Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nr.4 2020


Självförsörjning och coronakrisen

I en debattartikel i Göteborgs-Posten den 8 maj kan man läsa att allt fler röster i samhället varnar för livsmedelsbrist till följd av coronapandemin. FN-organisationerna FAO, WTO och WHO säger i ett gemensamt uttalande att det finns anledning att oroa sig för tillgången på livsmedel i världen.
De flesta länder i världen har ett mycket sårbart livsmedelssystem
som är beroende av import, säsongsarbetare från andra länder och insatsvaror som diesel och konstgödsel. Vad kommer att hända om man inte längre har tillgång till arbetskraft på grund av den begränsade rörlighet som coronapandemin orsakar?

Restriktioner på export av viktiga baslivsmedel som vete och ris diskuteras eller har införts av bland andra Ryssland, Kazakhstan och Vietnam, som tillhör de största exportörerna i världen av dessa varor. Grönsaksproducenter som Storbritannien, Tyskland, Spanien och Italien är helt beroende av säsongsarbetare för sin export.
Artikeln förklarar vidare att vi i Sverige har gått från att själva producera 85-90 % av den mat vi äter till så lite som 50 %. Beredskapslager för kristillfällen finns inte längre. Finland klarar ett halvårs självförsörjning i en krissituation, medan Sverige bara skulle klara en vecka. I dagens samhälle är vi sämre rustade än någonsin för att klara av svåra tider. För 200 år sedan bodde 90 % av alla människor på landet. Idag är det tvärtom, 85 % av Sveriges befolkning bor i tätorter. Dessutom har många människor ingen aning om hur man odlar sin egen mat eftersom man köper allting färdigpackat i butikerna.
Under tidigare kriser, till exempel världskrigen, har den småskaliga odlingen varit ovärderlig. I Stockholm odlades både Vasaparken och Humlegården upp och man delade också ut sättpotatis till folket. Koloniträdgårdar bidrog också substantiellt till stadsbornas försörjning av potatis, grönsaker och frukt.

Potatis odling i Vasaparken under första världskriget

Artikelförfattaren vill uppmana och inspirera människor till att redan nu börja odla så mycket som möjligt i sina egna trädgårdar.
Idag konsumeras knappt 130 000 ton frukt och grönsaker från ren fritidsodling, vilket motsvarar ca 9 % av den totala konsumtionen i Sverige. Fritidsodlingen har dock enligt artikeln potential att producera uppemot 700 000 ton ätliga grödor, alltså mer än fem gånger så mycket som idag.
Redan på 1960-talet inspirerade och uppmuntrade Krishnarörelsens grundare Srila Prabhupada sina lärjungar att grunda jordbruksprojekt för att göra det möjligt för hängivna att leva ett enkelt och naturligt liv i harmoni med moder jord. Att beskydda kor och odla egen mat för att kunna bli oberoende av det sårbara moderna samhällssystemet var två viktiga syften med dessa projekt, samt att visa människor i allmänhet hur man kan leva lyckligt enligt dessa principer. Det första jordbruksprojektet som grundades i USA var ”New Vrindavan” i West Virginia. Idag finns det över 60 jordbruksprojekt inom Krishnarörelsen världen över.

Srila Prabhupada i New Vrindavan i början av 1970-talet

Om inte annat bör coronakrisen påminna oss om hur sårbart vårt moderna samhälle är, och hur viktigt det är att vi tar Srila Prabhupadas instruktioner på allvar och strävar efter en ökad självförsörjning.
Även om coronakrisen går över så kommer med största sannolikhet nya kriser att drabba oss i framtiden.

"Anyway, learn to love this natural mode of life, life in a wide-open space. Produce your own grain. Produce your own milk. Save time. Chant Hare Krishna. Glorify the Lord's holy names. At life's end, go back to the spiritual world to live forever. Plain living, high thinking - ideal life."

Srila Prabhupada i en konversation i New Vrndavana 24 juni 1976

Skriven av Jivakesa dasi


Vår på Almvik


Vårstädning

Den kalla och regniga våren gjorde det svårt att hitta en lämplig dag för vårstädning i år. Men till sist lyckades vi pricka in en solig dag i slutet av maj då vi kunde samlas och göra fint i rabatterna och gräsmattorna runtomkring templet.

Nästan alla barn och ungdomar kom och arbetade med stor entusiasm tillsammans. Det märks att alla uppskattar gemensamma projekt och aktiviteter! Efteråt serverades en god soppa, smörgåsar och rabarberkaka med glass. Stort tack till Srivatsa som arrangerade städdagen och bjöd på underbar kaka och glass.


Bli månadsgivare till korna!

Att beskydda kor är lyckobringande för hela människosamhället. Det är ett av de främsta sätten att glädja och tjäna Gudomens Högsta Personlighet, Krishna.  Kobeskyddet på Almvik drivs helt ideellt utan vinstintresse. Vi är beroende av donationer för att kunna fortsätta ta hand om våra kor och utveckla verksamheten mer och mer. Om bara 150 personer ger 100 kr i månaden skulle detta innebära att kobeskyddet på Almvik blir självbärande. Vi behöver din hjälp! Gå in på vår hemsida www.kornasvanner.se och klicka på rubriken ”donera". Beloppet du väljer kommer att dras automatiskt från ditt konto varje månad. Tipsa gärna dina vänner om möjligheten att bli månadsgivare till korna!


Kosläpp

Lördagen 9 maj kunde vi till sist släppa ut våra kor på sommarbete.
På grund av kylan dröjde det länge i år innan gräset var tillräckligt frodigt, men oj vad alla kor blev glada när de till sist fick komma ut till sina sommarhagar. De hoppade och skuttade och bar sig åt som de brukar göra vid detta tillfälle. Det var en stor glädje att se dem så glada och upprymda!


Ny praktikant

Sedan en vecka tillbaka har vi en ny praktikant här på Almvik. Han heter Sundara och är son till Tulasi dd och Sridam das. Familjen kommer ursprungligen från Ryssland, och flyttade till Korsnäs gård för att arbeta för BBT på 90-talet när Sundara var två år gammal. Sundara har nu hunnit bli nitton år och gick ut gymnasiet i Stockholm förra våren. Därefter tillbringade han ett halvår i Indien, och nu har han kommit till Almvik, eftersom han gärna vill göra tjänst till Pancha Tattva och umgås med de andra ungdomarna här. Han planerar att vara här under sommaren och hjälpa Asta Sakhi dd med templets grönsaksodlingar .


Ny bok

Den 27 maj anlände en långtradare med en leverans av den svenska utgåvan av boken ”Chant and be happy” till Almvik. 15 000 exemplar ligger nu i vårt boklager och väntar på att få nå ut till sina läsare. Boken är både lättläst och intressant, och är utmärkt att ge bort som en introduktion till Krishnamedvetande.

Srila Prabhupada brukade säga att varje gång han fick se en ny utgåva av en av sina böcker så tyckte han sig ha erövrat ett imperium.
Boken har översatts av Isvara Puri das som i många år gjort mycket värdefull tjänst för BBT. Han har under senare år bl.a översatt till svenska Mahabharata och Ramayana,
samt ”Det okända Indien” och ”Atma - vetenskapen om självet.”

Isvara Puri das


Dikt av Bhakta Henrik

Vår församlingsmedlem bhakta Henrik från Eskilstuna skickade en dikt till detta nummer.Henrik är 33 år och kom i kontakt med Krishnarörelsen första gången redan 1993 då han såg hängivna sjunga på stan. År 2008 föreläste Mukunda das på hans skola, men det var inte förrän några år senare när han läste boken ”perfekta frågor, perfekta svar” som han blev intresserad på allvar. Han brinner för musik och praktiserar Krishnamedvetande hemma. Henrik har jobbat på en skiva i snart ett och ett halvt år där han försöker glorifiera Srila Prabhupada och Herren Chaitanyas sankirtanrörelse. Skivan är strax klar och planen är att eventuella intäkter oavkortat ska gå till korna på Almvik.

Den sista drogen har slutat fungera.

Jag kryper i vanmakt och skam.
En nykter sekund. Plötsligt så klart.

I smuts jag sökt greppa Din hand.

Jag har lekt med Din skugga, Govinda.

I mörkret jag letat Din famn.

Jag kan höra Din flöjt bortom skogen.

Ge mig styrkan att orka dit fram.


Bhagavad-gita V15.12-15.13

Solens strålglans, som skingrar hela världens mörker, kommer från Mig. Och månens strålglans och eldens sken kommer också från Mig.

Jag träder in i varje planet, och Jag håller dem i deras banor med Min energi. Jag blir till månen och tillhandahåller därmed alla grönsaker livets kraft.


Redaktionen:

Mukunda das

Malyahari-kunda dasi

Jivakesa dasi

Pelle Händén

Kontakta oss gärna om ni har några synpunkter
och idéer: nytt@almviksgard.se


facebook


www.almviksgard.se
© ISKCON Krishnarörelsen 2018 International Society for Krishna
Consciousness No:815600-0120 Founder-Acarya His Divine Grace A.C.
Bhaktivedanta Swami Prabhupada Almviks Gård, 153 95 Järna 08-551 520 50

Du får detta nyhetsbrev eftersom för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.