Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Armeka AB
Skyddar er verksamhet från problem med statisk elektricitet!

Hej alla ESD-intresserade!

1. Q i stort och i smått.
2. Sammanfattning ESDA.
3. Inspelad repetitionsutbildning.


Q i stort och i smått.

Skall vi ha kontroll på att den enskilda komponenten inte förstörs vid vår tillverkning så måste det finnas ett väl fungerande ESD-skydd internt. Det är självklart för många av oss (inte alla dock…). Men ett bra skydd bygger även på att det finns ett regelverk som är underbyggt på fakta och erfarenheter. Här kommer det svenska och internationella standardiseringsarbetet in i bilden.
Armeka arbetar i aktiv handling genom att bidra. Det sker främst på två fronter.

1.1 Aktivt deltagande i SEK Tekniska kommitté 101 vad gäller Sverige och TC 101 när det gäller det internationella.
1.2 Arbete i branschföreningen Svensk Elektronik (SE).

Vad gäller TK/TC-arbetet sker nu mycket nytt. TK 101 hade tidigare en koppling till Nordiska ESD-rådet (NER). NER är numera nedlagt och allt arbete sker nu renodlat i TK 101. Det som var bra med NER kommer nu implementeras i TK-arbetet. Dessutom kommer Joakim Börjesson, Saab att vara sammankallande. Ett namnkunnigt företag är en bra förutsättning för att få till ett gott arbete. Dessutom har Saab ett incitament att arbeta för det internationella (TC) seriöst. Trevlig utveckling av ett väsentligt arbete för utveckling av ESD-skydd i stort. Inte minst nordiska förhållanden kan nu bättre bevakas. Detta också i samverkan med våra norska vänner.

I SE bidrar Armeka med att i nästa utgåva av Smartare Elektronikhandboken (3.0) hjälpa till med ESD-aspekter i kapitlen. Vidare planerar vi med SE goda minne att föreläsa, delta i temadagar mm. Senast i förra veckan deltog personal från Armeka i årsmötet via Teams. Konstruktivt möte!


Sammanfattning ESDA.

För dig som inte kunde vara med på plats eller via webben kommer här en kort sammanfattning från ”ESDAs annual meeting i september 2020”.

Bakgrund är att i USA är det ESDA (ESD Association) som motsvarar vårt SEK/TK101 när det kommer till att hantera – och utveckla – gällande ESD-standard, det som är våra viktigaste dokument. I Europa jobbar vi efter ICE 61340 och i USA och i stora delar av världen är det ANSI 20.20 som gäller. Glädjande nog stämmer de båda dokumenten bra överens. Om du gör affärer utanför vår egen lilla ankdamm så är det nog bra om du – ditt företag – lägger lite kraft på att hänga med. Kontakta mig, patrik@armeka.se, om du vill ställa frågor om standardisering! Armeka jobbar på med både IEC och ANSI för att vara on-top.

Årets symposium i Reno blev som allt annat sargat av Covid-19. De flesta föreläsningar skedde digitalt med de fördelar och nackdelar som det medför. Vi har ju själva under året ”lärt oss” att jobba digitalt i en allt högre grad. Som alltid på en internationell nivå så samlas topparna i världen och delar med sig av sina kunskaper. Förutom rena workshops och diskussioner så tycker jag att årets upplaga hade en djupt teknisk botten. Dvs, en nivå som oftast ligger på komponentnivå – vilket naturligtvis är grymt viktigt – men ganska långt ifrån det praktiska ESD-skydd vi alla försöker få till hemma i verkstan.

Om jag skulle våga mig på att sålla ut lite av de tankar som rör vår praktiska hantering så ser min framtidsspaning ut såhär:
- Kommer standardens nivåer att räcka till, dvs HBM 100V, CDM 200V och IC 35V, eller kommer vi att behöva minska sifforna? Vi har ju jobbat på den här nivån länge.
- För att förstå och kunna utveckla skyddet måste större förståelse skapas för ESD-skyddets betydelse i hela produktionsprocessen.
- Ett större fokus kommer nog att behöva sättas på vår produktionsmiljö i framtiden, dvs i form av layout, renhet och luftfuktighet.
- Ett i högre grad fungerande grundskydd, tex sko-golv, kommer att krävas. Här har vi idag i Sverige just nu ett stort problem med ”godkända” skyddsprodukter som inte fungerar i praktiken.
- Ovanstående kommer att kräva en större kunskap i företagen för att kunna genomföra ”product qualification” före inköp för att inte bara lita på leverantören och plötsligt inse att man sitter med ”foten i kläm”.
- Koordinatorns roll – personen eller gruppen – kommer att bli ännu viktigare. Och kommer nog att kräva en allt större naturvetenskaplig kunskap för att bygga en brygga mellan R&D och produktion.

Vill du veta mer om någon så delar jag gärna med mig av mina tankar!


Inspelad repetitionsutbildning.

Nedan skrev vi i ett tidigare utskick. Och erbjudandet gäller naturligtvis fortfarande:

"Ingen vet naturligtvis säkert men det verkar som årets konstiga läge fortsätter ett tag till. Som landets största ESD-utbildare har vi naturligtvis fått anpassa oss och arbetat mer digitalt via zoom, skype och teams än vanligt. Det är bra och säkert en viktig bit även i framtiden. Vad som däremot oroar är att allt fler företag flyttar fram sina repetitionsutbildningar igen. Och det efter att kanske redan ha skjutit på dem från i våras till hösten. Det innebär att man på många sätt riskerar att tappa den viktiga kontinuiteten och att man inte längre följer de tidsramar som man faktiskt har i sina ESD-skyddsplaner. Vi på Armeka har full förståelse att det är svårt – tom emot de senaste restriktionerna från i måndags om man så tolkar – att få ihop grupper att utbilda så därför vill vi dra vårt strå till stacken genom att erbjuda vår online ESD-repetition till ett fantastiskt lågt pris, i första hand fram till årsskiftet, av 500:- per licens. Ja du läste rätt – femhundra per person! Ta nu tillfället i akt och reputbilda hela personalen. Vi gör det här för att stärka industrin i en svår tid.

Licensen är giltig för en person men måste utnyttjas inom tolv månader. Varje medarbetare som utbildas loggar in individuellt och tittar på utbildningen, repeterar delar vid behov och svarar på frågorna som avslutar utbildningen. Godkänt resultat ger ett utbildningscertifikat som är giltigt i två år. Det enda som behövs är en dator, här är ett jättetillfälle för kompetenssäkring som sitter väldigt bra i dessa tider av hemarbete och kanske delvis lite mindre att göra på jobbet eller under en permittering.

Hur många behöver du utbilda under det kommande året? Beställ dina licenser online idag.

Enklast beställer du via vår hemsida eller info@armeka.se. Har du frågor ringer du direkt till vår utbildare, Patrik Woss på 0702-17 22 60 så hjälper han dig vidare!"


ESD-Koordinatorutbildning

09:00 - 16:30
Lunch och kaffe ingår
TBA

 

ESD-Grundutbildning

09:00-12:00
Kaffe ingår

Göteborg Torsdag 3/12

ESD-Repetitionsutbildning

13:00-15:00
Kaffe ingår

Göteborg Torsdag 3/12

ESD-Fördjupningsutbildning

ESD Audit-utbildning

09:00 - 16:30
Lunch och kaffe ingår

Nyköping Tisdag 30/3 2021


homepage

Box 10076, 121 27 Stockholm-Globen
Telefonväxel: 08-645 10 75
www.armeka.se - info@armeka.se


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.