Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Vår röst hörs

Familjer som splittras eftersom ens partner inte får söka uppehållstillstånd om hen befinner sig i Sverige. Så ser det ut för många utlandssvenska familjer där den ena kommer från ett land utanför EU/EES. Vi har tryckt på i frågan och senast den 15 augusti lämnar kommittén sitt förslag. Idag publicerar SvD vår debattartikel i ämnet.

En motsvarande kommitté ser över valsystemet. Här har vi haft en diskussion med dess sekreterare och kan konstatera att vi har en bit kvar innan utlandssvenskar får en särskild valkrets och kan e-rösta. Tur att pannbenet är tjockt.

I den tysk/franska tidningen Eurojournalist finns en debattartikel som lyfter behovet av att Europas länder återgår till fri rörlighet snarast möjligt post-corona, där bland andra SVIV står som avsändare. 

Avslutningsvis vill jag påminna om vår nästa Livefika den 17 juni då vi ska få lära oss självcoachning, något som kan underlätta vid stressande situationer som pandemier eller ut- och hemflytt.

Tillsammans med styrelsen och kansliet önskar jag er alla en riktigt härlig midsommar!

Cecilia Borglin, generalsekreterare


Livefika om självcoachning

Ibland utmanas vi av svåra situationer som kan leda till rädsla, oro, ilska eller sorg. Att vara medveten om känslorna, och hur vi reagerar, är viktigt för att kunna förstå och hantera stress bättre.

I denna Livefika kommer vi att få ta del av en självcoachningsmodell som fungerar lika bra i dagens coronasituation som när man behöver hantera stress som kan uppkomma i samband med att man flyttar utomlands eller tillbaka till Sverige.

Modellen är framtagen av bland andra SVIV-representanten Camilla Degerth. Läs mer här.

Datum: Tisdag, 17 juni
Tid: 18.00 svensk tid (CET)


Utlandssvenskars roll i migrationspolitiken

För snart ett år sedan tillsatte regeringen en parlamentarisk kommitté som fick i uppdrag att utreda den framtida svenska migrationspolitiken. Vid målsnöret förväntas en långsiktigt hållbar lösning som ska vara human, rättssäker och effektiv, och dessutom ha ett brett stöd i den svenska riksdagen. Nu är det två månader kvar tills målsnöret bryts. Senast den 15 augusti får tusentals människor besked om hur de berörs, varav utlandssvenskarna är en grupp.

Vi har skrivit en resolution i ämnet, diskuterat med sakkunnig hos justitie- och migrationsministern och säkerställt att våra förslag förankrats i den kommitté som ansvarar för att ta fram det nya förslaget.

Dagens SvD publicerar vår debattartikel i ämnet. Om du är intresserad av att läsa mer i frågan, gör det här.


Upplysande läsning om Sverige och svenskan

LYS är ett oberoende förlag med specialistkompetens inom svenska och svenskhet. De hjälper nya, etablerade och utlandsboende svenskar samt deras familjer och kollegor genom deras böcker och publikationer. Vi är stolta över att presentera LYS förlag som ny samarbetspartner! Som medlem får du 15 procent rabatt på samtliga böcker. Vad sägs om titlar som Falukorv och andra fasor, Beyond Fika och Sill i päls? Läs mer här.


Valhemligheten och säkerheten ett absolut måste för e-röstning

Med anledning av den pågående utredningen som syftar till att stärka skyddet mot manipulationer av valsystemet har vi nu diskuterat utlandssvenskarnas önskemål om e-röstning och särskild valkrets för utlandssvenskar med kommitténs sekreterare Kristina Lemon.

Efter mötet kunde vi konstatera att frågan om särskild valkrets inte kommer att tas upp i just denna kommittés arbete och att e-röstning för närvarande inte möter något större intresse bland politiker, med undantag för några enskilda riksdagsledamöter som motionerar om frågan. Läs mer om vad vi tog med oss från mötet här.


Omskolning skapar trygghet

Med Beredskapslyftet mobiliserar rekryteringsbolaget Novare tillfälligt tillgängliga personalresurser för att stödja svenska arbetsplatser som är starkt pressade under coronakrisen eller som är i behov av akut hjälp. Initiativet rosas av Harvard Business Review

Novare är samarbetspartner till oss sedan 2019. Tillsammans stödjer vi medföljande hos våra huvudpartner. Läs om det spännande Beredskapslyftet och vårt samarbete med Novare här


Möt styrelsen

I denna serie får du möta Svenskar i Världens styrelse. Här delar de med sig av sina utlandserfarenheter och berättar om varför de engagerar sig i styrelsen. Näst på tur, Gary Baker!

Tidigare intervjuer: 

Madeleine SjöstedtLisa Emelia SvenssonMargaret Sikkens AhlquistKai HammerichIbbe GnemHanna Waerland-FagerLennart KoskinenClaes-Johan GeijerAdrian StymneLouise SvanbergErika Lundquist, Annika RembeErik BelfrageKim KällströmClaudia Olsson, Jonas HafströmVisste du att...

...melodin till "Små grodorna" är av franskt ursprung, men sjöngs av brittiska soldater som nidvisa om fransmännen under napoleonkrigen?


HR-tidning om hemvändar-problematiken

Tidningen Personal & ledarskap lyfter boken "Sverige och den globala marknaden för kompetens" i ett reportage om att man inte ska slarva bort utlandsåren. Dessutom finns en artikel om Svenskar i Världens medföljandeprogram. Läs artikelserien här. Boken finns till försäljning för endast 199 kr - beställ via ekonom@sviv.se.


Vilken matresa vill du ta med oss på?

Vägen till hjärtat går via magen, säger talesättet. Så här i tider av reserestriktioner lanserar vi en variant på den; Vägen till utlandsresan går via magen.

Skicka ditt bästa recept och berätta vilket land vi får uppleva när vi äter just din rätt. Får vi en bild på både dig och maten blir vi extra glada. Skicka materialet till sviv@sviv.se senast den 10 juli så publicerar vi din matresa i nästa nyhetsbrev. Läs mer här.


Ny rapport från SACC NY

Hur drabbas de svenska bolagen på den amerikanska marknaden i rådande pandemi? Svenska handelskammaren i New York har sammanställt en rapport om just detta. Läs mer här.


Barbro Osher får kunglig medalj

Svenskar i Världens tidigare styrelseledamot, Barbro Osher, prisas med kunglig medalj. Vi vill rikta ett stort grattis till Barbro! Läs mer om medaljen och prisutdelningen här


Fråga till årsmötet?

Den 20 augusti är det årsmöte, denna gång via Zoom. Vill du som medlem lyfta någon specifik fråga ber vi dig återkomma senast den 23 juni. Skicka din fråga till sviv@sviv.se.


Roadtrip i Sverige

Avis erbjuder alla medlemmar 10% rabatt när du hyr bil i sommar. Om du lyckas ta dig till Sverige i sommar så kolla in ditt erbjudande härResesvar

Får jag åka till Tyskland? Är affärerna öppna i Luxemburg? Den nystartade sajten reopen.europa.eu uppdateras efterhand och från och med den 22 juni hoppas EU-kommissionen och inremarknadskommissionären Thierry Breton att den ska ge alla svar enligt TT.


Pandemin påverkar universitets-lärare och forskare

Coronan påverkar alla delar av världen och samhället. Vår partner Sveriges universitetslärare och forskare, SULF, har skrivit om hur pandemin påverkar universitetslärare och forskare i utlandet. Läs reportaget här


Seven flowers

Lägg sju sorters blommor under kudden på midsommarafton och du drömmer om den du håller kär. Böljande ängar, dans runt midsommarstång och givetvis några droppar regn; musikern Lars Carlsohn har fångat midsommarfirandet i låten och videon Seven Flowers som du ser här.


SVIV i Swedish Press

senaste numret av Swedish Press kan du läsa om vår satsning på Livefika.Sist, men inte minst, vill vi uppmärksamma våra fantastiska partner! 
Tack till Volvo Group, Medicover, Essity, SEB, Handelsbanken, Atlas Copco, Ericsson, H&M, Novare, Ecolean, Elekta, Alfa Moving, Grant Thornton, IDTM, IKEA, Lundin S A, Mellby Gård, Oriflame Cosmetics och alla ni andra som stöttar oss.


facebookinstagramlinkedintwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig för vårt nyhetsbrev. Har du ångrat dig, klicka här.