Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nr 28 2020


Hej på er alla

Idag är det lite extra roligt, vi får nämligen presentera vårt senaste tillskott och kollega, Maria Jansson! Maria är just klar som vikarie till kansliet och började i måndags sin anställning hos oss. Så blir inte förvånade om ni inom kort kommer i kontakt med henne.  Se en presentation av henne längre ner.

I dessa Corona tider kanske det finns tid över för att sjunka ner i soffan och se lite tv?  Just nu kan man via SVT Play se två bra program kring idrottande barn och ungdomar, att skapa ett lag och motivation, att bemöta ungdomar och barn inom idrotten och att som ledare ta idrotten till nya höjder.
”Himmel och helvete” har även en samtalsplan som arbetats fram i samarbete med RF-SISU. Varför inte starta lärgrupper i era föreningar för att göra ett jobb med dessa filmer och samtalsplanen som underlag? 

Jag vill även påminna om Nätverksträffen för alla ordföranden. Denna skickades ut till er alla den 19 nov och vi skickade idag även ut en påminnelse till er som inte anmält er.

Kansliet kommer hålla stängt under vecka 51 2020 till och med vecka 1 2021. För exakta datum se inlägg nedan.

Vi ser att många av er är igång med digitala träningar, vilket är enormt härligt och se. Dela gärna med er, vi kan alla behöva lite extra pep och hjälp i denna situation. Ni kan säker inspirera någon med hur ni gjort så tveka inte och skicka gärna in till oss så vi kan hjälpa till och dela till alla andra. Dela gärna på FB och i Svenska CheerCoacher där ni också når många!

Håll in, håll ut och håll ihop (på distans)

High five på er!

 

Kia
Er Föreningskonsulent


Hälsningar från Generalsekreteraren

I november kände jag alltid som tränare att det var extra tungt. Sånt som stod/funkade innan började wobbla, och vissa moment funkade inte alls. Jag teknikfixade, peppade, pratade om alla personliga bitar som kunde vara orsak, försökte utstå frustrationen, och blev till sist stöttad

 av amerikanska tränarkollegor som pratade om det som en känd fas som behövde helt andra åtgärder. För den som är insatt i gruppdynamikens FIRO är det välkänt, och för mig blev det till sist en aha-upplevelse genom mentorskap hos en erkänt skicklig beteendevetare och ledarskapsutvecklare, specialiserad på just gruppdynamik.

Mörka november är alltså tung i normala tider, och än mer just nu. I dagsläget får det mig att bita ihop, trycka upp axlarna och tänka att vi ska gå ur detta som vinnare. Vår idrott har samarbete och innovation/kreativitet som grundstenar. Vi har förutsättningar för att bli starkare än förut. Tillsammans bygger vi, och vi ska bara hitta nya sätt att göra det på. Tillsammans.

Katarina


Får vi presentera vårt senaste tillskott!

Jag heter Maria Jansson och bor i Kolbäck. Jag har de senaste 15 åren arbetat med administration och ekonomi. Då det är administrativa jag brinner för ser jag med glädje och stor arbetslust fram emot att få arbeta i förbundet. Tjänsten ska avlasta övriga anställda med viss administration bla bokningar av resor, konferenser, hotell, mat, skriva protokoll mm. Jag har många fritidsintressen, bla trädgårdsarbete, att utöva Tai Chi, läsa böcker och musik. Allt detta gör att jag får en varierad fritid.

 Jag är också mormor till en liten tjej och får ytterligare två barnbarn i april då båda mina tjejer blir mammor samtidigt.


Välkomna till en digital nätverksträff med alla ordföranden för SCFs medlemsföreningar.

Måndag den 30 november kl 19-20.30

Vi kommer att genomföra ett erfarenhetsutbyte kopplat till Corona. Därefter kommer vi att berätta om hur RF-inträdet påverkar hur vårt arbetssätt och vårt uppdrag som organisation, samt höra om era reflektioner på detta. 

Återkoppla med önskemål om specifika ämnen eller frågor till: scf@cheerleading.se

Anmälan sker via denna länk.

Efter anmälan får ni ett autosvar från oss med information kring uppkoppling och länk för mötet. Får ni inget svar kontaktar ni Kia på kia.wulff@cheerleading.se

 

Varmt välkomna på nätverksträff!


Har ni sett på SVT Play?

UR-serien Idrottens Himmel och Helvete är igång med en tredje säsong. 

Den 11 november var det premiär för den tredje säsongen av dokumentärserien Idrottens himmel och helvete.

Serien är en satsning från Utbildningsradion (UR) och sändes i SVT första gången 2014. I serien granskar och belyser man problematik inom barn- och ungdomsidrotten och under 2014-2015 fick både serie och dess frågeställningar kring bland annat tidig specialisering och selektering stor uppmärksamhet.

Den tredje säsongen av serien hade premiär på SVT den 11 november men alla avsnitt finns att se på SCT Play och består av totalt sex stycken program med olika teman:
1. Idrott och kriminalitet/matchfixing
2. Psykisk ohälsa
3. Normer/jämställdhet
4. Anorexia Nervosa
5. Rätten till idrott/utanförskap
6. Barnkonventionen
Med serien vill UR inte bara problematisera och granska utan även erbjuda lösningar på de dilemman vi som idrottsrörelse står inför. Varje program innehåller därför även goda exempel från föreningsidrotten.
Då formatet och intervjuerna är starkt känslomässiga öppnar programserien för samtal och diskussion. Förhoppningen från såväl UR som RF/SISU är att dessa diskussioner i förlängningen kommer att bidra till idrottsrörelsens utveckling. För att underlätta samtal har de sex programmen styckats upp i 22 korta playavsnitt. Playavsnitten kallas för ”pratstartare”, har olika teman och ett tillhörande samtalsunderlag som UR tagit fram tillsammans med SISU Idrottsutbildarna. Samtalsunderlaget innehåller tips på hur man kan använda klippen samt förslag på diskussionsfrågor. Primära målgrupper för samtalsunderlagen är personer i makt-/nyckelposition inom SF, SDF och föreningar, men de fungerar självklart också för en bredare målgrupp.
”Pratstartarna”, samtalsunderlag samt tidigare säsonger av Idrottens himmel och helvete publiceras på urplay.se 

Sex avsnitt kompletteras av 21 korta playavsnitt med en tillhörande samtalsplan, som tagits fram i samarbete med RF och SISU.  

Gå in och kika på hur din förening kan jobba med frågorna om barn- och ungdomsidrott.

Här hittar ni mer om serien.

 

Målet är målet - att bygga ett lag

Fotbollslegendaren Torbjörn Nilsson tar sig an karriärens svåraste utmaning – att skapa vinnare utan förlorare. Tillsammans med sin vän och tränarkollega Martin Johansson coachar han två ungdomslag från Göteborg. De vill visa att man med ett tydligt fokus på mål och resultat, kan ta vilket lag som helst till oanade nivåer.

Här hittar ni mer om serien.


Webbseminarium: Idrottsföreningen lämnar kontrolluppgift

Den 30 november kl. 17.00 – ca 18.15

Du som är kassör eller ansvarig i en idrottsförening kan behöva lämna kontrolluppgifter för de idrottsutövare eller övriga anställda som föreningen har betalat ut ersättning till. Detta gäller om idrottsföreningen inte är registrerad som arbetsgivare.

Här kan ni anmläda er!

 


Kansliet håller stängt

Julen närmar sig med stormsteg och det kommer en jul, även om det är konstiga tider just nu.

Kansliet kommer hålla stängt från och med den 14 december 2020 till den 10 januari 2021.

Sista dagen att nå oss på telefon blir alltså den 11 december och första dagen att nå oss igen blir den 11 januari.

Vid akuta ärenden mejlar ni oss på scf@cheerleading.se


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en medlem till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.