Nyhetsbrev från Film i Väst. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Simon Larson som Karl-Bertil Jonsson, Jonas Karlsson som Tyko och Jennie Silfverhjelm som Marianne i Hannes Holms Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton.

Fem inspelningar i Västra Götaland

Höstens inspelningar rullar vidare i Västra Götaland under omfattande restriktioner på grund av Corona. Så här är läget för inspelningarna (tillkommer gör ett tv-drama vi hoppas få berätta om snart...):

  • Hannes Holms Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton pågår i Göteborg, Lerum och Borås. 
  • Annika Appelin är på sista veckan för romantiska komedin Tisdagsklubben med Peter Stormare och Marie Richardson. Inspelad i Göteborg och Mölndal.
  • Joachim Trier är klar med Verdens verste menniske i Studio Fares i Trollhättan. Filmen avslutar ”Oslo-trilogin” och får premiär 2021.
  • Erik Poppe är nyss klar med Utvandrarna. Inspelning i Alingsås, Trollhättan, Vårgårda och Munkedal. 
  • Christoffer Sandler är också nyligen klar med Göteborgs-inspelade Så jävla easy going. Baserad på en bok av Jenny Jägerfeld.

Mads Mikkelsen och Andrea Bræin Hovig (här med Stellan Skarsgård) är nominerade som Bästa manliga respektive kvinnliga skådespelare vid European Film Awards.

Tvåstad dominerar European Film Awards

Trollhättan, Vänersborg och Vargön dominerar när det gäller nomineringar till European Film Awards och Oscar. Här har inspelningarna skett av Thomas Vinterbergs film Druk och Maria Sødahls bioaktuella Leva på Hoppet, en film som också nominerats som Norges Oscarsbidrag.

Thomas Vinterbergs Druk har som en av fem filmer nominerats till European Film vid European Film Awards. Vinterberg är också nominerad till regipriset och tillsammans med Tobias Lindholm är han nominerad till manuspriset. Mads Mikkelsen, som spelar huvudrollen, är nominerad som Bästa manliga skådespelare. Andrea Bræin Hovig har nominerats till Bästa kvinnliga skådespelare i Leva på hoppet av Maria Sødahl som också nominerats som Bästa europeisk regissör. Druk är inspelad i Trollhättan, Vänersborg och Vargön och Leva på Hoppet i Studio Fares i Trollhättan.


Mixstudion i Trollhättan var nedläggningshotad, men Film i Väst går initialt in och garanterar verksamheten. Driften läggs ut på anbud nästa år. Bild: Emil Eriksson.

Nysatsning på Mixstudion i Trollhättan

Anrika Mixstudion i Trollhättan var nedläggningshotad, men nu går Film i Väst initialt in och garanterar en fortsatt verksamhet. Mix- och gradingstudion kommer att uppgraderas tekniskt och Trollhätteföretaget Enric Productions ansvarar till en början för den tekniska supporten.

I studion finns möjlighet till bioljudmix (7.1), samt grading. Avsikten är att driften av Mixstudion kommer att läggas ut på anbud nästa år.

I Mixstudion har ett stort antal filmer postproducerats genom åren,  filmer som Oscarsnominerade Kongens nei, Guldbaggevinnaren Jag kommer hem igen till jul och Silverbjörnsvinnande Kollektivet.


Film i Väst Talks: Var ser vi filmen?

3 december sker nästa Film i Väst Talks med ett samtal om filmens ekosystem, biograffönstret, vod-marknaden och var branschen tjänar sina pengar i framtiden.

Under pandemin har den gamla fönstermodellen i stora delar upphävts. Vad betyder en framtid med ett betydligt kortare biograffönster för finansiärer, distributörer och produktionsbolag? Hur långt är biograffönstret efter pandemin, och fem år från nu? för att biograffönstret överhuvud taget ska vara relevant? Hur ser framtidens "releasestrategier" ut? Var tjänar branschen pengar? Inbjudna är Calle Marthin (VD och produktionschef, Nordisk Film Production Sverige) Charlotta Denward (Projektledare/Exekutiv Producent SVT Långfilm), Fredrik Warstedt (EVP Acquisition & Licensing SF Studios). Samtalet modereras av Tomas Eskilsson (strategichef, Film i Väst). OSA HÄR.


Aktuellt på svensk bio

Klicka på bilden för att se trailer

Patrik Forsberg
Rymdresan

Amanda Adolfsson
Nelly Rapp - monsteragent

Maria Sødahl
Leva på hoppet

Colin Nutley
Bröllop dop begravning - filmen
25 november

Peter Dalle
Tills solen går upp
Juldagen

Linda Hambäck
Apstjärnan
18 december

 


Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och tv-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, tv-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 161 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 325 nomineringar. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

facebooktwitterinstagram

 Du får detta nyhetsbrev som samarbetspartner eller vän till i Film i Väst.
Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.