Nyhetsbrev från Fredens Hus
17 mars 2020


Fredens Hus gör sitt pedagogiska material tillgängligt digitalt och gratis!

Våren har inneburit många prövningar i samhället som stort och så även Fredens Hus. Vi har arbetat hårt för att hitta möjligheter att bedriva verksamhet som inte är lokalberoende.

Inför en trolig stängning av skolor med ökat krav på distansundervisning släpper Fredens Hus sin digitala pedagogiska plattform Värdegrundsguiden. Allt innehåll är kostnadsfritt. På plattformen finns idag temarum om fördomar, propaganda och att vara på flykt samt en digital version av utställningen Ordets makt. 

Plattformen blandar spel med frågesport och digitala utställningar som vänder sig till barn och ungdomar från årskurs 4 till gymnasiet. Till utställningen Ordet makt finns även en möjlighet för elever att skapa en inloggning så att läraren kan följa vilka delar som blir klara.

Värdegrundsguiden är under utveckling och det finns många saker kvar att lösa, men vi ser ett behov av att hjälpa skolor och lärare att kunna fortsätta arbeta med värdegrundsfrågor även på distans. Den närmaste tiden kommer vi också att släppa annat interaktivt och pedagogiskt material, exempelvis Kahoots, som kommer att vara tillgängliga för lärare och elever. Dessa kommer vi främst sprida på Fredens Hus sociala mediekanaler.

Här hittar ni värdegrundsguiden:
https://vardegrundsguiden.se/

Låt eleverna arbeta i den digitala utställningen - Ordet makt

Under de senaste åren har Fredens Hus utställning Ordets Makt turnerat på ett tjugotal skolor runt om i landet. Nu har Fredens Hus har tagit fram en digital version av utställningen.

I den digitala utställningen kan elever arbeta separat och lärare kan följa respektive elevs framsteg.

https://vardegrundsguiden.se/temarummen/infosida-temarum-flykting/digital-utstallning-ordets-makt/

Projekt om klimatengagemang - Snart digitalt!

Under tiden skolorna troligtvis är stängda arbetar vi bland annat vidare med utställningar om Agenda 2030 och hållbarhet. 

Tills vidare kommer vi försöka tillgängliggöra de delar av projektet som går digitalt.

Som en lite teaser kommer här en Kahoot med frågor från en av utställningarna.

https://create.kahoot.it/share/dear-planet/887b44f9-d663-4d80-b3be-a98f2de3da45

Min Kropp, Min rätt - digital posterutställning och Quiz

Fredens Hus har med stöd från Skolverket tagit fram en posterutställning om sexuella kränkningar, våld och rätten till kroppslig integritet. Utställningen består av tio A3-affischer och ett quiz, och kan laddas ner gratis för att sättas upp på skolan.

Affischerna finns att ladda ned på: http://www.fredenshus.se/jamstalldhet/

Scrolla ner för att hitta ”Utställning ”Min kropp Min rätt”.

KONTAKT

Vid eventuella frågor eller funderingar kontakta gärna utbildningsansvarige, Antonio, genom att ringa eller mejla på följande:

Telefon: 018-50 00 08

E-post: antonio@fredenshus.se

 

Ta hand om er och alla nära och kära, så ses vi när det normala är lite mer normalt igen!

Hälsningar Personalen på Fredens Hus

Om Fredens hus

Fredens Hus är en samlingsplats för fred, mänskliga rättigheter och möjligheter. Genom utställningar, projekt och pedagogisk verksamhet med fokus på barn och unga jobbar vi för social hållbarhet. Det handlar om fredsarbete på gräsrotsnivå för att främja jämställdhet, motverka rasism och intolerans och att träna konflikthantering och aktivt medborgarskap. Vi är en ideell förening som arbetar i Dag Hammarskjölds anda sedan 2006.