Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Det här är ett nyhetsbrev som Svenska Orienteringsförbundet skickar till landets samtliga föreningar.


Tack för att ni skapar aktiviteter för alla!

Nu har vi haft två månader med begränsningar och vi vet inte när vi kan börja leva normalt igen.

I de här tiderna har idrotten en viktigare uppgift än någonsin att fylla. Vi jobbar stenhårt på att sätta folk i rörelse, gamla som unga, motion som bredd.

Vi har hittaut på 56 orter, naturpass på säkerligen upp emot 250 områden, vi har tävlingslika träningar för ungdomar och elit.

Det är fantastiskt att se hur alla föreningar och dess ledare med stort engagemang och driv skapar så mycket bra aktiviteter för alla!

Läs mer om de senaste nyheterna här och sprid gärna till era klubbkamrater!

Ta hand om varandra!

Varma hälsningar!

Susanne Söderholm, förbundschef

 

Här har vi samlat all information om coronavirusets påverkan på svensk orientering.


Hittaut-succé – rekord för coronasäker motion med karta

I princip alla idrottstävlingar är inställda med anledning av coronapandemin. Orienteringen kan trots detta erbjuda många möjligheter till fysisk aktivitet. Detta mycket tack vare de olika formerna av motionsorientering, där Svenska Orienteringsförbundets hittaut redan slagit alla rekord.

De senaste dagarna har Svenska Orienteringsförbundets friskvårdssatsning hittaut nått två milstolpar. Först passerade antalet registrerade checkpoints den magiska gränsen 1 miljon. Och strax därefter gick deltagarantalet över 43700 personer. Det innebär att hittaut – som drivs ideellt av orienteringsklubbar och är gratis för användaren – redan i mitten av maj har lockat lika många deltagare som under hela fjolåret.

Läs mer HÄR.


Senaste nytt om Tiomila

Upplands-Bro kan behålla del av anmälningsavgiften

Vårens inställda Tiomila innebär ett stort ekonomiskt bakslag och vi har ansökt om krisstöd via RF. Om vi inte får önskat stöd till Tiomila har SOFT:s styrelse nu beslutat att Tiomilaföreningen beviljas dispens att behålla en del av anmälningsavgifterna.

Hur stor del av anmälningsavgifterna som kommer att behållas är ännu oklart. Tiomilaföreningen slår dock fast att minst hälften kommer att betalas tillbaka.

I slutet av juni kommer defintivt besked. Läs mer HÄR.

Plan för Tiomila på Idre Fjäll

Sedan Tiomila i Upplands-Bro ställdes in har det pågått ett intensivt arbete för att hitta ett alternativ till hösten. Nu är planen att arrangera orienteringsklassikern på Idre Fjäll den 26-27 september. Läs mer HÄR.


Nytt nationellt tävlingsprogram klart

Mängder av orienteringstävlingar har ställts in eller skjutits på framtiden på grund av coronapandemin. Nu finns ett nytt, preliminärt tävlingsprogram klart.

Läs mer HÄR om det nya programmet.

Och HÄR hittar du senaste nytt om inställda eller flyttade tävlingar i Sverige och utomlands.


Träningsarrangemang under vårdatumperioden

Med de begränsningar som finns just nu för orienteringsarrangemang är det många som hittar kreativa lösningar för att kunna erbjuda banor att springa. Det är i de allra flesta fall mycket bra och leder till att vi kan hålla vårt intresse levande trots avsaknaden av tävlingar.

Svenska Orienteringsförbundet vill dock förtydliga vad som gäller för träningsbanor och kontakter med markägarna: Generellt gäller att för att få ha kontroller ute längre än ett enstaka träningstillfälle så ska man ha tillstånd från markägare.

Lär mer om detta viktiga ämne HÄR.

 

Obs att det är skillnad på banor/tävlingsbanor och motionsaktiviteter såsom Naturpasset och hittaut. Alla kontroller/checkpoints som sätts ut måste vara okejade av markägaren, men den här nyheten handlar om banor, inte om kontroller/checkpoints som sitter ute en hel säsong.


facebookinstagramtwitterlinkedin

Följ våra sociala medier!


Så lindar du din fot.

Kan du din akutvård?

Träningen fortsätter, men vi är många som också är hemma mer än vanligt just nu. Under tiden kan du passa på att fräscha upp vårdkunskaperna. Om du är mitt ute i skogen och stukar foten gäller det att vara riktigt snabb. Se vår korta video för hur du lindar en stukad fot, och ring på Råd och Vård för idrottsskador om du behöver hjälp med något.

Läs mer HÄR!


Sprid & registrera

Vi vill kunna visa statistik på deltagande i Naturpasset, som vi tror ökar lika mycket som hittaut och här behöver vi er hjälp!

Här kommer en uppmaning till alla arrangörer av Naturpasset:

  • registrera era Naturpassområden
  • registrera hittills sålda naturpass
  • Uppmana gärna era deltagare att registrera kontrollbokstäverna på Naturpassområden 
  • sprid att ni faktiskt arrangerar Naturpasset

Just nu kryllar det av folk som tar sig ut i skog och mark för att röra på sig - därmed har vi ett fantastiskt tillfälle att få fler att prova våra härliga aktiviteter.


På besök i naturen

Nu när vi har många nyblivna orienterare som rör sig i skog och mark är det viktigt att vi informerar om vikten av att visa hänsyn till markägare och djur så att vi är välkomna tillbaka även i framtiden.

HÄR finns en trevlig nyhet som ni kan dela med er av!


Registrering av uppvisat begränsat registerutdrag

Från 1 januari 2020 ska alla specialidrottsförbund och idrottsföreningar kontrollera begränsat registerutdrag för ledare som har direkt och regelbunden kontakt med barn.

Numera finns ett stöd för registrering av uppvisat Begränsat registerutdrag i IdrottOnline - klicka HÄR.


LOK-rapportering digitalt framöver

Från 1 juli 2020 är det obligatoriskt för idrottsföreningar att närvaroregistrera LOK-stödsaktiviteter digitalt.

Det finns många fördelar med att gå över till ett digitalt system. RF har också utvecklat en mobilapp för att underlätta. Läs mer HÄR!


Friluftslivets År 2021

Friluftslivets år 2021 är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden.

Läs det första nyhetsbrevet HÄR.


Svensk Orienterings partnererbjudanden

Våra samarbetspartners är viktiga för oss och vi gör allt vi kan för att stötta och  hjälpa dem.

HÄR finns en sammanställning med erbjudanden och möjligheter för era föreningar. 

En nyhet från Folkspel är att den digitala bingolottens överskott nu går direkt till den egna/valda föreningen och behållningen betalas ut veckovis.
Svenska Orienteringsförbundet. Heliosgatan 3, 120 30 Stockholm
Telefon: 010-4765360. E-post: info@orientering.se. Hemsida: www.svenskorientering.se 


Orienteringsföreningar och orienteringsdistrikt får detta nyhetsbrev eftersom er förening/ert distrikt är medlemmar i Svenska Orienteringsförbundet.

Om du vill att någon mer ska få dessa nyhetsbrev hänvisa till att man kan anmäla sig här.

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.