Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETER 2 DECEMBER 2020


Välkommen till Salong: Vi måste börja med barnen!

Unga Klara och Scenkonst Sörmland bjuder in till ett digitalt panelsamtal den 10 december kl. 19:00, med utgångspunkt i boken Vi måste börja med barnen! av Ylva Mårtens. Vi kommer att prata om barns villkor och kulturens roll och betydelse för barn. Barnkonventionen fyller snart 1 år som svensk lag. Vad har hänt? Vad har inte hänt? Hur kan vi arbeta framåt?

Panelen består av (se bilden fr. v.) Ylva Mårtens, frilansjournalist och författare, German Bender, programchef på Arena Idé samt doktorand på Handelshögskolan, Johanna Wester, barnrättsutbildare, Gustav Deinoff, konstnärlig ledare, Unga Klara, Tina Pour Davoy, skådespelare, Maria Weisby, konstnärlig chef på Scenkonst Sörmland och moderator Julian Vigil, pedagog, Unga Klara.

Välkommen att titta och lyssna via Zoom och delta i samtalet med dina frågor! Boka din plats med epost till julian@ungaklara.se, så skickar vi zoom-länken till dig dagen innan!


Barnperspektivet i fokus i nytt internationellt samarbete med sju länder i fyra världsdelar

Deltagare och mentorer i projektet Writing Theatre For Young People. Foto Julian Vigil.

Fjorton dramatiker från Turkiet, Rwanda, Tanzania, Kenya, Uganda, Sydafrika och USA arbetar tillsammans med de tre mentorerna Ann-Sofie Bárány och Erik Uddenberg från Sverige och Tamara Guhrs från Sydafrika i projektet Writing Theatre For Young People: A Writing and Mentorship Workshop and Programme. Via Zoom utforskar de deltagande dramatikerna och mentorerna barndomen genom övningar, samtal och diskussioner. Allt enligt workshopen Memories for use, som är skapad av Unga Klaras grundare Suzanne Osten och dramatikern och psykoanalytikern Ann-Sofie Bárány. Målet är att skapa varsin nyskriven pjäs för barn och unga, under ledning av de tre mentorerna. Resultatet kommer att redovisas våren 2021.

- Det är underbart att ha en blandning av deltagare från Östafrika, Turkiet, Sydafrika och USA, säger Tamara Guhrs, författare och dramatiker med Sydafrika som bas.
- Här har vi möjlighet att skapa en internationell gemenskap som investerar tid, tankar och kreativitet i scenkonst för barn och unga, i en tid då barn världen över är mycket sårbara. Läs mer här.

Projektet Writing Theatre For Young People: A Writing and Mentorship Workshop and Programme pågår till och med våren 2021 och finansieras med stöd av Svenska Institutet samt Sveriges ambassad i Rwanda, Sydafrika och USA.


Vill du uppleva scenkonst trots restriktioner?

Grafisk form affisch Parasto Backman. Foto Marguerite Seger.

Unga Klaras föreställning X, i regi av Farnaz Arbabi, knockade både publik och recensenter när den hade premiär 2015. Streama den nu via Unga Klara On Demand på vår hemsida!

X är en föreställning om rasism i Sverige i dag. Den tar avstamp i historiska händelser. Drottning Kristina tog initiativ till slavhandel i Västafrika 1650. En svensk man, Anders Retzius, lade grunden för den rasforskning som senare tillämpades politiskt under andra världskriget. Den siste svenske slaven friköptes den 9 oktober 1847. Samiska barn fick inte gå i vanliga skolor förrän på 50-talet. I X närmar vi oss vår tids kanske mest angelägna fråga: Hur lever vi med varandra? Med humor, svärta och sorg skakas vi om och ruckar på det invanda seendet på världen.

X riktar sig till unga 15 år och uppåt. Av Dimen Abdulla, Erik Uddenberg, Farnaz Arbabi, Molly Uddenberg m.fl. Regi Farnaz Arbabi. Grafisk form affisch: Parasto Backman. Foto: Marguerite Seger.

Via streamingstjänsten Unga Klara on Demand ser du ett tiotal av våra klassiska föreställningar. Här finns scenkonst för alla åldrar! 


Unga Klara är en teater i barns och ungas tjänst. Vårt uppdrag är att spela om det allra viktigaste och att göra livsbejakande teater även om det svåra, farliga och obekväma. Vi arbetar normkritiskt, feministiskt och antirasistiskt för mångfald, jämlikhet och människors lika värde.

Vill du också bli delägare och medlem i Unga Klaras Vänner?

Swisha till 123-330 61 72.
50 kr/år för dig upp till 25 år och 150 kr/år för dig över 25 år.

Glöm inte att sända din epostadress till oss på info@ungaklara.se. Då kan vi hålla dig uppdaterad om vad som händer på Unga Klara, bjuda in till visningar, seminarier, Unga Klara salonger och annat dit du har företräde.


Vill du ändra något?

Vi uppdaterar våra adresslistor kontinuerligt efter mottagarnas önskemål. Kontakta oss gärna om du inte vill ha nyhetsbrev från oss eller om du vill ändra dina kontaktuppgifter: info@ungaklara.se.

 

UNGA KLARA

Sveriges nationella scen för barn och unga

 Med blicken inställd på framtidens barn bedriver Unga Klara sin verksamhet, ständigt i dialog med samhälle och publik i den konstnärliga processen. Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff är Unga Klaras konstnärliga ledare sedan 2014. Unga Klara grundades av Suzanne Osten 1975 och har sedan dess bedrivit en med tiden världsberömd forskande teaterverksamhet med barns och ungas villkor i fokus.


facebookinstagramyoutubehomepage

Unga Klara AB
Box 164 12
103 27 Stockholm 
Sweden
Copyright © 2020 Unga Klara AB


 Avregistrera  -  Kontakta oss 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.