Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Mellan förtvivlan och hopp

I dessa tider är det en gåva att kunna se det halvfulla glaset. Som hjälp på vägen bjuder vi på kloka ord från biskop emeritus Lennart Koskinen och leg. psykolog Madeleine Björn. Vi får läsa nomad-representanten Joakim Söders berättelse om hur evakueringen av svenskar i Peru gick till, och vi får en inblick i hemkarantänslivet i Hongkong genom SVIV-representanten Ingrid Reinlis ögon. 

Glädjen var stor när vi häromdagen nåddes av beskedet att en av våra huvudpartner, Essity, inom kort kommer att kunna leverera miljontals kirurgmasker till vården. Heja!

Och slutligen säger vi ÄNTLIGEN! Jo, för nu tillsätter regeringen en kommitté för att se över delar av vallagen som berör utlandssvenskar. Gissa om vi kommer att hålla oss framme!

Nyttig läsning, och ta hand om dig och varandra!

Cecilia Borglin, generalsekreterare


När eländet blir till en erfarenhet

Konsten att inte fastna i oro och rädsla. Biskop emeritus Lennart Koskinen delar med sig av sina tankar och erfarenheter. Läs hans hälsning här.  

Som biskop var Lennart ansvarig för Svenska kyrkan i utlandet. Idag är han bland annat vice ordförande i Svenskar i Världen.  


Valfrågan tas äntligen upp

Vi har fått besked från grundlagsenheten på justitiedepartementet om att regeringen ska tillsätta en kommitté för att utreda vissa delar av valsystemet. Bland annat ska de ge förslag på åtgärder som ska bidra till att förenkla för utlandssvenskarna att delta i riksdags- och EU-val. ÄNTLIGEN, säger vi och lovar att önskemålen om särskild valkrets för utlandssvenskar och e-röstning ska återkopplas till kommittén.


Livefika med Svenskar i Världen

Torsdagen den 23 april klockan 18:00 svensk tid är det premiär för Livefika med Svenskar i Världen. Först ut är ett samtal med biskop emeritus Lennart Koskinen, tillika vice ordförande i Svenskar i Världen, och ordförande Louise Svanberg. Samtalet kommer att handla om behovet av hopp och glädje i dessa tider. Reflektioner varvas med konkreta tips och råd.

Tillvägagångssättet är enkelt: du kopplar upp dig via en länk som vi lägger upp på vår Facebooksida under nästa vecka.

Vad har du för tankar och idéer i ämnet? Mejla oss på sviv@sviv.se så väver vi in dem i samtalet. Du är givetvis anonym om du vill. Skriv "Livefika" i ämnesraden.

Håll utkik efter inbjudan på vår Facebooksida


Möt styrelsen

I denna serie får du möta Svenskar i Världens styrelse. Här delar de med sig av sina utlandserfarenheter och berättar om varför de engagerar sig i styrelsen. Näst på tur, Lisa Emelia Svensson.

Tidigare intervjuer: 

Margaret Sikkens AhlquistKai HammerichIbbe GnemHanna Waerland-FagerLennart KoskinenClaes-Johan GeijerAdrian StymneLouise SvanbergErika Lundquist, Annika RembeErik BelfrageKim KällströmClaudia Olsson, Jonas Hafström


Remissvar om garantipensionen

Som många vet har garantipensionen varit under utredning sedan 2017. Utredaren har lämnat in sitt delbetänkande som i sin tur har skickats ut på remiss. Svenskar i Världen var en av remissinstanserna, vilket gav oss möjlighet att bidra med utlandssvenskarnas perspektiv i utredningen.

Flera viktiga synpunkter lyftes, där den viktigase är att en person som uppfyller förmånskraven för grundpension inte ska kunna bli fråntagen rätten till utbetalning beroende på bosättningsland. Läs hela vårt svar här


Vi har en värdig vinnare!

Tävlingen om en onlinekurs på Påhlmans Handelsinstitut till ett värde upp till 12 000 kr är avgjord. Carl Axel Fahlgren i Bryssel vann med den kloka motoveringen: 

"Ju äldre jag blir (72) inser jag hur lite jag vet och eftersom man är pensionär så har man ju lite tid över och vill gärna lära sig mer innan det är försent för jag tror inte att jag kommer att lämna denna värld med livet i behåll. Jag har arbetat mycket med Excel men Word har jag inte arbetat med så mycket så där skulle jag vilja veta mer."

Grattis Carl Axel och lycka till med din kurs! 

Som medlem får du nu 15% rabatt på utvalda onlinekurser i ekonomi, juridik och HR från Påhlmans Handelsinstitet. Här kan du läsa mer.


Visste du att...

...påskharen som kommer och gömmer ägg (!) är en tradition från Tyskland? Innan påskharen blev populär var det vanligt med en påsktupp. På tal om hönan eller ägget...


Evakuering från Peru

Som frilansande färdledare och Svenskar i Världens nomad-representant gjorde Joakim Söder en enastående insats som en av nyckelpersonerna i arbetet med att hjälpa hem strandsatta svenskar från ett coronanedstängt Peru. Läs hans behind the scenes-story


Hemkarantän i Hongkong

"I appen fick jag registrera mig och sedan gå runt till lägenhetens alla hörn i 60 sekunder för att markera ytorna." Läs SVIV-representanten Ingrid Reinlis upplevelse av att sitta i hemkarantän i Hongkong.


ERBJUDANDE! Rabatt på stödsamtal

Behovet av professionellt stöd ökar i en kris. Som medlem får du 10% rabatt hos leg. psykolog Madeleine Björn och leg. psykoterapeut Henrik Lennartsson. Rabatten gäller samtal via video, telefonrådgivning och kontakt via e-post. Så oavsett var i världen du befinner dig kan du få hjälp. 

Läs även Madeleine Björns reflektioner kopplat till coronakrisen här.


100 miljoner i konsulärt stöd

Med anledning av coronaviruset beslutade regeringen vid ett extra sammanträde den 1 april, att ytterligare öka resurserna för konsulärt stöd till svenska resenärer utomlands till 100 miljoner kronor. Läs pressmeddelandet här.


Essity levererar kirurgmasker

Essity är en av våra huvudpartner. Deras besked häromveckan om att de styr om produktionen för att kunna leverera bland annat miljontals kirurgmasker till vården var en fantastisk nyhet. Dessutom, den första miljonen skänker de. Läs mer här.


SVIV + SWEA = SANT

Nu knyter vi organisationerna ännu närmare varandra! Det firar vi genom att ge alla Sweor 20% rabatt på medlemskapet i SVIV. Känner du en Swea, så tipsa henne gärna!Poddtips!

Den välkända poddaren och numera utlandssvensken, Sigge Eklund, har en ny podd kallad "LÄGET". I denna podd intervjuar han olika gäster om coronakrisen. Gästerna är allt från skådespelare till regissörer, läkare, forskare, ekonomer, journalister och även vice statsministern Isabella Lövin medverkar. Vill du lyssna på de två avsnitt som har släppts hittills kan du göra det här.


Swedish Press

Bor du i Nordamerika? I så fall kan vi varmt rekommendera magasinet Swedish Press! Här startar du din prenumeration.Sist, men inte minst, vill vi uppmärksamma våra fantastiska partner! 
Tack till Volvo Group, Medicover, Essity, SEB, Handelsbanken, Atlas Copco, Ericsson, H&M, Novare, Ecolean, Elekta, Alfa Moving, Grant Thornton, IDTM, IKEA, Lundin S A, Mellby Gård, Oriflame Cosmetics och alla ni andra som stöttar oss.


facebookinstagramlinkedintwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig för vårt nyhetsbrev. Har du ångrat dig, klicka här.