Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Framgång för utlandssvenskar!

Vi har haft möte med sakkunnig till justitie- och migrationsministern, debattartikel i SvD, försett migrationskommittén med exempel ur verkligheten och vår resolution, skrivit på upprop, peppat medlemmar att berätta sina historier – och nu har det burit frukt. Beskedet om att utlandssvenskar ska undantas från kravet att kunna försörja en medföljande icke-svensk partner om hen flyttar tillbaka till Sverige är en framgång värd att firas världen över.

Och apropå firas; den 21 augusti korar vi Årets svensk i världen 2020. Årets pristagare är en av världens mest framstående inom sitt område och ämnet som sådant är hyperaktuellt. Läs mer nedan om vilka andra toppnamn som deltar så hoppas jag att vi ses på Årets svensk i världen LIVE!

Tillsammans med styrelsen och kansliet önskar jag er alla en riktigt härlig sommar eller vinter, beroende på var ni bor!

Cecilia Borglin, generalsekreterare


Årets svensk i världen LIVE

Den 21 augusti koras Årets svensk i världen 2020 – och DU har chans att vara med!

I över trettio år har Svenskar i Världen uppmärksammat svenskar som på ett extraordinärt sätt har utmärkt sig inom olika områden och satt både sig själva och Sverige på världskartan. Tidigare års pristagare spänner mellan EU-kommissionärer, författare, musiker, entreprenörer och idrottare.

Årets pristagare är en av världens mest framstående inom sitt område och ämnet som sådant är hyperaktuellt. Förutom pristagaren deltar Martin Lundstedt, vd & koncernchef Volvo Group, Sara Mazur, ordförande Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP) och Erik Ekudden, Senior Vice President, Chief Technology Officer och Head of Group Function Technology på Ericsson.

Moderator är Claudia Olsson, expert inom digital transformation inom World Economic Forum och grundare av utbildningsbolaget Stellar Capacity, tillika styrelseledamot i SVIV. Prisutdelare är Svenskar i Världens ordförande Louise Svanberg.

Namnet på pristagaren avslöjas i augusti. Då lägger vi även ut Zoom-länken till "Årets svensk i världen LIVE", så anmäl dig redan nu via vårt Facebook-event, för att inte missa årets kanske mest spännande event!

Datum: 21 augusti
Tid: 17.00-18.00 svensk tid (CET)


Utlandsstudier ger en första positiv utlandserfarenhet

Utlandsstudier är ofta ett första steg i en livslång cirkulär migrationsprocess. Studenter får en förståelse för världen och sitt hemland, samt nya erfarenheter och kompetenser som är attraktiva på den globala arbetsmarknaden.

SVIV:s ungdomsledamot Hanna Waerland-Fager har intervjuat Wanja Kaufmann om hennes tid som student utomlands. Läs reportaget om Wanja och om hur utlandsstudierna har påverkats i coronans fotspår här


Utlandskyrkan sträcker ut en hand under pandemin

Svenska kyrkan i utlandet spelar en viktig roll för utlandssvenskarna under den pågående pandemin.

Hos Svenska kyrkan i Florida har Gerd Persson tillsammans med sina kollegor haft en telefonkedja för att kunna tala med personer som har det jobbigt. Läs reportaget om Svenska kyrkan i Florida här.  

I Frankrike berättar kyrkoherde Richard Aspegrén om långa samtal på trottoaren med minst två meters avstånd. Läs hela reportaget från Frankrike här.


Möt styrelsen

I denna serie får du möta Svenskar i Världens styrelse. Här delar de med sig av sina utlandserfarenheter och berättar om varför de engagerar sig i styrelsen. Näst på tur, Fredrik Rågmark!

Tidigare intervjuer: 

Gary BakerMadeleine SjöstedtLisa Emelia SvenssonMargaret Sikkens AhlquistKai HammerichIbbe GnemHanna Waerland-FagerLennart KoskinenClaes-Johan GeijerAdrian StymneLouise SvanbergErika Lundquist, Annika RembeErik BelfrageKim KällströmClaudia OlssonJonas Hafström


Visste du att...

...Europaparlamentet har röstat för förslaget att sluta ställa om tiden till sommar- och vintertid? Nästa år måste länderna bestämma sig för om det är vinter- eller sommartid som ska gälla.


Försörjningskravet slopas för utlandssvenskar

Så kom beskedet som vi har kämpat så hårt för: Utlandssvenskar ska undantas från kravet att kunna försörja en medföljande icke-svensk partner om hen flyttar tillbaka till Sverige. Detta har S och M kommit överens om i de pågående migrationspolitiska förhandlingarna, rapporterar Ekot. Här kan du läsa mer om vårt arbete bakom kulisserna. Missa inte heller intervjun med Lena Wickman om svårigheterna med att flytta hem med en utländsk partner.


Anmäl dig till årsmötet

Du har väl inte missat kallelsen till årsmötet den 20 augusti? Mötet kommer i år ske digitalt via Zoom. Endast medlemmar kan delta. Läs mer och anmäl dig här


Naturveten-skapens roll i samhället

Det finns ett högt tryck på forskning just nu, samtidigt som mycket ställs in på grund av pandemin. Läs reportaget om SVIV:s partner Naturvetarnahär.


Vi välkomnar fler medlemmar

Svenskar i Världens roll i coronapandemin, våra historiska framgångar och nya lösningar på aktuella utmaningar är helt avhängigt alla medlemmar. Det gäller även insatserna för att öka svenska bolags konkurrenskraft och stimulera fler svenskar att studera eller arbeta utomlands. Du som medlem är viktig, och vi välkomnar fler som du!

Här kan du läsa mer om hur du kan få halva priset på nästa års medlemskap genom att värva två vänner. Alla nya medlemmar har chans att vinna ett Storytel-abonnemang. Grönt omstartspaket krävs efter krisen

Sveriges Ingenjörer berättar om hur det krävs stora insatser för att upprätthålla Sveriges starka FoU och konkurrenskraft för att ta Sverige ur krisen. Sveriges Ingenjörer har varit partner till SVIV sedan 1999. Läs om deras arbete här.Tidigare pristagare av Årets svensk i världen sommarpratar

I årets "Sommar i P1" kan vi höra två tidigare pristagare av Årets svensk i världen dela med sig av sina liv och erfarenheter: Staffan de Mistura (ÅSIV 2016) sändes den 1 juli och Martin Lorentzon (ÅSIV 2014) vars program sänds den 1 augusti.


Nya förutsättningar ställer krav på lyhördhet och flexibilitet

Alfa Moving har till följd av pandemin tagit fram nya lösningar för att hjälpa människor att flytta världen över. Läs reportaget om SVIV:s partner Alfa Moving här

Psst - du vet väl att du som medlem får 10% rabatt på deras tjänster?Sist, men inte minst, vill vi uppmärksamma våra fantastiska partner! 
Tack till Volvo Group, Medicover, Essity, SEB, Handelsbanken, Atlas Copco, Ericsson, H&M, Novare, Ecolean, Elekta, Alfa Moving, Grant Thornton, IDTM, IKEA, Lundin S A, Mellby Gård, Oriflame Cosmetics och alla ni andra som stöttar oss.


facebookinstagramlinkedintwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig för vårt nyhetsbrev. Har du ångrat dig, klicka här.