Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nr.7 2020


Insikter jag fått i tjänandet av våra kor 

Min tjänst har varit att ta hand om våra kor och oxar på Almvik. Tack vare det har jag fått en större förståelse av på vilket sätt de är belägna i godhetens kvalitet, hur vi kan vara sant lyckliga då vi lever på ett naturligt sätt genom att ta hand om kor, samt varför Krishna älskar dem så mycket (och varför jag älskar dem). 
Kornas dagliga rutiner är mycket reglerade, de vet när det är dags att göra en viss sak: att äta, att gå ut och att komma in. Om något ändras blir de lite förvirrade, men när en av dem tar initiativet följer de andra efter. De är också mycket uppmärksamma; de lägger märke till nya företeelser i ladugården och observerar alla människor som går förbi. 
När de behandlas väl är de också vänliga och ödmjuka. Att arbeta med dem har lärt mig mycket när det gäller att vara tolerant och ha tålamod. Jag brukade vara väldigt otålig och snabb, men tillsammans med dem har jag lärt mig att ta det lugnare, då de också tar tid på sig i det de gör och inte har bråttom eller oroar sig.

Allt de producerar är rent – mjölken, dyngan och urinen – och kan användas för olika syften i vardagslivet, allt ifrån inom dyrkan av Gudsgestalterna till rengöring och läkande av ens egen kropp. För min del är dagens bästa stund då jag beger mig till ladugården på morgonen. Atmosfären är så förtrollande, korna brukar fortfarande vila, jag lyssnar till den hängivna musiken på låg volym och morgonsolens första strålar lyser upp ladugården. Att ta ut dem på morgonen under sommaren är också underbart. Almvik är en sådan vacker plats, särskilt när allt i naturen är grönt och frodigt. 
Det är också skönt att utföra lite hårt arbete, som att göra rent i ladugården, vilket är hälsosamt och ger kroppslig styrka. Årstidernas växlingar gör det lättare att ta sig igenom vintern, eftersom allt är så mycket ljusare under sommaren. Jag älskar att tjäna korna istället för att helt enkelt delta i all den exploatering som pågår runtom i världen i denna Kalis tidsålder. 

I min tjänst har jag kommit att lära känna våra kor på ett mycket personligt plan, vilket gett mig mycken glädje. De har alla olika läggningar. En del är mera tillbakadragna eller blyga, en del mera sociala, andra en aning retliga, men i allmänhet är de mycket roliga, lekfulla och klyftiga då de får möjligheten att uttrycka detta. De tycker också om att ströva omkring och ha upptåg för sig, precis som Krishna, och att njuta av solskenet efter att ha betat tillräckligt med gräs för stunden. De är mycket gulliga och gillar att umgås med människor när man har en önskan om att upprätta ett förhållande till dem. Jag har fått smaka en liten droppe av den efterlängtade glädje och lycka som Krishnamedvetandet ger, men först efter att ha börjat sköta om korna.

Det är mycket lättare för mig att vara mig själv då jag är med korna än vid andra tillfällen; det känns som den mest naturliga omgivningen för min del. Jag känner mig verkligen hemma här och hoppas att jag ska kunna fortsätta med den här tjänsten under resten av livet. Vetskapen om att Krishna är en koherdepojke hjälper mig också att känna en större närhet till Honom och dela samma intressen som Honom. Jag kan mycket lätt och naturligt minnas Krishna när jag är tillsammans med korna, men hoppas att jag så småningom kan utveckla lika mycket tillgivenhet för Honom som jag nu hyser för våra kor...

Skriven av Bhaktin Noora


Besök av Yadunandana Swami

Under en veckas tid hade vi den stora förmånen att ha Yadunandana Swami som gäst här på Almvik. Han kom speciellt för att besöka sin gode vän Smita Krishna Maharaja, men han tog sig också tid till att ge Bhagavatamföredrag varje dag för alla hängivna. Yadunandana Swami kommer från Spanien och anslöt sig till Krishnarörelsen år 1977. Han är lärjunge till Satsvarup das Goswami och är för närvarande tempelpresident i New Vraja Mandala, det spanska jordbruksprojektet. Under många år var han rektor vid Bhaktivedanta College i Radhadesh och undervisade i ett flertal olika kurser och seminarier om Srimad Bhagavatam, Bhagavad-Gita och andra ämnen. Alla uppskattade mycket Maharajas besök och vi hoppas att han snart kommer tillbaka!


I Ramas fotspår – om Allan Åkerlund, författare och skådespelare 

Skriven av Isvara Puri das

Under våren 2012 publicerade BBT en svensk version av Mahabharata, varefter vi började arbeta med Ramayana. Vi behövde en så kallad blurb, det vill säga ett kort, positivt citat om boken ifråga, till omslaget. Jag kom att tänka på Allan Åkerlund, en författare, dramatiker och skådespelare som skrivit två böcker om Rama. Allan samtyckte direkt när jag ringde honom, och skickade ett passande citat som vi sedan använde till vår bok, som gavs ut våren 2016. Strax efter utgivningen besökte jag honom i hans hem i centrala Uppsala. Allan Åkerlund visade sig vara en mild och mycket sympatisk man i åttioårsåldern. Han hade problem med hälsan och skulle inom kort flytta till ett äldreboende där han kunde få lämplig assistans. 

Isvara Puri tillsammans med Allan Åkerlund

Allan berättade att hans barndom och ungdom i Piteå hade präglats av uppväxten i ett mycket ett aktivt frireligiöst hem. Redan i tonåren brottades han med religiösa tvivel, och då han började studera religion i Uppsala kom han att intressera sig för hinduismen. På resor i Asien kom han ett par gånger i kontakt med Ramayana i form av gatuteater, men det ledde just då inte till något utforskande av eposet. 
Många år senare blev han på grund av ”olyckliga omständigheter” tvungen att sluta med sitt arbete som kringresande skådespelare, och då blommade hans intresse för Ramayana ut för fullt. Han företog två långa resor i Indien, Nepal och Sri Lanka, resor han gjorde för att kunna besöka de heliga platser som har samband med Ramas lekar. Allan verkade faktiskt ha besökt alla sådana platser han fått vetskap om, från Ayodhya och Mithila i norr till Sri Lanka i söder. Flera års forskning och skrivande resulterade sedan i böckerna ”Prins Rama och demonerna”, som kom ut 2001, och ”I Ramas fotspår” som gavs ut fem år senare. Den förstnämnda är ett högst personligt och fritt återberättande av Ramayana, medan den andra är en omfattande bok som är en blandning av reseskildring, berättelsen om Rama och mängder med detaljer från olika källor som handlar om eposet. 
Allan skrev också flera andra böcker, varav flertalet handlade om olika livsfrågor. Han ”brottades” med den uppfattning om Gud han fått med sig från barndomshemmet, vilket återspeglas i ett par av hans böcker. Allan förespråkade också dödshjälp; han plågades ofta svårt av kroppsliga besvär. De fåtal gånger jag träffade honom innan han gick bort 2017 diskuterade vi ofta gudsbegreppet och hur det yttrade sig i olika religioner. Det var uppenbart att Allan inte riktigt förstod att hans dragning till Rama och Ramayana faktiskt kunde utgöras av gudskärlek – han tycktes bara inte inse det själv. För honom verkade Gud vara en vresig herre som mest ställde till besvär för människorna, medan Rama var en mytisk hjälte (men en mycket tilldragande sådan!). Han sade också med eftertryck att de båda böckerna om Rama var hans livsverk. 
Allan blev väldigt förtjust i omslagsbilden på vår Ramayana, där Ramacandra just avlossat en dödlig pil mot Ravana, och tyckte att det var en underbart utformad bok. Sista gången jag träffade Allan fick han en liten murti föreställande Hanuman, som han med glädje placerade på sin bokhylla. Jag är inte mycket för uttrycket ”tvillingsjäl”, men jag måste säga att jag kände mig väldigt befryndad med Allan. Vi hade hur mycket som helst att prata om, och hans kunskap om Ramas lekar var inte oväntat omfattande. Och jag sade till honom att jag önskade att vi hade träffats mycket tidigare i livet… 


Sommar på Almvik


Bli månadsgivare till korna!

Att beskydda kor är lyckobringande för hela människosamhället. Det är ett av de främsta sätten att glädja och tjäna Gudomens Högsta Personlighet, Krishna. Kobeskyddet på Almvik drivs helt ideellt utan vinstintresse. Vi är beroende av donationer för att kunna fortsätta ta hand om våra kor och utveckla verksamheten mer och mer. Om bara 150 personer ger 100 kr i månaden skulle detta innebära att kobeskyddet på Almvik blir självbärande. Vi behöver din hjälp! Gå in på vår hemsida www.kornasvanner.se och klicka på rubriken ”donera". Beloppet du väljer kommer att dras automatiskt från ditt konto varje månad. Tipsa gärna dina vänner om möjligheten att bli månadsgivare till korna!


Gårdsmarknad

Söndagen den 30 augusti arrangerades en gårdsmarknad utanför templet på Almvik. Flera olika hängivna sålde olika produkter såsom hantverk, kläder, träleksaker, rökelse m.m. Anjaneya sålde sina grönsaker och Srivatsa hade öppet i bageriet. Några av ungdomarna ordnade café med hemlagade smörgåsar, pizzor, bullar och kakor.

Vädret var soligt och fint trots att prognosen var mycket osäker. En kort stund efter att marknaden var slut kom dock ett skyfall, så det var verkligen bra timing! Många gäster kom och alla verkade uppskatta evenemanget. Vi hoppas kunna arrangera fler marknader i framtiden.


Dikt av Aristaha das

När aftonen anländer
Sluter nyponbusken sina vita blommor ty
Solen har gått ned och vilar tryggt i horisontens glödande armar
Och den ljuva ljusa sommarnatten vilar stilla över Almviks lilla by

Man kan höra gudshängivna vänner tala mjukt med varandra
Deras samtal förs av vinden in i mitt rum
Gott umgänge är en välsignelse i denna mörka tid
Det gör det lättare att vandra på livets svåra väg


Bhagavad-gita 18.74-18.75 

Sanjaya sade: Sålunda har jag lyssnat till samtalet mellan två stora själar, Krishna och Arjuna, och så underbart är detta budskap, att mitt hår reser sig. Tack vare Vyasas nåd har jag hört dessa högst förtroliga samtal direkt från mystikens mästare, Krishna, som personligen talade till Arjuna. Vyasa var Sanyayas andlige mästare, och Sanyaya erkänner att det var genom Vyasas nåd som han kunde förstå Gudomens Högsta Personlighet. Detta betyder att man inte kan förstå Krishna direkt, utan att man måste gå genom den andlige mästaren, som fungerar som ett medium. Den andlige mästaren är det genomskinliga mediet, även om det är sant att upplevelsen också är direkt. Detta är mysteriet med lärjungesuccessionen. Är läromästaren äkta, kan man höra Bhagavad-gita lika direkt som Arjuna hörde den.


Redaktionen:

Mukunda das

Malyahari-kunda dasi

Jivakesa dasi

Isvara Puri das

Pelle Händén

Kontakta oss gärna om ni har några synpunkter
och idéer: nytt@almviksgard.se

Sri Srimad A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada

Grundare-acarya för det Internationella Sällskapet för Krishnamedvetande


facebook


www.almviksgard.se
© ISKCON Krishnarörelsen 2018 International Society for Krishna
Consciousness No:815600-0120 Founder-Acarya His Divine Grace A.C.
Bhaktivedanta Swami Prabhupada Almviks Gård, 153 95 Järna 08-551 520 50

Du får detta nyhetsbrev eftersom för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.