Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Foto från bohusracet i bohusläns skärgård. foto:Katrin Ryrfeldt.

Hej Seglare!

Nu närmar sig sommaren och därmed årets äventyr på västkusten för shorthandedseglare - Pantaenius Bohusracet. 31 mars är sista dagen att anmäla sig till den lägre anmälningsavgiften. Då avgörs även vår foto-tävling på Facebook och vi lottar ut en anmälningsavgift bland de som delat inbjudan till racet. Det vore härligt om utvecklingen med fler yngre besättningar och fler besättningar med kvinnligt deltagande kan fortsätta även under detta år. 

Med anledning av den senaste tidens spridning av Corona viruset, vill vi informera om att Segel Sällskapet Viken Ägir i Uddevalla planerar att genomföra shorthanded-kappseglingen Pantaenius Bohus Racet 2020. Shorthanded-segling är inte en sport där risken för smittspridning är förhöjd. Vi vill förebygga och begränsa smittspridningen. Därför är det möjligt att skepparmöte, middag i Uddevalla, fisksoppa i Smögen, prisutdelning mm kan komma att påverkas. Vi följer utvecklingen, avvaktar med beslut och återkommer med info när vi har det. Vi uppmanar intresserade seglare att anmäla sig, och ber om förståelse för den hänsyn vi eventuellt måste ta för att minska risken för smittspridning. Om SSVÄ mot förmodan måste ställa in PBR 2020, så gäller inbetald anmälningsavgift för PBR 2021. 

En reflektion från Pantaenius Bohusracet 2019 är att det var utmärkt sjömanskap från alla som deltog både i bedömningar under racet och rapportering från båtarna under det för både de som fullföljde ända in i mål och för de som av olika anledningar inte kunde fullfölja. Med tanke på detta var både återlämnandet av trackers till Smögen bra och återsändandet av resterande trackers till Norge också bra. Stort tack!

 

Bästa seglarhälsningar

Arrangörgruppen, SS Viken-Ägir 


Rapport från Pantaenius Bohusracet 2019 - "Just in time" - Hur man blir 1:a i klass 4 och 2:a totalt

Jag skriver bara lite kort om racet då vi på tisdagen innan inte trodde vi skulle delta. Lady Godiva låg semesterpackad i hamnen utan mast efter avmastningen på Marstrand big boat race. Så kom SMSet från benns mast att masten var lastad och skulle komma till Lerkil mitt på dagen på onsdag. Hoppet tändes. Jag vågade inte hoppas något förrän masten satt i båten och alla vant va på plats. Det var de vid 22 tiden på onsdagen. Med lite fix på torsdag morgon kunde jag och Jens lämna Lerkil och börja gå mot Uddevalla. Vid Valö fyr hade vi storen uppe och utanför Vrångö kunde vi hissa focken och segla för första gången med den nya masten. Vi seglade, trimmade mast och splicade till 19:30 då vi anlände i Uddevalla.

Vi hade alltså inte de bästa förberedelserna för race men hann beställa mat från Majornas matfabrik som nu fanns hos Mats och Oscar från Lerkil och det var en skön känsla att ha kommit till start trots mastbrottet 25 dagar tidigare.
Vi körde inga routings och kollade vädret som såg ut att bli trevligt med lite mer vind på målrakan. Vindinstrumentet fick vi inte igång, det hade vi bogserat under vattnet i Marstrand och jag hade bara sprutat i lite 5,56 där jag kommit åt. Som man ser på filmen startade vi med fock. Det för att ha lättare att slå på kryssen mot Uddevallabron. Det är skönt att kunna fokusera på skiften och konkurenterna istället för att slåss med den stora 155% genuan och det låg en del vind så valet blev bra. Slå med genuan fick vi ändå göra senare.
Jag trodde jag startade kameran på slutet men det blev tyvärr bara en bild.

Vi seglade så bra vi kunde och i efterhand ser jag flera tillfällen då vi inte seglade på max med missade skift, fel segelval, trötthet, dåligt trim m.m men jag är säker på att även Per och Fabian har delar i racet de kunde gjort bättre. Minst fel vinner. Alla resultat här. Vill man se hur vi seglade så kan man spela upp racet med tractrac här.

Att vi kom till start får vi rikta ett stort tack till Benns mast och Christoffer Mathisson som var snabba att rita ihop och bygga masten

Anders Dahlsjö och Jens Svanvik i Dominant 105


SRS - tal

Nu har den nya ansökansmodulen för mätbrev kommer igång på Svenska Seglarförbundets hemsida för att ansöka om förnyelse eller modifiering av ert mätbrev om ni har ett eller ansöka om nytt mätbrev om det behövs. Finns inte båten i standardtabellen eller båten inte har rätt mått enligt standard behöver man mätbrev för sin båt. Aktuellt SRS-tal är SRSs dvs det som gäller för shorthandedbesättning. 

Tänk på att skicka in ansökan i god tid! Hanteringen före mätbrev erhålles kan ta lite tid.

Förnya mätbrev för enskrovsbåt

Nytt mätbrev för enskrovsbåt

Ansökan om mätbrev för flerskrovsbåt

Det går också bra att anmäla båten tex med ett tidigare SRS-tal och sedan maila oss på kappseglingar@outlook.com när ni får ert nya SRS-tal i god tid före racet så kommer vi att uppdatera anmälan.


Orust Runt 2020 - Bra träningsmöjlighet före racet

Orust Runt 2020 startar på Byfjorden och har i grunden samma bansträckning som Pantaenius Bohusracet ända till Stenungsund. Banan går därefter ut till Gullholmen där målgång planeras. Då det finns shorthandedklass för denna segling kan den ge god träning för båtar och besättningar som planerar att segla Pantaenius Bohusracet. Seglingen sker lördagen den 23 maj. Mer detaljinfo kommer i senare nyhetsbrev.


Pantaenius Bohusracet 2020

 
Datum
: 26 juni – 28 juni 2020
Arrangör: Segelsällskapet Viken/Ägir, Uddevalla

Tävling: Pantaenius Bohusracet Shorthanded
Distanskappsegling för segelbåtar med endast två besättningsmän

Pantaenius Bohusracet seglas efter SRS enligt SRS-tabell 2020 med ett standard SRS-tal på 0,80 eller högre. 

Avgift
1 200 kr fram till 31 mars
1 400 kr fram till 30 maj
1 700 kr fram till 22 juni

Välkommen att segla 2020 års race!

Länk till Pantaenius Bohusracet

Länk till Notice of race SVENSKA (ver 20191222)


Pantaenius Bohusracet 2020 seglas den 25:e till 28 juni 2020. Starten går i Uddevalla, vidare till Hätteberget, Fjällbacka, Strömstad och Tresteinarna i Oslofjordens mynning och tillbaka söderut mot mål vid Smögen.   

Pantaenius Bohusracet är en stor utmaning i många avseenden. Seglarna har att hantera alla vindar och väder, många långa sjömil, segling i mörker, navigering i Bohusläns fantastiska skärgård och att kämpa mot tröttheten under ett och ett halvt dygn med oavbruten segling.

Banan kommer i år att vara raka spåret förbi Ljungskile. Vi vill med återgången till den tidigare banan göra det möjligt för fler att nå målet i Smögen och sänka tröskeln något för de som överväger att anta utmaningen.

Allt detta får du när du seglar Pantaenius Bohusracet:
- hamn fest i Uddevalla
- hamnavgift Uddevalla
- middag för två, dig och din gast, på Folkets hus i Uddevalla
- deltagande i västkustens största shorthanded race
- dina vänner kan följa dig och racet på appen TracTrac då alla båtar har tracker
- hamnavgift i Smögen
- god fisksoppa efter målgången Smögen
- t-shirt att bära med stolthet
- en seglingsupplevelse utöver det vanliga . . .

Sponsorer

facebook

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.