Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Glad sommar från Krinova

Fortare än man kunnat ana har vi gått in i juni och det är dags att summera ett mycket annorlunda halvår. Precis som för resten av världen har Krinovas verksamhet präglats av den pågående pandemin. Mötesplatsen var full av aktivitet de första månaderna men präglas nu av de regler vi förhåller oss till för att kunna arbeta och verka sida vid sida med Covid-19. Vi söker hela tiden nya digitala lösningar på våra event när vi inte kan samlas fysiskt. Längre ner i nyhetsbrevet kan du läsa om Food Jam #2 med drycker på Balsgård och Meet up #2 med Axfood och tema hållbar mat.

Därför håller vi också vår årliga midsommarlunch med anpassade avstånd och i en mindre grupp än vanligt för att inte skapa onödiga risker. Hur andra halvåret kommer att se ut vet vi inte och det är inte något enkelt man kan spekulera om heller. Våra projekt inom Innovationsarenan och i vårt profilområde Mat – Miljö – Hälsa har genom den digitala teknikens möjligheter kunnat drivas framåt. Vissa fördröjningar uppstår och allt går inte att lösa på TEAMs men på det hela taget har det varit hög energi i verksamheten.

Längre fram i brevet kan du läsa om projekt TÖS som nu är slutrapporterat. Projektet är ett av de större vi från Krinova har varit involverade i de senaste åren och många av de företag i östra Skåne som vi samverkat med har fått en mycket positiv effekt av arbetet. Läs också om det nya projektet Dags för Brax.

Sedan vill jag passa på att tacka alla i vår omvärld för goda samarbeten. Jag hoppas ni får härliga Hemestrar och tar tillfället i akt att läsa en bra bok. 

Biotekniskt framställt mjölkprotein som råvara i veganska mejeriprodukter

Det forskningsbaserade företaget Cirkulär AB är i färd med att utveckla mjölkprotein i laboratoriet som sen ska kunna användas som råvara för veganska och miljövänliga mejeriprodukter. Mjölkproteinerna skapas genom att använda mikroorganismer som producerar och därefter utsöndrar proteinet.

– Proteinet är identiskt med det i komjölk. Det innebär att man i stort sett kan tillverka identiska mejeriprodukter som de vi är vana vid samtidigt som de är 100 % veganska. Tidiga indikationer tyder på markant minskad miljöpåverkan vid denna typ av produktionsmetod jämfört med traditionell mejeriproduktion, förklarar Sebastian.

Idén till att kunna utveckla mjölkprotein genom biotekniska metoder föddes under Eric Östes studietid i USA. I ett Vinnova-finansierat projekt utvecklar de nu tillsammans med partners i projektet, bl a forskare vid Lunds Universitet och Chalmers, tekniken vidare med en projektbudget på fyra miljoner kronor. För ett år sedan bildade Sebastian och Erik bolaget Cirkulär med mål att kunna kommersialisera innovationen.

Läs mer


Produktutveckling under ett och samma tak

Grönalunds bi och musteri lyckades med ett par dagars mellanrum få extern finansiering från både Vinnova och Länsstyrelsen. Ett välkommet tillskott som gör att det öppnas upp för att utveckla nya produkter och få allt samlat under ett och samma tak.

Maria Larsson och Christian Nilsson på Grönalunds bi och musteri har fått verifieringsmedel från Vinnova för att utveckla sin nästa innovation.

– Nu har vi möjlighet att utveckla nya produkter inom musteridelen och det kommer att gå lättare att driva det framåt. Vi försöker alltid att se möjligheter och produktutvecklingen hade säkert blivit av men kanske först om några år om vi inte hade fått de här pengarna, säger Christian Nilsson.

Läs mer


Innovativt gips underlättar för patient

 

I 20 år har Gipsteknik arbetat för att göra gipstekniken bättre för både personal och patient på akutmottagningar runt om i landet. Med en strävan efter att alltid förbättra arbetar de nu på nästa innovation.  

De tre delägarna träffades för 20 år sen för att skriva en bok om gipsteknik som skulle användas på bland annat akutmottagningar. Även om det här var före internets stora genombrott så insåg Paul Ipsen att en bok snabbt skulle bli inaktuell och övertygade kollegorna om att skapa en databasversion istället.

På Gipsteknik har man länge funderat på en utveckling av guiden. Genom Krinova fick de kontakt med en mjukvarupartner och innovationen kom ett steg närmare marknaden. Genom Gipstekniks nya lösning skapas gipsskenor med en individuell anpassning efter patientens hand, en teknik som kommer att eliminera många problem och underlätta för personalen.

– Vi har fått anslag från Almi och är jättetacksamma för de medlen. Det är en uppmuntran och bekräftelse att någon annan tror på idén. Vi står med fötterna i den skånsk myllan och vill hela tiden förbättra och göra det bästa för patient och personal men vi skyndar långsamt och gör bara det vi tror på, säger Paul Ipsen.

Läs mer


TÖS har skapat tillväxt i östra Skåne

Projektet TÖS – Tillväxt i Östra Skåne – som under 3 år erbjudit innovations- och tillväxtstöd för små och medelstora företag är nu avslutat med fantastiska resultat. De 37 aktiva företag i TÖS-projektets innovationsspår som Krinova ansvarat för visar en ökad omsättning på 110 MSEK och 32 MSEK i attraherat externt kapital.

Fokus för projektet har varit östra Skånes tillväxtpotential och långsiktiga utveckling, och projektet har utgått från företagens egna behov och utmaningar för att hjälpa dem växa.  Krinova har ansvarat för projektets innovationsspår, som arbetat med att skapa tillväxt genom ökad innovationsförmåga hos de deltagande företagen. Krinovas business designers har genomfört 350 workshops med totalt 178 unika deltagare (totalt 703 deltagare). Olika aktiviteter har gett möjlighet till nätverkande och samarbeten mellan företag men också över kommungränser.

Läs mer

Kommande event 📆

Food Jam #2 Drycker på Balsgård 24 september

Den 24:e september bjuder vi in intresserade till Testbädd Balsgård för ett Food Jam. Ett event där vi med hjälp av de maskiner och redskap som finns där skapar dryck och utvecklar smaker tillsammans i lag.

Drycken som produceras ska vara alkoholfri, unik och spännande i sin karaktär och matcha den mat som serveras till lunch. Efter lunchen öppnar vi upp för att fler ska kunna se lokalerna och höra från aktiva företagare om deras erfarenhet av att jobba på testbädden.

På Testbädd Balsgård kan du som start up eller ett etablerat företag utveckla nya drycker och livsmedel med stöd av omfattande branschkunskap, erfarenhet och kreativitet. Eventet riktar sig till dig som är nyfiken på vad Balsgård kan erbjuda som testmiljö för dina idéer eller utveckling av befintlig verksamhet. 

Vill du se mer om hur ett Food Jam kan gå till? Titta här!

Platserna kommer vara begränsade. 

Välkommen med din anmälan!


Bra hållbar mat - hur ser den ut ifrån Axfoods perspektiv?

Med Meet up #2 Hållbar mat med Axfood den 15 oktober vill vi skapa en mötespunkt mellan Axfood och mindre aktörer inom livsmedelsbranschen och samtala om hur vi kan finna lösningar tillsammans för framtida utmaningar så som t.ex. förpackning, logistik, konsumtionsbeteenden, matsvinn, förädling av mervärden och självförsörjning.

Inbjudan riktar sig till företag, forskare och livsmedelsentreprenörer som drivs av hållbarhet eller är nyfikna på hållbara affärer. Jobbar du som primärproducent, har du en idé eller kanske jobbar du inom Food tech – alla är välkomna! Mötet ska förhoppningsvis stimulera till kreativa lösningar, utforskande av möjligheter inom olika försäljningskanaler och/eller samarbeten i livsmedelsbranschen mellan Axfood och andra aktörer i vårt gemensamma matsystem.

Efter sommaren tar vi beslut om eventet kommer hållas digitalt eller på Krinova. Håll er uppdaterade på vår hemsida!

Anmäl dig redan nu här


Food Venture Sweden 2020

Den 4-5 november äger den femte upplagan av Food Venture Sweden rum i Göteborg. Ett event som särskiljer sig från många andra genom en kombination av att helt rikta in sig på livsmedelsbranschen, vara öppet för startups, investerare och storbolag och skapa möjligheter för både kapital och affärer. 

Förutom möjligheten att pitcha för kapital och boka 1-2-1-möten med intressanta företag och aktörer i branschen, får samtliga startups såväl pitch- som säljträning.

Nytt för i år är ett nära samarbete med Ignite som erbjuder matchmaking för affärer med stora bolag inom livsmedelsbranschen. Startups ansöker om att få vara med, och sedan väljs de 30 företag ut som bäst motsvarar kriterier om bland annat skalbarhet och teknisk mognad.  Deltagandet för utvalda startups är gratis. Arrangör av Food Venture Sweden är RISE och eventet finansieras av bl a Vinnova, Formas och Västra Götalandsregionen.

Läs mer


SM i Mathantverk 2020

SM i Mathantverk anordnas 15-16 oktober i Östersund. SM i Mathantverk är öppet för producenter i Sverige som förädlar sina produkter småskaligt och hantverksmässigt. Tävlande produkter ska vara tillverkade av livsmedelsföretag och finnas ute till allmän försäljning.

För att delta i tävlingen ska minst 50 % av företagets produkter (antingen i volym eller i antal produktartiklar) uppfylla tävlingens regelverk och därmed kriterierna för Eldrimners certifiering. Kategorierna Innovativt Mathantverk samt Jästa drycker är undantagna från denna regel. 

Läs mer


Save the date!

Skånska drycker  

Skånska drycker kör sin superlokala festival lördagen den 12:e september 2020. För senast uppdaterade information håll utkik i deras sociala kanaler.


Dags för brax

Tillsammans med Högskolan Kristianstad och Naturum Vattenriket är det ”Dax för brax”. Vi kommer att utforska braxen som matfisk, sensoriskt undersöka den och lära oss mer om övergödning under det kommande året.

Projektet "Dax för brax" får 80 000 kr från stiftelsen Ruth.

Nu ska braxens möjligheter och utmaningar lyftas för aktörer som vill förädla fisken. Förr var braxen en matfisk. Nu har den blivit intressant igen utifrån hållbarhetsaspekter och för att hitta nya proteinkällor. Just nu fiskas braxen i ett reduktionsfiske för klarare vatten och bättre sportfiske i Råbelövssjön och Oppmannasjön. En del av dagens fångst ska användas i en sensorisk analys där en panel utvärderar braxens egenskaper som matfisk. 

Läs mer


Grattis Hannes

Grattis säger vi till Krinovas medarbetare Hannes van Lunteren som har blivit invald i Svenska Dryckesakademin.

– Det är såklart hedrande att bli invald i den här gruppen av väldigt intressanta människor. Det är lite av en bekräftelse naturligtvis. 

Dryckesakademin är en väldigt bra plattform för att kunna göra bra saker tillsammans för att gynna svensk dryck, säger Hannes van Lunteren business designer på Krinova och ansvarig för KrinovaMAT.

Läs mer


Lollos goda glass för hjärnan

Vår kollega Lollo har gjort en Brainfood-glass på bara fyra ingredienser. Utmärkt att ta fram nu när sommaren kommer eller om du bara jobbar hemma och är sötsugen. 

Brain food by Krinova är helt enkelt mat för smarta tankar. Brain food är populärt bland Krinovas mötes- och konferensgäster. Konceptet har tagits fram för att ge bästa näring till hjärnan. Det bygger på fullkorn och långsamma kolhydrater, fett av bra kvalitet.Men även mat med antioxidanter, vitaminer och mineraler från frukt, bär, frön, nötter och magra proteiner som yoghurt. 

Till glassreceptet!

Sök stipendie för entreprenörer och forskare

Familjen Jacobssons stiftelse har nu öppnat upp för stipendieansökningar för entreprenörer och forskare. 

Ansökningar skall röra personer som är entreprenörer med registrerat bolag. Observera att medel är personliga och endast kan ges till utbildningsinsatser.

Ansökningar gäller forskningsprojekt inom företagsutveckling, med inriktning mot logistik, innovation, kvalitet eller internationalisering samt ergonomi och design. 

Sista dagen att söka är 31 juli. 

Läs mer

Samlad information till företagare till följd av coronaviruset

Med anledning av coronaviruset har verksamt.se samlat viktig information till dig som är företagare. Sidorna uppdateras löpande. Bland annat har de gjort en sammanställning på lagändringar och stödåtgärder framtagna för företagare till följd av coronaviruset för dig som har enskild firma eller aktiebolag.

Läs mer

Omställningscheck – Ett stöd för att möta Coronapandemin.

Region Skåne har tagit fram en ny stödform, omställningscheckar, för att hjälpa företag som drabbats extra hårt av Coronapandemin. Stödet ska gå till att genomföra omställningsinsatser som krävs för att möta krisen.

Omställningschecken ska användas till att anlita extern kompetens i form av konsulttjänster för att utveckla nya erbjudanden eller ta fram strategier för omställning som ökar företagets konkurrenskraft och långsiktiga fortlevnad.

Läs mer

Vinnova har 29 erbjudande om finansiering

I Vinnovas översikt kan du söka bland alla de olika erbjudanden för att se om de erbjuder finansiering som passar ert projekt.

Bland annat har Vinnova öppnat en utlysning för omställning i spåren av coronakrisen. Syftet är att möta utmaningar och fånga möjligheter som samhället nu står inför. Med det här erbjudandet ger Vinnova stöd till initiativ som genom samverkan mobiliserar för innovation för en hållbar framtid. 

Läs mer

Forskningspengar för 140 miljoner att söka för stärkt livsmedelskedja

Det statliga forskningsrådet Formas har öppnat utlysningen för ”Centrumbildningar för hållbarhet och konkurrenskraft i livsmedelssystemet”. Centrumbildningarna ska planeras, etableras och bedrivas av akademi, näringsliv och andra delar av samhället gemensamt. Utlysningen riktar sig därmed till en grupp av aktörer där huvudsökande organisation ska vara ett universitet, högskola eller forskningsinstitut. Endast flerpartsansökningar, med deltagande från näringslivet kan beviljas finansiering.

Läs mer


Om Krinova Incubator & Science Park
Krinova driver nytänkande och skapar jobb och tillväxt. Det gör vi genom att omvandla samhällsutmaningar till innovationsprojekt, engagera företag, offentlig sektor och akademi i samverkan som leder till långsiktig och hållbar utveckling. 

Vi är en mötesplats för människor och idéer och erbjuder innovations- och utvecklingsstöd till såväl företag som ännu befinner sig på idéstadiet till etablerade företag. Inom profilområdet mat – miljö – hälsa skapar vi samarbeten och projekt på regional, nationell och internationell nivå. Under drygt tio år har vi drivit olika livsmedelsrelaterade initiativ och är Sveriges största och första inkubator och science park med fokus på livsmedel. Krinova ägs av Kristianstads kommun och Högskolan Kristianstad och är en av de ca 65 medlemmarna i den nationella branschorganisationen Swedish Incubators & Science Parks (SISP). 

facebooklinkedininstagramyoutubehomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.