Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nu rivstartar vi en fullspäckad höst

Äntligen får vi basunera ut vem som är Årets svensk i världen 2020, och vi gör det med besked: livesänd prisutdelning med celebra gäster och ett exklusivt föredrag om AI:s hot och möjligheter med pristagaren som är en av de främsta forskarna inom ämnet. Och namnet? Max Tegmark såklart!

Ni är inte bara välkomna att delta vid prisutdelningen, utan vi bjuder även in till en Livefika med utrikesministern veckan därpå. 

Slutdatumet för migrationskommitténs arbete är snart här. Vi ser gärna att våra ansträngningar med möten, resolutioner, debattartikel och underlag till kommittén med exempel tagna ur verkligheten nu ger resultat. Det är alla utlandssvenskar värda.

Läs också rapporterna från de svenska handelskamrarna i Hong Kong, Indien och Japan om bland annat hur coronan river ner samhälleliga strukturer och ger plats för nya. 

Varmt välkomna till ett nytt matnyttigt nyhetsbrev!

Cecilia Borglin, generalsekreterare


Max Tegmark Årets svensk i världen 2020

Max Tegmark utnämns i år till Årets svensk i världen. Max Tegmark är professor vid en av världens mest prestigefulla universitetsinstitutioner, Massachusetts Institute of Technology, MIT, där han forskar på fysik och maskininlärning. Han är också en av världens mest respekterade och tongivande uttolkare av artificiell intelligens, AI.


– Att få ta emot utmärkelsen Årets svensk i världen känns väldigt hedrande, säger Max Tegmark. Coronapandemin har visat att vårt samhälle är bräckligare än vi trodde och att vi måste förebygga risker i stället för att sopa dem under mattan, och det gäller i högsta grad riskerna från framtidens allt smartare artificiell intelligens.

Läs mer om årets pristagare här.

Bild: Volante


Livesänd prisceremoni med celebra gäster

På den digitala prisceremonin ”Årets svensk i världen LIVE” deltar, förutom Max Tegmark, Martin Lundstedt, koncernchef Volvo Group, Sara Mazur, ordförande Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP) och Erik Ekudden, Senior Vice President och Group CTO på Ericsson. Dessutom medverkar Svenskar i Världens ordförande Louise Svanberg. Moderator är Claudia Olsson, expert inom digital transformation inom World Economic Forum och grundare av utbildningsbolaget Stellar Capacity. Claudia sitter dessutom i Svenskar i Världens styrelse.

Datum: 21 augusti 2020
Tid: 17:00 svensk tid


Vill du delta på Årets svensk i världen LIVE?

För mer information och Zoomlänk, se här

Anmäl gärna ditt intresse redan nu på Facebook där du får löpande uppdateringar om eventet. 

Du kan även titta på Zoom-sändningen live via vår Facebooksida.


Föreläsning med Max Tegmark

Nu släpps också SWED-talk med Max Tegmark, exklusivt framtagen för SVIV:s räkning. Här berättar bland annat Tegmark om Europas och Sveriges världsunika möjlighet att säkerställa en inspirerande framtid med hjälp av AI.   

SWED-talk med Max Tegmark hittar du här.


Välkommen på Livefika med utrikesministern!

Trots fullspäckat schema tackade utrikesministern ja till vår fråga om att att delta på vår Livefika. Vilka frågor skulle du vilja att utrikesministern kommenterade? Mejla till sviv@sviv.se.

Varmt välkommen att delta på Livefika med utrikesminister Ann Linde!

Datum: 25 augusti
Tid: 13:00-13:45, svensk tid

Information och länk hittar du här.

Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet


Migrationskommittén fortsatt oeniga

Arbetet i migrationskommittén avslutades den 7 augusti men det råder fortsatt oenighet partierna emellan. 

SVT skriver "Kommittén kommer inte att presentera något helhetsförslag. I stället lägger man fram en rad enskilda förslag som det finns hoppande majoriteter bakom. Det enda parti som står bakom kommitténs alla förslag är Socialdemokraterna".

Vi har tidigare informerat om att Socialdemokraterna och Moderaterna kommit överens om att utlandssvenskar ska undantas från kravet att kunna försörja en medföljande icke-svensk partner om hen flyttar tillbaka till Sverige. 

Den 15 augusti kommer migrationskommittén presentera sina förslag. 

Här har vi skrivit mer om hur migrationsreglerna slår mot utlandssvenskar.

Läs mer om kommittédirektivet här.

Pressmeddelande om utredningen av migrationspolitiken


Hur vet man om man är svensk medborgare?

En till synes enkel fråga som resulterade i att vi tog kontakt med Migrationsverket för att höra hur man tar reda på om man verkligen är svensk medborgare.

En medlem hörde av sig till oss i samband med att hen skulle förnya sitt pass. Medlemmen hade fått ett personbevis från Skatteverket där det stod att hen är svensk medborgare och undrade nu om det räckte som bevis för att kunna förnya sitt pass. Skatteverket har tidigare meddelat oss att Migrationsverket skickar uppdaterad information till dem om medborgarskap men att den uppgiften inte alltid når fram. Skatteverket tyckte därför att vi skulle tala med Migrationsverket.

Migrationsverket säger att ett personbevis från Skatteverket ska vara bevis nog för medborgarskap, men om man vill vara helt säker så kan man även be Migrationsverket om bevis. Det kan man göra här

Så här står det på Migrationsverkets hemsida :

"Om du inte vet om du har fått eller förlorat svenskt medborgarskap kan du ansöka om en medborgarskapsförklaring. Det kan till exempel vara oklart om

  • du blev svensk medborgare när du föddes
  • du har förlorat ditt svenska medborgarskap på grund av att du är född utomlands och aldrig bott i Sverige
  • du har förlorat ditt svenska medborgarskap när du har fått ett annat medborgarskap."

Om man har ett inaktiverat personnummer kan man tyvärr inte använda webbtjänsten utan måste skriva ett brev till Migrationsverket som man skickar direkt till dem eller be en ambassad/konsultat skicka åt en. 

Det är lång handläggningstid på att få medborgarskapsförklaringen, så var ute i god tid!Visste du att...

...Svenskar i Världen har delat ut priset Årets svensk i världen hela 33 gånger sedan starten 1988?


Ett traditions-bundet Japan i förändring

Martin Koos, General Manager för Svenska Handelskammaren i Japan berättar om hur pandemin lett till nya möjligheter för svenska företag och om ett traditionsbundet land i förändring. Läs hans egna ord här.


Anmälan till årsmötet

Datum: 20 augusti 2020.
Tid: 13.00-14.00, svensk tid (CET). Insläppet öppnar 12.45.
Plats: Digitalt via Zoom. Länk skickas ut via mejl någon dag innan årsmötet.

Anmälan till årsmötet görs via ekonom@sviv.se. Sista dagen för anmälan är den 18 augusti. OBS! Årsmötet är endast öppet för Svenskar i Världens medlemmar.

Mer information och alla handlingar hittar du här.


Corona inget undantag enligt Skatteverket

Coronapandemin har lett till att svenskar i många fall hamnat i Sverige utan sin utländska partner då de evakuerats till sina respektive hemländer. Alternativt har den ena partnern blivit kvar i det land de tidigare gemensamt bott i. Vi bad vår expert Aino Askegård Andrésen hos vår samarbetspartner Grant Thornton att kommentera ett aktuellt fall som inkommit till oss och dela med sig av hur Skatteverket resonerat i detta fall. Läs mer här.


Nya lösningar och optimism i Indien coronan till trots

Under sommaren 2019 fick Svenskar i Världens representant, Astrid Johansson en praktikplats på Svenska Handelskammaren i New Delhi. Trots att Astrid förberedde sig för att bo i Indien under ett år, så skulle hennes tid i Indien få ett abrupt slut då coronan slog till med full kraft. Här berättar Astrid med egna ord om sin tid i Indien, om hopp och förtvivlan och optimism hos jugaads.


Böcker som lyser upp vardagen

Glöm inte att du som medlem i Svenskar i Världen får 15 procent rabatt på samtliga böcker hos vår samarbetspartner LYS förlag. I deras webshop finns titlar på både engelska och svenskaLäs mer här.Proffsiga språkkurser

Behöver du ta din engelska till nästa nivå i tal och skrift, eller vill din partner lära sig svenska? Nu kan ni båda studera på Swedish for Professionals! Kurserna riktar sig till både företag och individer och hålls av erfarna språkcoacher i digitala klassrum.

Som medlem får du 15 procent rabatt på utvalda kurser. Läs mer här.


SVIV i Swedish Press

Apropå migrationskommitténs arbete, i senaste numret av Swedish Press finns en artikel om vår insats i frågan. 


Poddtips x 2

I den nystartade SWEA-podden berättar såväl kända som okända svenska kvinnor om hur det är att vara svensk och leva utomlands. Inspiration, tips och spännande anekdoter från världens alla hörn utlovas. Avsnitten finns att ladda ner på Podbean och på SWEA Internationals hemsida 

Vill du packa väskorna för att jobba utomlands, eller är det snarare dags att dra sig hem mot Sverige igen? I podden Rat Race med Filip Strömbäck och Sofia Wingren diskuteras hur man får bästa möjliga utväxling på sin internationella erfarenhet. Lyssna här.


Ett utmanande sista år

Eva Karlberg, vd på Svenska Handelskammaren i Hong Kong skriver här om ett utmanande år i Hong Kong kantad av politisk oro, protester och stora konsekvenser på grund av covid-19. Men hon skriver även om ett år då handelskammaren fått en betydande roll, om nya kreativa lösningar och om Hong Kongs relevans i den globala tillväxten. Läs mer här.


Sist, men inte minst, vill vi uppmärksamma våra fantastiska partner! 
Tack till Volvo Group, Medicover, Essity, SEB, Handelsbanken, Atlas Copco, Ericsson, H&M, Novare, Ecolean, Elekta, Alfa Moving, Grant Thornton, IDTM, IKEA, Lundin S A, Mellby Gård, Oriflame Cosmetics och alla ni andra som stöttar oss.


facebookinstagramlinkedintwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig för vårt nyhetsbrev. Har du ångrat dig, klicka här.