Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Ni som är medlemmar vet väl att vi gärna kommer och är med på era avdelningsmöten, personalmöten. I dessa tider är det bäst via teams eller annan digital plattform. Annars kommer vi gärna till er. 

VD - Henric Widén

Det är ett enkelt sätt för er att låta oss förklara läget runt Smart Maintenance och samtidigt hjälpa er sprida informationen om möjligheten att deltaga på Sustainability Circles aktiviteter för alla era medarbetare.

Bjud in oss när alla är samlade och ge oss en kvart så hjälper vi er sprida kunskapen om vad man kan göra för att nå Nollvisionen avseende haverier. Boka tiden med Henric.


Korta filmer om våra aktiviteter

Ni kanske undrar vad ett webbinarium ska egentligen handla om? Vi försöker skriva några rader men förstår att det kan behövas lite mer information. Därför har vi gjort korta introduktionsfilmer om varje aktivitet som vi arrangerar. Dessa hittar du på vår YouTube kanal. Nedan följer några exempel:


Klicka på bilden nedan för att se en kort film om Sustainability Circle och hur du kan vara en del av nätverket. 


12 november kl.15-16

Maintenance management, från att bevara till att utveckla – med Håkan Nordquist, Volvo Components 

I framtiden är vi ledare över både maskiner och människor. Eftersom allt som är tråkigt, smutsigt och farligt kommer att automatiseras. Människorna blir i allt högre grad specialister och kreativa. Hur ser ett sånt ledarskap ut? Vi lyssnar på erfarna ledare från svenska verksamheter och diskuterar tillsammans möjliga vägar framåt.

18 november kl.15-16

Digitalt rundabordssamtal: Hur digitalisera och automatisera långsiktiga prediktioner? 

Vad krävs för att vi skall kunna använda den digitala verktygslådan för mer långsiktiga prediktioner. Många anläggningar har 5-10-50 åriga underhållsplaner. Kan datadrivna beslut hjälpa oss förbättra de planerna? Hur? Vad ser ni för möjligheter och utmaningar i relation till att automatisera långsiktiga prediktioner. Tillsammans med Linda Ramstedt Marklund, Fortum bjuder Sustainability Circle in till en öppen diskussion och erfarenhetsutbyte.


19 november kl.13-14

Tema ekonomi: 6 KPI:erna och resonemanget bakom dem 

Idhammar är ett av Sveriges mest kända konsultföretag på underhållsområdet. Vilka ekonomiska modeller tycker Idhammar att vi skall arbeta med för att tydliggöra nyttan med underhåll? Och, hur används de bäst? Vilka är konsekvenserna av olika redovisnings strukturer och hur påverkar det underhållet?

23 november kl.14-15

Digitalt rundabordssamtal: Att öka kunskapen tillsammans – extern integration – erfarenhetsutbyte med BillerudKorsnäs och SKF 

Lösningen av problem inom ett företag begränsas, definitionsmässigt, av den kompetens som företaget har. Genom att koppla upp företaget mot extern kompetens vidgas kompetensen. Den externa kompetensen kan utgöras av exempelvis leverantörer, underleverantörer, konsulter och underkonsulter. Det förstår alla. Ändå vittnar många om att det är svårt att få det att hända i praktiken. I det här webbinariet diskuterar vi tillsammans med två som lyckats göra det. Vad krävs? Hur får man det hända? Man måste bland annat ha gemensamma mål, man måste sluta ett samarbetsavtal och man måste vara långsiktig.


Möt Anders Skoogh - Chalmers

 

Hej Anders, berätta kort om dig och vad du gör.

Jag brinner för att modernisera underhåll och göra området till en central del i industriell digitalisering. Som biträdande professor på Chalmers ansvarar jag för vår forskning inom Smart Maintenance. Jag har också möjlighet att utveckla talanger inom produktion och underhåll i min roll som ansvarig för masterprogrammet inom produktionsutveckling.

 

Chalmers har varit en av våra huvudmän sedan 2012. Ni har varit med och infört begreppet Smart Maintenance. Berätta om den resan.

 

Sustainability Circle och Chalmers har tillsammans jobbat för att utveckla underhåll och sätta området på kartan. För drygt fem år sedan kom lite av ett genombrott när många globala krafter enades kring att digitalisering är en viktig möjliggörare för framtidens hållbara och konkurrenskraftiga industri. Digitaliseringen medför ökad användning av tekniska lösningar inom produktion och helt plötsligt förstod alla att underhåll kommer få en avgörande roll för att grejerna ska funka. Då formade vi begreppet Smart Maintenance som inledningsvis fungerade fantastiskt för att skapa engagemang och idéer. I takt med att företag vill implementera dessa fantastiska idéer blir det dock viktigt att alla faktiskt förstår vad Smart Maintenance betyder så att vi pratar samma språk och till och med kan mäta hur långt olika fabriker har kommit på resan. Det är vad vi på Chalmers ägnat de senaste åren till. Definierat Smart Maintenance ihop med Svensk industri och även utvecklat benchmarkingverktyget SMASh.

 

Vad är nästa stora utmaning eller, vilka är de 

 

kommande stora utmaningarna inom Smart Maintenance? Eller är det andra ord och termer som tillkommer med ny utveckling?

Det tillkommer med all säkerhet nya tekniker och nya ord framöver. Jag är ändå övertygad om att den största utmaningen ligger i att få fabriker att använda tekniska och organisatoriska lösningar som redan finns. Alla fabriker har sina förutsättningar och utmaningar. Det gäller att förstå vad som kommer ge mest nytta i just deras situation. Oftast finns det många lågt hängande frukter att plocka men man behöver göra det i rätt ordning för att få resultat. Där är SMASh ett riktigt bra verktyg (testa gärna på www.chalmers.se/smash).

 

Den 8 september höll du i utbildningen Organisation och ledarskap för Smart Maintenance online. Vad är det för ledarskap som du ser måste implementeras? Berätta mer om denna spännande utbildning?

I min del av gav jag en introduktion till Smart Maintenance, vad det är samt hur vi mäter fabrikers nivå och prestation. Vi kommer lära oss av erfarenheter från de 150 fabriker som hittills testat SMASh. Jag pratade också en del om rent organisatoriska aspekter inom underhåll och diskutera vad vi kan lära oss av företag som använder mer moderna organisationsstrukturer.

 

Ni på Chalmers har många spännande projekt och samarbeten på gång. Berätta om några.

Ja, vi har en stor portfölj med både pågående och avslutade projekt. Bland de pågående är det flera som riktar sig mot datadrivet beslutsfattande, bland annat kopplat till AI inom predictive maintenance och prioritering av produktionsstörningar. Men även de avslutade projekten är av stort intresse då vi arbetar hårt med att föra ut resultaten till industri och studenter. Där jobbar vi med Sustainability Circle, Fordonskomponentgruppen, RISE, Produktion 2030, m.fl.

 

TACK Anders för dina spännande svar. 

 


Följ oss på våra sociala mediekanaler på

LinkedInFacebook och YouTube så kan du lätt få tillgång till den senaste informationen och även bygga ditt nätverk. 


Man kan inte säga annat än att tiderna är intressanta.

De senaste veckorna har jag pratat med ett tjugotal företrädare för svensk industri om hur det fungerar.

 

  • Det är nästan lite otäckt att det fungerar så bra att jobba hemifrån, säger en av dem. Jag känner faktiskt att jag hinner med mer nu när jag jobbar digitalt. 

Många har liknande erfarenheter. Men, inte alla. Digitala möten fungerar när man träffar personer som man känner väl. Men, inte lika bra med personer som man aldrig har träffat fysiskt, säger en av dem jag pratar med. Några arbetsgivare, som uppmanade sina anställda att inte komma till jobbet under våren har nu vänt och kräver att alla skall vara på jobbet åtminstone någon dag i veckan. För att precis ha vänt igen och skickat hem alla.

 

  • Kreativiteten kräver att vi träffas. Man behöver en whiteboard och var sin tuschpenna för att snacket skall bli riktigt bra, säger en annan av dem jag pratar med.

 

De första lite större undersökningarna börjar komma. En av dessa tyder på att hälften av oss tycker att det är bra att jobba hemma och att de gynnar både arbetsgivaren, den anställde, ekonomin och ekologin. Den andra hälften är mer negativa. Familjemedlemmar och, kanske, vuxna barn som alla arbetar och studerar i hemmet stör varandra.

 

  • Vi har inrättat en tyst zon hemma i källaren för att de som måste skriva och läsa inte skall störas av de som pratar i telefon eller är med på webbmöten.

 

En av de faktorer som styr hur lätt det är att arbeta hemma är bostadens utformning.

 

  • Jag bor i en etta på bottenplanet i ett flerfamiljshus. När jag tittar ut ser jag bara bilar och fastigheten mitt emot. Ingen himmel, inga träd, jag blir tokig på att både bo och jobba hemifrån…

 

Många tror att det kommer att bli vanligare att arbeta hemifrån även efter pandemin. Arbetsgivare kan dra ner på antalet kontor och på deras storlek.

 

  • Vi levererar faktiskt höj och sänkbara skrivbord och ergonomiska kontorsstolar till allt fler privatbostäder och skickar fakturan till arbetsgivarna, säger en kompis som arbetar på ett företag som utrustar kontor. Försäljningen har varit rekordstor under våren.

 

  • Arbetsgivaren är ansvarig för de anställdas arbetsmiljö. Skall vi åka hem och inspektera våra anställdas bostäder om de nu jobbar hemifrån, frågar en chef retoriskt och skrattar.

 

Det som behövs på de gamla arbetsplatserna är i första hand ett mindre antal mötesrum.

 

  • Detta skapar möjligheter för glesbygden, säger ett kommunalråd. Nu har många upptäckt att de kan sitta på landet och arbeta.

Kanske minskar belastningen på infrastrukturen i våra storstäder. Kanske är det dags att bygga färre kontor men större bostäder. Kanske kan vi ägna mer av vår tid åt det och dem vi älskar istället för att sitta i bilköer. Kanske hinner vi till och med göra mer nytta för våra arbetsgivare, helt enkelt därför att tiden som vi arbetar ägnas åt att göra nytta, inte åt förflyttningar...

 

Man kan, som sagt, inte säga annat än att tiderna är intressanta.

/Anders Källström - ordförande Sustainability Circle 

12 november kl.15-16

Maintenance management, från att bevara till att utveckla – med Håkan Nordquist, Volvo Components


13 november kl.13-14

Vad är Smart Maintenance och vilka är erfarenheterna?


16 november kl.15-16

Nya metoder och verktyg: Hur fungerar ett framtida digitalt kontrollrum för underhåll?


18 november kl.13-14

Hur implementerar man ett operatörsunderhåll och TPM


18 november kl.15-16

Digitalt rundabordssamtal: Hur digitalisera och automatisera långsiktiga prediktioner? 


19 november kl.13-14

Tema ekonomi: 6 KPI:erna och resonemanget bakom dem


23 november kl.14-15

Digitalt rundabordssamtal: Att öka kunskapen tillsammans – extern integration – erfarenhetsutbyte med BillerudKorsnäs och SKF 


27 november kl.9-10:30

7 utmaningar kring ledarskap i vår tid 


27 november kl.13-14

Vad händer om vi blir lurade av AI? 


30 november kl.11-12

Rundabordssamtal: Mot ett förebyggande underhåll 


2 december kl.13-16

Workshop - Ekonomi, det enda gemensamma språket. 


3 december kl.15-16

Maintenance management, från att bevara till att utveckla – sammanfattning


4 december kl.13-14

Hur hållbar är världen inför 2021? 


10 december kl.10-11

Fjärrövervakning Vibrationsmätning 


10 december kl.15-16

Säkert underhållsarbete 


11 december kl.10-11

Digitalt rundabordssamtal: Att kunna lita på informationen i sina system 


15 december kl.15:30-16:30

Digitalt rundabordssamtal: Hur ser en målbild avseende underhåll av spårväxlar ut? 
5G trådlöst Internet

Internet fyllde femtio år 2019 och förändrar sedan länge världen. 

Internet of People (IoT), som i Sverige satte fart 1995-2000, når 2020 98% av alla svenskar och drygt 50% av Jordens befolkning. 

Nu exploderar Internet of Things (IoT) som idag antas binda samman mellan 20 och 50 miljarder saker. 

Tillsammans bildar IoP och IoT Internet of Everything (IoE). IoE är exakt så maffigt som det låter. 

Internet är, sedan 1980-talet, allt oftare trådlöst. För att komma vidare i utvecklingen måste kapaciteten öka. Och, det gör den tack vare 5G. Av diagrammet nedan (Källa: Ericsson) framgår hur 5G steg för steg förväntas ersätta tidigare generationer (2G till 4G).

5G har betecknats som en gamechanger. 5G gör det möjligt att tänka helt nya banor. Mobilvolymen förväntas öka med 30% per år fram till 2025. Den viktigaste förklaringen är videotrafiken, sociala nätverk. Av diagrammet nedan framgår den förväntade globala volymutvecklingen per månad.


Du vet väl om att...

...vi  troligtvis har Sveriges bästa industriblogg? 

Håll dig uppdaterad och läs den! 


Klkicka på bilden nedan för att få en inblick i vårt arbete. linkedinfacebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.