Månadsbrev med intervjuer och senaste nytt.  Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


”Jag är övertygad om att motiverade kollegor är en bra väg till framgång"

Åsa Sandberg är Sverigechef för Too Good To Go, som är världens största matsvinnsrörelse med både en maträddarapp och initiativ som syftar till att minska matsvinn i hela ledet. Åsa har ett långt förflutet med att arbeta med hållbarhet, beteendeförändring och att inspirera andra.

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till den roll du nu har
Jag drivs av att minska orättvisor i världen och har under lång tid låtit mitt driv vägleda mig. Drivkraften att göra skillnad har tagit mig via Nudging Sweden, nätverket som jag grundade för att lära mig mer om hur vi driver beteendeförändringar, till rollen som Generalsekreterare för World Transplant Games 2011, där jag fick erfara människors olika förutsättningar och hur vi själva kan påverka våra liv. De tävlande hade alla genomgått en organtransplantation och fått livet tillbaka. Jag har varit engagerad i TEDx som anordnar lokala TED talks i 8 år, bland annat som tidigare styrelseordförande i TEDxStockholm, och kommer senast från matsvinnsarbetet på Coop.

När jag har brutit ner mina erfarenheter i bitar så har jag landat i att den orättvisa som driver mig mest är resursslöseri. Resursslöseri finns i alla led, men för mig är matsvinn en hjärtefråga. Hur kan vi slänga nästan 50 % av den frukt och grönt som vi producerar, när miljontals människor faktiskt går hungriga? Den här drivkraften har tagit mig till rollen som Sverigechef för Too Good To Go, världens största matsvinnsrörelse. Nu vill jag få med alla på tåget - företag, beslutsfattare, organisationer och konsumenter - för att ta kampen mot matsvinn tillsammans med oss.

 

Vad var det som fick dig att tacka ja till Sverigechefs rollen?
När jag hittade rollen så insåg jag att den var som klippt och skuren för mig. Det fanns inga alternativ - den här rollen skulle jag ha. Nu har jag den plattform som jag önskat, för att kunna göra skillnad på riktigt i stor skala och applicera all den kunskap jag tillgodogjort mig under åren.

 

Hur skulle du beskriva ditt ledarskap och vad som är signifikant för just dig?
Mina värdeord är kommunikation, respekt och inkludering. Jag vill vara inlyssnande och lyfta människor för att hjälpa dem att se sina egna styrkor. Ett hållbart ledarskap och arbetslivsbalans är jätteviktigt för mig. Mina medarbetare måste få må bra och hålla hela vägen. Allas olikheter är styrkor och det är viktigt för mig att respektera det och applicera ett inkluderande ledarskap.

 

Hur tror du att andra skulle beskriva dig som ledare?
En inspirerande ledare. Mitt team brukar säga att jag är bra på att få saker att hända, använda mitt stora nätverk och lyfta alla runtomkring mig. Att jag lever som jag lär. Jag är övertygad om att motiverade kollegor är en bra väg till framgång.

 

Vilka är de 3 viktigaste sakerna du ser att du i ditt ledarskap vill bidra med?

 • Göra skillnad på riktigt genom att få saker att hända
 • Fokusera på att vi gör rätt saker och att vi gör dem i stor skala
 • Lyfta kompetenserna runt omkring mig och låta dem ta plats, utvecklas och vara stolta över sin arbetsplats

 

Vilken har varit din hittills största utmaning som ledare och vad har du lärt dig av den?
Att kompromissa. Ofta hamnar jag i en situation där jag måste kompromissa - att jag inte kan göra allt samtidigt eller att företagets mål och medarbetarnas viljor drar åt olika håll osv. Det är en utmaning att hitta den bästa vägen och samtidigt väga konsekvenser mot varandra. Jag har lärt mig att prioritera och fokusera samt att zooma ut för att kunna se hela bilden när jag fattar beslut.

 

Vilken ledarskapsfråga ser du som viktigast framåt?
Att hållbarhet genomsyrar allt vi gör - så ett värderingsstyrt ledarskap.

 

Varifrån hämtar du energi och inspiration?
Jag älskar människor och möten och har en genuint nyfiken attityd. Relationer och människor är bland det viktigaste jag vet och det som hjälper mig att fylla på med energi i livet.

 

Vad gör du för att inspirera andra?
Jag tror på ett coachande ledarskap där jag lyssnar mycket och vågar visa min egen sårbarhet, vilket i sin tur öppnar upp för djupare insikter. Jag är generös med att dela med mig av situationer som jag har upplevt och som har lärt mig mycket. På så sätt utmanar jag andra att vara öppen för utmaningar, även om det innebär att kliva utanför sin komfortzon.

 

Hur ser du till att bygga vidare på egen energi och utveckling i ditt ledarskap?
Jag ser till att omge mig med inspirerande människor som jag kan ha lärorika och djupa dialoger med. Jag älskar lärande och att omvandla feedback till action. Därför har jag alltid några olika mentorer vid min sida, som guidar mig, både i mitt ledarskap och i livet.

 

Vilka är dina starkaste värderingar och hur visar de sig i vardagen?
Att göra skillnad, respekt, energi, inkludering, nyfikenhet och hållbarhet.
Jag brinner verkligen för människors lika värde och vill alltid möta människor med respekt och ett leende. Jag är öppen för att kasta mig ut i det okända och prova nya saker, vilket leder till massa oväntade, men högst användbara erfarenheter.

 

Vilka 4 råd skulle du givit dig själv när du startade din ledarbana, som du med din erfarenhet idag, skulle haft nytta av i början?

 • Håll fast vid dina värderingar och använd dem för att navigera framåt.
 • Utvärdera kontinuerligt för att se hur du skapar rätt förutsättningar för att göra största möjliga skillnad, istället för att bara sätta en skyhög ambition som sedan visar sig vara omöjlig att nå.
 • Lita på processen och på att vägen dit är lika viktig som själva målet.
 • Du behöver inte ensam kunna allt. Våga fråga om hjälp, ta hjälpen när du får den och omge dig med människor som kan det du inte kan.

 

Har du någon person som betytt mycket för dig som ledare och vad var det du särskilt tog lärdom av?
Det finns oerhört många ledare som jag hittills dragit lärdom av under olika steg i min karriär.
Min partner Anders, som är en framstående ledare, lär mig saker varje dag - som att vara sann mot mig själv och påminna mig om vikten att delegera och inte göra allt själv. Min mentor och vän Lisa utmanar mig ständigt i att se utanför boxen och att tänka; om mitt liv var en film, hur skulle jag vilja att folk uppfattar mig i filmen?

 

Om du fick välja en helt ny bana, vad skulle det i så fall vara?
Det finns så mycket jag skulle vilja göra och utmaningen ligger i att välja. Men jag skulle faktiskt vilja bli hållbarhetens Oprah Winfrey. Jag skulle vara spindeln i nätet för ett stort nätverk och ha en egen talkshow med massa spännande gäster som alla vill vara med och förändra världen och minska orättvisor.

 

Vad önskar du att man ska minnas av dig som ledare, den dagen du väljer att kanske göra annat?
Att jag bidrog till att göra skillnad till det bättre. Att jag fick människor att leva till sin fulla potential och att jag verkligen hade en stor påverkan på samhället.


”Jag vill inspirera till att ta sig an förändring med nyfikenhet istället för rädsla”

Andreas Larsson är VD för Hoist Group. Han har en bakgrund inom försäljning, bl.a. inom retail.
 

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till den roll du nu har
Jag har jobbat med försäljning hela mitt vuxna yrkesliv. Innan jag kom till Hoist så var jag senast på Callaway i golfbranschen. Jag började på Hoist för snart 15 år sedan som säljare och avancerade sen till KAM som jag trivdes väldigt bra med. Efter några år med goda resultat så blev jag erbjuden en tjänst som försäljningschef och en plats i den svenska ledningsgruppen som jag tackade ja till.

 

Vad var det som fick dig att tacka ja till VD rollen?
Rollen som VD såg jag som en stor utmaning för mig som ledare men jag kände samtidigt att jag hade ett 100% stöd från ledningen och ägare. Då var det inte svårt att tacka ja. Att jag tackade ja till jobbet beror nog också på att jag tyckte att det var så intressant att kunna påverka i större frågor i och med att jag var med i den svenska ledningsgruppen.

 

Är det någon skillnad i ledarskapet i denna VD-roll mot övriga roller du har haft?
Den största skillnaden i mitt nuvarande ledarskap är det strategiska förhållningssättet, en högre höjd och ett bredare perspektiv helt enkelt.

 

Vilka saker tar du med dig in i detta ledarskap som du ser att du har nytta av?
Mitt intresse och engagemang för att utveckla människor och verksamheten under en och samma resa.
Genom att få medarbetare mer intresserade av kunden och affären så skapar vi bättre fokus och mer långsiktiga affärsrelationer.

 

Vad ser du framför dig som din viktigaste ledarskapsfråga framåt?
Jag vill inspirera mina kollegor till att ta sig an förändring med nyfikenhet istället för rädsla.

 

Hur skulle du beskriva ditt ledarskap och vad som är signifikant för just dig?
Att vara lyhörd och orädd.

 

Vilka egenskaper har du själv uppskattat hos andra ledare genom åren?
Jag uppskattar att vara rak och driven.

 

Vilka 4 råd skulle du gett dig själv i början av din ledarbana, som du med din erfarenhet idag, skulle haft nytta av då?

 • Involvera medarbetarna istället för att bara köra sitt eget race.
 • Våga tro på din idé och driva den framåt även fast du får motgångar.
 • Var inte rädd att fråga om hjälp om det behövs.
 • Stanna upp och reflektera, vart är vi och vart är vi på väg?


Vilken har varit din hittills största utmaning som ledare och vad har du lärt dig av den?
Coronapandemin som kom under mitt första kvartal som VD har drabbat vår bransch där vi verkar extremt hårt. Att leda och styra ett företag under rådande omständigheter har varit mycket utmanande och krävande. Lärdomarna kommer att vara många men för tidigt att sia om.

 

Varifrån hämtar du energi och inspiration?
På semesterresor med familjen då vi testar spännande resmål kombinerat med mysiga hotell och varierande sportaktiviteter, allt från skidåkning och kallt väder till att surfa och spela padel i värmen.  

 

Hur inspirerar du andra?
Genom att vara positiv och försöka att se möjligheter istället för hinder.

 

Vilka är dina absolut viktigaste värderingar och hur visar de sig i vardagen?
Lojalitet och en stark drivkraft är värderingar jag värdesätter högt både hos mig själv och hos mina medarbetare. Dessa värderingar överensstämmer även på mina närmaste vänner och medarbetare.

 

Har du någon person som betytt mycket för ditt lärande som ledare och vad var det du särskilt tog lärdom av?
Den person som bidragit allra mest till min utveckling som ledare är min nuvarande chef. Genom sitt sätt att utmana mig så har det varit värdefullt i min utveckling.

 

Om du fick välja en helt ny bana, vad skulle det i så fall vara?
Då skulle jag blivit Ishockeyspelare.

 

Vad önskar du att man ska minnas från just ditt ledarskap den dagen du väljer att kanske göra annat?
Att jag fick medarbetarna att växa.


PotentialPodden™

Följ gärna PotentialPodden™ där vi under avspända former, intervjuar intressanta företagsledare om ledarskap. LYSSNA HÄR>> på de första åtta avsnitten.

Medverkande är bland annat: Ingrid Höög, Koncernchef Wise Group, Lars Backhans, VD ESRI Sverige, Thomas Högväg, VD Wasa Kredit, Fredrik Bergström, VD Länsförsäkringar AB, Rikard Josefson, VD Avanza, Johan Regefalk, VD KG Knutsson, Tove Zander, ansvarig för Swedbank Unga och Karin Eriksson, VD XL Bygg.


Hur upplever chefer och ledare egentligen situationen när de inte träffar sina medarbetare på samma sätt som tidigare?

Många upplever att de blivit berövade sitt uppdrag när de behöver leda på distans.

Därför har vår VD Marika Skärvik belyst frågan i sin ledarblogg. Läs gärna och tyck till. Syftet är att lyfta frågan ur ett ledarperspektiv och sätta fingret på hur många chefer och ledare upplever situationen utifrån sin horisont.

http://tankaromledarskap.blogspot.com/


I oktober Månadsbrev intervjuar vi Patric Sjöberg, VD Strömma Turism & Sjöfart och Pär Svärdson, VD Apotea.  


Månadens tankeväckare: Kreativ på distans!

Illustratör: Åsa Holmqvist

AKTUELLT

Har ni säkerställt rätt implementation av era aktiviteter?
Vi erbjuder ett kraftfullt digitalt verktyg i kombination med effektiva träningsformer.

Säkerställ att era handlingsplaner verkligen blir implementerade som det är tänkt. Vår Preferensanalys™ och ArbetsrelateratDNA™ hjälper er att konkretisera implementationen. 

Genom det kan vi i förväg visa er vilka preferenser och perspektiv som råder i er organisation och hur dessa påverkar det slutgiltiga resultatet.

Vi kopplar ihop VerksamhetensDNA™ med individen och organisationens ArbetsrelateratDNA™.


Affärer denna månad är inom IT, Offentlig sektor och Servicebranschen.

EVENT & AKTIVITETER

Höstens deltagare i Potentialpodden™ är bland andra: 
Louise SanderVD Handelsbanken Liv
Britt-Marie EkströmVD Maries Puts & Städ
Peter ErikssonVD StoreSupport
Marika PhilipsonVD Särnmark
Ulf WretskogRegion Chair Nordics & CEO Corporate Services Nordics,Sodexo
Sven EggefalkVD Länsförsäkringar Bank
Ulrica Hedman, VD Länsförsäkringar Uppsala

LYSSNA HÄR>> på de första åtta avsnitten.


Lyssna gärna till våra kunder som berättar om vilken affärsnytta de når genom oss. HÄR >> kan du se Maries Puts & Städ berätta mer.


Aktuella events och händelser
finns alltid på vår hemsida under INSPIRATION eller via LinkedIn och facebook.

LÄSTIPS


Vill du veta mer om hur du konkret kan öka dina möjligheter att få strategier och mål att uppnås genom fokus på perspektiv och preferenser? Ta kontakt med oss om hur vår Preferensanalys™ genomförs genom, VerksamhetensDNA™ och ArbetsrelateratDNA™.

KONTAKTA OSS

08 - 411 26 00 

info@performancepotential.se

Följ oss på sociala medier:

facebooktwitterlinkedin

OM PERFORMANCEPOTENTIAL

Vi levererar Potential Management för den professionella världen. Via vår Preferensanalys™, matchar vi VerksamhetensDNA™ med individers ArbetsrelateratDNA™ för att skapa tydliga förutsättningar för hur en organisation och person kan bli mer framgångsrika och produktiva tillsammans.

Vårt verktyg ökar kundnytta, prestation och produktivitet, och används i kretsloppet för Affären, Medarbetarna och Kompetenspusslet. Vi säkerställer att din organisation skapar förutsättningar för rätt aktiviteter och nyttjar sin potential till fullo.

 

TACK FÖR ATT DU PRENUMERERAR PÅ VÅRT MÅNADSBREV!

Om du skulle vilja avregistrera dig från vårt Månadsbrev gör du det här.

Om du av någon anledning inte vill att vi längre ska ha möjlighet att inneha de kontaktuppgifter du gett oss och därmed tar bort email, telefonnummer etc. ur våra system helt, vänligen skicka ett mail till info@performancepotential.se.