Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nr.10 2020


Mer om våra kor

Den 15 november firade vi Govardhana puja på Almvik. Innan vi gick runt ”berget” i tempelrummet, som bestod av sötsaker, samlades de hängivna i ladugården för att hålla go-puja och dela ut prasadam. Aratiken hölls för Vraja, som är vår äldsta ko. Hon fyllde 25 år den 29 november och har varit på Almvik i 17 år. Vraja ger fortfarande några droppar mjölk, trots att hon inte fått någon kalv under tiden hon varit här. 

Våra kor äter vanligtvis bara hö, men inför det här tillfället hade vi gjort ”sötsaker” till dem i form av bollar bestående av äpplen, morötter, havregryn och russin. Alla var glada över att få mata korna och oxarna, som tyckte mycket om de här ”snacksen”. 
Dagen efter Govardhana puja började vintersäsongen för korna. Nu kommer de att vara inomhus omkring ett halvår, tills det nya gräset börjat växa till våren. När hösten lider mot sitt slut blir det tråkigt för korna att vara utomhus, eftersom det inte finns något att äta, och så småningom börjar de ställa sig vid ingången och väntar på att få komma in.

I år fortsatte de gå ut ovanligt länge. Under vintern har de också möjlighet att få frisk luft och tillbringa tid utomhus i de mindre inhägnade ytorna kring ladugården, där de kan gå ut och in som de behagar. Det är bra för dem att röra på sig lite grann, eftersom våra kor är ganska feta.
Kor gillar att äta, ja, det är faktiskt det bästa de vet. Under sommaren, när inget begränsar deras ätande, går våra kor alltid upp i vikt. De tillbringar omkring 90 % av sin tid med att äta, idissla och vila. Deras liv består i grund och botten av detta. Kor sover under flera perioder under dagen. De sover egentligen väldigt lite, 45 minuter REM-sömn (djup sömn) och tre timmar icke-REM-sömn. Men idisslandet ger dem liknande fysiologiska fördelar som (djup) sömn. Hjärnvågornas mönster liknar då det som uppstår under sömn eller när de dåsar, och de verkar sömniga.

Kor tillbringar omkring en tredjedel av dagen med att idissla, något som kan variera beroende på deras diet.
Våra kor är skyddade och lyckliga, men deras dharma består egentligen av att föda kalvar och ge mjölk och för oxarna att arbeta. När de inte får kalvar tillräckligt ofta lägger de på sig allt fettet istället för att detta omvandlas till mjölk, vilket gör dem överviktiga. Oxarna borde likaså arbeta för att undvika att bli alltför feta. Under vår och sommar skulle de kunna arbeta på fälten och dra en vagn då något behöver transporteras, eller helt enkelt låta folk ta en tur runt ägorna.

  Vintertid kunde de dra ut stockar från skogen.
Jag hoppas verkligen att vi kan få fler hängivna till Almvik som vill arbeta med korna, så att vi kan utveckla vårt kobeskydd genom att engagera korna och oxarna och på så sätt hålla dem vid god hälsa. Det vore också fint om vi kunde visa folk i allmänhet hur människor kan leva i harmoni med naturen genom att skydda korna, och på så sätt få stora fördelar från dem i utbyte. Livet på landet tillsammans med kor är så idylliskt och tillfredsställande.

Skrivet av bhaktin Noora


Tidiga titlar inom det svenska BBT

Srila Prabhupadas Bhagavad-gita som den är kom ut i svensk översättning 1977, och den utgjorde naturligtvis en milstolpe för de gudshängivna i Sverige. Men redan innan Gitan var klar hade fem andra titlar publicerats, vilka förmodligen inte är särskilt bekanta för andra än de äldsta hängivna i landet. 
Först ut var Kṛṣṇa, all glädjes källa (1973), som trycktes i hela 35 000 exemplar. Den här tunna häftade boken motsvaras inte av någon engelsk titel, utan består av två översatta föredrag av Srila Prabhupada. Bhakti – den fulländade vetenskapen (1974) var ingen bok, utan en broschyr, vilken följdes av Kṛṣṇamedvetande – det högsta yoga-systemet (1974). Titeln som följde därefter var Bortom tid och rum (1975), som är en översättning av Easy Journey to Other Planets. Slutligen kom Īśopaniṣad ut samma år, en titel som sedan redigerades om och också översattes på nytt innan den nuvarande upplagan kom 1996. Bhagavad-gita som den är och flertalet av de andra titlarna ovan översattes av Ajit das och Vegavan das.

När Gitan var klar 1977 översatte Ajit das tre små böcker som sedan distribuerades tillsammans i en beige pappkartong: Kṛṣṇa, Gudomens Högsta Personlighet (de tolv första kapitlen i Kṛṣṇaboken), Nektarlika instruktioner (The Nectar of Instruction) och Vedisk filosofi och religion (Satsvarupa Maharajas Readings in Vedic Literature). De hängivna satt i tempelrummet på Korsnäs gård och packade böckerna tre och tre i kartongerna, som bar titeln Sri Upadesamrta (dvs Nektarlika instruktioner) och hade en bild föreställande Dhanvantari synlig i ”fönstret” på framsidan. Titlarna har senare getts ut på nytt i olika upplagor. Därefter inleddes så småningom en intensiv verksamhet inom det svenska BBT, då Krsnaboken (i tre volymer), Herren Caitanyas undervisning, Srimad-Bhagavatam, Hängivenhetens nektar och Caitanya-caritamrta med flera översattes och gavs ut i snabb följd. År 1985 kom Gitan ut i en ny upplaga, och då återstod bara några av de små böckerna att översätta. Flertalet av de hängivna inom det svenska BBT övergick då till annan tjänst. 

Skriven av Isvara Puri das


En hälsning från Vegavan Prabhu

Jag är nu hemma och känner mig mycket bättre men är kolossalt trött, vilket kanske inte är oväntat med tanke på belastningen på kroppen. Undersökningen kring vad som hände, och varför, fortgår men är tillsvidare ett mysterium. Många har hört av sig med önskningar om fortsatt bättring. Skulle du vilja publicera min stora tacksamhet och glädje över den kärlek och omtanke jag mött från hängivna - kända som okända. Det har betytt mycket för mig! Jag är för trött för att svara alla individuellt. TACK! Med värme! Hare Krishna!
Vegavan das

Morgonpromenad med Srila Prabhupada i Spånga 1973. Vegavan är andra personen från vänster i bilden.


Vårt sista besök hos Raivata Prabhu

Besök hemma hos Raivata Prabhu 2002

I oktober 2020 reste Jivakesa och jag för att besöka Raivata Prabhu i hans hem ”New Varshana”, som ligger norr om Gränna på det småländska höglandet. Hans fru Suvarna kontaktade mig i september och berättade att han var väldigt sjuk i cancer och antagligen inte skulle leva så länge till. Hon sade att han gärna ville träffa mig. När vi kom in i deras lilla stuga satt Raivata i sin rullstol framför Gudsgestalterna Sri Sri Radha-Govinda, och han föreslog med en gång att vi skulle ha kirtan. Trots sin svåra, smärtsamma sjukdom (han valde att inte ta några cellgifter för att kunna behålla ett så klart medvetande som möjligt) sjöng han med samma klara, starka stämma som alltid, och berättade sedan med stor inlevelse om när han träffade Srila Prabhupada och de hängivna i London.
 

Raivata Prabhu och Kavicandra Maharaj i Göteborg 2003

Det var så fint att träffa honom, och vi blev djupt berörda av hans allvar och djupet i hans Krishnamedvetande. Vi tillbringade över tre timmar tillsammans och talade bara om saker relaterade till Krishna. Därefter blev vi bjudna på en underbar lunch som Suvarna hade lagat. Vi träffade också Raivatas son Arjuna. Raivata Prabhu sade att han uppskattade mycket att läsa Almviksnytt och hade planerat att komma och besöka Almvik i våras, vilket dock förhindrades av pandemin. Han längtade också efter att få se Sri Sri Gandharvika-Giridhari igen. Raivata Prabhu var min bhaktaledare då jag flyttade ner till hans tempel i Jönköping 1980. Det var han som inspirerade mig att ta upp Krishnamedvetande på heltid. Jag är oerhört tacksam för allt han har gjort för mig, och att jag fick möjligheten att besöka honom en sista gång innan han lämnade detta jordeliv. Suvarna berättade att han lämnade världen i sitt hem, omgiven av hängivna som sjöng Herrens heliga namn. Raivata Prabhu blev invigd av Srila Prabhupada i början av 1977.

 

Skriven av Mukunda das


Vinter på Almvik


Bhaktin Elsa

Bhaktin Elsa är tillbaka på Almvik efter ett års frånvaro,
då hon bland annat studerade bhakti-shastri i Mayapur. Nu fortsätter hon med sitt måleriprojekt som hon påbörjade för drygt två år sedan. Janmanalaya prabhu har målat en stor tavla på Herren Vishnu och Elsa målar tio mindre tavlor föreställande Dasavatarerna, det vill säga Herren Vishnus tio inkarnationer. Hon har redan målat de fem första inkarnationerna och nu arbetar hon på den sjätte, Parashurama. Hon planerar att bli färdig med alla tavlorna någon gång i vår och då ska alla konstverken sättas upp i tempelrummet här på Almvik. Vi ser fram emot detta med spänning!


Professor Liselotte Frisk

Liselotte Frisk, professor och religionsvetare vid Högskolan Dalarna, har gått bort efter en tids sjukdom. Hon hade vänskapliga relationer till ISKCON Sverige och flera andra religiösa minoriteter. I många år ledde Liselotte sina lärarkandidater på studiebesök till olika religiösa inrättningar i Stockholmsområdet, och brukade då alltid besöka Almvik och delta i morgonprogrammet tillsammans med sina lärarkandidater. Hon var särskilt viktig som stöd för Yogindra Prabhus projekt ”Fortbildningsresa till Indien” för svenska religionslärare. Liselotte sökte inte berömmelse för sitt akademiska arbete. Hennes hjärta klappade snarare för att hjälpa människor förstå att religion inte är något gammalmodigt eller konstigt, utan värt att studera och förstå. Liselotte Frisk blev 61 år.

Liselotte (trea från vänster) tillsammans med kollegor och hängivna vid Bhaktivedanta Manor

Ett videoklipp där Liselotte intervjuas i Vrindavana om pilgrimsvandringen 2018 finns på

youtube

Böcker och prasadam till grannarna

På julafton gick Lokanatha das runt till våra grannar här på Almvik för att önska god jul och dela ut prasadam i form av kakor som han själv hade bakat, samt boken ”Chant and be happy”. Det uppskattades förstås av alla!


Harinam i Stockholm

Nataraja Prabhu från Almvik har under många år varit den stadigt drivande kraften bakom harinam i Stockholm och under hans ledning har harinam blomstrat och blivit allt mer populärt, både bland hängivna och bland människor i allmänhet. Många människor uppskattar verkligen harinam, det syns på deras glada ansikten och det händer allt som oftast att vanliga människor följer med, dansar och sjunger. Många butiksägare på Drottninggatan och Västerlånggatan där harinam passerar varje lördag kommer ut och vinkar glatt igenkännande. Det är också många hängivna som distribuerar Prabhupadas böcker i anslutning till harinam. Förra lördagen distribuerades runt 100 mindre böcker! Flera ungdomar från Almvik har börjat gå regelbundet på harinam och några av dem distribuerar också böcker!

youtube

Bli månadsgivare till korna!

Att beskydda kor är lyckobringande för hela människosamhället. Det är ett av de främsta sätten att glädja och tjäna Gudomens Högsta Personlighet, Krishna. Kobeskyddet på Almvik drivs helt ideellt utan vinstintresse. Vi är beroende av donationer för att kunna fortsätta ta hand om våra kor och utveckla verksamheten mer och mer. Om bara 150 personer ger 100 kr i månaden skulle detta innebära att kobeskyddet på Almvik blir självbärande. Vi behöver din hjälp! Gå in på vår hemsida www.kornasvanner.se och klicka på rubriken ”donera". Beloppet du väljer kommer att dras automatiskt från ditt konto varje månad. Tipsa gärna dina vänner om möjligheten att bli månadsgivare till korna!


Dikter av Advaita Acarya das

In the absence of Consequences

Consequences inforce the laws of nature
designed for us by our creator
to teach us all a lesson so we may see
that all things belong to our Lord originally
prepare to discover ones inner self
please look inside and see
you will find the amazing soul  
the nature of eternity

Submission
Being submissive to the Lord's desire
can start a raging spiritual fire
where the flames just go higher and higher
even if you are in the lowest of maya
these flames can’t be quenched with water or sand
only the Lord's sweet glance and guiding hand
to extinguish these earthly desires
is not an easy feat at all
into mayas realm we can easily fall
but if we chant the names of God
– Hare Krishna - submissively,
mercy we will receive
and all the pains of earthly desires
will finally be relieved


Bg. 13.34

O Bharatas son! Precis som solen ensam lyser upp hela detta universum, så lyser den levande varelsen, ensam i kroppen, upp hela kroppen med medvetande.

....Det finns många teorier om medvetande. Här i Bhagavad-gita ges exemplet med solen och solskenet. Precis som solen lyser upp hela universum fastän den är belägen på ett ställe, så lyser den lilla partikeln, andesjälen, upp hela kroppen med medvetande, trots att den befinner sig i kroppens hjärta.
Medvetandet är därför beviset på själens närvaro, liksom solsken och ljus är bevis för att solen är uppe.


Redaktionen:

Mukunda das

Malyahari-kunda dasi

Jivakesa dasi

Isvara Puri das

Pelle Händén

Kontakta oss gärna om ni har några synpunkter
och idéer: nytt@almviksgard.se

Sri Srimad A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

Grundare-acarya för det Internationella Sällskapet för Krishnamedvetande


facebook


www.almviksgard.se
© ISKCON Krishnarörelsen 2018 International Society for Krishna
Consciousness No:815600-0120 Founder-Acarya His Divine Grace A.C.
Bhaktivedanta Swami Prabhupada Almviks Gård, 153 95 Järna 08-551 520 50

Du får detta nyhetsbrev eftersom för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.