Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

VD har ordet

Så kan vi lägga en mycket märklig pandemi-sommar bakom oss. Hemester är årets ord och semesterindustrin fick lite revansch en bit in i sommaren med fullbokade hotell och packade stränder längs kusterna. Om det är bra eller inte får framtiden utvisa. Det tas i alla fall stora kliv framåt vad gäller vaccin och innan ett sådant är hyfsat väl spritt kommer nog mycket att fortsätta att vara annorlunda.

En sak är dock tydlig och rätt så intressant. Innovation och förändring är i allra högsta grad i ropet i skuggan av en pandemi. Världen har fått ett disruptivt element av sällan skådat slag. Förändringar, innovationer och anpassningar pågår dygnet runt, för att hitta lösningar för olika drabbade verksamheter. En epidemi orsakar mycket elände och motgångar men inspirerar också tillförnyelse och innovativa förbättringar.

Vår Mötesplats på Krinova är inget undantag. Efter en tom och stillsam vår rustar vi nu för en stegvis återgång med stora krav på säkerhet och trygghet. En fördel för oss är att vi har flera stora lokaler och olika möjliga ingångar. Hos oss kan man hålla bra möten, både fysiska och hybridmöten.

Vår projektportfölj är just nu välfylld och vi har en intensiv arbetshöst framför oss.

Vår livsmedelsprofil är tydlig och vi skall satsa vidare på den i symbios med miljö och hälsa. Just nu slutför vi rekryteringen av bolag i Skåne till projektet ”Mer mat-fler jobb” och det blir en spännande mix av bolag och intressanta möjligheter till utveckling.


Senaste nytt från Innovationsarenan


Lisasgården levererar till Årets kock

Sveriges kanske mest prestigefyllda mattävling Årets kock har som uppgift att leda svensk gastronomi in i framtiden. I år när finalen avgörs är huvudråvaran kanin. Leverantör är Lisasgården i Dalarna, ett av de företag som får stöd av Krinova genom projektet Mer mat – fler jobb.

– Det känns fantastiskt roligt! Jag tror det kan betyda mycket både för branschen men också för mig när det gäller att nå nya kunder, säger en glad Malin Sundmark som driver Lisasgården.

Sedan 2013 har Malin fött upp kaniner för köttproduktion. Just nu är det 50-tal avelshonor på gården. Sedan ett par år tillbaka så har Lisasgården även slakteri där man även slaktar andra kaninuppfödares djur.

Läs mer

Gnistas 3 råd för en lyckad kampanj på Kickstarter

Vi har tidigare berättat om Gnista Spirits lansering av ”Floral Wormwood” – en unik svensk alkoholfri premiumsprit. För att kunna fortsätta utveckling och produktion av uppföljaren ”Barreled Oak” mitt under Corona pandemin krävdes nytt kapital, och Gnista har genomfört en mycket lyckad kampanj på Kickstarter. Kampanjen drog in i 158 kSEK och överträffade därmed det satta målet på 120kSEK.

– Vi är så tacksamma för det fantastiska stöd vi fått, säger Erika Ollén, grundare av Gnista. Nu har vi möjlighet att fortsätta vår produktion av Barreled Oak, och i början av september ser vi fram emot fyllning av den första batchen på Balsgård.

Det ligger hårt arbete bakom den lyckade kampanjen.

– Vi hade minimal budget för marknadsföring och har istället fått jobba hårt för att få snurr på kampanjen. Kampanjen får aldrig vila, förklarar Erika vidare, man måste hitta genvägar för marknadsföring som inte kostar pengar.

– Förutom nytt kapital har Gnista fått en fantastisk PR och nu är det mycket att följa upp för att lyckas på riktigt, avslutar en väldigt nöjd Erika.

Några tips från Erika för en lyckad kampanj på Kickstarter:

  • Kampanjen måste marknadsföras hela tiden! Gör dagliga uppdateringar.
  • Kontakta andra liknande kampanjer och hjälps åt att marknadsföra varandra.
  • Ha flera olika storlekar på ”Rewards”. Från en billig nivå, men våga även ha med ett riktigt dyrt alternativ.

Intensiv startup-sommar för Leapfrog-stipendiater

Tre studenter från Högskolan Kristianstad fördelade på två projekt fick i år Leapfrog stipendium. Det gav dem ekonomisk möjlighet att under sommaren kunna jobba vidare på heltid på sina respektive affärsidéer och under perioden fick de också stöd av Krinovas business designers.

De berättar om en sommar där planerna hela tiden fick göras om men samtidigt var otroligt lärorikt. 

Läs mer


Kommande event


Food Jam #2 Drycker på Balsgård 24 september

Den 24:e september bjuder Krinova in intresserade till Testbädd Balsgård för ett Food Jam. Ett event där vi med hjälp av maskiner och de många redskap som finns på plats skapar dryck och utvecklar smaker tillsammans. Drycken som produceras ska vara alkoholfri, unik och spännande i sin karaktär och matcha den mat som serveras till lunch. 

Eventet riktar sig till dig som är nyfiken på vad Balsgård kan erbjuda som testmiljö för dina idéer eller utveckling av befintlig verksamhet.   

På  Testbädd Balsgård kan du som start up  eller ett etablerat företag utveckla nya drycker och livsmedel med stöd av omfattande branschkunskap, erfarenhet och kreativitet. 

Obs! Platserna är begränsade. Vid anmälan välj ”Food Jam+ Lunchmingel 09-14 eller ”Lunchmingel 12- 14” beroende på om du ska vara med på Food Jam eller inte. 

Vill du se mer om hur ett Food Jam kan gå till? Titta här!

Välkommen med din anmälan!

Bra hållbar mat - hur ser den ut ifrån Axfoods perspektiv?

Med Meet up #2 Hållbar mat med Axfood den 15 oktober vill vi skapa en mötespunkt mellan Axfood och mindre aktörer inom livsmedelsbranschen och samtala om hur vi kan finna lösningar tillsammans för framtida utmaningar så som t.ex. förpackning, logistik, konsumtionsbeteenden, matsvinn, förädling av mervärden och självförsörjning.

Inbjudan riktar sig till företag, forskare och livsmedelsentreprenörer som drivs av hållbarhet eller är nyfikna på hållbara affärer. Jobbar du som primärproducent, har du en idé eller kanske jobbar du inom Food tech – alla är välkomna! Mötet ska förhoppningsvis stimulera till kreativa lösningar, utforskande av möjligheter inom olika försäljningskanaler och/eller samarbeten i livsmedelsbranschen mellan Axfood och andra aktörer i vårt gemensamma matsystem.

Är du redo och intresserad av att visa din produkt för Axfood? Ta med ett smakprov eller en produkt till träffen. Anmäl ditt intresse till oss på Krinova via mejl eller telefon. Detta är en möjlighet du inte vill missa.

Eventet kommer att hållas på Krinova med begränsat antal platser.  

Anmäl dig redan nu här

Skånska drycker på roadtrip

Förra året anordnade Skånska drycker Sveriges första superlokala dryckesfestival på Folk Mat & Möten i Malmö där de samlade regionens bästa producenter tillsammans med media, inköpare och experter. När festivalen detta år inte blir av, åker Skånska drycker istället ut och besöker producenterna runt om i Skåne.

Intervjuerna från de 30-talet producenterna filmas och läggs upp på Skånska dryckers hemsida och Youtubekanal lördag 12 september, då festivalen skulle ha ägt rum. Då kör de också digitala liveprovningar med experter på cider, öl och vin.

Läs mer

SM i Mathantverk 2020

På grund av rådande restriktioner kommer tävlingen inte att kunna genomföras med ursprungligt upplägg. Eldrimners ambition är fortfarande att genomföra tävlingen i Jämtland, samma datum men med ett anpassat upplägg som tillåter säkra avstånd och bygger på digitalisering av vissa moment. Informationen uppdateras på deras hemsida. 

SM i Mathantverk anordnas 15-16 oktober. SM i Mathantverk är öppet för producenter i Sverige som förädlar sina produkter småskaligt och hantverksmässigt. Tävlande produkter ska vara tillverkade av livsmedelsföretag och finnas ute till allmän försäljning.

För att delta i tävlingen ska minst 50 % av företagets produkter (antingen i volym eller i antal produktartiklar) uppfylla tävlingens regelverk och därmed kriterierna för Eldrimners certifiering. Kategorierna Innovativt Mathantverk samt Jästa drycker är undantagna från denna regel. 

Läs mer


Senaste nytt från området Mat-Miljö-Hälsa


Testbädd Balsgård en möjlighet för dryckesföretagare

På Testbädd Balsgård kan skånska landsbygdsföretagare få möjlighet att utveckla och producera nya drycker och livsmedel av sina råvaror. Här finns kunskap, erfarenhet, kreativitet och en flexibel och välutrustad anläggning för utveckling och produktion i såväl mindre som lite större skala.

Låter det intressant? Se filmen så får du veta mer. Dela den gärna med andra. 

Plattform för kompetensutveckling inom livsmedelssektorn

Projektet Mer mat – fler jobb erbjuder skräddarsydda insatser till företagare som producerar och/eller förädlar livsmedel. Målet för projektet är att öka matproduktionen och få fler människor i arbete och på så sätt bidra till att genomföra den nationella livsmedelsstrategin.

Som en del i projektet lanseras en plattform för kompetensutveckling för företag inom livsmedelsbranschen. Katalogen fylls på löpande.

Läs mer


Pengar att söka


11 miljoner för att påskynda omställningen till mer hållbara livsmedelssystem

Genom 2020 års tema ”Hållbarhetsakuten” utlyser Lidl elva miljoner kronor till projekt som påskyndar utvecklingen av hållbara livsmedelssystem som levererar hälsosam mat. Pengarna ska gå till tidskritiska projekt utanför den egna verksamheten som kan påskynda omställningen här och nu.

Från och med den 13 september välkomnas ansökningar från innovativa projekt och initiativ som kan genomföra förändringar här och nu. Såväl ideella organisationer, universitet och högskolor samt företag och aktörer som har möjlighet att bidra till omställningen kan söka om stöd.

Läs mer

Ansökan är nu öppen till Göran Bredinger-stipendiet 2020

För sjunde året i rad delas Göran Bredinger-stipendiet ut i samarbete med Mötesplats Social Innovation. Stipendiet delas ut till en samhällsentreprenör som på ett framgångsrikt sätt har utvecklat och förverkligat en innovativ lösning som direkt bidrar till att lösa en samhällsutmaning! Ansökan är öppen till den 30 september 2020.

Göran Bredinger-stipendiet omfattar 50 000 kr.

Läs mer


Om Krinova Incubator & Science Park
Krinova driver nytänkande och skapar jobb och tillväxt. Det gör vi genom att omvandla samhällsutmaningar till innovationsprojekt, engagera företag, offentlig sektor och akademi i samverkan som leder till långsiktig och hållbar utveckling. 

Vi är en mötesplats för människor och idéer och erbjuder innovations- och utvecklingsstöd till såväl företag som ännu befinner sig på idéstadiet till etablerade företag. Inom profilområdet mat – miljö – hälsa skapar vi samarbeten och projekt på regional, nationell och internationell nivå. Under drygt tio år har vi drivit olika livsmedelsrelaterade initiativ och är Sveriges största och första inkubator och science park med fokus på livsmedel. Krinova ägs av Kristianstads kommun och Högskolan Kristianstad och är en av de ca 65 medlemmarna i den nationella branschorganisationen Swedish Incubators & Science Parks (SISP). 

facebooklinkedininstagramyoutubehomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.