Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyttoaspekt och excellens – vinnande koncept för avhandling om Smart Maintenance!

Vi säger stort GRATTIS till  Jon Bokrantz! Men också stort TACK till alla er som bidragit till Jons arbete med input och erfarenheter!

Jon Bokrantz på Chalmers tekniska högskola, har för sin doktorsavhandling ”Smart Maintenance - maintenance in digitalised manufacturing” tilldelats utmärkelsen Highly commended i tävlingen EmeraldPublishing /EFMD Outstanding Doctoral Research Award 2020.


Tävlingen granskar vetenskapliga avhandlingar på global nivå under det senaste året och belönar de som utmärkt sig i att uppnå både hög akademisk excellens och stort praktiskt nyttogörande. Med i bild är Anders Skoogh, stolt handledare.

Judged by International Journal of Operations and Production Management


Möt Annette Larsson - Idus

Hej Annette, berätta kort om vem du är och vad du gör.
Jag heter Annette Larsson och är VD på Idus sedan 2014. Innan jag började på Idus så arbetade jag på Vestas projektavdelning. Under tiden på Vestas var jag även med och implementerade SAP som SAP superuser.

Berätta om Idus som företag.

Idus arbetar med att hjälpa våra kunder stärka sin driftsäkerhet, motverka

resursslöseri och tillämpa teknisk kompetens genom att göra rätt underhåll i rätt tid med hjälp av idus underhållssystem.

Idus är det lagom stora företaget. Vi är tillräckligt små så att det enkelt går att ha dialog med oss, men vi är samtidigt så stora att vi har möjlighet att hela tiden vidareutveckla systemet enligt våra kunders önskemål och enligt vår omvärldsbevakning.

Idus ingår i samma koncern som Novotek (börsnoterat på Nasdaq Stockholm) som arbetar med industriell automation och därigenom kan vi gemensamt hjälpa våra kunder i deras digitaliseringsresa.

Idus kunder finns inom många olika branscher, tex vatten och avlopp, energi, tillverkningsindustri, livsmedelsindustri, processindustri, hamnar, och fastigheter.

Idus underhållssystem finns både för serverinstallation och molnlösning och givetvis kan man använda systemet både på dator, surfplatta och mobiltelefon.

Den 19 oktober ska du hålla i webbinariet ”Vägen till framgång i underhållssystemet”. Data måste vara robust, ha god kvalitet och kunna integrera mellan olika system. Vad betyder det? Vilka är utmaningarna?

För att nå framgång med underhållssystemet så är det viktiga att man verkligen börjar arbeta med det. Börja enkelt så att man kommer igång. Sätt mål med vad man vill uppnå, både på kort & lång sikt. Sedan måste man hela tiden utvärdera om målen man satt ska ändras eller om de fortfarande är relevanta. Viktigt att systemet är lätt att använda så att man verkligen får in datan i systemet. Det är först när man får in datan som man kan utvärdera den och då gäller det att den är rätt så att man inte baserar beslut på fel data. Alla företag är olika och har olika förutsättningar. För en del kan det vara rätt att ha systemet som ett ”stand-alone-system” men eftersom tekniken nu finns så är det bra om  man använder sig av den. Man pratar om system av system med standardiserade integrationsmöjligheter. Exempel på detta är att få in faktisk driftdata från PLC system eller SCADA system till underhållssystemet så att antalet drifttimmar styr vad för underhåll som ska göras. 

Genom att låta givare/sensorer tala om att någonting exempelvis drar mer effekt än vad det 

brukar göra kan man undersöka detta och åtgärda innan det orsakar ett oplanerat stillestånd.

Tekniken finns så det är egentligen bara att börja använda den.

Ett annat exempel på system av system är att integrera underhållsystemet med företagets ERP system. ERP system är bra på ERP funktioner men underhållsmodulerna i dem är ofta inte tillfredsställande för underhållspersonalen varken funktionsmässigt eller vad det gäller användarvänligheten. Risken är då att man inte använder systemet eller att det bara används delvis eller till och med felaktigt, vilket resulterar i att man inte får in tillförlitlig data. Då kan en möjlig lösning vara att integrera underhållssystemet med ERP systemet så att verksamhetens olika avdelningar får det de behöver. Ett renodlat underhållsystem är lättare för personalen att arbeta i och därför tjänar man in den extra systemkostnaden. Det blir lättare för personalen att mata in data i systemet och säkerställa att den blir rätt. Utan rätt data i systemet fattar man beslut på felaktig information, så därför är det så viktigt att man verkligen får in den på ett bra sätt.

Ni är experter på underhåll. Nämn tre punkter som många kanske inte känner till som är viktiga i underhåll. 

 

Inga nyheter men det behöver ändå påpekas: Det viktiga är att man kommer igång. Börja enkelt och utöka tillämpningen efterhand. Ta en sak i taget. Även viktigt att drift och underhållsavdelningarna samarbetar och förstår att deras båda avdelningar inte ska arbeta i silos utan att deras förmåga till samarbete påverkar hela företagets totalekonomi. Precis som med all annan verksamhet så är ledordet för underhållsarbete ständiga förbättringar. Oberoende på var man befinner sig med sitt underhållsarbete så kan man alltid göra någonting bättre. 


TACK Annette för dina spännande svar. 

Jag ser fram emot att få komma och gästa er med webbinariet

Vägen till framgång i underhållssystemet

16 oktober kl.13-14

Webbinarium:
Hur GKN Aerospace tjänar pengar på upcycling. 


19 oktober kl.15-16

Webbinarium:
Vägen till framgång i underhållssystemet 


20 oktober kl.13-14

Webbinarium:
Smart Maintenance i praktiken


21 oktober
kl.9:30-11:30

Stafettnätverk i Bergslagen via Zoom


23 oktober kl.9-10

Webbinarium:
Maintenance management, från att bevara till att utveckla – med Charlotta Backman, Ovako 


23 oktober kl.13-14

Webbinarium:
Tema ekonomi: 3. Performance measurement 


30 oktober kl.13-15

Webbinarium:
Tema ekonomi: 5 Hållbarhetsräkningen 


2 november kl.13-14

Praktiskt: Job rotation


2 november kl.15-16

Webbinarium: Digitaliseringsprojekt - Kund till DynaMate


3 november kl.14-15

Digitalt rundabordssamtal: 

Hur uppnår vi en mer avancerad felanmälan?


Seminarium/workshop 4 november kl.8-12

Digitalisering & Smart Maintenance


5 november kl.15-16

Webbinarium: Vad krävs av det traditionella underhållet för att möjliggöra Smart Maintenance?


6 november kl.9-10

Webbinarium: Vad krävs av det traditionella underhållet för att möjliggöra Smart Maintenance?

 


9 november kl.15-15

Webbinarium: Hållbar Utveckling - är tekniken vän eller fiende?


10 november kl.10-11

Webbinarium: Effektiv tillståndskontroll


11 november kl.9-12

Workshop via web: Att värdera externaliteter


12 november kl.15-16

Webbinarium: Maintenance management, från att bevara till att utveckla – med Håkan Nordquist, Volvo Components


13 november kl.13-14

Webbinarium: 
Vad är Smart Maintenance och vilka är erfarenheterna?


16 november kl.15-16

Webbinarium: Nya metoder och verktyg: Hur fungerar ett framtida digitalt kontrollrum för underhåll?


18 november kl.15-16

Webbinarium: Hur implementerar man ett operatörsunderhåll och TPM
Du vet väl om att...

...vi  troligtvis har Sveriges bästa industriblogg? 

Håll dig uppdaterad och läs den! 


20 oktober kl.13-14

Smart Maintenance i praktiken 

Jerry Johansson & Tomas Wahlgren på Astra Zeneca visar hur man tänker Smart Maintenance genom att berätta om några konkreta exempel. Var vi valt att placera de smarta sensorerna? Vad är detta för utrustning? Har vi samma givare på all utrustning? Vilka lärdomar har vi skaffat oss?

23 oktober kl.9-10

Maintenance management, från att bevara till att utveckla – med Charlotta Backman, Ovako 

I framtiden är vi ledare över både maskiner och människor. Eftersom allt som är tråkigt, smutsigt och farligt kommer att automatiseras. Människorna blir i allt högre grad specialister och kreativa. Hur ser ett sånt ledarskap ut? Vi lyssnar på erfarna ledare från svenska verksamheter och diskuterar tillsammans möjliga vägar framåt.


Vi har under hösten kört en uppskattad serie webbinarier om vikten av att vinna ekonomiska diskussioner. Nu avslutar vi satsningen med en heldagsutbildning där deltagarna får ny input och övning. En avslutning, sammanfattning utan förkunskapskrav.

Vi ska vara på Chalmerska Huset i Göteborg och de liksom vi är nu vana att arrangera säkra möten. 

Ni kan anmäla ert intresse av att vara med här:

Vi behöver ha alla anmälningar en månad innan för att kunna organisera det fysiska på rätt sätt. Maila till vår VD Henric Widén om du har frågor eller funderingar.

henric.widen@sustainabilitycircle.se


Korta filmer om våra aktiviteter

Ni kanske undrar vad ett webbinarium ska egentligen handla om? Vi försöker skriva några rader men förstår att det kan behövas lite mer information. Därför har vi gjort korta introduktionsfilmer om varje aktivitet som vi arrangerar. Dessa hittar du på vår YouTube kanal. Nedan följer några exempel:


Om du klickar på filmlänken nedan kommer du se en film om Sustainability Circle. 


Följ oss via våra sociala mediekanaler, LinkedIn och Facebook, så kan du lätt få tillgång till den senaste informationen och även bygga ditt nätverk. Klicka på bilderna för att komma till våra sidor. linkedinfacebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.