Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nikolas Larsson ny tf. VD för Krinova

Hej!

Jag heter Nikolas Larsson och har utsetts till ny tf. VD för Krinova AB den 18 maj. Jag ersätter vår avgående VD Charlotte Lorentz Hjorth och ansvarar

bl a för rekrytering av ny VD.

Min uppfattning är att Krinova är en mycket viktig verksamhet för regionen och som skapar både tillväxt, relationer och sysselsättning och bidrar till utvecklande processer inom områden som t ex livsmedel, vatten och förnyelsebar energi. Det är med stort engagemang jag tar på mig uppgiften att leda verksamheten till dess att vi har en ny VD på plats. Vill du diskutera något med mig hittar du mina kontaktuppgifter längst ner och i pressreleasen som gick ut kan du läsa lite mer om min bakgrund.

Inom Krinova är aktivitetsnivån fortsatt hög även om verksamheten påverkas av Covid-19 och effekterna av de restriktioner som finns för att hantera pandemin. Vår mötesplats har för den externa delen präglats av olika digitala möten och förra veckans webinar inom logistiklösningar blev en välbesökt framgång med över 45 deltagare. Nu kan vi dock se ett ökande intresse att boka möten framåt i tiden.

Tillsammans med våra ägare stakar vi den kommande perioden ut vår fortsatta färdväg inom våra olika områden för de kommande 3–4 åren. För Krinova som har en särskild profil inom mat blir framtiden i skenet av Covid-19 extra intressant eller för att citera Laleh ”Det kommer att bli bra”.

Kreativa majhälsningar

Nikolas Larsson

Tf. VD, KRINOVA

nikolas@krinova.se , +46705454332

SunFeeds i kampen mot svält

Under ett projektarbete i gymnasiet för några år sedan föddes idén på att ta fram ett alternativ till den näringsrika jordnötsbaserade pastan, RUTF, (Ready-to-use therapeutic food) som inte är baserad på jordnötter. Den näringsrika pastan ges till undernärda barn i svältdrabbade regioner av hjälporganisationer.

– Vi funderade på om det går att ta fram en produkt som uppfyller FN:s och UNICEF:s krav vad gäller näringsinnehåll men är baserad på en råvara som inte är lika allergiframkallande som jordnötter och fastnade då för solrosfrön, berättar Iris Bjerkén och Elsa Sjödahl.

Efter gymnasiet och parallellt med studierna i företagsekonomi respektive maskinteknik har Iris och Elsa under ett par år fortsatt utveckla konceptet som fått namnet SunFeeds. Under våren har de med stöd av kompetensen som finns på Testbädd Balsgård fått hjälp att utveckla produkten. Nu ska den testas för att säkerställa att den uppfyller FN:s och UNICEF:s högt ställda krav på näringsinnehåll.

Läs mer


HLR Skåne når nya kunder med digital utbildning

I Sverige är det lagstadgat att företag har en skyldighet att tillgodose att tillräckligt många i personalen är utbildade i första hjälpen. Men det är svårt för många att hitta tiden och att kunna samla all personal och avsätta en halv dag tillsammans.  

Det har HLR Skåne nu hittat en lösning på genom att digitalisera Första hjälpen-utbildningen och göra den tillgänglig för fler.

– Min största utmaning är att få folk att förstå att de inte är odödliga. Alla behöver utbildning i Första hjälpen och HLR. I den digitala utbildningen får man det man behöver av det teoretiska men sen får man komplettera med det praktiska passet, säger Henrik Karlström på HLR Skåne. Då behöver man bara samla personalen en halvtimme istället för en halv dag. Det spar både tid och pengar för företagen.
Läs mer


Utvecklingsmedel från Vinnova för stärkt innovationskraft

För att stimulera att fler kommersiellt gångbara innovativa produkter och tjänster når marknaden har Vinnova bjudit in företag inom livsmedelskedjan att via branschorganisationen SISP (Swedish Incubator & Science Parks) ansöka om medel för att verifiera sin nästa affär. Företagen har kunnat ansöka om upp till 100 000 kr för att verifiera och utveckla sin nästa innovation.

I senaste nyhetsbrevet presenterade vi några av de företag på Innovationsarenan som fått verifieringsmedel och här kommer ytterligare några.

Lupinta skapar hälsosamma produkter som görs på lokalt odlade och skördade lupinbönor från Skåne.

– Att vi har fått verifieringsmedel betyder otroligt mycket för oss på Lupinta. Vi jobbar hårt med att lokalt producerad växtbaserad mat ska främjas. 

Snömoln erbjuder livsmedelsproducenter en helhetslösning för att hantera sina produktkataloger, kundavtal och beställningar online.

Tjänsten är ihopkopplad med en digital marknadsplats där restauranger och butiker kan ansluta sig för att hitta lokala och nya produkter.


Entreprenöriellt blommande i Bromölla

Helene Karlsson Pattara är floristen som aldrig skulle skaffa egen butik. Två veckor innan Covid-19 bröt ut var det precis det hon gjorde. Nu älskar hon att ha sitt eget ställe mitt i Bromölla. Blondflores första butik har sett dagens ljus.

En stor del av Helenes verksamhet byggde på företagsevent, bröllop och stora tillställningar. Bara under de senaste veckorna har åtta bröllop ställts in eller flyttats fram ett år. Helene och hennes samarbetspartners skräddarsyr olika paket och hittar lösningar som fungerar även under den här krisen. Att samarbeten, och då gärna lokala, är viktiga för Blondflores är väldigt tydligt.

 

Helene är Bromölla kommuns representant i Entreprenör Skåne. Det är ett skräddarsytt koncept framtaget åt Region Skåne för att boosta 33 talangfulla unga entreprenörer från Skånes 33 kommuner till ökad tillväxt i sina bolag. Deltagarna ska även få del av vad Skåne har att erbjuda sina framtida entreprenörs-talanger.

– Jag hoppas att det här året kommer att ge mig goda kontakter, nya samarbeten och att jag blir en bättre företagare. Jag kommer att bygga vidare där jag står och utveckla de tankarna som har startats i samarbetet med Krinova, säger Helene.

Blondflores är en del av Krinovas community där även Lina & Evas Lanthandel finns med. De är Hörby kommuns representant i Entreprenör Skåne. Dem kunde ni läsa om i senaste nyhetsbrevet.


Visst vill du smaka världens godaste senap?

Vi har glädjen att få jobba tillsammans med just en vinnare. Och inte bara vilken vinnare som helst utan en världsmästare. 👌🏻🎉🥇

LissEllas senap i Dalarna är med i vår Food Community och det är vi väldigt glada för.

Kommande event 📆


Food Jam #2 Drycker på Balsgård 24 september

Den 24:e september har du chansen att utforska miljön på Testbädd Balsgård utanför Kristianstad. Med hjälp av maskinerna och de många redskap som finns där skapar vi tillsammans i ett Food Jam nya smakrika och spännande drycker. 

På Testbädd Balsgård kan du som start up eller ett etablerat företag utveckla nya drycker och livsmedel med stöd av omfattande branschkunskap, erfarenhet och kreativitet.

Genom detta event vill vi visa på testbäddens alla möjligheter med workshop och mingel. Eventet riktar sig till dig som är nyfiken på vad Balsgård kan erbjuda som testmiljö för dina idéer eller utveckling av befintlig verksamhet. Hoppas vi ses den 24 september kl 9-14.

Det är begränsat antal platser så se till att anmäla dig redan nu

Vill du se mer om hur ett Food Jam kan gå till? Titta här!


Trender i livsmedelsbranschen – möjligheter för små och medelstora företag 2 juni

Inspirerande Trendseminarium inom livsmedel med fokus på framtida möjligheter för små och medelstora livsmedelsföretag. Du får möjlighet att ta del av rådande och kommande trender kopplat till livsmedel och hur dessa kan komma att påverka era konsumenter, marknad och affär, samt ta del av case studies från andra företag.

Seminariet kommer att hållas på engelska. Seminariet arrangeras av Dalarna Science Park i samarbete med SAMLA Sverige.


Save the date!

Meet up #2: Hållbar mat med Axfood 
Den 15 oktober diskuterar vi ”Hållbar mat med Axfood”. 

Skånska drycker  
Skånska drycker den lokal-lojala dryckesfestivalen i Skåne har nu flyttats från den 21:e mars till den 12:e september. Det finns plats att anmäla sig som utställare.  


Från ego-system till eko-system

På Meet Up #1 bjöd Krinova in Sara Ali, COO & Director of Innovation på LogTrade, till ett digitalt seminarium där Sara föreläste om hur hon och hennes kollegor under flera år arbetat tillsammans med företag och forskare för att utveckla nya logistikmodeller som kan komma att förändra hur all handel fungerar. Sara presenterade praktiska exempel på hur produkter har börjat förflytta och sälja sig själva i ett nytt logistiskt ekosystem.

Se hela webinariet här

Erfarenheter av testbäddar delas i AKUT

Ett av alla spännande projekt som Krinova arbetar med är ”Amplifying the knowledge and use of testbeds”, i dagligt tal förkortat AKUT. En testbädd är en plats där ett företag kan testa och utveckla nya produkter eller tjänster.

– I AKUT väljer vi ut och beskriver ett antal testbäddar i partnerländerna. Vi utvecklar också en onlineutbildning för Business Designers, så att de på bästa sätt ska kunna stötta företagen i att skapa bra och relevanta tester, berättar projektledare Caroline Murray Carlsson.

Genom arbetet med testbädd Balsgård har vi på Krinova samlat på oss mycket erfarenhet. Det känns väldigt roligt att bidra med dessa i det här projektet, och vi lär oss samtidigt massor av våra partners. Tillsammans kan vi bidra till ännu mer innovation inom mat- och dryckesområdet i framtiden. Partners i projektet är Lunds universitet, DTU Skylab/Foodlab i Danmark, Marketmentoro i Cypern, och Aula Dei i Spanien.

Snart får ni se mer av Balsgård

Vi vill få fler att upptäcka Testbädd Balsgård och de möjligheter som den erbjuder för att utveckla och producera nya drycker och livsmedel med stöd av omfattande kunskap, erfarenhet, kreativitet och en flexibel och välutrustad anläggning för utveckling och produktion i såväl mindre som lite större skala.

Vi erbjuder en möjlig lösning för att ta entreprenörernas idé från köket till en storskalig produktion. Det är enkelt och behövs ingen färdig plan eller idé utan kontakta oss så tar vi det vidare tillsammans. Just nu håller vi på att spela in en film för att kunna visa upp alla de möjligheterna som finns på Balsgård. Håll utkik!

Samlad information till företagare till följd av coronaviruset

Med anledning av coronaviruset har verksamt.se samlat viktig information till dig som är företagare. Sidorna uppdateras löpande. Bland annat har de gjort en sammanställning på lagändringar och stödåtgärder framtagna för företagare till följd av coronaviruset för dig som har enskild firma eller aktiebolag.

Läs mer

Omställningscheck – Ett stöd för att möta Coronapandemin.

Region Skåne har tagit fram en ny stödform, omställningscheckar, för att hjälpa företag som drabbats extra hårt av Coronapandemin. Stödet ska gå till att genomföra omställningsinsatser som krävs för att möta krisen.

Omställningschecken ska användas till att anlita extern kompetens i form av konsulttjänster för att utveckla nya erbjudanden eller ta fram strategier för omställning som ökar företagets konkurrenskraft och långsiktiga fortlevnad.

Läs mer

Vinnova har 29 erbjudande om finansiering

I Vinnovas översikt kan du söka bland alla de olika erbjudanden för att se om de erbjuder finansiering som passar ert projekt.

Bland annat har Vinnova öppnat en utlysning för omställning i spåren av coronakrisen. Syftet är att möta utmaningar och fånga möjligheter som samhället nu står inför. Med det här erbjudandet ger Vinnova stöd till initiativ som genom samverkan mobiliserar för innovation för en hållbar framtid. 

Läs mer

Forskningspengar för 140 miljoner att söka för stärkt livsmedelskedja

Det statliga forskningsrådet Formas har öppnat utlysningen för ”Centrumbildningar för hållbarhet och konkurrenskraft i livsmedelssystemet”. Centrumbildningarna ska planeras, etableras och bedrivas av akademi, näringsliv och andra delar av samhället gemensamt. Utlysningen riktar sig därmed till en grupp av aktörer där huvudsökande organisation ska vara ett universitet, högskola eller forskningsinstitut. Endast flerpartsansökningar, med deltagande från näringslivet kan beviljas finansiering.

Läs mer

Sök SKAPA-priset senast 31/5

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris, med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel. Det nationella SKAPA-priset är på 500 000 kronor. Dessutom får de 24 länsfinalisterna vardera 10 000 kronor från Agne Johanssons Minnesfond. 

Syftet med SKAPA-talang för unga innovatörer är att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer så att de kan förverkliga sina idéer. Alla som är högst 30 år, födda mellan 1990 och 2000, har nu chansen att vara med och tävla om 250 000 kronor som kan delas på högst tre personer.

Läs mer

Delta i Land Lantbruks nya tävling Teknikutmaningen

Är du ung, teknikintresserad och har egna tekniska lösningar?

Våga testa hur långt din idé kan ta dig. Nu startar Land Lantbruk, tillsammans med fyra tunga branschaktörer, tävlingen Teknikutmaningen.

Nu riktar de sig till dig som är 35 år eller yngre och som gillar smart jordbruksteknik. De är på jakt efter dina infallsrika idéer, listiga lösningar eller sunda system. De vill lyfta fram allt som gör jordbruksarbetet på fält och i stall lönsammare, smidigare eller mindre farligt. De hoppas också få se lösningar som sparar tid eller ger bättre tajming.

Läs mer

Athenapriset – dags att nominera modiga och innovativa forskare

Nu är det dags att föreslå din kandidat till Athenapriset, Sveriges största pris för forskning och innovationer som kommit till genom samarbete mellan sjukvård, akademi och näringsliv. 

Athenapriset välkomnar särskilt nomineringar av forsknings- och innovationsprojekt som kan lindra konsekvenserna av pandemin i sjukvården och samhället. Det kan vara forskning som kan leda till bättre behandling eller diagnostik, men även nya metoder eller produkter som minskar risken för smittspridning eller skyddar patienter och personal för att bli smittade.

Sista nomineringsdag för Athenapriset är den 31 maj.

Läs mer


Jonas Haak ny styrelseordförande för Krinova

Vid Krinovas extra bolagsstämma den 22 maj utsågs Jonas Haak till ny styrelseordförande i Krinova AB. Jonas Haak efterträder Pia Kinhult.

– Jag känner stor ödmjukhet och inspiration inför uppgiften att bli en del av verksamheten som ses som en av Sveriges mest innovativa science parks och inkubatorer. Krinova har haft en fantastisk utveckling de senaste åren och jag ser fram emot att kunna vara med och bidra till att denna resa fortsätter långt in i framtiden. 

Krinova skapar väldigt stora värden genom att bidra till att företag, organisationer och individer utvecklar sina innovations- och konkurrensförmågor, säger Jonas Haak, styrelseordförande i Krinova.

Läs mer


Om Krinova Incubator & Science Park
Krinova driver nytänkande och skapar jobb och tillväxt. Det gör vi genom att omvandla samhällsutmaningar till innovationsprojekt, engagera företag, offentlig sektor och akademi i samverkan som leder till långsiktig och hållbar utveckling. 

Vi är en mötesplats för människor och idéer och erbjuder innovations- och utvecklingsstöd till såväl företag som ännu befinner sig på idéstadiet till etablerade företag. Inom profilområdet mat – miljö – hälsa skapar vi samarbeten och projekt på regional, nationell och internationell nivå. Under drygt tio år har vi drivit olika livsmedelsrelaterade initiativ och är Sveriges största och första inkubator och science park med fokus på livsmedel. Krinova ägs av Kristianstads kommun och Högskolan Kristianstad och är en av de ca 65 medlemmarna i den nationella branschorganisationen Swedish Incubators & Science Parks (SISP). 

facebooklinkedininstagramyoutubehomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.