Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

"Tillsammans går vi stärkta ur prövningen som heter 2020"

Så har det blivit dags att summera 2020, ett år som blev väldigt annorlunda mot vad vi hade tänkt oss. Mycket av 2020 vill vi aldrig uppleva igen, men vi har samtidigt lärt oss en hel del, utvecklats och på vissa områden har vi också tagit tydliga kliv framåt.

2020. Hur ska vi se tillbaka på den här tiden om fem-tio år? För många blev det såklart ett sorgens år, och åter många har upplevt en stor oro. De återkommande myndighetsgemensamma presskonferenserna har satt sin tydliga prägel, liksom kurvorna och stapeldiagrammen som illustrerat hur det osynliga men livsfarliga coronaviruset har spridit sig och på olika vis fördärvat tillvaron för oss människor.

De flesta av oss känner nog att det är skönt att få lägga 2020 till handlingarna. Vaccineringen ska strax inledas i Sverige och vi kan försiktigt börja drömma om en återgång till det normala.

Mot ljusare tider

Experterna säger att vi får leva med pandemin länge än, men nog känns det som att vändningen är hyfsat nära. Den 21 december infaller vintersolståndet. Sedan går vi mot ljusare tider. På SOFT känner vi en stor framtidstro och optimism.

Men låt oss inte bara dra ett stort streck över 2020.

Även om det känns som längesedan så kickstartade faktiskt 2020 med Idrottsgalan, en fantastisk fest där svensk orientering glänste och sken på Globens scen. Idrottsgalan var de facto en historisk framgång för svensk orientering; ett stort erkännande.

Och strax därefter visade våra blågula skidorienterare världsklass på EM i Ryssland. Medaljerna trillade in och våren stod för dörren.

Så stängdes plötsligt den där dörren, med en bestämd smäll.

Ingen kan på allvar säga att 2020 var ett härligt år att minnas, men vi kan trots allt hitta en hel näve guldkorn att ta med oss. Och vi har på flera olika sätt utvecklats i denna prövning.

Mycket positivt har uträttats

Vi har lärt oss att vi inte måste träffas för att träffas. Vi har utvecklat vår kreativitet och hittat många nya former för både träning och social samvaro. Och vi har trots allt fått mycket konkret arbete utfört.

Våra motionskoncept har slagit alla rekord, vi har blivit fler medlemmar, vi genomförde fyra SM-tävlingar som innebar en tv-succé, vi har jobbat aktivt och hårt med hållbarhetsarbetet, med likvärdigt tävlande, med stora kommande arrangemang, med nya spännande plattformar och runtom i landet har väldigt många orienterare utvecklat såväl fysik som teknik.

Samtidigt har vi jobbat aktivt och lyckosamt för att minimera de ekonomiska förlusterna under detta tuffa år - och för att hålla så mycket verksamhet som möjligt igång. Detta enträgna arbete har utförts med stor framgång i de enskilda föreningarna, hos olika arrangörer, ute i distrikten och på nationell nivå.

Nu vänder vi blicken framåt. 2021 känns fortfarande väldigt ovisst och på nationell nivå jobbar vi hårt för att vi ska få rimligare restriktioner och rekommendationer på plats för smittsäkra utomhusarrangemang.

Helt avgjort går vi dock mot ljusare tider. Och tillsammans går vi stärkta ur prövningen som heter 2020.

Avslutningsvis vill vi passa på att önska alla orienterare en riktig God Jul och ett Gott Nytt År.

Maria Krafft Helgesson, förbundsordförande

Susanne Söderholm, förbundschef

 

PS Spana gärna in de övriga texterna i detta utskick. Där bjuds på såväl nyheter som förmånliga julklappstips.


facebookinstagramtwitterlinkedin

Vill du vara mer uppdaterad? Följ oss på våra sociala medier!


Hittaut slog alla rekord

Smittsäkra utomhusaktiviteter har verkligen haft medvind i coronapandemin. För hittaut har 2020 varit ett fantastiskt år; deltagarantalet har ökat med 127 procent och är nu nära 100 000.

- Våra hittaut-arrangörer gör gigantiska insatser för folkhälsan, säger Linnea Börjars på SOFT - läs mer HÄR.

Även för Naturpasset har 2020 varit ett magiskt år - HÄR hittar du en färsk nyhet om succén.


2021 är Friluftslivets år i Sverige och temat för året är ”luften är fri”. Projektet leds av Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket.

Syftet med Friluftslivets år är att få fler människor att prova friluftsliv och att öka medvetenheten om friluftslivets värde. Orientering är bara ett sätt att komma ut i naturen och bidrar, liksom friluftsliv i allmänhet, till både fysisk och psykisk hälsa. Social utveckling genom ökad folkhälsa och livsglädje. Ekologisk utveckling genom ökad respekt för naturen och kunskap om allemansrätten.

Målgruppen är nybörjare

Många har under 2020 sökt sig till friluftslivet och blivit nyfikna på det. Och kanske har friluftsliv aldrig varit så viktigt som just nu. För när covid-19-krisen drabbade vårt samhälle och allt förändrades fanns naturen där och erbjöd ett tryggt livsrum för stillsamma stunder, för vandrande möten, för motion och för lek. Målgruppen för Friluftslivets år är nyfikna nybörjare som letar tips och inspiration för friluftsliv, t.ex. mellanstadieelever, nya svenskar och seniorer.

Håll utkik efter aktiviteter, ta med en vän ut i naturen med karta och kompass!

Läs mer HÄR


Orienterings-magasinet Skogssport för halva priset

Vill du säkra den perfekta julklappen? Du som redan prenumererar på Orienteringsmagasinet Skogssport kan ge bort en prenumeration till halva priset!

Sedan i höstas har Skogssport adderat sajten orienteringsmagasinet.se, med dagliga nyheter om svensk och internationell orientering. Delar av materialet är öppet för alla, andra delar - bl a den digitala varianten av papperstidningen - är enbart tillgängligt för prenumeranter.

Antingen prenumerar du på papperstidningen, då ingår allt det digitala materialet, eller så har du enbart en digital prenumeration.

För mer info/eller beställning: Surfa in på orienteringsmagasinet.se eller mejla denna adress.


Julklappstips från våra partners!

Våra partners har tagit fram särskilda julerbjudanden till alla medlemmar.

Många har säkert redan börjat inhandla julklappar. Nu kommer några tips och erbjudanden från SOFT:s partners, och kom ihåg; när ni stöttar våra partners stöttar ni samtidigt svensk orientering.

Några av erbjudandena är tidsbegränsade så passa på innan det är för sent.

Klicka HÄR för att komma till listan med julerbjudanden!


Garmin och Icebug nya partners till SOFT

I december hade vi den stora glädjen att kunna presentera två nya partners!

Det ena avtalet är skrivet med Garmin, som går in som förbundspartner. Navigation, utomhusaktiviteter och en aktiv livsstil är tre områden som ligger såväl Garmin som SOFT varmt om hjärtat. HÄR kan du läsa mer om det samarbetet.

Det andra avtalet är tecknat med skoföretaget Icebug, som också blir förbundspartner. Oavsett nivå behöver orienteraren bra skor för att lyckas i skogen. HÄR läser du mer om detta samarbete.


Kostnadsfri vård via Folksam

Till Råd och Vård för idrottsskador 
020-441111 kan orienterare, ledare och föräldrar ringa och få råd om hur skador kan förebyggas. Skulle det behövas mer än rådgivning ingår upp till två besök hos fysioterapeut och ett läkarbesök hos vårdgivare specialiserade på idrottsskador.

Svenska Orienteringsförbundets partner Folksam har byggt upp ett rikstäckande nätverk av vårdgivare där kostnadsfri inbokning sker vid behov.

Läs mer HÄR!
Svenska Orienteringsförbundet. Heliosgatan 3, 120 30 Stockholm
Telefon: 010-4765360. E-post: info@orientering.se. Hemsida: www.svenskorientering.se 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i en orienteringsförening och din/er förening är medlem i Svenska Orienteringsförbundet. Om du vill att någon mer ska få dessa nyhetsbrev hänvisa till att man kan anmäla sig här. 
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.