Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Den som vandrar om natten skall se ett ljus

Jag menar inte att bli religiös i mitt sista VD-brev här på Krinova. Utmaningen 2020 för de allra flesta har ändå varit att hitta den där glipan där det lyser in eller ut. Nu ser det ut som att vaccinationer av riskgrupper och vårdpersonal kommer att pågå intensivt världen över under första kvartalet 2021 och att världen stegvis kan återgå till ett ”normalt” läge in mot sommaren och andra halvåret. Vad är då det nya normala? Hur mycket av gamla sanningar har ställts på ända? Hur kommer vi att träffas och umgås i framtiden? Innebär nya rutiner rörande kontakt och hygien att de ”vanliga” influensaperioderna blir lindrigare? Många spännande och intressanta frågor vars svar vi får i framtiden. En sak som fortfarande är säker är att det fortsätter att bli varmare på jorden och det bör vi nog tillsammans ta itu med. Att ett stålverk kan drivas med vätgas är ett viktigt steg i rätt riktning. Hållbar tillverkning av råvaror som stål, plast och betong blir avgörande utmaningar för framtiden.

Det är det som är tjusningen med utmaningsdriven innovation. Krinova hjälper företagen med att ta reda på vad som är deras största utmaningar och ger dem stöd att själva lösa dessa.

Det har varit en inspirerande uppgift att få leda denna spännande grupp människor som är Krinova och det känns mycket bra att nu lämna stafettpinnen vidare till Christian Nyhlén, som blir ny VD vid årsskiftet. Krinova får en mycket bra ledare som kan ta verksamheten vidare in i framtidens utmaningar.

Ta hand om varandra och ha en vänlig och omtänksam jul och ett positivt 2021. Tänd ett ljus för vår planet och för barnen som bor på den.

Nikolas Larsson

Snart f.d VD Krinova


Senaste nytt från Innovationsarenan


Tebrito tar in 8 miljoner kronor

Det är drygt en månad sedan Livsmedelsverket kom med beskedet att vissa insekter nu kan säljas som livsmedel i Sverige. Finansieringsrundan, som Tebrito påbörjat innan Livsmedelsverkets besked, tog rejäl fart efter beslutet. För Tebrito landade denna runda på drygt 8 miljoner kronor i nytt kapital.

ToY imagine blev starten för nytt koncept

I slutet av oktober arrangerade Högskolan Kristianstad ett tvådagars ToY Imagine för ekonomstudenter. Temat för dagarna var ”Årets studentstad 2023/2024” och en av idéerna som kläcktes av studenterna var Bed and Study. Detta för att minska den stress en del studenter upplever kring sin pendling. Nu blir konceptet verklighet! Högskolan, kåren och Kristianstads kommun tillsammans med tre hotell i Kristianstad lanserar Bed and Study och erbjuder boende och studieplats till studentpris. 

Krinovas business designer Truls och Niclas (bilden) var på plats under ToY Imagine och coachade studenterna. Det var många spännande idéer som föddes under dagarna och särskilt roligt att nu se koncept förverkligas.

Läs mer

Ansök om Leapfrogsstipendiet!

Vi söker studenter som vill förverkliga en idé under sommaren 2021! Vill du spendera juni, juli och augusti med att utveckla din affärsidé? Vi ger dig 33 000 kr, workshops, coaching och ett nätverk för att du ska komma så långt som möjligt. I år har vi ett extra fokus på de globala hållbarhetsmålen.

Är du en student från Blekinge Tekniska Högskola, Högskolan Kristianstad, Lunds universitet eller Malmö universitet – skicka in din idé till Leapfrogs 2021 senast 10 februari. Läs mer om Leapfrogstipendiet.

Vid två tillfällen kommer Krinova att ha digitala skrivarworkshops för studenter som behöver hjälp med sin ansökan och tiderna för dessa är:

28 januari kl 10 - 12 Länk till workshopen i Zoom

4 februari kl 13 - 15 Länk till workshopen i Zoom

Ingen anmälan krävs. 


Pengar att söka


Innovativa startup

I satsningen ”Innovativa startup” vill Vinnova ge unga företag möjlighet att snabbare utveckla sitt innovativa företag och erbjudande till marknaden.

Är ni ett nystartat företag som vill bidra till hållbar tillväxt och har en nyskapande affärsidé inom livsmedelskedjan med internationell potential?

Nu kan ni söka bidrag på upp till 300 000 kr för att utveckla er affär på ett sätt som ökar företagets möjligheter. Obs sista dag för söka är 19 januari 2021. 

Läs mer

Almis Brygglån - Från kris till hållbar framtid

Almis Brygglån är riktat till bärkraftiga små och medelstora företag i Sverige där finansieringsbehov uppstår som en följd av coronavirusets spridning. Syftet är att överbrygga en period av svårigheter och lånet ger möjlighet till villkor som är särskilt anpassade till rådande situation.

Läs mer

Sten K Johnsons stiftelse

Sten K Johnsons Stiftelse riktar sig till individer, organisationer och företag (med skånsk anknytning) som har visioner och handlingskraft för att utveckla projekt inom utbildning, bildning, medicin, teknik, entreprenörskap, litteratur och musik. I Sten K Johnsons anda ska stiftelsen stödja gränsöverskridande initiativ och nytänkande individer som vågar ge sig in i oprövade landskap för att utveckla nya vägar framåt. Ansökningstiden är 21 januari – 18 februari 2021.

Läs mer


Goda och hjärn-nyttiga recept för en minnesfull jul!

I de här recepten får du en härlig brainfoodcocktail med alla de vitaminer, mineraler, långsamma kolhydrater, stärkande proteiner, fibrer och nyttiga fetter som din hjärna behöver för att fungera på bästa sätt.

Grönkåls-slaw

Årets läckraste tillbehör på julbordet, inte bara fräscht och gott utan även väldigt nyttigt för din hjärna! Ca 10 portioner

Ingredienser
Ca 200 gram grönkålsblad
Ca 200 gram vit/rödkål
1 finhackad rödlök
1 -2 rivna morötter
200 gram rostade valnötter
1 granatäpple

Dressing:
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 msk citronjuice (gärna färskpressad)
½ msk rödvinsvinäger
3 dl rapsolja
1 ½ msk italiensk salladskrydda
1 liten bit riven färsk ingefära (Valfritt)

Gör så här!
Repa av bladen från grönkålen till mindre bitar och strimla med en kniv. Den grova mittsträngen ska inte vara med. Finstrimla kålen, finhacka rödlöken och riv moroten. Blanda ihop i en bunke. Rosta valnötter i en torr panna och hacka grovt, ställ åt sidan. Granatäppelkärnor är enklast att få ut genom att dela frukten på hälften på ”bredden”, sätt en skål i vasken (det skvätter!) och banka med baksidan av en träslev på varje halva tills de har trillat ut i skålen. Spara valnötter och granatäppelkärnor till att toppa salladen med på slutet.

Gör sedan dressingen
Lägg äggula, dijonsenap, vinäger och citronjuice i en mixer. Häll sakta ner oljan i en tunn stråle samtidigt som du mixar, när det börjar tjockna så kan du hälla snabbare. Krydda med salladskrydda och ev. riven färsk ingefära.

Blanda ihop med salladen, låt stå och dra minst 30 min. Ev. salta och peppra extra vid behov. Toppa salladen med rostade valnötter och granatäppelkärnor.

Fler goda recept hittar du här!


Välkomna till oss!

I december välkomnar vi två nya hyresgäster till Krinova:

Tjejjouren Lotus - är en ideell organisation som stöttar och stärker unga tjejer genom att vara en lyssnande medmänniska för en annan medmänniska. De finns i  K2 

EnergiAB - utför energideklarationer och areauppmätningar. De finns i K2


Om Krinova Incubator & Science Park
Krinova driver nytänkande och skapar jobb och tillväxt. Det gör vi genom att omvandla samhällsutmaningar till innovationsprojekt, engagera företag, offentlig sektor och akademi i samverkan som leder till långsiktig och hållbar utveckling. 

Vi är en mötesplats för människor och idéer och erbjuder innovations- och utvecklingsstöd till såväl företag som ännu befinner sig på idéstadiet till etablerade företag. Inom profilområdet mat – miljö – hälsa skapar vi samarbeten och projekt på regional, nationell och internationell nivå. Under drygt tio år har vi drivit olika livsmedelsrelaterade initiativ och är Sveriges största och första inkubator och science park med fokus på livsmedel. Krinova ägs av Kristianstads kommun och Högskolan Kristianstad och är en av de ca 65 medlemmarna i den nationella branschorganisationen Swedish Incubators & Science Parks (SISP). 

facebooklinkedininstagramyoutubehomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.