Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Tillsammans hjälps vi åt!

Hela världen har vänts upp och ner på grund av covid-19. Våra tankar går först och främst till alla som på olika sätt är drabbade av coronavirusets framfart, och vi hejar på alla som gör sitt yttersta för att vårda sjuka och dämpa effekterna världen över.

Vi drar vårt strå till stacken genom att ha samlat in information från utlandssvenskar och strandade svenskar om läget för att få en samlad bild av situationen. Drygt 1300 svarade på bara några timmar. Resultatet presenterade vi för utrikesministern i tisdags, samma dag som regeringen meddelade att de ökar resurserna för konsulärt bistånd med tio miljoner kronor.

Våra fantastiska representanter världen över står redo att kontaktas av strandade svenskar som kan behöva hjälp med översättning och råd kopplat till läget i det specifika landet.

Vi är också i dialog med våra nordiska systerorganisationer för att dela erfarenheter och tips på hur vi på bästa sätt kan hjälpa till. 

Avslutningsvis instämmer vi med vad utrikesministern hälsar till alla svenskar världen över: Om vi tar hand om varandra och agerar ansvarsfullt och solidariskt så kommer vi att klara detta.

Ta hand om er och varandra!

Louise Svanberg, ordförande
Cecilia Borglin, generalsekreterare


Hälsning från utrikesministern

Utrikesminister Ann Linde skickar en hälsning till alla utlandssvenskar och strandade svenskar världen över. Dela den gärna i ditt nätverk av svenskar så att så många som möjligt nås av den. Se hälsningen här.


Möte med utrikesministern

På utrikesministerns initiativ hade SVIV:s ordförande Louise Svanberg och generalsekreterare Cecilia Borglin i tisdags ett möte med utrikesminister Ann Linde, bitr. enhetschef för UD:s konsulära enhet, Peter Svensson och pol. sak. till utrikesministern, Johannes Danielsson.

Det var ett mycket konstruktivt möte med många konkreta idéer och initiativ i första hand kopplat till den rådande situationen, men även gällande framtida samarbeten. 


10 miljoner för att hjälpa strandsatta svenskar

Regeringen beslutade den 24 mars att öka det konsulära biståndet med 10 miljoner kronor för att hjälpa strandsatta svenskar.

"Fler svenskar befinner sig i länder där man stängt gränserna och där det inte längre går kommersiella flyg. Det gör att vi måste ta höjd för extra kostnader" säger utrikesminister Ann Linde.

Läs hela pressmeddelandet här


UD rekommenderar appen Resklar

Fast i ett land? UD tipsar om att använda appen Resklar. Här samlar ambassaderna viktig reseinformation och med hjälp av platstjänster och pushnotiser får man snabbt den senaste informationen. Finns där appar finns.


Glöm inte svensklistan!

Vi vill uppmana alla svenskar som befinner sig utomlands att registrera sig på svensklistan. Du kan göra det här.

Systemet har endast kvar uppgifterna i ett år vilket innebär att svenskar som befinner sig utomlands i mer än ett år måste registrera sig på nytt. När man registrerar eller omregistrerar sig på listan är det viktigt att ange dagens datum som ankomstdatum, oavsett hur länge man varit i landet. Detta för att systemet inte ska uppfatta registreringen som inaktuell.


Hör av dig till våra representanter!

Många har det svårt just nu. Förutom oro för nära och kära sitter många fast i länder utan möjlighet att ta sig hem för tillfället. Som strandad svensk kan det vara svårt att förstå lokal information eller veta var man ska leta för att få hjälp med mediciner eller annat. Vi har svenska representanter på många platser runt om i världen som du kan höra av dig till. Kolla här om vi har en representant i det land du befinner dig i. 


Viktiga länkarfacebookinstagramlinkedintwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig för vårt nyhetsbrev. Har du ångrat dig, klicka här.