Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

19 augusti 2020

Upprop: Öppna Sveriges skolor för kultur!

De fyra scenkonstorganisationerna Svenska Assitej, Teatercentrum, Danscentrum och Länsteatrarna i Sverige skriver ett öppet brev till utbildningsminister Anna Ekström, kulturminister Amanda Lind samt Sveriges Kommuner och Regioner, vd Staffan Isling.

Regionteater Västs klassrumsföreställning MAGNET av Maria Ulriksson, spelade under våren och kommer att fortsätta spela under hösten 2020. Foto Håkan Larsson. Läs mer på regionteatervast.se.

"Nu startar höstterminen i Sveriges skolor och vi uppmanar er och Sveriges skolledare, kommuner och skolpolitiker, att se över de rekommendationer som gäller avseende besök i skolan av teater- och dansgrupper.

Många kommuner och skolor har beslutat om totalstopp för besökare vilket är förståeligt när det gäller besök av utomstående, föräldrar och anhöriga i största allmänhet. Men det ledde också till att det under våren ställdes in ett mycket stort antal föreställningar runtom i landet. Nu behövs en nyansering som anpassar sig till den situation vi befinner oss under kommande höst.

Skolan omfattas inte av 50-personers regeln. Att låta elever som redan befinner sig i skolan komma till en aula eller gymnastiksal och uppleva scenkonst måste anses vara en relativt säker situation. Vi menar att det är möjligt, och förenligt med nuvarande rekommendationer, att tillåta kulturella besök på skolorna så länge fysisk distans kan hållas. Här behövs ett klargörande.

Lärande i skolan handlar inte bara om att lära sig fakta och färdigheter, utan om att utveckla värderingar, samspela med andra och förstå andra och sig själv. I detta spelar kultur en viktig roll och små ensembler på några få personer (vilket det ofta handlar om) måste vara en relativt säker situation och ha en plats i det gedigna anpassningsarbete som både skola och kulturliv gjort under våren och sommaren. 

Ett förtydligande från berörda myndigheter och personer i denna fråga skulle göra stor skillnad. Elever skulle få uppleva kultur och scenkonsten - institutioner, fria grupper och musikensembler - skulle kunna möta sin publik. Det finns inte tid att vänta - varken för scenkonstnärerna eller den unga publiken."

 

Michael Cocke, ordförande, Svenska ASSITEJ - plattform för alla som arbetar med scenkonst för barn och unga.

Lovisa Pihl, ordförande, Teatercentrum - bransch- och arbetsgivarorganisation för fri professionell scenkonst.

Maria Rydén, ordförande, Danscentrum - den fria danssektorns centrumbildning och arbetsgivarorganisation.

Robert Uitto, ordförande, Länsteatrarna i Sverige - driver den regionala scenkonstens intressen.


Kontakta gärna för mer information:

Michael Cocke, ordförande Svenska ASSITEJ
070-996 86 88
michaelcocke57@gmail.com

Lovisa Pihl, ordförande Teatercentrum
lovisa.pihl@teatercentrum.se
0706 47 94 29

Maria Rydén, ordförande Danscentrum
maria.ryden@danscentrum.se
072-524 99 86‬

Robert Uitto, ordförande Länsteatrarna i Sverige
robert.uitto@regionjh.se
070-962 73 64

 


För mer information om Länsteatrarna i Sverige kontakta:
Michael Johansson, verksamhetsledare
070–2340489, michael.johansson@lansteatrarna.se 


Länsteatrarna i Sverige driver den regionala scenkonstens intressen och skapar mötesplatser för dialog, erfarenhetsutbyte och utveckling. Våra 21 medlemsinstitutioner är tillsammans den största aktören inom den regionala scenkonsten i Sverige. Besök gärna vår hemsida www.lansteatrarna.se

Länsteatrarna i Sverige |  Birger Jarlsgatan 39, 111 45 Stockholm | 073 - 709 28 88   info@lansteatrarna.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.