Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Det här är ett nyhetsbrev som Svenska Orienteringsförbundet skickar till landets samtliga föreningar.


Ring, klocka, ring!

Ring Out, Wild Bells. Upphovsmannen Alfred Tennyson skaldade med anledning av att hans vän Arthur Henry Hallam hade dött av sjukdom, blott 22 år gammal.

Dikten publicerades 1850 och ända sedan 1890-talet är det en tradition att den svenska, ganska fria översättningen deklameras på nyårsafton. Länge skedde detta i radio men nuförtiden sänder tv live från Skansens scen.

Exakt vad var och en läser in i dikten varierar såklart och för egen del betyder de välbekanta raderna olika saker olika år, beroende på var jag befinner mig i livet.

Oavsett hur vi associerar är vi säkerligen fler än vanligt som just i år längtar efter en nystart.

 

Ring ut bekymren, sorgerna och nöden,
och ring den frusna tiden åter varm

 

Trots ett överlag ganska eländigt 2020 har vi fått väldigt mycket gjort under året, och jag vill så här strax före julhelgerna rikta ett stort, varmt tack till landets alla fantastiska ledare och eldsjälar som varje dag, varje vecka, året runt aktiverar våra barn och ungdomar; som har anordnat smittsäkra träningar och tävlingar i rådande situation; som gjort allt för att också hålla den så viktiga sociala delen av verksamheten vid liv.

2020 har krävt fantasi och kreativitet utöver det vanliga. Vi har bland annat lärt oss att man inte måste träffas för att träffas. Året har också prövat vårt tålamod, och många gånger har det nästan kännts hopplöst. Men tillsammans har vi släpat oss genom detta år. Och som sagt; mycket har blivit gjort.

 

Rivstart i Globen

Året som rivstartade med historiska framgångar på Idrottsgalan och fortsatte med medaljfest på EM i skidorientering bjöd även på fyra SM-tävlingar för orienteringslöparna, där sporten fick fantastisk syndlighet tack vare sändingarna i SVT. För att få till detta krävdes ett stenhårt arbete både på klubb- och förbundsnivå.

Under året har även våra motionskoncept slagit alla rekord och hittaut har lyst som en folkhälsans fyr i coronamörkret.

Vi har även blivit fler medlemmar, och det för sjunde året i rad!

Vi har jobbat aktivt med hållbarhetsarbetet, med likvärdigt tävlande, med stora kommande arrangemang, med nya spännande plattformar och runtom i landet har väldigt många orienterare utvecklat såväl fysik som teknik.

Tack vare gemensamma ansträngningar har vi även lyckats minimera de ekonomiska förlusterna detta tuffa år - samtidigt som vi har hållit igång så mycket verksamhet som möjligt.

 

Stort tack till alla vardagshjältar

Den viktigaste delen av detta arbete har självfallet utförts i de enskilda föreningarna. Tacksamheten är enorm till alla vardagshjältar i Orienteringssverige!

Nu skriver vi snart 2021. Vaccineringen ska inledas, vi går bokstavligen mot ljusare tider och vi på Svenska Orienteringsförbundet känner en stor framtidstro och optimism.

Vi har dessutom goda förhoppningar om att myndigheterna relativt snart kan presentera ett mindre trubbigt coronaregelverk, bättre anpassat efter verkligheten. Vi kommer att uppdatera våra riktlinjer så snart vi fått mer information och hoppas på detta den 15 januari då Folkhälsomyndigheten kommer med sin nästa återrapport gällande regeringsuppdraget om smittsäkra arrangemang. 

Vad vi hoppas och tror på är riktlinjer anpassade efter det faktum att vi sysslar med en relativt smittsäker individuell utomhusidrott som utövas över vidsträckta områden. Och ni ska veta att vi på nationell nivå gör allt vi kan för att verka i den riktningen.

Tillsammans går vi stärkta ur prövningen som heter 2020.

 

Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten
mot rymdens norrskenssky och markens snö;
det gamla året lägger sig att dö …
Ring själaringning öfver land och vatten!

 

Avslutningsvis vill jag passa på att önska alla orienterare en riktig god jul och ett gott nytt år.

 

Susanne Söderholm, förbundschef

 

PS Spana gärna in de övriga texterna i detta utskick. Där bjuds på såväl nyheter som förmånliga julklappstips.


Svensk orientering ska vara världens bästa idrott. För alla. Hela livet. Nu gör vi en storsatsning för att förverkliga vår vision.

Jämställdhet ska råda i alla delar av vår verksamhet; vår idrott ska skapa hälsa, glädje och gemenskap även i socioekonomiskt utsatta områden och orientering ska också vara en idrott för personer med funktionsvariation. Vill du hjälpa oss att förverkliga dessa mål?

Tre tjäntser har nu utlysts - den som är intresserad söker senast den 17 januari - läs mer HÄR.


Kompensationsstöd för corona – snart dags att söka för kvartal 4

Idrottsföreningar och specialidrottsförbund kan ansöka om kompensationsstöd för ekonomiska konsekvenser av coronakrisen. Snart är det dags för ansökningsomgång 2, för förluster kvartal 4 2020.

Mellan den 15 och 26 januari kan landets föreningar ansöka om kompensation för coronarelaterade förluster kvartal 4.

Ansökan sker som tidigare i IdrottOnline.

HÄR hittar ni mer info.

Ansökan för distrikten görs centralt, så där kommer SOFT att ha kontakt med respektive distrikt för att samla in uppgifter.


Mer pengar till idrotten – och träffsäkrare regelverk på gång?

Strax före jul meddelade regeringen att idrotten får ytterligare 335 miljoner som kompensation för januari och februari 2021.

Riksidrottsförbundet, som tidigare har äskat om 2 miljarder för hela 2021, konstaterar att det nya stödet är viktigt men att det inte kommer att vara tillräckligt.

- Pandemin tar inte slut i februari. Ska vi orka hålla i, hålla ut och även hålla ihop måste idrottsrörelsen också få besked som ger oss möjlighet att se en framtid för hela rörelsen på lång sikt. RF kommer den 19 januari att presentera fyra scenarier över 2021 och 2022 och de behov vi ser är både för kompensation och omställning. Vi ser att det uppgår till minst 2-4 miljarder kronor beroende på vilket scenario som inträffar och vi har tidigare äskat 2 miljarder, säger Björn Eriksson, ordförande i RF.

Läs mer HÄR.

 

Den 15 januari väntas nya riktlinjer och möjligheter

När det handlar om möjligheterna för svensk orientering att träna, tävla och bedriva övrig verksamhet så är 15 januari ett viktigt datum.

Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att se över möjligheten att göra undantag från ordningslagen. SOFT har varit med i processen och är försiktigt positiva. Nästa återrapport från FHM är den 15 januari. Då hoppas vi få mer klarhet i om det anses möjligt med undantag, för vilka och vilka förutsättningar det kan komma att ge oss inom orienteringen.

Tisdagen den 22 december meddelade regeringen också att man har för avsikt att till den15 januari ha en ny pandemilag på plats, något som ger andra förutsättningar och verktyg i kampen mot smittan. Tidigare var regeringens besked att pandemilagen skulle träda i kraft först den 15 mars.

Då pandemilagen generellt ska skapa möjlighet för mer träffsäkra åtgärder ser SOFT positivt på att processen påskyndas.

facebookinstagramtwitterlinkedin

Följ våra sociala medier!


Idrott för äldre – verksamhetsstöd för er förening?

132 orienteringsklubbar har sökt stödet Idrott för äldre. Och än är det inte försent, ansökningstiden har nu förängts till sista januari.

Idrottsföreningar som bedriver verksamhet för äldre (65+) har möjlighet att söka ett verksamhetsstöd för den målgruppen.

RF har beviljats särskilda medel under två år för att ge förutsättningar för föreningar och förbund att utveckla verksamheten så att fler äldre kan leva ett aktivt liv, och minska ensamhet hos målgruppen 65 år och äldre (65+).

Nu har ansäkningstiden förlängts till den sista januari. Läs mer HÄR.


Julklappstips från våra partners!

SOFT:s partners har tagit fram särskilda julerbjudanden till alla medlemmar. Detta få ni gärna sprida i era föreningar.

Många har säkert fixat merparten av årets julklappar, men här kommer några tips och erbjudanden från SOFT:s partners, och kom ihåg; när ni stöttar våra partners stöttar ni samtidigt svensk orientering.

Klicka HÄR för att komma till listan med julerbjudanden!


Hittaut slog alla rekord

Smittsäkra utomhusaktiviteter har verkligen haft medvind i coronapandemin. För hittaut har 2020 varit ett fantastiskt år; deltagarantalet har ökat med 127 procent och är nu nära 100 000.

- Våra hittaut-arrangörer gör gigantiska insatser för folkhälsan, säger Linnea Börjars på SOFT - läs mer HÄR.

Även för Naturpasset har 2020 varit ett magiskt år - HÄR hittar du en färsk nyhet om succén.


SOFT blir huvudman för Ungoteket

Från och med den 1 november är Svenska Orienteringsförbundet huvudman för Ungoteket – konceptet som syftar till att engagera och utveckla unga orienterare till att leda och skapa orientering.

Läs mer HÄR.


Svensk idrotts hållbarhetspolicy redo att klubbas

På SOFT:s initiativ beslutade Riksidrottsmötet i våras att ett ramverk för hållbarhet skulle tas fram för svensk idrottsrörelse. Nu finns en gemensam policy på bordet.

En referensgrupp, där SOFT varit representerat, har under året arbetat med att ta fram idrottens gemensamma ramverk för hållbarhet. Nu finns en slutversion klar, vilken innehåller tre delar:

* Policy för en hållbar svensk idrottsrörelse.
* Rapport och analys av idrottsrörelsens hållbarhetsarbete.
* Idrottens hållbarhetsordlista.

Slutversionen ska upp till beslut vid riksidrottsstyrelsens möte 23-24 januari för att sedan återrapporteras till Riksidrottsmötet i maj.
Policyn utgår från ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbarhetsperspektiv och är baserad både på internt och externt material. Internt utgår den från Idrotten vill och Strategi 2025. Externt baseras det på principerna som tagits fram av Framework for Strategic Sustainable Development. (FSSD)
Materialet är tänkt att användas i det dagliga arbetet när svensk idrottsrörelse förflyttar sig från nuläge till önskad position. En målsättning har varit att göra det enkelt att ställa om. Med tydlig vägledning, kunskap genom folkbildning, ökad medvetenhet och nätverk ska alla i idrottsrörelsen bli bärare av hållbarhet.


Friluftslivets år 2021

Syftet med Friluftslivets år är att få fler människor att prova friluftsliv och att öka medvetenheten om friluftslivets värde. Orientering är bara ett sätt att komma ut i naturen och bidrar, liksom friluftsliv i allmänhet, till både fysisk och psykisk hälsa. Social utveckling genom ökad folkhälsa och livsglädje. Ekologisk utveckling genom ökad respekt för naturen och kunskap om allemansrätten.

Bidra med aktiviteter och håll utkik efter aktiviteter, ta med en vän ut i naturen med karta och kompass!

Läs mer om Friluftslivets år HÄRSvenska Orienteringsförbundet. Heliosgatan 3, 120 30 Stockholm
Telefon: 010-4765360. E-post: info@orientering.se. Hemsida: www.svenskorientering.se 


Orienteringsföreningar och orienteringsdistrikt får detta nyhetsbrev eftersom er förening/ert distrikt är medlemmar i Svenska Orienteringsförbundet.

Om du vill att någon mer ska få dessa nyhetsbrev hänvisa till att man kan anmäla sig här.

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.