Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Foto från bohusracet i bohusläns skärgård. foto:Katrin Ryrfeldt.

Corona-anpassat genomförande av Pantaenius Bohusracet 2020


Hej Seglare!

Fredag 26 juni går startskottet för det 22:andra Bohusracet. 130 båtar är anmälda i år. 260 seglare ser fram emot att segla dag och natt genom Bohusläns vackra skärgård. 160 sjömil från Uddevalla via Marstrand, Fjällbacka och Strömstad, och tillbaka mot mål i Smögen. En tävling i segelförmåga, sjömanskap, samarbete och uthållighet. Ett seglingsäventyr och en stor naturupplevelse! Vi hoppas på gott seglarväder och hälsar all välkomna till Uddevalla!


Program

Torsdag 25/6  

14:00 - 19:00

Tävlingssekretariatet är öppet för registrering, på funktionärsbåten Dehler 38 ”Dehlight”, som är förtöjd utanför Uddevalla Turistinfo

16:00 – 22:00

Seglarmiddag att avnjutas på båten. Take-away hämtas vid Thai-restaurangen i Folkets hus

17:00 – 20:00

Säkerhetsbesiktning görs av båtarna av funktionärer från kajen

19:00 - 19:15

Rorsmansmöte ersätts av kortare information via VHF på kanal 72

 

Fredag 26/6

07:00 - 09:00 Tävlingssekretariatet är öppet

09:00 - 14:10 Starter utanför Skeppsviken

 

Lördag 29/6

 • Målgång i Smögen.
 • Trackers och rorsmansförklaring lämnas på funktionärsbåt Bavaria 38:a, förtöjd i närheten av Göstas Fisk
 • Fisksoppa serveras Take-Away från funktionärsbåten, att ta med och äta på den egna båten

 

SRS

Flera ändringar önskas av seglarna i ett sent skede vilket påverkar både trackerinfo och sailraceinfo - uppdatering sker löpande. Även annan info uppdateras.  

Klassindelning

Indelning i klasser följer båtarnas SRS-tal men lika båtar som är fler an 3 av samma typ placeras i samma klass av rättviseskäl.

Stargrupper

Startgrupp 5 kommer att innehålla även båtarna i klass 6 men resultatet i klass 6 räknas separat.

Följande tider gäller för startgrupperna:

Klass/start                    Starttid                                         

Start klass 1                   kl 09:00

Start klass 2                   kl 10:00                                        

Start klass 3                   kl 11:00       

Start klass 4                   kl 13:00

Start klass 5 & 6             kl 14:00                           

Start klass 7 Flerskrov    kl 14:10 

 

Klasspriser

Förutom priser i SRS-startklasserna utdelas även pris till de båttyper som är fler än 3 

Följande båttyper bildar klass genom att de är fler än 3 

- Smaragd

 

Hamnplats i Uddevalla

Hamnplatser finns främst på södra sidan av Bäveån. Beskrivning finns som pdf på hemsidan. Även gästhamnen i Gustafsberg och Rödö-hamnen är möjliga alternativ.

 

Corona-anpassat genomförande 2020

Vi är glada att racet kan genomföras under rådande omständigheter. Vi ber alla seglare om respekt och förståelse för de hänsyn som måste tas för att förebygga och begränsa smittspridningen. Arrangörs-gruppen ber därför alla deltagare att:

 • Besättningar uppmanas att bunkra allt de behöver före, under och efter racet innan de lämnar sin hemmahamn. Undvik att handla i Uddevalla och Smögen. Använd så långt som möjligt dusch och toalett i båten.
 • För de deltagarbåtar som förtöjer före tävlingen i Uddevalla och efter tävlingen i Smögen: Besättningen håller sig i sin egen sittbrunn, och man går på fördäck över andra båtar. SSVÄ uppmanar seglarna att så långt möjligt hålla sig på sin båt.
 • Registrering sker från funktionärsbåt vid kajen, en besättning åt gången. Seglingsföreskrifter, tracker, årets Race-tröja, tävlingsflagga mm hämtas där. Vi använder en håv för att undvika kontakt.
 • Skepparmöte sker genom att informera via VHF, mejl, hemsida och Facebook
 • Säkerhetsgenomgång av båtar görs utan att funktionärer går ombord. Utvalda besättningar lägger fram säkerhetsutrustningen i sittbrunnen väl synlig från kajen för funktionär med kikare.
 • Middag i Uddevalla blir färdigförpackad och i förväg beställd ”Take Away” att förtäras på båten. Det gör att seglarna inte i onödan rör sig i Uddevalla. Vid registrering får ni mat-biljetter som lämnas när en från varje besättning hämtar maten vid Thai-restaurangen i Folkets Hus bottenvåning.
 • Rundningen av Tresteinarna ersätts av Ost-märket Hörnsten beläget NO om fyren Klövningarna
 • Rorsmansförklaring och tracker ”TracTrac” lämnas vid funktionärsbåt efter målgång i Smögen. Vi använder en håv för att undvika kontakt.
 • Fisksoppa i Smögen blir Take Away, och hämtas vid funktionärsbåt i Smögen. Funktionärer ställer fisksoppan på kajen för seglarna att ta med till sin båt. Det gör att deltagarna inte i onödan rör sig i Smögen.
 • För att minska trängsel i Smögen, föreslår vi att de som har möjlighet går vidare till närliggande hamnar, som t.ex: Kungshamn, Bohusmalmön, Stora o Lilla Kornö, naturhamnen Brandskär.
 • Prisutdelning kommer inte att kunna hållas publikt i Smögen. Vandringspriser delas om möjligt ut vid SSVÄ´s årsmöte. Övriga priser sänds med post till skepparen.
 • Deltagande besättningar ansvarar för att följa Folkhälsomyndigheternas råd och riktlinjer. SSVÄ ber alla deltagare att hålla sig informerade och följa de restriktioner som gäller vid tidpunkten för regattan.
 • Deltagarna bedömer och beslutar själva om de ska delta utifrån sin risksituation, förutsättningar och myndigheters restriktioner vid tidpunkten för regattan.

 

Säkerhet

 • En båt som startar men utgår, och en båt som inte kommer till start ska underrätta kappseglings kommittén om det så snart som möjligt på SMS +46 70 2450789. Skicka meddelandet enligt följande: Segelnummer, skeppare och orsak. Båt som utgår ska även via SMS meddela när och var de är tryggt förtöjda i hamn.
 • De tävlande ska under tävlingen ha VHF påslagen med passning på kanal 72 att användas som kommunikationskanal mellan båtarna.
 • Vid säkerhetsbesiktning ska följande finnas väl synligt i sittbrunnen: Två hinkar med lina, säkerhetsband från för till akter, 2 livlinor, 2 livselar, mobiltelefon, brandsläckare, vattentät ficklampa, första hjälpen-kit, kastlina minst 15m, sittbrunnskniv fastsatt på lämpligt ställe, ankare, magnetisk kompass

 

TracTrac

Deltagare och supporters kan följa racet i appen TracTrac. Ladda ned den och välj Pantaenius Bohusracet i arrangemangslistan. Mer info från Sail Race System på norska:

 • Som deltager i Pantaenius Bohusracet 2020 så skal dere ha med en  tracker som skal ta tiden på dere fra dere passerer startlinjen og til dere passerer mållinjen. 
 • TRACKERENE ER SATT I ”SLEEP-MODUS” OG DE BLIR AUTOMATISK AKTIVE FØR KL 08:00 PÅ FREDAG 26.06.2020.
 • Trackeren består av to elementer GPS og GSM. Den er programmert til å ta ned posisjonen hvert 70 sek og sender denne over mobilnettet hvert 70 sek. Dersom trackeren er utenfor mobildekning vil posisjonene bli lagret i enheten og sendes ved første anledning. Alle deltagerne vil være utenfor dekning i perioder.
 • Trackers som inte återlämnats i Smögen postas snarast till Robert Trolled, Norra Överbybergsvägen 4, 451 98 Uddevalla
 • Ha en fin tur, og trenger der hjelp med trackeren så er det bare å ringe: +47 906 14 299

Seglingsföreskrifter

Årets seglingsföreskrifter finns på vår hemsida och kan laddas ner här:

PBR 2020 Seglingsföreskrifter

Sponsorer

Årets racetröja är en funktionströja från välkända Craft, sponsrad av YP Yrkesbutiker. Bär den med stolthet före racet i Uddevalla och efter racet i Smögen!

 

Välkomna till Uddevalla, Segelsällskapet Viken/Ägir och Pantaenius BohusRacet 2020 !

 

Bästa seglarhälsningar

Arrangörgruppen, SS Viken-Ägir 

 

 


Sponsorer


facebook

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.