Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Månadsbrev

Välkommen till månadsbrevet för augusti. Vi hoppas att du hittar något som intresserar dig.


Några ord från ordföranden

Sommaren närmar sig sitt slut och vi har en höst och vinter framför oss som kommer att se annorlunda ut mot vad vi är vana vid och vi kommer att behöva förhålla oss till hur Covid-19 utvecklar sig. För vårt ISACA chapter påverkar det ISACA Dagen som vi har planerat att genomföra den 19 november, men just nu avvaktar beslut från folkhälsomyndigheten när det gäller hur stora grupper som får lov att samlas. Samtidigt beaktar vi hur stort intresset är hos er som medlemmar, när det kommer till att träffas fysiskt. Vi ber att få återkomma med under augusti/september innan vi tar ett definitivt beslut om hur vi kommer att göra. Men som det ser ut nu kommer vi att genomföra ISACA Dagen och det går att anmäla sig.

Som ett gensvar på Covid-19 har vi etablerat en ”Certifieringsfond” för att hjälpa medlemmar som inte har någon av ISACA’s professionella certifieringar (CISA, CISM, CRISC, CGEIT, CDPSE, CSX-P) och som har påverkats negativ av pandemin. Vårt initiativ har uppmärksammat av ISACA Global, där vi lyfts tillsammans med några andra chapter och vi har givetvis delat med oss av upplägget för att chapter runt om i världen skall kunna kopiera och utveckla det vidare.

Nu när vi har passat den inledande fasen Covid-19 pandemi, kan vi konstatera att det har drivit på digitaliseringsvågen som vi upplevt sedan några år tillbaka. Med det ökade arbetet hemifrån har samarbetsplattformar och digitala konferenstjänster blivit en naturlig del i arbetslivet och det innebär också att den fysiska arbetsplatsen har förflyttats från kontor med sitt skalskydd till kontor i hemmet. Detta innebär att både gamla och nya risker behöver hanteras där medvetenheten om dessa risker är en central del, vilken vi lyfter fram i faktaavsnittet denna månad

 


Certifieringsfond

ISACA Sweden Chapter lanserat en unik certifieringsfond för medlemmar som drabbats av Corona pandemins konsekvenser på arbetsmarknaden.  Medlemmar som idag inte har en certifiering hos ISACA och samtidigt är arbetslösa, under uppsägning eller blivit varslade, kan ansöka om att få examinationsavgiften återbetald av ISACA Sweden Chapter 

Förutsättningar och information om ansökan hittar du via länken nedan. Du hittar även dokumentet "ISACA Certifieringsfond 2020.pdf" i dokumentarkivet ("För medlemmar" i menyn efter att du har loggat in på vår hemsida)  i gruppen "Medlemsförmåner".

Mer information hittar du under nyheter på www.isaca.se eller via denna länk: http://gantrack.com/t/pm/3506557714482/


ISACA KickOff del 2

Den 20 augusti håller vi den andra delen i ISACA Sveriges verksamhetsplanering, vilken vi pga. Covid-19 valt att hantera på ett annorlunda sätt där den andra delen genomförs på Westmanska Palatset Torsdag 20/08 2019, kl. 14.00-17.00.

Agenda:

  • Uppföljning förväntningar 2020/2021 från Kick-Off del 1
  • Aktiviteter som vi skall arbeta med under verksamhetsåret

För att anmäla dig går du in på www.isaca.se och under ”Aktivitetskalender” och ”Our Chapter Events” hittar du eventet eller så använder du denna länk:

https://engage.isaca.org/swedenchapter/events/eventdescription?CalendarEventKey=3d0e4cf0-df37-4753-8bc1-3abfe27292d2&CommunityKey=6592afac-ec0b-41ca-b0c4-1e2dbb4d9da3&Home=%2fswedenchapter%2fevents%2frecentcommunityeventsdashboard

 


ISACA DAGEN 19 NOVEMBER

Programmet för ISACA dagen den 19 november är klart och vi har öppnat för anmälningar. Vi har för avsikt att genomföra konferensen fysisk om det är möjligt men tittar även på alternativet att erbjudan som en virtuell konferens eller som en hybrid fysisk/virtuell.

I programmet kan vi nämna att vi har Simon Singh, författaren av böcker som The Code Book, som key note speaker. Utöver detta har vi föredrag som ” Hur gör man framtidens teknologi förenlig med GDPR?”, ” ISO Standarder”, ” Hur integreras informationssäkerhet inom Skatteverket” och ” Spionage i modern tid – Den mänskliga faktorn”

Programmet hittar du i sin helhet via denna länk eller så går du till aktivitetskalendern på www.isaca.se.

För denna konferens har vi även öppnat upp för sponsorer att medverka på konferensen och om ditt företag är intresserad går det bra att kontakta Peter Strate, 0760 040010 eller John Wallhoff, 0707 743131 eller skicka mail till info@isaca.se


Fakta – Medvetenhet om Informationssäkerhet

När det gäller stöd för att öka medvetenheten avseende informationssäkerhet har det i grunden inte hänt så mycket de senaste 15-20 åren.  Ändå är det ett områden som alltid är lika aktuellt, inte minst mot bakgrund av phishing attacker som resulterat i betydande incidenter de senaste åren.

Som ett stöd till ditt arbete med att öka medvetenhet i organisationen du arbetar eller är verksam, har vi tagit fram några publikationer och artiklar.

ISACA, Whitepaper, Improving Security Awareness Using Marketing Techniques - https://www.isaca.org/bookstore/bookstore-wht_papers-digital/whpisa

ISACA, Journal Article, How to Increase Cybersecurity Awareness -  https://www.isaca.org/resources/isaca-journal/issues/2019/volume-2/how-to-increase-cybersecurity-awareness

ISACA, Article, Building Cybersecurity Culture With Effective Awareness and Training Programs - https://www.isaca.org/resources/news-and-trends/newsletters/the-nexus-articles/nexus/2019/building-cybersecurity-culture-with-effective-awareness-and-training-programs

ISACA, Blog, Tailoring Enterprise Information Security Training and Awareness for Remote Working - https://www.isaca.org/resources/news-and-trends/isaca-now-blog/2020/tailoring-enterprise-information-security-training-and-awareness-for-remote-working

ENISA, Information Security awareness material - https://www.enisa.europa.eu/media/multimedia/material/awareness-raising-posters

ENISA, How to raise information security awareness - https://www.enisa.europa.eu/publications/archive/copy_of_new-users-guide

NIST, SP 800-50, Building an Information Technology Security Awareness and Training Program -  https://csrc.nist.gov/publications/detail/sp/800-50/final


Kommande aktiviteter och utbildningar

Följande aktiviteter är planerade, med reservation för ändringar pga Covid-19

  • ISACA KickOff Del 2 Verksamhetsplanering 2020/2021, 20 Augusti 2020, Stockholm
  • IT Security Insights, 13 oktober 2020, Virtuellt event
  • GRC Conference, 14-15 oktober 2020, Stockholm
  • EuroCacs, 28-30 oktober 2020, Virtuellt event
  • ISACA Dagen 2020, 19 november 2020, Stockholm
  • ISACA Arctic Conference, 21-23 april 2021, Svalbard

För senaste information om våra aktiviteter besök www.isaca.se och för de internationella aktiviteterna www.isaca.org.


GRC Conference 2020

Årets GRC konferens är planerad till den 14-15 Oktober, med reservation för beslut hos myndigheter som i värsta fall kan göra det omöjligt. Ett defintivt beslut kommer de närmaste veckorna.

Det är ett gediget program för årets konferens med talare som Bill Browder, Michael "Bret" Hood, Carolina Angelis, Anders Hansen, Susannah Hammond, Petra Malm, Fredrik Blix, Patricia Miller, Fredrik Nilzén, Björn Rosenqvist och många fler.

Du hittar program och anmälning på: http://www.grc-conference.eu/


One In Tech ett nytt initiativ från ISACA Global

Den 4e augusti lanserades One In Tech, en ny ”non-for-profit foundation” som verkar för att minska de klyftor som skapas av det ökade beroende av teknologi i samhället.

Syfte med One In Tech har definierats som:

One In Tech is focused on the prevalent issues of inequality, inequity, and bias in technology and digital inclusion affecting under-resourced, under-represented, and under-engaged populations throughout the world.

Our organization works to bridge the global Digital Divide, which is the gap between people with and those without effective access, resources, and skills to enable healthy digital engagement with internet and other digital technology.

 

Mer information hittar du på www.oneintech.org.


IT Security Insights 2020 - virtuellt event

Som en följd av Covid-19, kommer konferensen IT Security Insights 2020 att arrangeras som en virtuell konferens med samma program som publicerats tidigare.

https://myconnector.ro/virtual/it-security-insights-2020/414


Nya kurser i höst

Med anledning av virussmittan ges kurser på distans till ett rabatterat pris om inte restriktionerna släpps.

Anmäl dig genom att klicka på denna länk

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdGImsI_YLG37c7INLU1bxN1ysBvR2amTjBPUOh8LorRBnrmQ/viewform

Läs mer om certifieringarna på den globala hemsidan.

Kommande utbildningstillfällen hittar du på www.isaca.se under aktiviteter 

Kontakta certifiering@isaca.se om du har frågor kring utbildningarna. 

Är du intresserad av ISACAs certifieringar och vill veta mer så är du välkommen att kontakta oss på info@isaca.se 

Mer information på www.isaca.se under aktiviteter eller använd denna länk

 


Om månadsbrevet

Månadsbrevet tas fram av informationskommittéen och vi är intresserade av små artiklar och tips som kan vara bra för andra medlemmar. Har du något sådant på lager får du gärna skicka det till oss.

Informationskommitteen

Peter Strate (ordf.) – Ulf Linnarsson, Ekaterina Zuckermann, Josefine Olsson, Fredrik Hutter

Ordförande:
John Wallhoff

… och du når oss på info@isaca.se


Vill du nätverka med andra medlemmar och få de senaste uppdateringarna, besök vår LinkedIn grupp och följ oss på vår LinkedIn sida.


www.isaca.se - info@isaca.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en medlem i föreningen eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.