Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Bli en del av laget!

Med tanke på att det bor uppskattningsvis lika många svenskar utomlands som i Göteborgs tätort var det anmärkningsvärt att inte en enda mening adresserades till denna grupp under den pressträff då Migrationskommitténs slutbetänkande presenterades. Utlandssvenskarna återfinns förvisso i själva betänkandet, men inte i den utsträckning som vi hade önskat. Vi fortsätter därför dialogen med riksdagsledamöter från samtliga partier för att trycka på utlandssvenskarnas behov nu när arbetet med den framtida migrationslagstiftningen går in i en ny fas.

Vi tror på att föra en konstruktiv dialog istället för ilsken envägskommunikation. Den strategin har nu tagit oss till målet att få en kontaktperson på UD. En gång i månaden ska vi diskutera olika lösningsförslag samtidigt som dörrar kan öppnas inom förvaltningen gällande frågor som inte ligger på UD:s bord. 

Utöver denna kontakt uppvaktar vi personer som har djuplodande kunskaper i våra sakfrågor, eller har ingångar till beslutsfattare. De mer publika mötena skriver vi om på webben och i sociala medier, medan andra sker utan dokumentation.

Jag vill tacka alla medlemmar som ser värdet av det arbete vi gör för alla utlandssvenskars räkning. Och ni andra, ni får gärna ansluta er till SVIV så att vår röst blir ännu starkare. För att tjoa på läktarplats gör inga mål.

Trevlig läsning!

Cecilia Borglin, generalsekreterare


Dialogen med UD intensifieras

Under våren har vi haft en tät dialog med UD. Den kontakten intensifieras nu när vi får en dedikerad kontaktperson på departementet. Läs mer om Sophie Tzelidis, kansliråd med ansvar för pass- och medborgarskapsfrågor på UD:s konsulära enhet här.


Migrationskommitténs betänkande

Vi saknade utlandssvenskarnas perspektiv på presskonferensen där Migrationskommittén överlämnade betänkandet till regeringen. Utlandssvenskarna finns delvis med i själva betänkandet vad gäller de problem som försörjningskravet ställer till med. 

I väntan på att utredningen kommer på remiss fortsätter vi dialogen med riksdagspolitiker från samtliga partier för att få dem att väga in utlandssvenskarnas perspektiv i sina respektive partiers inspel. Läs mer här


Två nya styrelseledamöter

I samband med årsmötet röstades två nya ledamöter in i styrelsen. Vi hälsar Eva Häussling och Katarina Mellström välkomna till SVIV! Vill du veta vem av dem som har sex syskon och vem som drömde om att bli läkare? Då klickar du här!


Högkvalitativ vårdkompetens och svenskt ledarskap på Medicover

Från sjuk svärförälder till högspecialiserad vård. Svenskar i Världens huvudpartner Medicover levererar diagnostik- och vårdtjänster på en allt växande marknad. Läs artikeln om bolaget som bygger starka kulturbärare för att säkra kompetensen.


Internationell kompetens före "säkra kort"

– Vi lever i en så global värld idag, vilket gör internationell kompetens väldigt viktig. När jag pluggade i USA märkte jag stor skillnad mellan mig och mina amerikanska klasskompisar som aldrig har varit utanför USA.

Utlandsstudier leder ofta till att fler svenskar väljer att stanna utomlands. Läs vårt reportage här med Lina Landström som studerat i USA. 


Ytterligare press i frågan om försäkringar för svenskar i Thailand

Under Utlandssvenskarnas parlament i fjol uppmärksammades problemet med avsaknaden av social- och sjukvårdsförsäkringar för svenskar i Thailand. Svenska Handelskammaren i Thailand uttalar officiellt sitt stöd för SVIV:s resolution. Läs mer här.


Nätverksförening för framtidens svensk-franska näringsliv

Vad förknippar fransmännen Sverige med och hur har den svenska handelskammaren i Frankrike arbetat under coronapandemin?

Det och mycket mer kan du läsa här i vårt reportage med Katarina Lööf, Managing Director på Svenska Handelskammaren i Frankrike.


Livefika med utrikesministern

Missade du vårt Livefika med utrikesministern? Misströsta inte, du kan se det här


Lokala kontaktpersoner som stöd i utlandet

Du vet väl om att vi har lokala representanter i många av världens länder? De finns där för alla våra medlemmar som har frågor eller som funderar på att resa eller flytta utomlands och behöver råd. Läs mer om våra representanter här.Kunskapsbank om svensk migration

Har du eller din släkt flyttat från Sverige till ett annat land? Oavsett om flytten är tillfällig eller för en längre tid kan du nu hjälpa Institutet för språk och folkminnen (Isof) att bygga upp en kunskapsbank genom att dela med dig av dina erfarenheter. Läs mer om projektet "Rörelse" i tidningen Sverigekontakt.


Fullspäckad augusti

Som brukligt kickades augusti igång med en uppsjö evenemang som i år var digitala. Vi inledde med två representantträffar där biträdande enhetschef på UD:s enhet för konsulära och civilrättsliga ärenden, Peter Svensson Kemeny, deltog för att sedan genomföra ett digitalt årsmöte med våra medlemmar.

Därefter bjöds det på Årets svensk i världen LIVE där vi korade årets pristagare, AI-professorn Max Tegmark. Dessutom deltog tre av Sveriges ledare inom utvecklingen och implementeringen av AI; Martin Lundstedt, koncernchef Volvo Group, Sara Mazur, ordförande Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP) och Erik Ekudden, CTO, SVP Strategy and Technology, Ericsson. Årets svensk i världen LIVE hittar du här.

Missa inte heller det exklusiva SWED-talk som Max Tegmark spelat in i samband med utmärkelsen. Du kan se det här.

Sist men inte minst anordnade vi ett Livefika med utrikesminister Ann Linde.


Följ med på matresa till Italien

I samband med att länder stängde sina gränser i våras efterlyste vi era lokala favoritrecept. På så vis kan vi ge oss ut på en matresa i tider som kantas av reserestriktioner. Det första bidraget kommer från Vanessa Östensen i Italien. Vill du veta mer om "Pittule/Pettule", läs här


Mer om Årets svensk i världen

Nytt nummer av Swedish Press ute nu. Du kan bland annat läsa en artikel om Årets svensk i världen, Max Tegmark härSist, men inte minst, vill vi uppmärksamma våra fantastiska partner! 
Tack till Volvo Group, Medicover, Essity, SEB, Handelsbanken, Atlas Copco, Ericsson, H&M, Novare, Ecolean, Elekta, Alfa Moving, Grant Thornton, IDTM, IKEA, Lundin S A, Mellby Gård, Oriflame Cosmetics och alla ni andra som stöttar oss.


facebookinstagramlinkedintwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig för vårt nyhetsbrev. Har du ångrat dig, klicka här.