Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Armeka AB
Skyddar er verksamhet från problem med statisk elektricitet!

Hej alla ESD-intresserade!

Vi fortsätter att sända ut vårt nyhetsbrev med en smula högre frekvens än vanligt eftersom tiderna är som de är.

1. Ny handledsbandstestare ”Earth 4 Sure”.
2. Nya utbildningar/konsulttjänster på distans.
3. Patriks tankar.
4. Nya digitala möjligheter.

5. Framtiden.


1. Ny handledsbandstestare ”Earth 4 Sure”.

Att ha kontroll på att handledsbandet fungerar och att jorden är inkopplad korrekt är en del av ett fungerande skydd. Nu har vi en ny testare i sortimentet som gör just det. Vi har märkt att det normalt testas skor med lagom intervall men handledsband missas ganska ofta. Med denna testare har man både anslutning för handledsband och testare vid arbetsplatsen vilket gör det lättare att hålla koll. Här kan du titta för mer information.

2. Nya utbildningar/konsulttjänster på distans.

Vi fortsätter våra utbildningar på distans, även om vi har beredskap för utbildning öga mot öga om social distans kan garanteras. Förra veckan genomförde vi en websänd grundutbildning. Det var ett enskilt större företag som hade anmält intresse, men det fanns utrymme för fler att delta via Skype för företag. Vill ni veta mer kontakta oss för mer information.

För att genomföra översyner på normalt sätt måste vi naturligtvis vara på plats för seriöst arbete men en del enklare frågor kan vi på olika sätt lösa på håll. Det har vi redan gjort vid några tillfällen sedan Corona slog till. Vill ni veta mer kontakta gärna oss för mer information. Rätt mycket gott arbete kan göras även på avstånd om båda parter anstränger sig en smula. Särskilt nu när en del av er inte har vanlig full verksamhet kan det vara konstruktivt att passa på.

3. Patriks tankar.

Jag är absolut ingen bakåtsträvare och jag tror stenhårt att ur kaos kommer det bra saker. Vårens nya situation har skjutit massor av planerade utbildningar till i höst. Vilken inverkan det får på elektronikkvalitet ur ett globalt perspektiv återstår att se. Att ha en kontinuerlig kompetensförsörjning är i mina ögon av yttersta vikt om man kontinuerligt vill tjäna pengar. Nu tjänar jag ju pengar på att kompetensförsörja, men jag gör det av fri vilja så min trovärdighet torde vara hög.

Vi har lärt oss att direktsända utbildningar från studio, via olika kanaler varav Skype varit den vanligaste. Det fungerar naturligtvis kanonbra och är enkelt att genomföra. Vi kommer självklart att fortsätta utveckla detta men inget kan slå en utbildning öga-mot-öga där deltagarna kan avbryta och få omedelbara svar. Det har hänt att deltagare som i början på utbildningen glatt chattat ”jag är här!” men inte svarat på tilltal när jag avslutat. Mina tankar – eftersom någon betalar mig för att höja produktionskvaliteten (=vinsten) i dennes företag – blir ju i stil med ”har han somnat, gått på muggen eller är på golfbanan?”

Dessa tankar för mig osökt in på kvalitetssäkring och från i höst kommer alla kurser som standard att innehålla någon form av test där godkänt krävs för certifikat, diplom, utbildningsbevis eller vad vi nu kommer att kalla det. Vi jobbar ju med att bli bättre så låt oss visa det.

”Ingen fuskar väl i svensk elektronikindustri?”

Hur skulle du reagera om det visade sig att din leverantör av komponenter eller kretskort hade ett bristfälligt ESD-skydd? Skulle du bara blunda och fortsätta eller skulle du inleda en diskussion för att säkerställa kvalitet på den nivå du vill ha. Du har ju en kund att ta ansvar emot och kommer om du har otur att kunna drabbas om det går fel. Oftast går det kanske inte fel eller i alla fall inte på ett sätt som kostar dig pengar. Men?

Jag hamnar ibland i situationer när jag möter företag som har, låt oss säga, ”lite sämre koll” på hur man hanterar elektronik. Din elektronik. Otäckt ofta har jag kontakt med både den ena och den andra parten. Jag har ofta ett sekretessavtal i botten men önskar naturligtvis att man kunde få bägge parter att förstå varandra och mötas runt en lösning med win-win-win. Ibland kan det gå riktigt tokigt och den ena parten fortsätter att blåsa den andra. Men ofta går det bra, när man förstår att en revision är till för att höja kvalitet och inte för att såga.

Branschföreningen SE – Svensk Elektronik – har tagit fram ett utmärkt utbildningsmaterial i form av ”Smartare Elektronikhandboken 2.0” som berör många områden i syfte att stärka vår bransch. Har du inte gått utbildningen så ska du göra det. Armeka jobbar hårt på att produktionskvalitet ska få en ännu större plattform i framtiden.

Bästa sättet att ha koll är naturligtvis att regelbundet i egen regi revidera såväl leverantörer som kunder. Vår audit-utbildning ger rätt kunskaper för att säkerställa kvalitet enligt IEC 61340-5-1 i hela din värdekedja. Ett annat sätt är att låta Armeka utföra sådana revisioner med Armeka SENSE.

Har du några tankar om hur vi ska hantera fuskare så är du välkommen att höra av dig till mig.

4. Nya digitala möjligheter.

Nästa vecka – om nu allt går bra med tekniken – så kommer vi att släppa licenser till vår nya kortare repetitionsutbildning på nätet. Du köper en licens, går kursen online och skriver provet på under en timme. Skriver du godkänt så når du en nivå som gör dig säker i produktionen och du får ett kompetensbevis på det.

Vi är väldigt noga med att det här är en påbyggnadsutbildning för dig som har en bra grundutbildning i botten. Kanske gärna även en inhouse repetitionsutbildning tidigare. Kraven för godkänt kommer att ligga högt. Vi skickar ut en separat inbjudan när allt är klart.

5. Framtiden.

Armeka fortsätter hjälpa till att förbättra skyddet. Vi stänger inte heller för semester, som exempel är vår mätvagn kontinuerligt igång. Senast förra veckan hos en av våra kunder som använder konceptet kvartalsvis.

Till hösten genomförs förhoppningsvis 4-5 november S.E.E. – Scandinavian Electronics Event och Embedded Conference Scandinavia (ECS) i Kista. Vi räknar med att bidra på olika sätt i detta.

Vi Armekaner önskar er en Glad Midsommar!


ESD-Koordinatorutbildning

ESD-Grundutbildning

ESD-Repetitionsutbildning

ESD-Fördjupningsutbildning

2 heldagar
Mat och boende ingår
Nyköping Onsdag & Torsdag 30/9 - 1/10

ESD Audit-utbildning


homepage

Box 10076, 121 27 Stockholm-Globen
Telefonväxel: 08-645 10 75
www.armeka.se - info@armeka.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.