Månadsbrev med intervjuer och senaste nytt.  Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


”Det är viktigt att bygga en gemensam vision och tro på den, samt bygga självförtroende kring att vi kan klara detta tillsammans om vi fortsätter göra rätt saker och tro på det"

Pelle Ewald är VD på Oracle Svenska. Han har en lång bakgrund i tunga roller inom teknik och försäljning från Telekom och IT-branschen. 

 

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till den roll du nu har

Jag har en bakgrund från systemutveckling framförallt inom Telekomindustrin där jag sen har haft många olika roller som utvecklare, produkt- och utvecklingschef samt Teknisk säljansvarig. Jag började den resan på Tele2 under senare delen av 90 talet och totalt blev det 12 år inom Kinnevik på olika bolag.

Jag har jobbat för Oracle i 10 år och första delen har varit inom vår Communications Global Business Unit där jag har varit Presale och Presalechef för EMEA innan jag tog över ett team som Säljchef för våra Enterprise Applikationer för Europa.

Sedan 2,5 år har jag jobbat enbart fokuserat på Svenska marknaden med Oracle Core Technology som är vårt Gen II Cloud infra och plattformstjänster samt Database, BI/Analytics och Middleware. Sedan cirka 1 år tillbaka har jag varit VD för Oracle Svenska.

 

Vad var det som fick dig att tacka ja till VD rollen?

Chansen att vara med och leda våra kunder genom den digitaliseringsresa de genomgår nu att flytta till mer cloudbaserade tjänster. Jag tror vi kommer se tillbaka på denna tid som historisk med förändringarna som sker.

 

Hur skulle du beskriva ditt ledarskap och vad som är signifikant för just dig?

För mig är det viktigt att tro på det man gör för att lyckas och ha passion för sitt arbete. Det genomsyrar mitt ledarskap där jag vill få hela organisationen att själva kunna ta rätt beslut i stunden.

 

Hur tror du att andra skulle beskriva dig som ledare?

Att jag är positiv med hög energi, som vill se andra lyckas. Jag är alltid transparent i det jag gör och tror att det bygger tillit, som är grunden för en väl fungerande organisation.

 

Vilka är de 3 viktigaste sakerna du ser att du i ditt ledarskap vill bidra med?

 • Få medarbetarna att tro på sig själva - can-do mentalitet.
 • Engagemang för det vi håller på med och att ha kul. Vi lägger alla mycket tid på jobbet och det måste vara engagerande och roligt.
 • Kundfokus och se till värdet vi kan skapa för våra kunder, utan det faller allt platt.

Vilken har varit din hittills största utmaning som ledare och vad har du lärt dig av den?

Alla roller har haft sina utmaningar och för stunden säkert då varit den största utmaningen.

Ett exempel på utmaning och lärdom var när jag hade rollen som sälj VP på ett företag innan jag började på Oracle, där jag kom in och skulle vända en flerårig negativ säljtrend, det tog över ett år innan vi lyckades vända till positivt resultat och det var mycket tvivel på vägen.

Lärdomen där var hur viktigt det är att bygga en gemensam vision och tro på den, samt bygga självförtroende kring att vi kan klara detta tillsammans om vi fortsätter göra rätt saker och tro på det.

 

Vilken ledarskapsfråga ser du som viktigast framåt?

Jag tror på att utveckla organisationer till autonoma team och individer som tar ansvar och trivs med att leverera värde till våra kunder.

 

Varifrån hämtar du energi och inspiration?

Från min familj och naturen.

 

Vad gör du för att inspirera andra?

Jag anser att inspiration kommer från engagerade människor. Jag försöker alltid vara engagerad i det jag gör och se till att vara tillgänglig.

 

Hur ser du till att bygga vidare på egen energi och utveckling i ditt ledarskap?

Jag får energi av att vi lyckas som team och individer och fortsätter utvecklas. Utveckling för mig är konstant då jag alltid tvivlar och söker efter bästa vägen.

 

Vilka är dina starkaste värderingar och hur visar de sig i vardagen?

Öppenhet, ärlighet och rak kommunikation, det är basen i allt arbete och i det vi gör, så är vi aldrig helt ensamma. Det är alltid team som behöver hjälpas åt, internt och ihop med kunderna och där är det helt avgörande med dessa värderingar för att lyckas tillsammans.

 

Vilka 4 råd skulle du givit dig själv när du startade din ledarbana, som du med din erfarenhet idag, skulle haft nytta av i början?

 • Gör inte allt själv
 • Lyssna mer
 • Bygg starka team
 • Ta tid och reflektera och våga tänka/göra om

 

Har du någon person som betytt mycket för dig som ledare och vad var det du särskilt tog lärdom av?

Min första säljchef när jag började på Oracle. Han visade på engagemang och prestigelöshet och samtidigt ett väldigt starkt ledarskap. Det inspirerade mig mycket.

 

Om du fick välja en helt ny bana, vad skulle det i så fall vara?

Någonting där jag kan vara ute i naturen, helst i fjällen.

 

Vad önskar du att man ska minnas av dig som ledare, den dagen du väljer att kanske göra annat? 

En engagerad ledare som skapade förutsättningar för andra att lyckas.

 


”Jag har lärt mig att acceptera att människorna har olika sätt att ta åt sig förändring/uppdrag - och det kan ta sin tid."

Peter Bäckström är VD på ATA och har en intressant och varierande bakgrund som ledare inom olika branscher som säkerhet, facility managament och maskinuthyrning.

 

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till den roll du nu har

Jag började min karriär inom försvaret, infanteriet. När det var dags för de stora nedläggningarna i början på 90-talet växlade jag sedan över till säkerhetsbranschen. Partena Security, Falck Security som sedan blev G4S. Där fick jag den stora äran att vara chef/ledare från Distriktschefs nivå upp till VD för Sverige. En mycket lärorik resa, inte enbart i ledarskap utan även de kulturella skillnader vi har i Sverige. Därefter har jag arbetat inom FM (Facility Management), mestadels utomlands. Inom maskinuthyrning i Cramo för att sedan landa i ATA Hill & Smith.

 

Vad var det som fick dig att tacka ja till VD rollen på ATA?

Utmaningen att få vara med på en större förändringsresa, att skapa och implementera det nya sättet som vi skall arbeta efter. Branschen är stabil men har behov att ta sig upp på värdekedjan. ATA är ett anrikt och välrenommerat företag som med sin vision att Värna Liv attraherar mig och många duktiga medarbetare. Det finns ett härligt GO i företaget.

 

Hur skulle du beskriva ditt ledarskap och vad som är signifikant för just dig?

Huvuddelen av mina arbetsuppgifter genom åren har varit att starta upp nya avtal eller att förbättra befintliga avtal, det gör att jag upplevs som mycket tydlig och krävande. Jag tror att jag har en bra förmåga att växla mellan helikopter-perspektiv och detalj-perspektiv, för mig är det mycket viktigt att förstå dem jag leder och deras vardag. Jag har sedan min militära tid varit mycket intresserad av ledarskap och att utveckla människor och ledare - det tror jag syns.

 

Hur tror du att andra skulle beskriva dig som ledare?

Tuff och krävande, men fair. Stort fokus på lönsamhet.

 

Vilka är de 3 viktigaste sakerna du ser att du i ditt ledarskap vill bidra med?

 • Tydliga VAD - dvs. vad vi vill uppnå med det vi skall göra.
 • Det personliga ägarskapet som alla har och som alla måste ta för att vi skall lyckas.
 • Planera och prioritera - vi kommer aldrig att hinna med allt med livet i behåll.

 

Vilken har varit din hittills största utmaning som ledare och vad har du lärt dig av den?

Min energi och speed gjorde att jag efter ett tag var själv längst fram, bildligt talat. Det går inte fortare än att huvuddelen är med. Jag har lärt mig att acceptera att människorna har olika sätt att ta åt sig förändring/uppdrag och det kan ta sin tid. Det gäller även att man framför det på olika sätt. Jag har vandrat från enbart Agera-Uppgift till en större mix i min genomförande stil.

 

Vilken ledarskapsfråga ser du som viktigast framåt?

Att involvera andra. Det går fort nu och det är för lätt att springa rakt in i HUR dvs man ger ett kommando istället för ett uppdrag. Det är viktigt att skapa delaktighet.

 

Varifrån hämtar du energi och inspiration?

Golf och att vara helt bortkopplad från jobbet på olika sätt. Jag tycker också om att läsa om olika ledarskaps idéer. Just nu är jag nyfiken på ” No meeting days” och hur det skulle påverka.

 

Vad gör du för att inspirera andra?

Engagera mig i deras situation och utmaning. Visa förståelse när det strular. Finnas till hands när dem vill.

 

Vilka är dina starkaste värderingar och hur visar de sig i vardagen?

Ärlighet, Ansvar och Leda.

Jag är tydlig, håller mig långt från alla gränser till ”fel sida” och jag påtalar när någon närmar sig gränserna.

 

Vilka 3 råd skulle du givit dig själv när du startade din ledarbanan, som du med din erfarenhet idag, skulle haft nytta av i början?

1. Bestäm VAD innan du springer in i HUR!
2. Ledarens viktigaste uppgift är inte att kunna och göra allt- ledarens uppdrag är att komponera ihop flera olika så att det skapas en effekt. Dirigentens roll.
3. Människor är olika, respektera det.

 

Om du fick välja en helt ny bana, vad skulle det i så fall vara?

Lärare, dags att betala tillbaka till samhället. Tycker om utmaningen att få eleverna att förstå och acceptera varför dem skall lära.

 

Vad önskar du att man ska minnas av dig som ledare, den dagen du väljer att kanske göra annat?

 • Viktigheten att arbeta med både VAD och HUR.
 • Ägarskap är viktigt.
 • Vinna tillsammans.

 


PotentialPodden™

Följ gärna PotentialPodden™ där vi under avspända former, intervjuar intressanta företagsledare om ledarskap. LYSSNA HÄR>> på de första elva avsnitten.

Medverkande är bland annat: Ulf Wretskog, Nordenchef Sodexo, Marika Philipson, VD Särnmark Koncernen, Sven Eggefalk, VD Länsförsäkringar Bank, Ingrid Höög, Koncernchef Wise Group, Lars Backhans, VD ESRI Sverige, Thomas Högväg, VD Wasa Kredit, Fredrik Bergström, VD Länsförsäkringar AB, Rikard Josefson, VD Avanza, Johan Regefalk, VD KG Knutsson, Tove Zander, ansvarig för Swedbank Unga och Karin Eriksson, VD XL Bygg.

I nästa avsnitt, som kommer ut inom kort, intervjuar vi Louise Sander, VD på Handelsbanken Liv. Se till att hålla utkik i våra sociala medier.

Anpassat erbjudande för nuvarande arbetsformer!


Vi levererar följande:


Steg 1:
 Ledare och team genomför ArbetsrelateratDNA™ online för att skapa ett konkret underlag för hur handlingsplan och aktiviteter kommer att implementeras.


Steg 2:
 PerformancePotential sammanfattar GruppDNA™ och OrganisationsDNA™ och levererar en sammanfattning av nuläge via vår Preferensanalys™. 


Steg 3:
 Vi genomför effektiva kunskapsupplägg för att involvera individer och team att skapa medvetenhet om sitt eget agerande. Dessa levereras online eller fysiskt med olika lösningar för att hantera Covid-19 på ett säkert sätt.


Kontakta oss nu för att säkerställa höstens leveranser och implementationer på info@performancepotential.se så berättar vi mer.

 


Årets julklappserbjudande!

Vill du ge bort en uppskattad och inspirerande julklapp till någon du tycker om? Köp vår VDs senaste böcker: "Lurad? - Släpp myten om att det är din personlighet som skapar framgång" och "Omänskligt mänsklig - När empatin står i vägen för framgångsrikt ledarskap".


Nu kan du köpa båda böckerna till ett paketpris för 410kr. Lägg din beställning genom att mejla till info@performancepotential.se

 

Du kan även köpa böckerna var för sig i bokhandeln:

Lurad? >>

Omänskligt mänsklig >>


I december Månadsbrev intervjuar vi Annika Jerveland, VD RFSU och Antonio Marsico, Nordenchef Avanade. 


Månadens tankeväckare: Matcha bredare utifrån preferenser istället för CV

Illustratör: Åsa Holmqvist

AKTUELLT

Är det bara chefer som vill ha kontroll?
"Fler undersökningar visar att många chefer inte uppskattar distansarbete. Det är för tidigt att dra några slutsatser, men det jag sett oroar mig. En av de slutsatser som görs, är att chefer inte uppskattar distansarbete för att de inte kan kontrollera vad deras medarbetare gör och befäster idén om att chefen är ett kontrollorgan", skriver vår VD Marika Skärvik i sitt senaste blogginlägg.


"Jag tror att frågan kring hur vi ska jobba framgent, kanske kommer att vara en av de stora ledarskapsutmaningarna framåt", fortsätter hon.

Läs fortsättningen i vår VD's blogg: Tankar om Ledarskap >>

Affärer denna månad är inom IT och Försäkringsbranschen. 

EVENT & AKTIVITETER

Kommande deltagare i Potentialpodden™ är bland andra: 
Louise SanderVD Handelsbanken Liv
Britt-Marie EkströmVD Maries Puts & Städ
Peter ErikssonVD StoreSupport
Ulrica Hedman, VD Länsförsäkringar Uppsala

LYSSNA HÄR>> på de första elva avsnitten.


Lyssna gärna till våra kunder som berättar om vilken affärsnytta de når genom oss. HÄR >> kan du se Softronic berätta mer.


Aktuella events och händelser
finns alltid på vår hemsida under INSPIRATION eller via LinkedIn och facebook.

LÄSTIPS


Vill du veta mer om hur du konkret kan öka dina möjligheter att få strategier och mål att uppnås genom fokus på perspektiv och preferenser? Ta kontakt med oss om hur vår Preferensanalys™ genomförs genom, VerksamhetensDNA™ och ArbetsrelateratDNA™.

KONTAKTA OSS

08 - 411 26 00 

info@performancepotential.se

Följ oss på sociala medier:

facebooktwitterlinkedin

OM PERFORMANCEPOTENTIAL

Vi levererar Potential Management för den professionella världen. Via vår Preferensanalys™, matchar vi VerksamhetensDNA™ med individers ArbetsrelateratDNA™ för att skapa tydliga förutsättningar för hur en organisation och person kan bli mer framgångsrika och produktiva tillsammans.

Vårt verktyg ökar kundnytta, prestation och produktivitet, och används i kretsloppet för Affären, Medarbetarna och Kompetenspusslet. Vi säkerställer att din organisation skapar förutsättningar för rätt aktiviteter och nyttjar sin potential till fullo.

 

TACK FÖR ATT DU PRENUMERERAR PÅ VÅRT MÅNADSBREV!

Om du skulle vilja avregistrera dig från vårt Månadsbrev gör du det här.

Om du av någon anledning inte vill att vi längre ska ha möjlighet att inneha de kontaktuppgifter du gett oss och därmed tar bort email, telefonnummer etc. ur våra system helt, vänligen skicka ett mail till info@performancepotential.se.