Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

21 december 2020

Nyhetsbrev från Dragkampförbundet

Vilket år!

 

Det mesta har varit inställt förutom två läger, utbildningar och en del regionala tävlingar. Inga internationella evenemang. Rekryteringsinsatserna gick ner när restriktionerna skärptes.

 

I förra Nyhetsbrevet skrev jag:

”Tre månader kvar! Till vadå? Jo nu gäller det att vi tillsammans jobbar för fler medlemmar, aktiva och föreningar som redovisar LOK-stöd! Jag är helt övertygad om att det pågår barn- och ungdomsverksamhet i flera av våra föreningar, men av någon anledning redovisar de inte LOK-stöd. Om tre månader behöver vi vara 50 medlemsföreningar och 3000 medlemmar. Tillsammans fixar vi detta!”

 

I skrivande stund är det ungefär två veckor kvar av 2020 och vi har goda förutsättningar att nå målen med 50 föreningar och 3000 medlemmar!

 

Glädjande är också att vi nu har två föreningar på Gotland, Stånga och Roma! De ”vita fläckarna” (inga föreningar i RF-SISU distrikten) blir färre och där hoppas vi på möjligheter till lokala och regionala tävlingar. Välkomna! En kortare presentation finns längre fram i Nyhetsbrevet. Förutom Stånga och Roma så har vi också Bosvedjans Skolidrottsförening från Sundsvall.

 

Den närmaste tiden är det många remisser mm som skall besvaras inför Riksidrottsmötet 2021 men vi får inte glömma det viktiga arbetet med förenings- och verksamhetsutveckling. Jag tycker att vi tillsammans har gjort ett mycket bra arbete med att rekrytera nya medlemmar och nu gäller det att stötta dessa föreningar så att de kommer igång med verksamheten. Där har de etablerade dragkampföreningarna en stor uppgift i att stötta och hjälpa!

 

Därför känns det lite surt att bli beskylld, från riks, för att använda osunda och oschyssta arbetsmetoder i rekryteringsarbetet. Men man kanske menar något/några andra förbund? Svaret på vårt brev var inte klarläggande. Det kan jag tycka är oschysst!

Hör av er om ni behöver information/hjälp i vårt gemensamma arbete!

Hoppas ni alla får En God Jul och Ett Gott Nytt År och tack för ett bra arbete!

 

Mats Hamberg, ordförande 

Elitkommittén informerar

Vi får snart lägga ett väldigt speciellt år bakom oss, med först uppskjutna tävlingar som till slut blev till inga tävlingar. I och med läget som varit i Sverige och världen har vi inte haft någon aktiv verksamhet under 2020 över huvudtaget.

Vad händer 2021? Det är väl egentligen ingen som vet det i nuläget. Förhoppningsvis kan vi komma igång med träningar och tävlingar ordentligt under våren/sommaren. När det är möjligt med alla restriktioner osv kommer vi att arrangera landslagsläger. Men när det blir eller hur det blir vet vi inte i nuläget, då förutsättningarna kan ändras väldigt fort. Det vi vet är att när det är möjligt kommer vi agera och köra igång!

 

Antidoping

Från och med 1 januari 2021 gäller den nya världsantidopingkoden. Bland de viktigaste ändringarna i den nya koden finner vi att det är ett brott mot dopingreglerna att hota en visselblåsare.

Svensk antidoping kommer att byta namn till Antidoping Sverige (ADSE) och verka under den oberoende Antidopingstiftelsen. Samarbetet med RF/SISU-ditrikten fortsätter som tidigare.

Den svenska översättningen av WADA:s dopinglista 2021 hittar ni här!

 

Henrik Törnblom, sportchef

Tävlingskommittén informerar

Tävlingsåret 2020 blev minst sagt ovanligt då det inte har anordnats några förbunds- eller SM-tävlingar. Distrikten har anordnat tävlingar utefter rådande restriktioner och där har södra distriktet gjort ett jättejobb med sin Smålandsserie!

 

Inviduella SM som var meningen att ingå i SM-veckan vinter i februari är flyttat till den 17 april i Hovmantorp/Kosta Boda. Tävlingskalendern för 2021 är klar, dock med reservation för ändringar! TK återkommer i så fall med information så fort som möjligt.

Ni hittar tävlingskalendern på vår hemsida.


Peter Dahlman, ordförande TK

Utveckling- & Ungdomskommittén informerar

Det som händer just nu i kommittén är planering av nästa års kurser och utbildningar. Eventuellt får vi skjuta fram utbildningstillfällen till hösten och vi jobbar för att kunna genomföra dem enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Jag hoppas innerligt att smittspridningen av Covid-19 lättar till våren så vi kan köra igång igen med aktiviteter och tävlingar!

 

Under tiden vill vi gärna att föreningarna ser till att de som vill bli tränare inom dragkampen anmäler sig till SISU Idrottsutbildarnas grundtränarutbildning. Det är en förutsättning för att sen kunna gå förbundets tränarutbildningar. Hitta ditt SISU-distrikt här!

 

Det finns även möjlighet för våra föreningar att söka bidrag för verksamhet för äldre (65+). Passa på att söka stödet om ni haft aktiviteter mellan 1 januari och 31 december 2020 eller planerar att genomföra en satsning under 2021. Anmälan är öppen till och med 31 januari 2021. Mer information om kriterier för ansökan finns här!

Med hopp om en glad jul och ett gott nytt år samt ett fantastiskt dragkampsår 2021.

 

Jonas Persson, ordförande UUK

Vi hälsar Bosvedjans Skol IF välkommen till Svenska Dragkampförbundet!

- Tack! För oss i Bosvedjans Skol IF är dragkamp en helt ny idrott, säger idrottslärare Hans Ådahl.

Berätta mer om er förening.

- Vi bildades 1992. Tidigare har vi deltagit i Skol DM i idrotter som t. ex. fotboll, gymnastik, orientering, innebandy och brännboll. Vi arrangerar dessutom Skoljoggen och turneringar i prickboll och spökboll för hela skolan varje år.

 

Varför valde ni att bli medlemmar i Svenska Dragkampförbundet?

- Dragkamp passar bra in i skolans verksamhet. Det är enkelt, alla kan vara med och det främjar samarbete. Vi har redan provat på vid några idrottslektioner och vi hoppas kunna delta i skol-DM nästa år.

Även Roma IF är ny medlemsförening!

Roma IF är en flersektionsförening med varpa, fotboll, friidrott och innebandy på programmet där varpasektionen är den med störst framgångar nationellt. Varpasektionen har genom åren vunnit nästan 100 SM i olika grenar. Föreningen bildades 1928 och har genom åren haft fler idrotter än de vi har idag.

Under hösten har vi sökt medlemskap i dragkampförbundet då tanken är att vi skall starta upp verksamhet under våren. Vår ambition är att komma igång under våren med diverse olika projekt för att se om det kan bli något.

Dragkamp är en idrott som har funnits med i de Gutniska lekarna och än idag finns med som valbar idrott när det arrangeras ”wåg” mellan två socknar (byar). Det är inte så många sådana per år i dag men tidigare var det vanligt med utmaningar mellan två socknar för att se vilken som var bäst. Det börjar alltid med pärk och det förlorande laget får sedan välja mellan ett antal Gutniska idrotter där dragkamp alltså är en av de valbara.

Stånga IF som var arrangör för varpa och dragkamps SM på Stangmalmen 2018 har också sökt medlemskap och vi två skall försöka få till ett gemensamt samarbete för att få igång sporten på Gotland igen. Lokrume IF var ju väldigt framgångsrika för rätt många år sedan och idag är det inte så aktiva. Vi kommer kontakta personer som var med när det begav sig och se om de kan vara oss behjälpliga.

 

Göran Fransson, dragkampsansvarig för Roma IF

Om nyhetsbrevet

Du som får det här nyhetsbrevet har tidigare uppgett din e-postadress till Svenska Dragkampförbundet.

Svenska Dragkampförbundet värnar om din personliga integritet. Ta del av vår integritetspolicy på vår hemsida här.

Du kan när du vill avsluta prenumerationen på nyhetsbrevet. Klicka då på länken nedan.

 Svensk Dragkamp i sociala medier

facebookinstagram

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.