Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Hisnande historia och aktuella nyheter på besöksmålet Varnhem

NR 4/2020 

SOMMAREN SOM GICK

Turistsäsongen i Varnhem är inte över än men sommaren kan vi summera när vi nu kommit in i september. Vi kan se tillbaka på en bra sommar för såväl Kata gård, klosterkyrkan och kaféet. I juli månad blev till och med besöken fler än juli 2019. De dagliga guidningarna har genomförts med ett maxantal på 30 personer med hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer i denna tid av corona-pandemi.


DIALOG I VARNHEM

I höst har du flera olika tillfällen att tycka till om utvecklingen i Varnhem och i övriga kommunen. Kanske är du också en av de 1200 utvalda som svarar i SCB:s årliga medborgarundersökning. I så fall får du ett brev på posten. Vi hoppas få in många svar!

INFORMATIONSMÖTE OM VARNHEM

Varnhems Kulturmiljö Ek. förening inbjuder till möte med flera inbjudna gäster som berättar om gestaltnings-program, våtmarken, utgrävningsarbetet, orgelinsamlingen, vandringslederna och trafikläget. 

Varnhemsgården den 14 september
kl. 16.30-17.30 och 18.00-19.00 (Max 35 personer/tillfälle). Till anmälan

ENKÄT OM TRYGGHETSFRÅGOR

Nu finns en enkät ute från Brottsförebyggande rådet i Skara som handlar om trygghet. Passa på att svara du också, det tar bara någon minut! Dina svar hjälper till i arbetet att bli en ännu tryggare kommun.

Till enkäten


NU UTREDS FRÅGAN OM VARNHEMS PIZZERIA

Vid kommunstyrelsens sammanträde den 2 september fattade de förtroendevalda politikerna beslut om att tjänstemännen ska titta på möjligheten att pizzerian i Varnhem ska kunna vara kvar i samma fastighet. Läs pressmeddelandet

UTGRÄVNING AV MUNKARNAS VERKSTADSHUS

Ett tiotal studenter från Göteborgs universitet kommer att vara med och gräva under två veckor med start måndag 7 september. Onsdag 16 september kl 17:00 hålls en visning av utgrävningen  i betesmarken söder om klosterruinen.
Läs mer


SÅ GÅR ORGELINSAMLINGEN

Det är en lång väg att gå innan själva bygget kan starta, men de 272.000,- som insamlingen hittills har inbringat är onekligen ett steg på vägen. Under hösten presenteras fler sätt att stödja insamlingen. Läs mer


HAR CORONA PÅVERKAT DITT FRILUFTSLIV?

Fler än vanligt verkar ha sökt sig ut i naturen i år. Blev det så även för dig? Göteborgs universitet genomför nu en kartläggning i Västra Götaland. Var med och svara på enkäten! Läs mer


VARNHEM I HÖST

DAHLIORNA

Dahliorna blommar nu som allra vackrast. Passa på att se dessa fantastiska rabatter vid Ryttargården och lär dig mer om de olika sorterna. Dahlian är uppkallad efter Anders Dahl som föddes 1751 i Varnhem.

TYSKT BESÖK

Den 8 september gästades Varnhem av ett tyskt inspelningsteam som ska producera två filmer från Västsverige på tema vandring. Filmerna är avsedda för den tyska marknaden.

 Läs mer

NYTT SAMARBETE

Helena Larsson, som är dahliaguide och värdinna på infopointen på helgerna kommer nu att täcka upp inne kyrkan på vardagarna. "Det ska bli jättekul att få del av helheten i Varnhem," säger Helena.

 

VICTORIAVANDRING

12 SEPTEMBER Start vid Ryttargården mellan klockan 09:00-11:00. Samarrangemang mellan Varnhems IF, Pilgrimsföreningen och Broddetorps GoF. Gratis buss tillbaka till Varnhem kl. 13:00, 14:00 och 15:00. 
Startavgift 75 kr/pers, kontant eller swish.

KULTURNATTEN

10 OKTOBER planeras program i Varnhem kl. 14:00-20:00. Vi erbjuder guidningar, föredrag och en härlig upplevelse i Varnhem i varma höstfärger. De flesta aktiviteterna äger rum i besöksmålsområdet och vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer för publika arrangemang. Hålltiderna finns på www.varnhem.se.


CORONA TRAIL-RUN

26 SEPTEMBER Trail-lopp ca 10 km i Varnhem. Start och mål vid Varnhemsskolan. Arrangör: Varnhems IF. Mer information och anmälan


ÖPPETTIDER HÖSTEN 2020

Kata Gård
Öppet dagligen fram till 1 november kl 10.00-17.00

Klosterkyrkan 
Öppet dagligen fram till 1 november kl. 10.00-17.00

Ryttargården
med Infopoint/turistinformation/butik
22 augusti–1 november lördag-söndag kl. 11.00-16.00

Varnhem klosterkafé
15 mars–30 september: dagligen 11.00-17.00
Öppet även 11-13 oktober (fre-sön) kl 11.00-17.00

Håll avståndet och håll dig uppdaterad på krisinformation.se.
Sidan skara.se/coronavirus uppdateras regelbundet.


Nyhetsbrevet utkommer fem gånger per år. Ett samarbete mellan Skara kommun, Västergötlands museum och Svenska kyrkan.

Besök oss på varnhem.se eller följ oss i våra sociala kanaler.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är intressent, aktör, invånare eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.