Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Ett nyhetsbrev från Sollebrunns Betongelement – Juni 2020

Reflektion 2020 halvtid

Det har onekligen varit ett händelserikt första halvår, för Sverige, Världen och för Sollebrunns Betongelement. Jag tänker givetvis på Covid-19 och på det sätt det så radikalt har förändrat våra liv. Tittar vi närmare på hur det har påverkat oss och branschen, så har det under en period varit få avslut och ett avvaktande beteende gällande nya projekt. Nu ser vi dock att det börjar rulla igång igen och det är mycket glädjande. När det gäller pågående projekt så har vi haft mer än någonsin att göra, hela organisationen har fått göra sitt yttersta för att vi ska klara våra åtaganden. Här har inte synts någon påverkan av pandemin – byggprojekten har rullat på enligt plan.

I fabriken har vi startat upp produktionen på ett nytt spännbord, och vår nya hall för efterbearbetning har under våren tagit form. Nu börjar vi närma oss slutfasen i hallprojektet och i slutet av augusti är det dags att flytta in. Den första delen av upprampningen i produktionen är nu genomförd och den nya produktionsnivån har börjat bli stabil.

För några veckor sedan uppdaterade vi också vår hemsida med vårt hållbarhetsarbete. Vi har inte velat skylta med detta innan det är ”verkstad”, men nu har vi kommit så långt att vi gärna vill berätta om vårt arbete, något som ni kan läsa mer om här i nyhetsbrevet. Nu är vi verkligen spända på att snart få ta våra solceller i drift.

Som jag antydde ovan är det många som har slitit hårt. I mars hade vi väldigt hög sjukfrånvaro men fick trots detta ut väldigt mycket produktion. Klart att det sliter på dem som är kvar och gör jobbet, men nu väntar återhämtning i form av en mycket välförtjänt semester.

 

Glad sommar!
Per Antonsson


Marie Andersson (ansvarig kvalitet, miljö och arbetsmiljö) och Per Antonsson (VD) framför den nya bearbetningshallen som ska stå helt färdig i september 2020.

Den nya hallen börjar att ta form…

I början av september kommer vår nya efterbearbetningshall vara klar att tas i bruk. Redan nu kan man se hur ”maffig” den nya hallen kommer att bli. Totalt pratar vi om 1500 kvm yta och på delar av taket kommer vi att lägga solpaneler. Totalt handlar det om en anläggning på 70 kilowatt och möjlig utbyggnad till dubbla storleken. Vår förhoppning är att den nya anläggningen, när den är i drift, ska svara för en tredjedel av vårt totala elbehov.

Genom tillskottet av den nya hallen kan vi bland annat sörja för god inomhusförvaring av element med isolering, vilket innebär en rejäl kvalitetshöjning. Vi kan också öka vår kapacitet ytterligare genom att inrätta en ny gjuthall där den tidigare efterbearbetningen höll hus.


En av de mest kraftfulla insatserna för minskad klimatpåverkan gjordes när BRA Åkeri bytte drivmedel från traditionell diesel till biodrivmedel som minskar det fossila koldioxidutsläppet med minst 70 procent.

Minskade klimatavtryck med 80% fram till 2022

Vi på Sollebrunns Betongelement tar hållbarhetsfrågan på största allvar – för vår bransch står onekligen i skottgluggen när det i dessa tider blir tal om stora utsläpp av koldioxid. Detta berör framförallt cementframställningen och det är inget som vare sig vår leverantör eller vi själva förnekar. Vi vet också att det pågår ett mycket intensivt arbete bland de stora aktörerna inom cementindustrin för att förbättra processerna och därmed kunna minska klimatpåverkan. Vår cementleverantör har en ambitiös plan för resan mot ett klimatneutralt betongbyggande. Vi stöttar detta till 100 procent och följer utvecklingen mycket noga.

Även om det är cementframställningen som står för den överlägset största delen av koldioxidutsläppen i vår bransch så finns det mycket vi själva kan bidra med. Vi är också medvetna om att kraven på sänkta koldioxidutsläpp, och därmed minskad klimatpåverkan, från såväl myndigheter som kunder skärps kontinuerligt. Just därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att dra vårt strå till stacken för en ökad hållbarhet. Vårt övergripande mål är en reduktion av vårt egengenererade klimatavtryck med 80% fram till 2022.

Några goda och konkreta exempel på vårt hållbarhetsarbete är bland annat följande:

  • Investering i en ny biopanna
  • Investering i solpaneler
  • Fossilfria transporter via BRA Åkeri
  • Subventioner av laddhybrider för tjänstebilar
  • 100% förnybar el
  • Utbildning i Miljöbyggnad
  • Miljövarudeklarationer via EPD

Mer om innebörden av detta kan du ta del av på vår hemsida.

Under rubriken Om oss kan du också läsa mer om vårt ständigt pågående kvalitets- och miljöarbete.


Semesterledigt!

Under veckorna 28-31 har vi stängt vår verksamhet för semester men finns åter på plats från och med vecka 32, dvs måndag 3 augusti. Ha en skön sommar!


Sollebrunns Betongelement AB | Magravägen 201 | 441 74 Sollebrunn sollebrunnsbetong.se | info@sollebrunnsbetong.se
Tel. 0322-432 05

 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.