Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyheter och glimtar från Evangeliska Frikyrkans internationella mission

Nummer 5 2020

17 oktober arrangerades EFKs missionskonferens på elva platser i landet. Det blev en uppskattad dag med undervisning och mycket tid för samtal om vår gemensamma mission.

Vi är sända i frid

Hösten är ofta en intensiv tid, inte minst arbetsmässigt. Medan vi för fullt arbetar för att genomföra nuet så väl som möjligt börjar vi planera och visionera inför nästa år. En del är redan klart och en del kräver fortfarande tankar och planering. Den tid vi lever gör alla förutsägelser av framtiden komplicerade. Mitt i det komplicerade och intensiva behöver vi minnas att den som givit oss uppdraget sänder dig och mig i frid och med hjälp av den Helige Ande. Den friden och den vägledningen bär oss nu och pekar in i framtiden.

Vår önskan är att Utblick ska ge dig inspiration och motivation att be för situationen nu och vägarna in i framtiden.

Tack för ditt stöd och dina förböner,

 

Daniel Råsberg,

missionsideolog 


Peru: Människor kommer till tro mitt i pandemin

Pandemin har slagit hårt i Peru och landet har haft ett av de högsta dödstalen per capita i världen. Kampen för församlingarnas överlevnad har varit hård och sorgen över de som avlidit stor. När Anna-Maria Jonsson, regionledare för arbetet i Latinamerika, nyligen ringde till ledningen för EFKs partner MASUR förberedde hon sig därför på ett tufft samtal med berättelser om svårigheter och hopplöshet.

"Till min stora förvåning var det snarare tvärtom, de var fyllda av hopp och mod. De berättade att 70 % av församlingen i Arequipa har varit smittade av covid-19 men mitt i all sjukdom och osäkerhet talar Gud till människor och två familjer har kommit till tro. I församlingsplanteringen utanför Juliaca kommer man att döpa åtta nyfrälsta i oktober. Utöver detta har församlingen i Iquitos fått möjlighet att plantera en ny församling i en grannstad!"

Gud verkar mitt i coronadrabbade Peru! Läs hela Anna-Marias berättelse här!


Johannes och Lara Roswall är antagna som missionärskandidater till Aten, Grekland. Foto: Martina Backlund

De vill se en församling växa fram i anarkistiska Exarchia i Aten

Vi är glada över att få presentera våra nya missionärskandidater Johannes och Lara Roswall från Örebro. Planen är att de hösten 2021 flyttar till Aten för att vara med och bygga upp en pionjär församlingsplantering i den radikala, anarkistiska stadsdelen Exarchia. 

I den anarkistiska stadsdelen avlöser barer, ockuperade hus, flyktinghjälp och graffiti varandra. Här finns en längtan efter något annat, något bättre, och stora problem med fattigdom och droger.  

”Vår längtan är att få se människor från alla kulturer och idétraditioner få möta Jesus, få ordna om sina liv så att deras största strävan är Kristus, och få tillsammans upptäcka vad församlingsgemenskap är. Tänk att där få se flyktingar, aktivister och kanske till och med poliser får dela Herrens måltid, lyssna till varandra och be för varandra. Det hoppas vi på. För människor är det omöjligt, men för Gud är allting möjligt.” 

Vi söker nu församlingsunderhåll för att möjliggöra deras utresa nästa höst. Vill du och din församling veta mer om Roswalls och hur ni kan stödja?

Hör av dig till Helen, regionledare, på eumena@efk.se 

eller Rune Jonsson, som arbetar med missionärsunderhåll, på rune.jonsson@efk.se eller 070-291 07 93.

Rune Jonsson arbetar med missionärsunderhåll inom EFK.

Kvällen innan skolorna skulle öppnas igen kom beskedet att de måste hållas fortsatt stängda.

Fortsatt stängda skolor ger nya svårigheter för vår partner i Moçambique

I förra Utblick skrev vi om Felizarda Mucanze och vår partner CICA som driver en förskola och skola i ett fattigt område i Vilanculus, Moçambique. Då höll de som bäst på att förbereda för fullt för att äntligen få öppna skolan 1 oktober. Kvällen innan skolorna skulle öppnas höll dock landets president ett tal och meddelade att skolorna ska hållas stängda resten av året.

Detta var ett väldigt tufft besked för Felizarda, lärarna och barnen. Men de fortsätter oförtrutet att göra vad de kan för att möta barnens behov när de är som störst. Läs mer om situationen och hur vår partner arbetar här!


Maria Finnevidsson är regionledare för EFKs arbete i Asien.

"Ja, sänd mig!"

"Det är många av oss som uttalat de orden. Orden kanske kom ut som en stilla viskning eller högt och ljudligt så att de ekade. Men oavsett volym. När vi drabbats av Guds kärlek till oss – när den välkända versen från Johannesevangeliet 3:16 nått djupet av vårt hjärta. ”Ty så älskade Gud hela världen – att han sände sin egen son…” – då spelar det ingen roll vilken volym orden hade utan mer att innebörden av Guds kärlek till oss resignerar i djupet av våra hjärtan. Där ord och handling kommer samman. Där också orden som den uppståndne Jesus säger till lärjungarna landar hos oss här och nu."

Maria Finnevidsson är regionledare för EFKs arbete i Asien, tillsammans med Linnea Åberg. Läs hennes reflektion över att vara sänd i mission.


Aktuella böneämnen:

  • Be för Felizarda i Moçambique och andra ansvariga i projekten vi stöttar, som kämpar på i en svår tid.
  • Be för alla utsända som fortsätter att leva under olika nivå av lockdown.
  • Be för de missionärer som likt Johannes och Lara Roswall är på väg att sändas ut.

#viiefk samtalade om mission på elva platser samtidigt - ta del av undervisningen i efterhand!

Lördag 17 oktober samlades omkring 240 personer på elva platser i landet för att delta på EFKs missionskonferens. Konferensen genomfördes givetvis på ett annorlunda sätt än tidigare år, men som vanligt innehöll programmet bibelstudier, lovsång och inte minst samtal om EFKs gemensamma mission. Temat för dagen var Sänd och undervisningen från bland andra Peter Tarantal, OM, och Linnea Åberg och Magnus A var mycket uppskattad. Nu finns den tillgänglig för alla!

Tre röster från missionskonferensen:

Henrik Andersson från Betaniaförsamlingen i Skara: ”Jag tar med mig budskapet om att vi har möjlighet att göra en förändring. Vi ser stora behov men vi har också lösningarna, EFKs partners har verktygen på plats. Just därför har behovet av att sända aldrig varit större.”

Sandra Edin från Korskyrkan Uppsala: "Det jag tar med mig mest av den här dagen är vikten av att mission får ske både i det lokala och det globala samtidigt."

Marcus Andersson från Lundhagskyrkan i Örebro nämner två saker som han särskilt tar med sig från Peter Tarantals bibelstudium: "Det ena är det Peter tog upp om att vi nu i och med corona har fått en möjlighet att stanna upp och reflektera över vart vi vill komma och vad som är viktigt. Det andra är vikten av lärjungaträning; att stanna upp och ta vara på den växt som börjat gro."


Kyrkoavgift - ett smidigt sätt att ge till EFK och din församling!Om EFKs internationella arbete

EFK arbetar i 33 länder. Vi har ca 80 utsända missionärer just nu - en del är på väg ut andra på väg hem. Vi arbetar i partnerskap med 66 olika organisationer, kyrkor och samfund. Vi har ett 100-tal små och stora projekt. Vi arbetar i fyra fokusområden: Församlingsbyggande, Barns rättigheter, Mot människohandel och med Hållbar försörjning.

Tipsa gärna andra om vårt nyhetsbrev - www.efk.se/utblick


Besök oss på EFKs webbplats eller följ oss i våra sociala kanaler.

facebookinstagram

Du får detta nyhetsbrev eftersom du själv skrivit upp dig som prenumerant, är ordförande i en EFK-församling, är kontaktperson för din församlings missionsråd eller liknande, eller för att du på annat sätt är kopplad till EFKs internationella arbete. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter, kontakta kontaktuppgiftsansvarig@efk.se

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.