Månadsbrev med intervjuer och senaste nytt.  Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


NYHET! Våra kunder genomför nu vårt digitala ArbetsrelateratDNA™, med en fördjupad analys kring sitt teams agerande som underlättar proaktivt ledarskap.

I steg två genomförs effektiva kunskapsworkshops. Antingen digitalt, i stora lokaler, eller utomhus, med syfte att få teamen involverade.


”Jag tror på allas delaktighet, kundinsikter och ständig utveckling av verksamheten som den självklara vägen till framgång”

Sven Eggefalk är VD på Länsförsäkringar Bank med ett långt förflutet inom bank- och försäkringsvärlden.

 

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till den roll du har idag
Enkelt kan man säga att jag har varit inom den finansiella sektorn hela mitt yrkesverksamma liv. Direkt efter min examen började jag på Trygg Hansa. Därefter blev det 16 otroligt utvecklande år inom SEB, i olika roller och befattningar. 2011 fick jag den ärofulla frågan om jag ville anta rollen som Vd för Wasa Kredit, ett dotterbolag till Länsförsäkringar Bank. 2015 flyttade jag till Linköping och blev vd för Länsförsäkringar Östgöta, ett av våra 23 framgångsrika länsförsäkringsbolag. Sedan 2018 har jag förmånen att få leda Länsförsäkringar Bank.

 

Vad fick dig att vilja satsa på en ledarroll?
Jag fick relativt tidigt i karriären leda ett projekt, där min chef både delegerade befogenhet och ansvar. Projektet gav mig samtidigt en möjlighet att träffa många ledare inom organisationen, där vissa ledare lyckades bättre än andra med att få sin omgivning att utvecklas. Det var nog där och då som mitt intresse för ledarskap verkligen tog fart. När projektet väl var levererat fick jag frågan om jag kunde vara en temporär lösning för en affärsutvecklingsenhet under tiden rekryteringen pågick. En otroligt lärorikt, utmanande och spännande period. Bara att få ha coachsamtal med kollegor, där vi lyfte fram det som fungerade och det som kunde utvecklas, gav mig energi att söka en ledarroll.

 

Vad är det mest givande i ditt ledarskap idag?
Att få vara en del av kollegors och organisationens utveckling samt att, tillsammans med ledningsgruppen, skapa möjligheter för våra kollegor att utvecklas och kunna leverera värde för våra kunder.

 

Hur skulle du själv beskriva det mest utmärkande i ditt ledarskap?
Jag drivs av att skapa tydlighet kring vart vi är på väg och varför det är nödvändigt. Med det tror jag tror på allas delaktighet, kundinsikter och ständig utveckling av verksamheten som den självklara vägen till framgång.

 

Hur tror du att dina medarbetare skulle beskriva detsamma?
Förhoppningsvis samma sak, men jag vet också att man kan uppleva mig som envis och drivande.

 

Vad ger dig energi respektive tar din energi som ledare?
Jag får energi av min omgivning, kollegorna inom banken, kollegorna inom Länsförsäkringsgruppen och framförallt min familj och våra vänner. Ledarskap handlar om att göra sin omgivning bra. Energitjuvarna är personer som alltid upplever att omgivningen är problemet.

 

Vilka är dina starkaste värderingar och hur visar de sig i vardagen?
Engagemang och Omtanke. Att jag tror på min omgivning, försöker vara närvarande, gör mitt yttersta för att skapa förutsättningar för dem att lyckas och ger energi.

 

Vilka 4 råd skulle du gett dig själv som ledare i begynnelsen, med de erfarenheter du nu har idag?

 1. Att ledarskap handlar om kommunikation, att kommunicera vad och varför men sedan släppa loss kraften i organisationen
 2. Fråga mycket och våga utmana, coachning är utvecklande för båda parter
 3. Glöm inte bort kunden
 4. Ha kul och ta inte allt så allvarligt, det mesta kan man korrigera

 

Vad tycker du är mest utmanade när det gäller ledarskapet?
Att inte tappa fokus på det som verkligen är viktigt och fokusera på det som du kan påverka.

 

Finns det någon person som betytt extra mycket för dig när det gäller ledarskapet och vad har du lärt dig av det?
Jag har haft turen att få ha många duktiga ledare och andra viktiga personer i min omgivning, personer som tror på sin omgivning och gör andra bra.

 

Vilken har varit din största utmaning som chef hittills och hur tacklade du den?
När jag fick överta en verksamhet som stod inför en utmaning med kraftfull neddragning och effektivisering. Vi skulle renodla uppdraget, konsolidera verksamheten och halvera antalet anställda.  Vi löste situationen med tydlig kommunikation, otroligt bra samarbete mellan berörda parter och med mycket omtanke för individerna.

 

Vilka 3 råd skulle du ge till yngre förmågor som vill pröva på en ledarroll?

 1. Se till att du hamnar i en grupp eller organisation där ledaren tror på andras utveckling.
 2. Våga be om coachning, se feedback som något utvecklande. 
 3. Gör din omgivning bra och försök alltid lyfta fram rotorsaken tillsammans med förslag på alternativa lösningar.  

 

Vad är du mest stolt över när det gäller vad du åstadkommit i ditt ledarskap?
Att jag har fått vara en del av framgångsrika verksamheter som gör skillnad för sina kunder och medarbetare. Och att jag får var en del av andras utveckling och förverkligande av drömmar.

 

Vad har du kvar att lära?
Jag skulle säga allt. Vi lever i en fantastisk tid där jag som ledare ständig behöver utveckla mig för att fortsätta bidra till organisationens och kollegorna utveckling.   

 

Om du fick möjlighet att byta bana helt, vad skulle du jobba med då?
Jag stormtrivs där jag är just nu, i en bransch som står inför stora möjligheter. Jag drömde en gång om att bli hockeyproffs……😊

 

Vad vill du att din omgivning ska minnas av dig som ledare i framtiden?
Att jag gjorde min omgivning bra! Att jag skapade rätt förutsättningar för verksamheten och individerna att utvecklas och att man hade kul på jobbet!  


Några slutgiltiga ord

I den situation vi befinner oss idag, hoppas jag på en balanserad återgång till det nya normala med omtanke för nära och kära samt för vår framtid.


”Jag tror att framtidens ledare behöver agera mer situations-anpassat och i kombination med en stor förmåga att inspirera medarbetare ner på individnivå”

Petter Bengtsson är VD på Zynka Group och har nyligen fått utmärkelsen Årets Unga VD.

 

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till den roll du har idag

Min entreprenörsanda präglas mycket av min uppväxt på landet i Småland med Ingvar som förebild i bygden. För att vara rak fanns det inte så mycket att göra på landet än att arbeta, så från ung ålder har jag arbetat hårt med alltifrån att bala hö, vända torv, vaktmästare, snickare etc. – Skolgången var inte mycket att skryta om, utan det var först under sista året på Högskolan, som byggnadsingenjör, jag hittade tillbaka till min inre vision och började intressera mig ordentligt för bygg- och fastighetsbranschen.

 

Vad betyder din utmärkelse Årets Unga VD för dig och ditt ledarskap?

Det ger energi och motivation som är svårslaget!  Det är fantastiskt kul att få ett kvitto på att det arbete man lägger ner faktiskt betyder något för andra än en själv.

 

Vad lägger du i ordet ledarskap?

Ledarskap är otroligt mångsidigt och det finns inte en formel för ett bra ledarskap. Personligen tror jag framtidens ledare behöver agera mer situations-anpassat och i kombination med en stor förmåga att inspirera medarbetare ner på individnivå. Från ett organisatoriskt perspektiv är det viktigt med en urstark vision, ett knivskarpt ledarskap, som i sin tur skapar en grym kultur - På detta sätt, får man en snabbrörlig organisation med väldigt lite problem och fokus på kreativitet och tillväxt.

 

Har du haft någon person som betytt mycket för ditt eget ledarskap och vad var det som denna person i så fall bidrog med?

Man är alltid inspirerad av sin omgivning både i stort och smått. Jag hämtar mycket inspiration från stora visionärer och tänkare som Steve Jobs, Elon Musk, Ray Dalio och Ingvar Kamprad, alla med sina egenheter och förutsättningar för att driva sin vision. I vardagen har jag alltid varit omgiven av duktiga ledare både på jobbet och privat, där den stora behållningen är att diskutera och få olika perspektiv på tillvaron.

 

Hur skulle du beskriva dig själv som ledare?

Energisk, engagerad och öppen för att se nya perspektiv.

 

Hur använder du ditt ledarskap mer konkret i vardagen?

Framförallt ser jag till att ha stenkoll på hur personer i min omgivning mår. Att vara grymt närvarande, gör det mycket enklare att leda i både med och motgång.

 

Vad gör du för att inspirera andra?

Jag försöker att bygga en urstark vision och sen kör vi järnet mot den – Fördelen med en stor vision är underdog-perspektivet som inte skall underskattas, de största innovationerna i vår tid har utförts av mindre team och organisationer.

 

Hur fyller du på med energi för att kunna vara den ledare du själv önskar?

Återigen att få in andra perspektiv, det handlar mycket om att faktiskt ha roligt och älska det man gör, då blir bra grejor gjorda.

 

Vilka 4 råd skulle du ha velat ge dig själv i början av ditt chefskap, som du med din erfarenhet nu, skulle haft nytta av då?

 1. Hitta din egen vision och följ den.
 2. Glöm inte bort vem du är och vad du kommer ifrån, agera som dig själv och inte som någon annan tycker, så löser det mesta sig.
 3. Magkänslan har oftast rätt, ta tag i ett identifierat problem tidigt.
 4. Arbeta bort din konflikträdsla, jag har inte en gång ångrat att lyfta jobbiga saker men jag har fått jobba på att komma dit.


Vad är du mest stolt över med ditt ledarskap?

Känslan av att jag faktiskt kan bidra till samhället och framförallt utveckla unga talanger till riktiga stjärnor.

 

Vilka är dina viktigaste värderingar och hur visar de sig i vardagen?

Alla människors lika värde och förståelse för att alla aldrig kommer att ha samma förutsättningar. Detta är grunden i situations-anpassat ledarskap, där ledare måste kunna ta sig an flera perspektiv. Jag försöker att gå in med ett öppet förhållningssätt och lyfta varje individ utifrån deras förutsättningar. Detta är inte att förväxla med att alla kan eller ska ha möjligheten att göra allt i en organisation.

 

Vilken har varit din största utmaning hittills som ledare och vad har du lärt dig av den?

Att leda i motgång är bland det jobbigaste man kan göra, men också det mest stärkande när man kommer ut på andra sidan. Att sitta som ansvarig när siffrorna går nedåt, anställda som slutar och konflikter uppstår, kräver ett enormt fokus på både kort och lång sikt. Lärdomen är att fira ordentligt när det går bra och jobba proaktivt för att förbereda för sämre tider.

 

Hur tror du att ditt ledarskap kommer att förändras med tiden och i så fall på vilket sätt?

Med åren kommer insikterna, jag blir antagligen klokare med erfarenheter, utmaningen är att fortsättningsvis vara tillräckligt naiv för att inte missa de möjligheter som andra inte ser.

 

Om du tvingades byta bana, vad skulle du göra då?

Programmera! Med insikter om hur nya affärsmodeller kan se ut i det digitala landskapet, skulle det vara fantastiskt, att faktiskt kunna skriva de applikationer som förändrar världen.

 

Vad önskar du att andra skulle säga att just ditt ledarskap har bidragit till?

En roligare resa här i livet.

 

Vad vill du själv kunna se tillbaka på i framtiden kring ditt eget ledarskap?

Att jag blickade framåt och var en del av förändringen som faktiskt förändrade saker till det bättre.


PotentialPodden™

Vi har nu lanserat PotentialPodden™ där vi under avspända former, intervjuar intressanta företagsledare om ledarskap. I första avsnittet, som nu finns ute, intervjuar vi Karin Eriksson, VD XL Bygg. LYSSNA HÄR>>

Kommande medverkande är bland annat: Rikard Josefson, VD Avanza, Johan Regefalk, VD KG Knutsson, Fredrik Bergström, VD Länsförsäkringar AB, Tove Zander, ansvarig för Swedbank Unga, Lars Backhans, VD ESRI Sverige och Thomas Högväg, VD Wasa Kredit.


PerformancePotential FLEX

Verktyget som ger ditt agila team eller projektteam en snabb möjlighet att klara uppdraget!

Även om uppdraget är tydligt beskrivet, kommer teammedlemmarna att anta uppgiften utifrån sina preferenser.

Genom att alla är medvetna om hur de kommer att gå tillväga för att lösa uppdraget, INNAN ni startar, kan uppdragets eller projektets mål nås med högre precision och kvalitet.

Pröva vår välbeprövade digitala Preferensanalys™ och få god kunskap om var och ens sätt att agera och anta ett uppdrag.


Kontakta oss på info@performancepotential.se så berättar vi mer om vår Preferensanalys™ och ArbetsrelateratDNA™.


AKTUELLT

Investera i hösten redan nu
Det är svårt att sia vad som händer i höst, men det vi vet är att behovet av att komma samman och hantera den situation vi då har är viktigare än någonsin.

Vi erbjuder ett kraftfullt digitalt verktyg i kombination med effektiva träningsformer.

Investera i kunskapsresan i höst, där behovet av konkret fakta kan omsättas i affärsnytta och bygga team och ledare framåt.

Låt oss visa er vilka preferenser och perspektiv som råder i er organisation och hur ni med den kunskapen kan hantera framtiden än bättre!

Vi kopplar ihop VerksamhetensDNA™ med individen och organisationens ArbetsrelateratDNA™

Vår undersökning PotentialBarometern2020 är nu avslutad och materialet är under bearbetning. Vi kommer att presentera delar av den under vår panel i vårt kommande event ”Vi tar Almedalen till Stockholm”. Se mer info under "Event & Aktiviteter".


Nya affärer denna månad är inom Detaljhandeln, Friskvård, IT och Bank.


Aktuella events och händelser finns alltid på vår hemsida under INSPIRATION eller via LinkedIn och facebook.

EVENT & AKTIVITETER

Vi tar Almedalen till Stockholm den 1 juni! Eftersom Almedalsveckan blivit inställd så kommer vi istället att genomföra och spela in vårt samtal med kloka ledare i Stockholm och dela materialet med er här och i våra sociala medier. Paneldeltagare är:
Fredrik Bergström, VD Länsförsäkringar, Ulf Wretskog - Region Chair Nordics & CEO Corporate Services Nordics, Sodexo, Kathrine Hogseth - VD och grundare, CRM-Konsulterna och Karin Nyberg – Head of Sustainability, Cartina.Mer info och anmälan HÄR>> (först till kvarn av 50 platser).


Proaktiv analys av din organisations prioriteringar
I dessa tider behöver både ledare och team samverka tightare och det digitala mötet kräver större tydlighet och förståelse för hur de aktiviteter och prioriteringar som sätts också blir verklighet. Därför erbjuder vi en proaktiv analys av ledare och teams preferenser och perspektiv, i ett första steg.

Det innebär att ledare, team och hela organisationer genomför vårt digitala ArbetsrelateratDNA™. OrganisationsDNA™ och GruppDNA™ sammanställs i en fördjupad analys kring varje teams samlade agerande.

Det ger ledaren ett konkret verktyg att leda sin organisation under nya förutsättningar.  

I steg två genomförs effektiva kunskaps-workshops. Antingen digitalt, i stora lokaler, eller utomhus, med syfte att få teamen involverade.


Lyssna gärna till våra kunder som berättar om vilken affärsnytta de når genom oss. HÄR >> kan du se Länsförsäkringar Uppsala berätta mer.

LÄSTIPS


I juni Månadsbrev intervjuar vi Claes Seldeby, VD på Ahlsell och Rutger Selin, VD på Nowo.


Månadens tankeväckare: Olika sätt att hantera affärskriser

Illustratör: Åsa Holmqvist

Vill du veta mer om hur du konkret kan öka dina möjligheter att få strategier och mål att uppnås genom fokus på perspektiv och preferenser? Ta kontakt med oss om hur vår Preferensanalys™ genomförs genom, VerksamhetensDNA™ och ArbetsrelateratDNA™.

KONTAKTA OSS

08 - 411 26 00 

info@performancepotential.se

Följ oss på sociala medier:

facebooktwitterlinkedin

OM PERFORMANCEPOTENTIAL

Vi levererar Potential Management för den professionella världen. Via vår Preferensanalys™, matchar vi VerksamhetensDNA™ med individers ArbetsrelateratDNA™ för att skapa tydliga förutsättningar för hur en organisation och person kan bli mer framgångsrika och produktiva tillsammans.

Vårt verktyg ökar kundnytta, prestation och produktivitet, och används i kretsloppet för Affären, Medarbetarna och Kompetenspusslet. Vi säkerställer att din organisation skapar förutsättningar för rätt aktiviteter och nyttjar sin potential till fullo.

 

TACK FÖR ATT DU PRENUMERERAR PÅ VÅRT MÅNADSBREV!

Om du skulle vilja avregistrera dig från vårt Månadsbrev gör du det här.

Om du av någon anledning inte vill att vi längre ska ha möjlighet att inneha de kontaktuppgifter du gett oss och därmed tar bort email, telefonnummer etc. ur våra system helt, vänligen skicka ett mail till info@performancepotential.se.