Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nr 21 2020


Hej på er alla

Strategi 2025! Känns det helt övermäktigt och svårt, vet ni inte vart ni ska börja? Jag har idag skrivit lite mer kring vad just Strategi 2025 innebär och vilka fyra utbildningsresor för svensk idrott det gäller. Det är just detta det gäller, svensk idrott som vi nu är en del av!

Förra veckan delgav jag information kring att RF-SISU distrikten nu finns tillgängliga för er att börja arbeta med. I dagens Cheerinfo finns tips på material från RF som ni skulle kunna genomföra som utvecklingsprojekt i just er förening.

#Taktiksnack och Skapa trygga idrottsmiljöer är bla material ni skulle kunna arbeta med. Allt finns tillgänglig på nätet och bara att ladda hem. Era RF-SISU konsulenter tar gärna diskussioner med er kring upplägg och fortsatt arbete i form av lärgrupper med er.

Med idag finns även en föreläsning om kost till ett väldigt förmånligt pris för er som förening. Varför inte samla alla era tränare och ha en utbildningsstund tillsammans, självklart även detta i form av en lärgrupp!

Vi erbjuder en Tävlingstränarutbildning till i Stockholmsområdet i november då trycket varit stort på just den utbildningen och det området.

För er föreningar som startar upp verksamhet för målgrupper med funktionsvariation finns möjlighet att registrera er på Fritidsinfo så fler hittar till just er!

Nästa helg är det Cheerforum och Josephine har skickat ut information i veckan kring föranmälan till klasserna. Se gärna till att alla i er förening som ni anmält får denna information då den i vissa fall skickats bara till föreningen beroende på vilken mejladress som är registrerad.

Önskar er alla en fin helg! Själv ska jag iväg på en helg med mountain biking! Det gäller att utmana sig själv ibland så håll tummarna för mig att jag överlever denna helg.

Kia
Er Föreningskonsulent

 


Hälsningar från Generalsekreteraren

Det gick verkligen snabbt när sommarhettan byttes i höstrusk här hos oss i förra veckan. Dagarna har varit fyllda med kall luft, vilket för är en påminnelse om all den hektiska aktivitet som alltid pågår i en säsongsstart.

Jag hoppas att det har flutit på för er, trots den extra belastning ni har i år med rutiner och säkerställande av riskminimering.

Själv njuter jag fortfarande över att vår elitverksamhet har fått en skjuts framåt, och en uppgradering emot nya mål. Jag ser fram emot utökad verksamhet här, men även inom många andra områden. Det saknas tak på vad vår idrott kan åstadkomma!

På mitt bord just nu ligger planeringen över vad just jag ska prata om på Cheerforum och jag tänkte passa på att öppna upp för tankar. Har du ett område inom förbundets och idrottens utveckling som du vill att jag ska prata om, så är du varmt välkommen att ha dialog med mig om det!

Cheerforum har i år helt andra förutsättningar än i fjol. Det är fantastiskt att se hur många starka kompetenser vi har inom Cheersverige. Jag vill uppmana er alla att nyttja det – skapa och upprätt håll era kontakter inom landet. Vi vet att ett lag måste vara bra på samarbete för att uppnå resultat. Det gäller även oss som idrottsnation. Ju mer vi stöttar varandra, desto starkare blir vi.

 Katarina


Vi har på sista tiden pratat massor om Strategi 2025. Men vad betyder det då?

Strategi 2025 Svensk Idrott - världens bästa! Ska Sverige vinna och bli bäst i världen? Nej kanske inte riktigt så.

RF vill att vi, Svensk idrott ska bli bäst i världen för aktiva att vara en del av!

Idrottsrörelsen håller på att förändras och idrotten har enats om en gemensam vision. På Riksmötet i Karlstad 2017 tog IdrottsSverige fram 5 prioriterade områden, där förändring och utveckling behövde ske.

 

Utvecklingsresorna är:

Ny syn på träning och tävling.

Kan vi tänka om och tänka i nya banor när det gäller träning och tävling? En utmanande tanke för just er förening kanske kan vara, måste man träna för att tävla? Kan man inte bara träna Cheerleading?

Den moderna föreningen engagerar

Hur får vi våra medlemmar aktiverade i våra föreningar och vår sport? Skulle man kanske kunna se på andra sätt att engagera sig i än de traditionella? Kan tex en förälder som aldrig själv varit aktiv Cheerleader stå som ledare för barngrupper genom att man utbildat intern i föreningen och engagerat och utbildat sig i Active Cheer?

Inkluderande idrott för alla

Skapar vi verkligen en idrottsmiljö för alla? Eller måste en tävla för att få vara med? Oavsett kö, ålder, förutsättningar eller bakgrund hur får vi alla att känna sig välkomna? Är det naturligt att även mormor som är 60 kan komma och träna Cheerleading i er förening?

Jämställdhet för en framgångsrik idrott

Vi har övervägande aktiva kvinnliga utövare, varför är det så? Om vi ser på USA, där sporten kommer ifrån, så har vi många fler aktiva manliga utövare? Är det bara för oss att bjuda in de manliga utövarna eller måste vi rannsaka oss själva i hur vi framställer föreningen, sporten och deltagande för att de ska känna sig välkomna in?

Ett stärkt ledarskap

Vi måste alla känna till hur svensk idrott ska bedrivas och idrottsrörelsens värdegrund. Genom kunskap och utbildning växer våra tränare och då kan de också hjälpa era aktiva att växa. En bra tränare är kanske inte bara den som kan de bästa skillsen eller har tränat den högsta leveln? Vem är den bästa tränarne och hur kan hen hjälpa era andra tränare att bli ännu bättre?

 

Här kan ni läsa mer om Strategi 2025


Kost för idrottare, Göteborg eller digitalt via länk

Under utbildningen Kost för idrottare får du kunskap om vad idrottare på alla nivåer kan tänka på kring sin kost.

Tobias Christensson har jobbat med världseliten inom uthållighetsidrotter, är delvis anställd i IFK Göteborg och är en av Sveriges främsta inom ämnet idrottsnutrition.

Utbildningen har ett väldigt rimligt pris då den kostar 300kr/person men max 500kr/förening. I priset ingår en licens till en webbportal för att ha möjlighet arbeta vidare med temat kost i lärgrupper.

Här hittar ni mer info samt anmälan.


Funkisverksamhet? Registrera er förening här!

Fritidsinfo är en kultur- och fritidsguide för personer med funktionsvariation. Om er förening har verksamhet för denna målgrupp så kan ni registrera er här så fler kan hitta er förening. Det är gratis för ideella föreningar.

Här kan ni skriva upp er förening!


Ytterligare utbildning

Då efterfrågan på ytterligare en Tävlingstränarutbildning varit stor i Stockholmsområdet, öppnar vi nu upp ännu ett kurstillfälle.

Utbildningen är planerad till den 21 november i centrala Stockholm.

Anmälan för denna utbildning öppnar måndag den 14 september kl 13.


Skapa trygga idrottsmiljöer

Att skapa trygga idrottsmiljöer är något som återkommer på många olika sätt i ansvaret vi har som en del av idrottsrörelsen.

Det är ett av de viktigaste uppdragen ni som förening och vi som förbund har!

 

 

Vi har vid flera tillfällen tagit upp bla hantering kring belastningsregister med er föreningar. Senast för två veckor sen i Cheerinfo påminde vi igen (med risk för att bli tjatiga) och vi kommer under hösten att stämma av med er alla hur ni arbetat med just detta i era föreningar.

Det finns många fler aktiviteter ni kan genomföra för att skapa en trygg idrottsmiljö för våra aktiva och ledare.

Ni som förening behöver ha en plan för hur ni jobbar mot mobbing, hur ni agerar om ni skulle upptäcka sexuella övergrepp eller sexuella trakasserier, våld eller andra saker som gör miljön era aktiva tränar i otrygg.

I skriften Skapa trygga idrottsmiljöer hittar ni tydlig information och även konkreta arbetsuppgifter att genomföra för att skapa en relevant handlingsplan för just er förening.

Ta gärna upp detta med era RF-SISU konsulenter. Detta är ett bra material och goda ämnen att utforma som lärgrupper. Det passar utmärkt att jobba med under en längre period som en utbildningssatsning och en utvecklingsresa med er förening.

Här hittar ni Skapa trygga idrottsmiljöer.


Vad vill ni som förening och hur når ni dit?

Alla föreningar borde ha ett #Taktiksnack om vad de vill och hur de ska ta sig dit. I slutändan handlar det om att ni ska ha det roligare och bättre tillsammans.

Idrottsföreningen är en rätt speciell plats. Vi umgås, svettas och skrattar tillsammans. För många blir det ett andra hem.

Men allt det där hänger på att vi gör det tillsammans. Det finns inget viktigare ord för att ni ska bli den där fantastiska idrottsföreningen som många vill vara en del av, TILLSAMMANS!

RF/SISU har därför tagit fram boken #Taktiksnack för dig som sitter i styrelsen i en idrottsförening. Den innehåller kunskap och tips om hur ni kan jobba med viktiga föreningsfrågor i ett modernt samhälle.

Här hittar ni mer inforamtion.


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en medlemmar till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.