsa på vartannat år. Så den 23 februari "slår vi upp portarna" digitalt för den andra upplagan av denna konferens. 


Ett av de företag som är med är Fp analyzer.
CEO för företaget är Erik Arnesson och deras
 ambition är att erbjuda Sveriges bästa system för kombinerad driftuppföljning driftövervakning.

Jag heter Erik Arnesson och bor i Falköping.

Mitt yrkesliv har jag främst tillägnat i industrin och har de senaste 16 åren arbetet i Flobyfabriken (Volvo PV/AC Floby) med bl.a. förbättringsarbete & verksamhetsutveckling inom produktion,

Erik Arnesson - CEO

driftsäkerhet & processutveckling inom underhåll, systemimplementering & systemutveckling.

Du är en av medgrundarna till företaget Fp analyzer - berätta mer om den resan och vad ni gör.

För snart 4 år sedan fick jag frågan av gamla kollegor om jag ville vara med att bygga upp ett bolag med driftuppföljningssystem som affärsidé. Kändes otroligt spännande och hedrande att vara med dessa roliga och smarta kollegor i så jag tvekade inte en sekund. Sedan dess har vi träffats på helger och kvällar för att gemensamt utveckla vårt system. Vårt mål har alltid varit att göra ett driftuppföljningssystem som är effektivt och enkelt att använda. Vi har lärt oss väldigt mycket av både framgång och misstag under resans gång och det känns nu som att vi har en riktigt bra grej att erbjuda! Nu gäller det bara att få företag att se samma potential som vi gör och att få ut systemet på marknaden.

Er affärsidé att alla ska använda en plattform istället för var sitt Excelark är verkligen något som många vill ha. Detta för att man ska få en effektivare produktion och minimera förluster. 

Men det är skillnad på att vilja ha och faktiskt implementera ett system för ändamålet. Eller hur ser det ut i Sverige Hur är mottagandet med ny teknik som er.

Jag tror generellt att det är onödigt hög tröskel att införa nytt system eller att byta ut befintligt system på företag. Man gör det helt enkelt svårare än det behöver vara. De som har behov av ett system får sällan ta beslut om det själva och det kan vara känslomässigt svårt att byta ett befintligt system som funkar dåligt och som kostat väldigt mycket pengar och tid. Ofta slutar det nog tyvärr med att IT- och ekonomiorganisationer har för mycket inflytande över val av system. De har sällan vare sig förståelse eller intresse av vad slutanvändaren faktiskt vill ha ut av systemet och vikten av användarvänlighet.

Min åsikt är att man bör välja system som är bäst för ändamålet och användaren, inte ett system som kan massor av olika saker men som inte är bäst eller ens bra på något.

Fördelen med FP Analyzer är låg investeringskostnad samt att det är webbaserat vilket underlättar för både IT och ekonomi.

Ni ska vara med på vårt event ”Start Up Scale Up” i februari 2021. Vad har du för förväntningar?

Det är ett bra tillfälle för oss att synas! Känns riktigt kul att vi får vara med!

När du inte arbetar, vad gillar du att göra på din fritid?

Min fritid spenderar jag mestadels med min familj.  Musik är ett stort intresse för mig och jag spelar gitarr så fort tillfälle ges. Teknik generellt och datorer är ett stort intresse vilket gör att jag tycker det är otroligt kul med vårt företag.

Är ordförande för en fiberförening sedan 7 år tillbaka vilket också har varit både lärorikt och kul när man ser resultatet.

 

TACK Erik! Vi ser fram emot den 23 februari. 


Andra företag som medverkar är:

Simumatik, CEO för företaget är Mikel Ayani Eguia.

Rebl, CEO för företaget är Henrik Lövetoft

 

 

Youmoni, CEO för företaget är Johan Edgren


14 januari kl.15-16

Effektiv kunskapsdelning för digitalisering och Smart Maintenance


18 januari kl.15-16

Ett gemensamt underhållssystem som grund för utvecklingen


19 januari kl.13-14

Ny teknik: Att bli mer exakt i sin planering med hjälp av AI


19 januari kl.15-16

Från reaktivt till preventivt underhåll


21 januari kl.10-11

Hur vi lyckats med operatörsunderhåll 


Rundabordssamtal: 21 januari kl. 15-16

Från preventivt till preskriptivt underhåll 


22 januari kl.13-14

Att lansera Smart Maintenance internt


26 januari kl.15-16

Så planerar vi vårt dagliga underhåll


Rundabordssamtal: 27 januari 2021 kl. 9-10

Standardiserad återrapportering av information


28 januari kl.15-16

Strategier för implementering av Smart Maintenance


29 januari kl.9-10

Strategier för implementering av Smart Maintenance


29 januari kl.13-14

New technology: SKF AI 


1 februari kl.15-16

Grafdatabaser - Neo4j 


3 februari kl.9:30-11:30

Stafettnätverk i Bergslagen: Smart Maintenance


4 februari kl.15-16

Vad krävs av det traditionella underhållet för att möjliggöra Smart Maintenance?


5 februari kl.9-10

Uppsummering: Vad krävs av det traditionella underhållet för att möjliggöra Smart Maintenance?


8 februari kl.13-14

Digitalt rundabordssamtal: Kompetensmatris för Smart Maintenance


8 februari kl.15-16

Praktikfall: Förbättringsprojekt - Kund till Dynamate – Halverad kassation


12 februari kl.13-14

Hur använder vi artificiell intelligens inom Smart Maintenance? Följ oss på våra sociala mediekanaler på

LinkedInFacebook och YouTube så kan du lätt få tillgång till den senaste informationen och även bygga ditt nätverk. 


Ni som är medlemmar vet väl att vi gärna kommer och är med på era avdelningsmöten, personalmöten. I dessa tider är det bäst via teams eller annan digital plattform. Annars kommer vi gärna till er. Det är ett enkelt sätt för er att låta oss förklara läget runt Smart Maintenance och samtidigt hjälpa er sprida informationen om möjligheten att deltaga på Sustainability Circles aktiviteter för alla era medarbetare.

VD - Henric Widén

Bjud in oss när alla är samlade och ge oss en kvart så hjälper vi er sprida kunskapen om vad man kan göra för att nå Nollvisionen avseende haverier. Boka tiden med Henric.


Klkicka på bilden nedan för att få en inblick i vårt arbete. linkedinfacebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.