Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Ensam är inte stark

Sällan har det uttrycket passat så bra som nu. Vi hjälps åt att hålla avstånd, handla åt personer i riskgrupper och ringer oftare det där uppskattade samtalet till släktingar och vänner.

Mitt i allt mörker finns ljuspunkter. Vi märker tydligt att Svenskar i Världen ses som en relevant och viktig organisation. Förutom utrikesministerns initiativ till samtal i början av mars för att ta del av våra insikter, märker vi av ett ökat tryck av frågor men också glada tillrop. Vi är stolta och tacksamma för att vi kan dra vårt strå till stacken, inte minst genom våra representanter världen över som kan bistå med stöd, om än i hemkarantänläge.

Vi önskar att så många som möjligt får ta del av den information vi har, får höra talas om påverkansarbetet som berör alla 660 000 utlandssvenskar och får chansen att nyttja fördelaktiga medlemsförmåner. Du kan hjälpa oss genom att vidarebefordra det här nyhetsbrevet till vänner som du tror skulle uppskatta det.

Det är tillsammans som vi blir starka.

Cecilia Borglin, generalsekreterare


Har det börjat blomma i det spöklika New York?

"När jag kom till Manhattan kändes det spöklikt, kusligt och jag fick en känsla av att jag var med i en sci-fi film."

SVIV-representanten Yasmine Åkermark Morrison berättar om ett nedstängt New York. Läs hennes egna ord här.


Svenska för din partner och engelska för dig?

Känner du någon som vill lära sig svenska på ett snabbt, effektivt och personligt sätt? Eller vill du som svensk ta din engelska till nästa mer affärsmässiga nivå, både i tal och skrift? Nu kan ni båda studera på Swedish for Professionals! Kurserna riktar sig till både företag och individer och hålls av erfarna språkcoacher i digitala klassrum.

Vi är stolta över att presentera Swedish for Professionals som ny samarbetspartner! Som medlem får du 15 procent rabatt på utvalda kurser. Läs mer här.


Möt styrelsen

I denna serie får du möta Svenskar i Världens styrelse. Här delar de med sig av sina utlandserfarenheter och berättar om varför de engagerar sig i styrelsen. Näst på tur, Svenska Institutets generaldirektör Madeleine Sjöstedt.

Tidigare intervjuer: 

Lisa Emelia SvenssonMargaret Sikkens AhlquistKai HammerichIbbe GnemHanna Waerland-FagerLennart KoskinenClaes-Johan GeijerAdrian StymneLouise SvanbergErika Lundquist, Annika RembeErik BelfrageKim KällströmClaudia Olsson, Jonas Hafström


Uppskattad livefika fortsätter

Du har väl inte missat Livefika med Svenskar i Världen? I premiäravsnittet samtalade ordförande Louise Svanberg och vice ordförande, tillika biskop emeritus, Lennart Koskinen om den vänliga döden och värdet av taktil beröring.

Det andra livefikat bjöd på frågestund med fotbollslegenden Kim Källström, även styrelseledamot i SVIV. Han berättade bland annat om sin relation till mittfältsrivalen Anders Svensson och naturligtvis fick han frågor om sin insats i SVT:s Mästarnas mästare.

Näst på tur står statsepidemiolog Anders Tegnell. Datum är ännu inte satt, men kommer inom kort.

Livefika med Svenskar i Världen körs över Zoom och live på Facebook. Avsnitten spelas in och kan ses här efteråt.Visste du att...

...isglassen uppfanns av misstag 1905 i San Francisco av en 11-årig pojke? Han hade lämnat ett glas med saft utomhus, som hade frusit till is under natten. Resten är historia som man säger. 


I en turbulent värld behövs community

Anrika Svenska Handelskammaren i Storbritannien har precis som många andra fått ställa om och tänka nytt i coronans spår. Här berättar vd:n Peter Sandberg om handelskammarens lyckade omställning som lett till mod, nya samarbeten och en känsla av community. Läs Peters egna ord här.


Hur hanterar du ett dödsfall i utlandet?

Att vara förberedd kan förenkla många svåra situationer. Just nu är dödsfall dessvärre något som följer i coronans fotspår. Läs om hur du kan förbereda dig inför det ofattbara. Timothy Prellwitz, chefsjurist på Lavendla Juridik ger sina råd här.
"Det är aldrig för sent att lära sig nya saker!"

I förra nyhetsbrevet presenterades vinnaren av vår tävling i samarbete med Påhlmans Handelsinstitut. Möt vinnaren Carl Axel Fahlgren och läs om varför han väljer att läsa en onlinekurs vid 72 års ålder. Intervjun med Carl Axel hittar du här


SVIV-dominans i Swedish Press

Swedish Press är en tidning som vänder sig till svenskar eller Sverigeintresserade personer i Nordamerika. I senaste numret finns inte mindre än sex artiklar med koppling till Svenskar i Världen. En intervju med ordförande Louise Svanberg, hela fyra artiklar skrivna av SVIV-representanterna Louise Ling-Vannerus (Frankrike), Pernilla Hjelm Danielsson (Singapore), Gunilla Westerlund (Spanien) och Ingrid Reinli (Hongkong). Dessutom en artikel om hur SVIV bistår med hjälp i coronatider. Artiklarna hittar du här.


En digital sommar

Augustis aktiviteter kommer att bli digitala: 

Årsmöte 20 augusti
Alla medlemmar bjuds in till digitalt årsmöte via Zoom. Kallelse kommer längre fram i vår.

UD-mottagning i augusti
Vi hoppas kunna erbjuda en digital variant av UD-mottagningen där utrikesministern deltar. Vi återkommer om dag och klockslag.

Årets svensk i världen 
Den årliga lunchen för att fira Årets svensk i världen skjuts till augusti 2021. Däremot planerar vi att presentera, den än så länge hemliga, pristagaren i augusti i år. Sist, men inte minst, vill vi uppmärksamma våra fantastiska partner! 
Tack till Volvo Group, Medicover, Essity, SEB, Handelsbanken, Atlas Copco, Ericsson, H&M, Novare, Ecolean, Elekta, Alfa Moving, Grant Thornton, IDTM, IKEA, Lundin S A, Mellby Gård, Oriflame Cosmetics och alla ni andra som stöttar oss.


facebookinstagramlinkedintwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig för vårt nyhetsbrev. Har du ångrat dig, klicka här.